Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:50, 16 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Łukasz piękne połączenia, nie martw się chwastami to też rośliny gdzie kupujesz żurawki? ostatnia śliczna i pierwszy raz czytam jej nazwę a ta w środku to jak się nazywa bo chyba ją mam lub miałam w rajskim

Większość żurawek kupiłem w Bylinowy raju, również w sklepie internetowym liliewodne.
Ta w środku to żurawka Marmelade, niezawodna i szybkorosnąca na każdym stanowisku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:32, 16 sie 2013

Do góry
Ostatni liliowiec w tym roku

Żurawa Cherry Cola na dodatek
Słoneczny ogród słonecznej safikey 16:22, 16 sie 2013

Do góry
Witam
Kawał dobrej roboty włożonej w tworzenie ogrodu. Rabata żwirowa i dwukolorowy żywopłot jest świetny.
Masz kawał ziemi do zmiany, ale po tym co już zobaczyłem wiem, że dasz rade
Wędzarnia super sprawa, mój tata też zabiera się za budowe, ciekaw jestem co z tego wyjdzie.
Jeszcze tylko tak wtrące, zbrojenie nie zalane betonem to prawie żadne wzmocnienie
Na wędzarniach się nie znam, ale wydaje mi się, że szamotówka będzie lepszym rozwiązaniem na palenisko, bloczki przy bezpośrednim działaniu wysokiej temperatury mogą pękać.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:55, 16 sie 2013

Do góry
Rozplenica jako roślina i jako wypełnienie rabaty cud, miód i malina
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:37, 16 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Piękne hortensje, a jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się, że hortensje są strasznie trudne w uprawie i nie do przetrzymania zimą

na ogrodowe trzeba uważać nie lubią wiosennych przymrozków, maja wtedy już pączki, które lubią przemarzać i wtedy nie kwitną, a poza tym spoko
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:40, 16 sie 2013

Do góry
Juka na tle nieba

i moja psinka wpychająca się przed obiektyw z czupryną wołającą o nożyczki

Kwiatowy ogródek Monteverde 08:30, 16 sie 2013

Do góry
Piękne hortensje, a jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się, że hortensje są strasznie trudne w uprawie i nie do przetrzymania zimą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:38, 15 sie 2013

Do góry
I tu chyba zaskocze bo to tytuł inżynierski i na dodatek w budownictwie Miał być ze mnie architekt, ale niestety nie mam talentu plastycznego, a tego co widze w głowie nikomu nie pokaże
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:36, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Jednak płot jest moim utrapieniem. Clematisy nie dały rady, z dzikim winem nie próbowałem, myślałem też nad matami wiklinowymi, ale jakoś mnie nie przekonują. Najgorsze jest to że rabaty są bardzo płytkie i nie można posadzić wysokich krzewów z tyłu bo brakło by miejsca na nasadzenia z przodu.

U mnie bukszapny rosną wszędzie W słońcu w cieniu i półcieniu, jednak jeden w ostrym łońcu nie ma ciemno zielonej barwy, ale daje rade

Płot roślinami bym zakrywała (czyli pnączami, jeśli płytko), a nie matami. Bo potem będziesz myślał, czym z kolei te maty zasłonić

Jaki tytuł magisterki?

Wyglądasz na typ samorządowca (to nie jest przytyk, krytyka czy uszczypliwość)
Starorzecze na górce 21:36, 15 sie 2013

Do góry
Już widzę oczami wyobraźni jak pięknie wisteria kwitnie nad wejściem do domu Nie zanm się za bardzo na tym pnączu, ale wiem że jest bardzo 'silne' trzeba by zapytać czy sadzenie na domu jest odpowiednie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:30, 15 sie 2013

Do góry
Liliowce można już sadzić i można spokojnie we wrześniu. Z liliami poczekałbym do września bo mogłyby jeszcze wyjść z ziemi przed zimą.
Za bluszcz podziękuje, już raz musiałem się go pozbywać co nie było łatwe i przyjemne.
Jednak płot jest moim utrapieniem. Clematisy nie dały rady, z dzikim winem nie próbowałem, myślałem też nad matami wiklinowymi, ale jakoś mnie nie przekonują. Najgorsze jest to że rabaty są bardzo płytkie i nie można posadzić wysokich krzewów z tyłu bo brakło by miejsca na nasadzenia z przodu.

U mnie bukszapny rosną wszędzie W słońcu w cieniu i półcieniu, jednak jeden w ostrym łońcu nie ma ciemno zielonej barwy, ale daje rade
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 15 sie 2013

Do góry
No na studiach kampania wrześniowa tylko bym nie marudził gdyby była z mojej winy. Szanowny Pan profesor pojechał sobie 10 czerwca na wakacje i nie wrócił do końca sesji. Cała moja grupa nie ma zaliczonego nawet przedmiotu i nie mogła przystąpić do egzaminu. Ehh szkoda gadać. No i trzeba pozałatwiać wszystkie sprawy z tematem pracy dyplomowej, należe też do samorządu, więc troszke innych obowiązków.
Krzesło tylko sprawdzone czy wszystko Ok i zapakowane do kartonu jak będzie jego czas, a mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu to pokaże

Te 4 zdjęcia to jedyne z 50, na których nie widać mankamentów, lub jak są to mało widoczne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:19, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Łukasz, nie myślalaes o zakryciu płota jakimś bluszczem czy dzikim winem?

Co do plucia w brodę, że nie kupiłeś więcej bukszpanów - nie dziwię się. Są imponujące obecnie. Na jakich stanowiskach rosną?
Zapach ziemi 21:16, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Hortensje cudowne
Bardzo łądne i zdrowe żurawki. Zielona o ile się nie myle to Green Spice i polecam w przyszłym roku obcinanie kwiatostanów są mało atrakcyjne i dośc wysokie, a jest to typ żurawki, który podczas kwitnienia robi się bardzo brzydki.

No to dziękuję Ci bardzo za informację- cenna bardzo , bo kupiłam je niestety jako NN. Zapisuję nazwę . A te drugie - wiesz może?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:15, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Obiecane były zdjęcia, ale na prawie każdym widać jakieś chwasty i poparzone słońcem rośliny nie ma co pokazywać.

Ty chyba chcesz ludzi zdenerwować? Nie ma co pokazac?? To oststnie zdjęcie - boskie!
Zapach ziemi 21:14, 15 sie 2013

Do góry
Hortensje cudowne
Bardzo łądne i zdrowe żurawki. Zielona o ile się nie myle to Green Spice i polecam w przyszłym roku obcinanie kwiatostanów są mało atrakcyjne i dośc wysokie, a jest to typ żurawki, który podczas kwitnienia robi się bardzo brzydki.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:13, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Upały minęły i przyszedł długo wyczekiwany remont, którego mam już dość bo zbyt wiele rzeczy trzeba poprawiać i ciągle wychodzą kolejne fuszerki. Latam tak między pokojem i drapaniem starych farb i czyszczeniem ogrodu, który jest strasznie zaniedbany. Aż mi wstyd, że tak wszystko okropnie wygląda.
Nie wiem czy z wszystkim się wyrobie do września, dojdzie jeszcze mnóstwo załatwiania z studiami. Jakaś masakra, nawe nie mam żadnych zdjęć.
Jedyne co mnie cieszy to krzesło, które przyszło do nowego pokoiku

Pokazuj krzesło!

A co na studiach? Kampania wrześniwoa?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:09, 15 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Ja też się przymierzam do liliowców a jakie warunki trzeba im przygotować?Jakieś specjalne bo jestem zielona wtym temacie.

Najkrócej to lubią słońce, żyzną glebe i nie przepadają za długim przesuszeniem. Tyle wystarczy, są bardzo mało kłopotliwe tym bardziej strarsze odmiany. Liliowce będą rosły wszędzie, ale na każdym stanowisku troszke inaczej. W słońcu wiećej kwiatów gorsze liście, w cieniu piękne liście mniej kwiatów
.
Ja jednak mam strasznie słabe piaszczyste podłoże, więc muszę przygotować im lepszą ziemie i o nie zadbać bo to moje ulubione kwiaty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:05, 15 sie 2013

Do góry
Teraz mały problemik.

Kawałek rabaty do remontu. Dwie tuje(troszke przybrązowiałe, ale są po drastycznym cięciu na wiosne będą ładniejsze) będą przesadzone bardziej do tyłu pod sam płot bo jak się okazuje marnuje się 40cm przestrzeni na rabacie . Tylko nie wiem czy posadzić je w tej samej odległości co teraz czy bliżej lub dalej od siebie. Wsadzone będą tylko żółte żurawki i kilka bukszpanów.
Między innymi ten stożek:

Może nie jest idealny, ale jak na niego patrze to tylko pluje sobie w brode bo kosztował mnie całe 3,5zł 5 lat temu. Gdybym wiedział, że jestem w stanie sam coś uformować to kupiłbym więcej i teraz miałbym mase stożków za grosze,a na kupowanie krzewów w takiej wielkości nie ma funduszy. Jak ostatnio widziałem cene takiego stożka to jeszcze bardziej sobie pluje w brode
Mam jeszcze ostrosłup podobnej wielkości, kulki bukszapnowe 35cm i 20cm.
Bo tej nie da rady przesadzić

Jakieś 130cm średnicy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:54, 15 sie 2013

Do góry
Liliowce już zamówiłem i powoli szykuje miejsca dla nich, Problem z sadzeniem też mam bo czasu jak na lekarstwo, a staram się liliowcom przygotowywać jak najlesze warunki co wymaga więcej czasu. Jak się posadzi to pozostaje czekanie do kolejngo lata na kwiaty.
Jak teraz nie zamówisz to wiosną będzie nowa oferta nic straconego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies