Jak sama zauważyłaś nie wygląda to dobrze. Ale to nic, wszystko da się naprawić i fajnie, że chcesz to zmienić Zerknęłam w poprzednie zdjęcia i widzę, że nie ma u ciebie spójności z resztą ogrodu, zrobiłaś trochę "od czapy" to wszystko, oczywiście nie ujmując zaangażowaniu i roślinności, to trzeba inaczej zacząć to zmieniać, nie dalej w chaosie, tylko z jakimś planem
Trzeba narysować rzut całości tej części ogrodu, aby rabata wrzosowa pasowała do reszty, płynnie przechodziła, aby połączyć ogród za rabatą wrzosową i przed rabatą wrzosową.
Okalanie kamieniami tam gdzieś widziałam - moim zdaniem niepotrzebnie wprowadza chaos, bo do niczego nie pasuje.
Idealnym wzorem jak ułożyć kolory jest moje stare zdjęcie, idealne na przykład takiej rabaty.
Wrzosy i wrzośce super, ale możesz jeszcze dodać golterię i bażynę (podobna do wrzośćów) i andromedę (podobna do lawendy). Z traw dobrze wybrałaś, ale jeszcze bym dodała niższe rozplenice, ostnicę lub brązowe turzyce. Z kolei dla bordowego koloru możesz dodać kuliste lub kolumnowe berberysy
Pamiętaj także, że wrzosowisko bedzie kolorowe nie tylko od kwiatów, ale też listki cały rok będą zdobiły. Są pomarańczowe odmiany, złociste, ciemnozielone i szare.
Zerknij tutaj - to moja bardzo stara realizacja, sprzed 20 lat, ale stale aktualna
I jeszcze zagajnik brzozowy, z ogrodu z lustrem w tylu ogrodach kopiowany, że już nie zliczę
Mam ogromną cierpliwość do robienia wszelkich dekoracji, wyszywania, szydełkowania i robótek na drutach. Dlatego, że przy nich odpoczywam a zarazem praca ta sprawia mi ogromną przyjemność. Jest odskocznią od moich prac zawodowych
Aniu w przyszłym tygodniu mają przyjechać, dlatego już szykuję dekoracje świąteczne. Na razie wszystko ukryte, ale 5 XII mam wysłać zdjęcia z kompletnymi dekoracjami.
Najwyżej zacznę ponownie? Nasiona mam z papryk ze sklepu, nic mnie ten ekspretyment nie kosztuje. Byłam na forum BBC Gardener's World i w UK zaczynają w okolicach świąt właśnie, podejrzewam że nie mylą się tam ludzie (zbytnio)