Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:59, 20 lis 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:37, 20 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje jedne z pierwszych wzorców do naśladowania jeśli chodzi o kanty - Savill Garden i Chenies Manor. Teraz doczekałąm się metalowych obrzeży ścieżek.

Piękny wzorzec Danusiu myślę że u Ciebie będzie nie mniej pięknie.
Migawki z ogródka 18:34, 20 lis 2020

Do góry
Gosiu, tam od razu solidna... Robi dobre wrażenie
Dziś trochę poukładałam znowu. Ale zdjęcia nie ma, bo kończyłam po ciemku, nie widziałam oczka w poziomicy.

A to już ostatnie... Ścięłam do wazonu, skoro w nocy ma być przymrozek.
Zieleń, drewno i antracyt 18:21, 20 lis 2020

Do góry
Dzisiaj dopisało słońce. Pogrzebałam w ziemi ile mogłam. Przesadziłam resztę krzewów z i na wiejską (nie wiem tylko co z wiązem polnym JH zrobić, nigdzie nie pasuje), wysadziłam ostatnie róże z doniczek. Pozazdrościłam kancików Danusi i nawet wyrównałam dwie najstarsze rabaty
Zrobiłam kilka zdjęć niezniszczalnym lwim paszczom Na termometrze juz minus, więc to pewnie ich ostatni dzień.

Mężaty też nie próżnował. Jeszcze z tydzień i uruchomimy pierwszy raz saunę Zostało szlifowanie "tarasu" przed i zakup kamieni. No i muszę ogarnąć donice koło szklarni, bo psują wrażenie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:55, 20 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A te rajskie jabluszka to jaka odmiana?

Jabłoń ozdobna Ola.
Podczas kwitnienia jest taka

Dżdżownice kalifornijskie 17:49, 20 lis 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Jak zimujecie dżdżownice na zewnątrz? Ktoś miał odwagę je zostawić na dworze? Czy gruba warstwa kompostu i kartony na wierzchu dadzą radę przy minusach?

Wszystko zalezy od kompostownika i od zimy moje zimuje od 4 lat na zewnatrz.Na poczatku czesc mialam w piwnicy, w razie W, teraz mam od 3 lat trzykomorowy kompostownik i zimuja bez problemu pewnie gdzies w jego srodku A sa juz w 3 komorach, masa ich specjalnie nie wybieralam jednej komory, choc juz gotowa-wybiore wiosna, jak maz mi wymuruje podwyzszone rabaty na warzywniaku.A dwie komory specjalnie napelnilam liscmi i odpadkami z ogrodu,a takze wlasnie kartonami, sloma
To zdjecie z lata, teraz dwie kopory sa pelne a trzecia do polowy.
Słoneczny Ogród 17:20, 20 lis 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
15.11.2020
Chodnik prowadzący za dom, na taras.

Trochę się pogubiłem, to wyjście za bramką prowadzi do oczka? i dalej w stronę lasku?
Ale tu mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam Dario
Przerabianie ogródka pod swój gust 17:18, 20 lis 2020

Do góry
Narazie sie ocieplilo na dwa dni i ale od jutra ma byc znow zimnica Liscie tylko zbieram i rozrzucam na rabatach naprawde nie rozumiem, jak na zime mozna wszystko scinac.Moje sasiadki kazdy lisc odkurzaczem odkurzaja i wszystkie byliny na zime scinaja. A u mnie dzicz

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:58, 20 lis 2020

Do góry
Konstrukcja pod winogron.

Chciałabym, aby tej zimy/wiosną powstała spawana konstrukcja pod winogron. Będzie ona pomiędzy rzędami malin. Maliny rosną na skarpie.

- Jak wysoka powinna być, żeby to miało sens?
- Czy lepiej żeby szczebelk były na płasko/wzwyż? Czy może lepiej żeby konstrukcja była szeroka np na 70cm i szczebelki były poziomo na jedej wysokości i szerokości 70cm? jak wysoko powinny być? na wys 2m czy niżej?
- Długość konstrukcji to ok 6-7m plus zawijas na ok 1m tylko.

Co powinnam wiedzieć zanim rozrysuję ostateczny plan podpory pod winogron?

Czy różne winogrona posadzone w niedalekiej odległości od siebie się zapylą? w sensie nie utrzymają się jako czyste odmiany tylko zrobią się mieszancami?

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:32, 20 lis 2020

Do góry
Dzien urlopu. Zrobiłam, dużo mniej bo znów mi złamało plecy w lędźwiach. Wczoraj osteopata mnie nastawił, rozluźnił mięśnie. Mojej regularnej nie ma, znalazłam kogoś innego i mimo, że dopiero zaczyna karierę to zupełnie fajny jest z niego chłopak. tzn jest b.dobrze, choć nie aż tak dobrze jak po wizycie u mojej wspaniałej osteo. Ale czekać do poniedziałku nie było opcją, tak bolało. A że siedzenie czy leżenie jest gorsze niż rozciąganie mięśni - bo to trzeba akurat robić - to stwierdziłam, że próbuję coś podziałać. Wyrwałam trochę chwastów, ciut kamieni się wygrabiło, ciut podrównałam i tą płaską cześć i też skarpę. Powykopywałam trochę korzeni jeżyn na starej skarpie oraz trochę korzeni pokrzyw.

--- Jak można się skutecznie pozbyć pokrzyw? Można? Bo jest szansa, że mnie zarosną bo ich żywotność jest ogromna.

--- Czy jeśli bluszcz jest już na drzewie dość wysoko, to czy jeśli odetnę go od ziemi to wystarczy żeby przestał rosnąć i pochłaniać drzewo? Niestety zrywanie go z brzozy jest niemożliwe.

Po zdjęciu widzę, że jeszcze mogę z metr w lewo pociągnąć rabaty, bo tak jest granica działki naszej.

Ogród w dolinie 15:18, 20 lis 2020

Do góry
Po stronie pieciorników od ścieżki przy domu wzdłuż polbruku do końca obecnej kostki jest 27 m (to ta czerwona kreska na mapie).
Jutro jeszcze zmierzę od ostatniego tulipanowca.
Edit. To się mniej więcej zgadza z mapą, czyli od ostatniego tulipanowca do końca polbruku powinno być ok 14 m
Rozpoznawanie chwastów 15:11, 20 lis 2020

Do góry
Podpowiedzcie proszę, jaki chwast wysiał mi się na rabacie z borówkami. Rośnie nisko, płasko, łatwo wychodzi z ziemi, ale rozrasta się rozłogami, dlatego ciężko mi go wyplenić. Dziękuję.
Basia - Mój Świat 14:33, 20 lis 2020

Do góry
basia3 napisał(a)

przylecilam na slowo uszytki wszytkie super pozdraiam z mojj pracowni
Glisdy w ziemii kwiatow 13:07, 20 lis 2020

Do góry

jeden liść po całości był żółty więc już go usunęłam
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:01, 20 lis 2020

Do góry

Moje "chwastowisko" z nadzieją na piękny ogród 11:44, 20 lis 2020

Do góry
I trawka się zieleni

Ogród na piasku i z wielkim murem 11:43, 20 lis 2020

Do góry
Eksperyment z utrwalaniem kwiatów przy udziale mieszanki gliceryny okazał się udany w części. To pierwsze doświadczenie z tą metodą i podejrzewam, że gdybym wcześniej zerwała kwiaty i poddala je tej metodzie to efekt byłby lepszy. Przede wszystkim
pewnie uzyskałabym lepszy efekt koloru poprzez jego zachowanie.
Ale i tak metoda do powtórzenia w następnym roku.
Kwiaty w dotyku są miękkie, tak jak żywe, wyglądają naturalnie, a kolor mniej więcej taki sam jak w momencie zerwania>

Glisdy w ziemii kwiatow 11:43, 20 lis 2020

Do góry
Witam,
Moze ktos podpowiedziec co to sa za glisdy?
Alocasja zaczeła żółknąć.
Z gory dziekuje za pomoc.

Ogród na piasku i z wielkim murem 11:34, 20 lis 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies