Kwitną narcyzy, hiacynty, trochę botanicznych tulipanów. Duże rzeźby będą umocowane na postumentach dla bezpieczeństwa. Dzisiejszy dzień był zimny i bardzo "zapłakany"
Zaczyna kwitnąć cebulowa szachownica. W kwadratach ustawione są rzeźby - żeliwne zwierzaki na postumentach wykonanych przez Witka, zebrałam całkiem sporą kolekcję, która nareszcie jest wyeksponowana
Całe dzisiejsze deszczowe popołudnie zastanawiam się co zrobić z tą rabatą ratować czy zamknąć oczy, przekopać a rośliny rozdać i zacząć od nowa.
A może tak?
czerwone to buk oraz berberysy między nimi miskanty
fioletowe-irysy, ostróżki i coś drobnego np. lawenda ( duże fioletowe to powojnik)
żółte- liliowce
ciemna zieleń- kule zimozielone
jasna zieleń trawy
szary- to jednoroczne wybrane w danym sezonie.
Zaczyna kwitnąć cebulowa szachownica. W kwadratach ustawione są rzeźby - żeliwne zwierzaki na postumentach wykonanych przez Witka, zebrałam całkiem sporą kolekcję, która nareszcie jest wyeksponowana
Dorii szmaragdy mogłabym ewentualnie powtórzyć w przeciwległym narozniku. Tam pod brzozami będzie plac zabaw. Dla przypomnienia wrzucam plan. Chodzi o rabatę nr 4. Na zielona zaznaczyłam szmaragdow plecki
Johanka jedynie cisy hillii biorę pod uwagę, ze wzgledu na to ze nie wytwarzają czerwonych owocow. Było by spójnie ale ile bym musiała czekać aż by mi te cisy porosły
Wracając do rabaty...Stipa z soczystej zmieniła się w suszoną... a ja w tym czasie pracowałam nad cebulowymi...
I tak oto już w lutym pojawiły się pierwsze oznaki życia na mojej rabacie
a suszki stipowe ustąpiły miejsca nowym....
Przepiękne te ciemierniki! I magnolie ci już startują, wiosna, a u nas dobrze, że śnieg stopniał i zostały już tylko resztki.
Na obwódki oprócz begonii bardzo podobają mi się niecierpki, uwielbiam je, ale one też bardzo kruche.