Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogrodowy pamiętnik 19:56, 18 lis 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Pogoda jest, to można ją fajnie wykorzystać, ręce jeszcze nie marzną
A i sezon się przedłuży i nie będzie tak tęskno za ogrodem, szybciej zleci czas do wiosny.

Widziałam że nasz magnolię przy tarasie jaka to odmiana i ile lat u Ciebie rośnie, masz może zdjęcie jak kwitła?

To jest magnolia Genie o pokroju choinkowym .
Kwitnie ale bez szaleństwa trochę wiosną i czasem trochę w sierpniu. Jak ją sadziłam jakieś 4 lata temu to trochę bezrozumnie. Bo to jest bardzo wietrzne miejsce. I uważam że bez sensu było sadzenie jej przy tarasie bo kwitnie zazwyczaj wtedy kiedy się jeszcze z tarasu nie korzysta. A teraz szkoda mi ją przesadzać po tylu latach zwłaszcza że rośnie nieźle tylko z kwitnieniem słabo.
Tu zdjęcie z 2019 r. bo w 2020 przymrozki załatwiły kwiaty.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:44, 18 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Dorotko różyczki listopadowe piękne! Też dzisiaj obcykałam ostatnie kwitnienia, ale nie wiem czy zdążę dziś wstawić, bo jeszcze pracuję. Macham w przerwie!: D
O tej porze każdy kwiatek cieszy, ale lubię też takie typowo jesienne rabaty z nieobciętymi jeżówkami i z rozczochranymi trawami.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:39, 18 lis 2020

Do góry
Rumianka napisał(a)
Doris, nie dość, że ogród dopieszczony i dopięty na ostatni guzik, to jeszcze wszelkiego rodzaju dekoracje - cudowności...a wnusio, to lepszej Babci nie mógł sobie wymarzyć...Z pewnością będzie te zabawy pamiętał przez całe życie, a i opowie o nich swoim dzieciom i wnukom...Tylko pozazdrościć wyobraźni...
Dziękuję za tyle miłych słów. Mam nadzieję, że wnuk będzie pamiętał nasze zabawy, na wszelki wypadek robię zdjęcia i wywołuję dla niego.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:35, 18 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
U mnie juz oprocz roz nic nie kwitnie, mroz wszystko zmrozil
U mnie nic nie zmrożone, nawet samosiejki nagietków kwitną.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:30, 18 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miałam wczoraj napisac, ale właścicielki tak długo nie było.

Alba.... Ma ładne roślinki może nie są duże,ale zawsze dobrze ukorzenione i dobrze się przyjmują.
Jeżeli chodzi o przesyłkę i opakowanie to nie ma lepszej szkółki bylinowej.
To prawda ani jedna grudka ziemi a te patyki bambusowe aby się nic nie przesuwalo to bardzo dobry pomysł. U mnie jeszcze były w poziomie bo więcej donic w paczce.

Dorotka u mnie też dużo czeka na wiosnę do posadzenia. Oby tylko normalnie i zdrowo było.

Jeszcze wracam.
Dorotka zasiałam w zeszłym roku niezapominajki poflancowalam a w tym roku mam je na każdej rabacie. Wiosna usunę bo wszędzie je widzę. Stokrotki też za mną chodzą, w przyszłym roku posadzę.

Pozdrawiam
Elu poprzenoś nawet teraz niezapominajki w pobliże oczka wodnego, będą wiosną cieszyć i naturalnie wyglądać. Lamówki z niezapominajek też świetnie wyglądają, a i w lasku też będą pięknie i naturalnie się prezentować. Przy floksach szydlastych też będą fajnie współgrać. Szkoda zmarnować, ale to fakt raz wprowadzone do ogrodu, zostają na lata. Ja wysiałm w tym roku, ale nie wzeszła ani jedna sadzonka, mam tylko te samosiejki z przed kilku lat.
Pozdrawiam

Ogród w Klein Kottorz 19:24, 18 lis 2020

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:11, 18 lis 2020

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 18:57, 18 lis 2020

Do góry
Widok z górnego tarasu na mój gąszcz.

Ogród z koniczynką 18:35, 18 lis 2020

Do góry
Stałam się posiadaczką tej oto półeczki, którą wynorałam u koleżanki w piwnicy - z węgla,,, tak, tak z węgla...Była nim przysypana niemalże cała, ale już po wystającym fragmencie uznałam, że to perełka. I nie myliłam się...Miała 4 warstwy różnych farb, dłuugo musiałam ją czyścić, by doprowadzić do jako takiego wyglądu...Udało się i żeby ją odnowić to tylko "postraszyłam" delikatnie białą farbą, by widać było jej niedoskonałości...
Za drzwiami do ogrodu... 18:24, 18 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)

A świeciło!!! Piątego i ósmego listopada(ostatnio) !!!
Od razu poleciałam z aparatem! Teraz mokro, mży...
Trochę wątpię czy ta "rurkowa"chryzantema przezimuje, chyba można liczyć na te najprostsze odmiany. Pozdrawiam Elu, zaglądam do Ciebie na bieżąco, tylko z pisaniem muszę się poprawić.

A co tu za trawki?
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:22, 18 lis 2020

Do góry
cieszmy się nawet z małych rzeczy

dzisiejsze
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:53, 18 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam propozycję :

Przy tego typu eksponowaniu pięknych roślin na pniu, gdy z tyłu jest coś brzydkiego, a tutaj akurat jest brzydka mata, która psuje efekt tych roślin, dobrze byłoby stworzyć jednorodne ciemnozielone tło. Wtedy kulki złociste mają dobre "plecy", a wzrok patrzącego nie ucieka na brzydotę, tylko patrzy na piękno, które stworzyłaś.

Moja propozycja: zasłoń tę matę, wydobędziesz więcej piękna z tego zakątka.

Danusiu, ależ niespodzianka witaj ♡
Tak, ta wiklina jest ohydna... takich mam pomysłowych sąsiadów... tył wiklina, bok jakaś mata plastikowa, którą na szczęście przysłoniłam roślinami.

Plan na zasłonięcie wikliny jest, planuję będzie płot drewniany z takich poziomych desek. Bardzo mi się to podoba. Niestety wykonawcy muszę co pół roku przypominać, że czekam...

No i lustro mi się marzy...
Mój ogrodowy pamiętnik 17:36, 18 lis 2020

Do góry
zszywka napisał(a)
Ale cudnie słonecznie u Ciebie, jak postępy z kołem?

Ta werbena mnie zaciekawiła, może nadawałaby się do doniczki? Żeby okiełznać rozłażenie

To musiałaby być duża donica dla niej bo w 1 sezon z malutkiej sadzonki robi dużą kępę.
Koło się robi. Dzisiaj znowu zdarłam trochę darni.

A kształt głównej rabaty już skorygowałam. Zostanie tylko na wiosnę sadzenie a bardziej rozsadzanie i dzielenie tego co za wielkie urosło. Głównie będę dzielić moje ukochane hakonki. Ale też turzyce i sporobolusa. Przesadzę azalie japońskie do przodu a z tyłu dam rudbekie.
Jedynie koło zostaje mi do wymyślenia .

Dzisiaj na szybko dosadziłam konwalniki. A pęcherznicę muszę kiedyś wysadzić bo jej nie lubię i dać w to miejsce coś jasnego.

Na skraju Puszczy Bydgoskiej 17:23, 18 lis 2020

Do góry
Sylvatika napisał(a)

Aż nie do uwierzenia, że kwitnie Ci MCS moja nigdy nie powtarzała kwitnienia.
Masz jeszcze sporo kwiatów, piękna jesień
Mój ogrodowy pamiętnik 17:21, 18 lis 2020

Do góry
I róże i rudbekie jeszcze kolorują ogród.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:18, 18 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
wykopki daliowe

Sylwia witaj w klubie
Przedziwny Ogród 17:16, 18 lis 2020

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Aniu Ta srebrna roślinka to Kocanka włochata. W ostatnich latach podobnie jak surfinie sadzę ją do gruntu. Ładnie się rozrasta i niedopuszcza do wzrostu chwastów. A dodatkowo chroni korzenie innych roślin przed nadmiernym słońcem. Sama też dobrze znosi suszę. W następnym roku też ją wsadzę, jeszcze w inne miejsca.

Dziękuję, napewno posadzę gdzieś u mnie, bo bardzo ładna. Dopytam jeszcze miłorzęba. Sucho pod nim, czy w miarę?
Mam ochotę wyrzucić dwa nie najpiękniejsze szmaragdy i w ich miejsce dałabym ginko bilobę. Robiłam w tym roku z liści miłorzębu nalewkę na pamięć
Ogród Basi i Romka 16:49, 18 lis 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)

Zachwycające
Piesia piękna, łagodna jak baranek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies