Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 06:57, 24 lis 2020

Do góry
Agnieszko, dzięki za miłe słowa/. Warto się starać dla takiej opinii. Miłego dnia.

Za drzwiami do ogrodu... 23:34, 23 lis 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu cieszę się, że jeszcze ten twój piękny ogród zobaczyłam w tych późno jesiennych barwach.
Trawy już masz zjawiskowe.
a jak te nowe się rozrosną, to będzie na drugi rok bardziej trawiasto, zwiezie i cudnie.
Lilie wciąż ci pięknie kwitną.
Warto było je nawet w lipcu kupować i sadzić.

Aniu fajnie, że mogłyśmy się znów spotkać i pogadać o zielonym i nie tylko
Trawy urozmaicają jesienny ogród. Na różne drzewa i krzewy nie mam już miejsca, to chociaż one... Ogród już znowu do ogarnięcia. Resztę liści do pograbienia, rojników w doniczkach i wszelkich dekoracji nie zabrałam jeszcze z ogrodu na taras, znów nie wyrabiam na zakrętach życiowych. Nawet nie byłam sprawdzić jakie skutki pozostawił po sobie przymrozek. Lilie które nie zakwitły pewnie już nie rozkwitną. Nawet te zabrane do domu kilka dni temu do domu do wazonu, nie dały rady...Ale cieszy, że większość jednak zdążyła zakwitnąć
Migawki z ogródka 22:31, 23 lis 2020

Do góry
W trakcie. Ale już jestem przerażona wielkością. Zwłaszcza że będzie stał dokładnie na wprost bramy wjazdowej. Częściowo zasłoni go cieplarka, od prawej jego strony, ale od lewej muszę czymś tę kolubrynę zasłonić. Stanie pewnie na strzyżonym żywopłocie z buka. Takim ekranie 1,5*1,5m.

Szerokość jednego segmentu to 1,06m. Sama sobie tłumaczę, że przecież chciałam trzy komory mieć.
Bylinowa łąka 22:24, 23 lis 2020

Do góry
Wyniki mojej sobotniej pracy. Przerobiony kawałek ziemi, wybrane chwasty, wymieszana ziemia z 3 taczkami piasku i odrobiną ziemi liściowej. Posadziłam tam jak widać róże. Na razie nie wygląda to ładnie, ale mam nadzieję, że wiosną się zasieleni.

Jeszcze dużo pracy mnie czeka, ale powoli idę do przodu. Może nie umiem tego oddać na zdjęciach, ale z roku na rok jest więcej kwiatów. I to bardzo cieszy.

Jak pogoda i zdrowie pozwolą, to jeszcze coś podziałam w tym roku.
Na razie tyle się u mnie podziało.

Pozdrawiam zaglądających.
Bylinowa łąka 22:11, 23 lis 2020

Do góry
cd
trawy trochę rozjaśniają krajobraz, a memory świeci w słońcu.

widok z tarasu

Nie ma u mnie zimozielonych akcentów. Ale też ich nie potrzeba. Podobają mi się te wyraźne zmiany pór roku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 23 lis 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Hania, a ta roślinka? Coś mi przypomina, ale nie mogę skojarzyć?

Największy problem mam z zasłonięciem kompostowników. Słońce jest tam do godziny 12. Od strony starego ogródka pewnie kiedyś rododendrony je osłonią.
Muszę wymyślić jakąś przesłonę, żeby patrząc na wprost, choć trochę je ukryć.
Czyli krzewy po bokach ale wysunięte na ok 1,50 m do przodu, żeby powstała wnęka, bo to takie trochę robocze miejsce.
Bylinowa łąka 21:59, 23 lis 2020

Do góry
Ostatnia świdośliwa zachowała jeszcze liście.

Szałwia

i narecznica czerwonozawijkowa. Zielona jak inne paprocie już dawno zbrązowiałe.

Reszta już taka szaro-bura

Bylinowa łąka 21:40, 23 lis 2020

Do góry
Po przymrozku szukałam jeszcze koloru. Ta chryzantemka to twardzielka.

Ostrogowce lubię coraz bardziej. Zielone od wiosny do jesieni.

penstemon i różyczka

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:19, 23 lis 2020

Do góry
Ten widok jest od krótszego boku kompostownika. Po prawej rośnie róża Rose de resht, a po lewej piwonia Bowl of beauty. Za nimi, przy samym kompostowniku, rosną jeszcze dwie róże.

Plecy kompostownika przesłania rząd cisów, a drugi bok to bukowy żywopłot.

Bardzo dobre rośliny wybrałaś do leśnego zakątka. We wszystkich porach roku będzie atrakcyjnie.
Tu ma być ogród :) 21:07, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 21:04, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 21:00, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 20:56, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 20:51, 23 lis 2020

Do góry

Tu ma być ogród :) 20:47, 23 lis 2020

Do góry
Listopad mamy w tym roku wyjątkowo piękny, zostawię jeszcze kilka fotek (osoby, ktore obserwują mnie na Instagramie, już je widziały )

Ogrodowe kreacje 20:25, 23 lis 2020

Do góry
'Hoppy'

'Polarnacht'

drugi 'Roseum Elegans'

'Cunningham`s White'
Ogrodowe kreacje 20:23, 23 lis 2020

Do góry
Zrobiłam dzisiaj przegląd wśród różaneczników i jest szansa na ładne kwitnienie wiosną

'Catawbiense Grandiflorum'

drugi 'Catawbiense Grandiflorum'

'Roseum Elegans' - udekorowany przez sójkę

W Dolinie Muminków 20:13, 23 lis 2020

Do góry
Paczka od Karolki to mega paczka Karola chyba cały ogród tam spakowala sami zobaczcie......
Dębowe zakątki 19:51, 23 lis 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję Madziulko
moje chryzantemy chyba już wszystkie zakwitły w tym roku ładnie.
Twoje też powinny dobrze przezimować. Tylko nasyp im na zimę na wierzch liści .To będzie im lżej zimować.

Hortensja dębolistna

Mam plan przesadzić dębolistne w przyszłym roku. Cudnie się przebarwiają.

Dawno nie byłam u Ciebie, pozdrawiam.
Bylinowa łąka 19:48, 23 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce i mają wiele kalin nazwy z całego świata tylko amerykańskiej nie było.
Właściciel obiecał mi, że wiosną będzie na pewno dziwił się, że jej nie ma.
Kazał zapisać bo robi już zamówienie u Szmitów na przyszły rok wiosną.
Mam mu spisać listę i dać co bym chciała mieć.

Ja tak 2 lata temu kupiłam 3 szt hortencji wanilki w Lidlu po 15 złotych przyszłam do domu rozpakowałam się i myślę sobie ładne czego nie kupiłam więcej. Więc ubieram się i idę jeszcze raz bo blisko kwestia 1 godziny już były po 20 zł. Pytam dlaczego nie mogli odpowiedzieć więc albo się pomylili i dali taką niska cenę albo podwyższyli.

Gosiu nawet za 12 zł warte ceny.

Niech dobrze rosną
Pozdrawiam

Elu dziękuję. Mało mnie ostatnio, bo chorowałam. Dopiero w ostatnią sobotę podziałałam trochę. Posadziłam 7 krzewów róż, które wcześniej, wcześniej zamówiłam i przyszły akurat w zeszłym tygodniu. Jeszcze trzy zostało do posadzenia. U mnie to wolno idzie, bo miejsce tylko częściowo przygotowane.
Do ciebie zaglądam.

anpi napisał(a)
Gosiu, kalina fajnie wybarwiona.A hortensję posadzisz do gruntu, czy będziesz zimować w donicy w pomieszczeniu?

Hortensja jeszcze na balkonie, tak nie do końca jeszcze wiem co z nią zrobić.
Kaliny chcę jeszcze w tym roku posadzić.

Agania napisał(a)
Udane zakupy Gosiu pewnie atrakcyjne cenowo łupy
Moje ogrodówki postanowiłam wszystkie posadzić w jednym miejscu, w tym roku pierwsze ich zimowanie... sprawdzam kolejną miejscówkę
Pozdrawiam Gosia i życzę dużo zdrowia

Agatko no właśnie nie wiem co teraz z tym nowym nabytkiem zrobić na zimę. Zdrowie w tym czasie bardzo potrzebne i nie tylko o coronawirusa mi chodzi. Mnie męczyło przeziębienie przez 2 tygodnie, ale w tą sobotę już podziałałam. Jestem happy.

Mala_Mi napisał(a)
Gosia wpadnij po sadźca to ci ukopię.. najlepiej jeszcze teraz póki widać gdzie rośnie . Mam tego niższego. Little Boy. Ale tez nie taki mały Rozsiał mi się i muszę go wyrzucić. Wiosną rusza bardzo późno, wiec ciężko go znaleźć, bo wszystko już jest duże.
Tarasik pierwsza klasa

Aniu chętnie. Tylko chyba po nocy, bo jak wracam z pracy o 16-tej, to już ciemno.

GosiaW napisał(a)

To zdjęcie jest przepiękne!

Witaj imienniczko i krajanko w moich skromnych progach. Miło mi, że się podoba.
Później zajrzę do Ciebie. Ostrzegam, że ogrodowisko wciąga.

Wrócę z zakupów, to wstawię zdjęcia z ostatniej niedzieli.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies