Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródek Rumiankowej 08:56, 27 kwi 2015

Do góry
A może mi doradzicie? Pokazywałam już kolory, które są w tej części ogrodu - róż (róża, serduszka, magnolia), fiolet (lawenda, barwinek, szafirki)

mam tego RH kwitnącego na różowo-fioletowo, tak mniej więcej to ten kolor, ale nie na 100%
http://kwiaty-ogrody.pl/wp-content/uploads/2010/05/r.-alfred.jpg

z jakimi innymi rododendronami go połączyć? Żeby kompozycja pasowała do całego predogródka?

Może białe CW? Albo szukać podobnych fioletowych?
Dodam, że rabata to 8,5 długości na 2,5 szerokości. Celuję raczej w większe odmiany.
Ogródek Iwony 08:20, 27 kwi 2015

Do góry
Od strony tarasu wygląda tak:

Z tego, co proponujecie przyjęłam kilka opcji po wycięciu jałowca płożacego (oczywiście wymienić będzie trzeba wyjałowioną ziemię):
1. Na rogu i dalej posadzić jednolicie tuje szmaragd po całości (będzie trzeba poczekać, aż podrosną)

2. Szmaragdy posadzić tylko z boku, a na rogu drzewo. Jakie?
buk (chyba będzie wąski)
magnolia (będzie wiosną zachwycać kwiatami, potem zielona)
wiśnia (powtórzenie), wtedy może za dębem też posadzić wzdłuż po całości 3 wiśnie, a przy tarasie wymienić wtedy wiśnię na inne drzewo?
3. Myślałam o ambrowcu szczepionym, w szkółce nie ma żadnego
4. Grujecznik (nie wiem, czy wszystkie są takie same)
5. Klon Gumbala - są w szkółce, pani proponowała
6. Brzozy - odpadają, u mnie za sucho, zabiorą całą wodę roślinkom

W donicy jest lawenda i róża Graham Thomas

Więcej pomysłów nie mam.

Ogródek Rumiankowej 08:20, 27 kwi 2015

Do góry
Magnolia piękna, a gdzie masz rh, gdzie bedziesz sadzic,? bo ja juz zmieniłam koncepcje i szukam pomysłu!
Rododendronowy ogród II. 06:52, 27 kwi 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Bogdziu, dziękuję za miłe spotkanie:

Dzięki za zdjęcia , piękna ta magnolia, zachwycam się nią nadal.Czytałes pw?
Ogród - Azyl Amatora 00:26, 27 kwi 2015

Do góry
Robert wklej u mnie w wątku proszę to grupowe zdjecie oraz to wspólne z magnolia Laura oraz sama Laurę
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:23, 27 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Wszystko poczytałam u dziewczyn, cudnie było, a zakupy magnoliowe przejdą do historii forum Już za tydzień do zobaczenia

A ja kupiłam ......nieplanowanie...oczywiście.......magnolie pirouette, ona jest sliczna, zobacz tu : http://www.magnoliastore.com/en/prices/menu/prices/article/magnolia-x-loebneri-mag-s-pirouette-2
( cytuję link ze strony Magnoliastore)bo moja choć pieknie rozkrzewiona ma kwiatków sztuk 1. Ale bedzie piekna, i do 2, 5 m tylko czyli do mojego małego ogrodu w sam raz.
Ogród - Azyl Amatora 00:12, 27 kwi 2015

Do góry
Dziękuje Wszystkim za fantastyczne spotkanie. Miło było spędzić z Wami trochę czasu Brak słów by opisać atmosferę jaka panowała w czasie całej wycieczki - to jest magia...

Magda, dziękuję za zdjęcie. Zaraz pokażę swoje.

Aniu, a my to nie ładne kwiatki

Bogdziu, to była czysta przyjemność. Ważne, że akcja "Magnolia" zakończyła się sukcesem

Irenko, takie spotkania są bardzo przyjemne

Karola, jeszcze raz dziękuję

Malgosiu, Magnolie przełożyłem tylko przez płot u znajomych, bo miałem bardzo napięty grafik weekendowy a ich nie było w domu Dostałem tel, ze bardzo im się podoba. Dziękuję za spotkanie.
Dwa ogrody 23:56, 26 kwi 2015

Do góry
Twoja magnolia piękna po deszczu, mojej Jolanthe ulewa połowę kwiatów pozbawiła płatków, a to jej pierwsze od sześciu lat udane kwitnienie...

Dobrze, że do Ciebie zajrzałam, napisałaś o agapantach i przypomniałam sobie, że moje ciągle w garażu (!). Całkiem o nich zapomniałam Jutro muszę zobaczyć czy jeszcze żyją...
Buziaki zostawiam
Liliowo i kolorowo:) 23:23, 26 kwi 2015

Do góry
Danusia - cudnie... wszystkie foty śliczne. A ta magnolia na tle forsycji... Łał... Ja mam "letkiego" magnoliowego świra więc wszędzie oglądam magnolie. Piękna jest jak i cały Twój ogródek i od kilku dni mam poczucie że się zdecydowanie stęskniłam za Twoim ogrodem Pozdrawiam
Tysiąc radości i utrapień 23:09, 26 kwi 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Witaj Joasiu u Ciebie bardziej zielono niż u mnie ,magnolia super a co przykryłaś w warzywniaku?

Jeden zagonek z rzodkiewką i szpinakiem, dwa zagonki to cebula i marchewka na przemian .
Z tą zielonością, to u sąsiada, trawa zawsze bardziej zielona
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 23:05, 26 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Śliczne te pierwsze tulipki.
Magnolia wredna, ze kwitnie za płotem !

Magnolia się tam lepiej umościła
Pomysł na ogród 23:05, 26 kwi 2015

Do góry
i przesadzona jesienią magnolia nieśmiało też zaczyna kwitnąć

Ogród prawie romantyczny 23:03, 26 kwi 2015

Do góry
Zakwitła magnolia, mimo że w zeszłym roku bardzo chorowała.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:52, 26 kwi 2015

Do góry
No kto tu ma konkretną wiosnę, ja jestem co najmniej tydzień do tyłu Nie pisałem o poprawionej kuli, ale teraz wygląda o wiele lepiej no i buczek już rusza.
Magnolia przekwita, ale nadal zachwyca.
Tysiąc radości i utrapień 22:48, 26 kwi 2015

Do góry
W takim układzie dla Ciebie Agatko "George Henry Kern". Całe szczęście, że moja druga magnolia ma męskie imię

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:44, 26 kwi 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękne te hostowe cuda, najbardziej spodobała mi się Great Escape. Czy wiesz czy ona latem utrzymuje taki soczysty kolorek?

Ale ceny zaiscie holenderskie. Choć z holendrami to chwilowo jestem na bakier za sprawą cisów niby w donicy ale z masakrycznie uciętym korzeniem.

Pozostałe roślinki zupełnie ładnie się prezentują. Magnolia piękna jak to magnolia!

Great Escape w sezonie jest pięknie biało niebieska, powinna rosnąć w cieniu, na słońcu łatwo się przypala
Pozdrawiam
Trudny teren - dużo pracy! 22:18, 26 kwi 2015

Do góry
aaa zapomniałam się pochwalić, że kupiłam dzisiaj dwie Budleje Davida nanho blue i black knigh bo mąż je bardzo chciał i do tego Magnolia Susana... oraz berberys Harlequin bo byłam ciekawa tej odmiany... po sadze gdzieś, gdzie kiedyś do niego dołącza iglaki
Ogród pod trzema dębami 22:12, 26 kwi 2015

Do góry
Bratki kupowałam one tylko w pierwszym roku po zakupie są ładne.
Te większe pod koniec lutego mniejsze trochę później bo były tam prymulki ale mi padły od mrozu.
Kupowałam na takich wielkich tacach więc wydatek niewielki.

Magnolia zawsze mi się podobały ale mam je od niedawna, teraz choruję na bordową tylko nie wiem gdzie ją wcisnąć.
Ogród z łezką II 22:00, 26 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Magnolia kwitnie, zupełnie nie wiem, jak można jej było nie zauważyć...

Dla eM, musi mieć przynajmniej 3 metry...mój też nie zauwża
Cudna jest Kasiu...dobrze posadzona, zielone tło podkreśla jej piękno i super zdjęcia
Dwa ogrody 21:59, 26 kwi 2015

Do góry
Tak się cudownie pomylić Od dawna masz tego "grujecznika"? Ja zawsze miałam chęć na judaszowca ale to duże rośnie i boję się że nieokryte przemarznie. No ale jesli u ciebie rośnie i będzie kwitł to jest i dla mnie szansa Rozpoznaj potem tylko czy kanadyjski czy południowy i daj cynk A, no i napisz koniecznie czy ma za sobą normalną zimę (dwóch ostatnich nie liczę). Czemu mój grujecznik to nie judaszowiec? Ech...
A magnolia to jaka jest? Taka wielka że wygląda na japońską Ile ma to cudo lat? Jest przepiękna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies