Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 21:09, 15 sie 2013

boguslawa_madejska napisał(a)
Ja też się przymierzam do liliowców a jakie warunki trzeba im przygotować?Jakieś specjalne bo jestem zielona wtym temacie.

Najkrócej to lubią słońce, żyzną glebe i nie przepadają za długim przesuszeniem. Tyle wystarczy, są bardzo mało kłopotliwe tym bardziej strarsze odmiany. Liliowce będą rosły wszędzie, ale na każdym stanowisku troszke inaczej. W słońcu wiećej kwiatów gorsze liście, w cieniu piękne liście mniej kwiatów
.
Ja jednak mam strasznie słabe piaszczyste podłoże, więc muszę przygotować im lepszą ziemie i o nie zadbać bo to moje ulubione kwiaty.
agatanowa 21:13, 15 sie 2013

Luki napisał(a)
Upały minęły i przyszedł długo wyczekiwany remont, którego mam już dość bo zbyt wiele rzeczy trzeba poprawiać i ciągle wychodzą kolejne fuszerki. Latam tak między pokojem i drapaniem starych farb i czyszczeniem ogrodu, który jest strasznie zaniedbany. Aż mi wstyd, że tak wszystko okropnie wygląda.
Nie wiem czy z wszystkim się wyrobie do września, dojdzie jeszcze mnóstwo załatwiania z studiami. Jakaś masakra, nawe nie mam żadnych zdjęć.
Jedyne co mnie cieszy to krzesło, które przyszło do nowego pokoiku

Pokazuj krzesło!

A co na studiach? Kampania wrześniwoa?
agatanowa 21:15, 15 sie 2013

Luki napisał(a)
Obiecane były zdjęcia, ale na prawie każdym widać jakieś chwasty i poparzone słońcem rośliny nie ma co pokazywać.

Ty chyba chcesz ludzi zdenerwować? Nie ma co pokazac?? To oststnie zdjęcie - boskie!
agatanowa 21:19, 15 sie 2013

Luki napisał(a)

Łukasz, nie myślalaes o zakryciu płota jakimś bluszczem czy dzikim winem?

Co do plucia w brodę, że nie kupiłeś więcej bukszpanów - nie dziwię się. Są imponujące obecnie. Na jakich stanowiskach rosną?
agatanowa 21:22, 15 sie 2013

Lilie i liliowce już trzeba sadzić, czy można jeszcze we wrześniu?
Luki 21:24, 15 sie 2013

No na studiach kampania wrześniowa tylko bym nie marudził gdyby była z mojej winy. Szanowny Pan profesor pojechał sobie 10 czerwca na wakacje i nie wrócił do końca sesji. Cała moja grupa nie ma zaliczonego nawet przedmiotu i nie mogła przystąpić do egzaminu. Ehh szkoda gadać. No i trzeba pozałatwiać wszystkie sprawy z tematem pracy dyplomowej, należe też do samorządu, więc troszke innych obowiązków.
Krzesło tylko sprawdzone czy wszystko Ok i zapakowane do kartonu jak będzie jego czas, a mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu to pokaże

Te 4 zdjęcia to jedyne z 50, na których nie widać mankamentów, lub jak są to mało widoczne
Luki 21:30, 15 sie 2013

Liliowce można już sadzić i można spokojnie we wrześniu. Z liliami poczekałbym do września bo mogłyby jeszcze wyjść z ziemi przed zimą.
Za bluszcz podziękuje, już raz musiałem się go pozbywać co nie było łatwe i przyjemne.
Jednak płot jest moim utrapieniem. Clematisy nie dały rady, z dzikim winem nie próbowałem, myślałem też nad matami wiklinowymi, ale jakoś mnie nie przekonują. Najgorsze jest to że rabaty są bardzo płytkie i nie można posadzić wysokich krzewów z tyłu bo brakło by miejsca na nasadzenia z przodu.

U mnie bukszapny rosną wszędzie W słońcu w cieniu i półcieniu, jednak jeden w ostrym łońcu nie ma ciemno zielonej barwy, ale daje rade
agatanowa 21:36, 15 sie 2013

Luki napisał(a)

Jednak płot jest moim utrapieniem. Clematisy nie dały rady, z dzikim winem nie próbowałem, myślałem też nad matami wiklinowymi, ale jakoś mnie nie przekonują. Najgorsze jest to że rabaty są bardzo płytkie i nie można posadzić wysokich krzewów z tyłu bo brakło by miejsca na nasadzenia z przodu.

U mnie bukszapny rosną wszędzie W słońcu w cieniu i półcieniu, jednak jeden w ostrym łońcu nie ma ciemno zielonej barwy, ale daje rade

Płot roślinami bym zakrywała (czyli pnączami, jeśli płytko), a nie matami. Bo potem będziesz myślał, czym z kolei te maty zasłonić

Jaki tytuł magisterki?

Wyglądasz na typ samorządowca (to nie jest przytyk, krytyka czy uszczypliwość)
Luki 21:38, 15 sie 2013

I tu chyba zaskocze bo to tytuł inżynierski i na dodatek w budownictwie Miał być ze mnie architekt, ale niestety nie mam talentu plastycznego, a tego co widze w głowie nikomu nie pokaże
agatanowa 23:47, 15 sie 2013

Nie, nie zaskoczyłeś mnie Już wystarczy tych ekonomistów