Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 18:51, 02 gru 2020

Do góry
mają/miały ładne pąki
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 18:50, 02 gru 2020

Do góry
tak wyglądały jesienią
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 18:48, 02 gru 2020

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:46, 02 gru 2020

Do góry

podobno do jedzenia całe strąki tego groszku
A to albo zasmakujemy, albo będzie roślina brzegowa Sypnę nad oczkiem i na dolnej półce w rowie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:44, 02 gru 2020

Do góry

okazało się, ze liście też jadalne, zielone lub suszone działają moczopędnie i żółciopędnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:42, 02 gru 2020

Do góry
Do warzywnika:
dla szczygłów i ozdoby

dla nas i ptactwa co się pojawi w wolierze
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:41, 02 gru 2020

Do góry
Zimowe kurki

Kiełbasę robię. Brrrr nigdy więcej, obrzydliwość. Moczenie jelit. Byłam kiedyś wegetarianką może dlatego teraz tego typu zajęcia są fuuuuuj

Liczę że efekt wynagrodzi wysiłek

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:40, 02 gru 2020

Do góry
Dostałam w gratisie też cebulki tulipanów
nie wiadomo jakich więc pójdą na rabatę koło warzywnika, tam wiosna mam tylko cesarskie korony

No i nasiona....dużo nasion
Na rabaty, do łąki i do warzywnika
trawy:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:30, 02 gru 2020

Do góry
trzy liliowce

z takiego mixu

pięć floksów

z takiego zestawu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:28, 02 gru 2020

Do góry
Wczoraj plotłam mamie wieniec adwentowy
z tego co było w domu i z takim skutkiem

A dzisiaj dotarła druga część mojego prezentu na Mikołaja
Do sadzenia:

w ilości szt. 5

w ilości szt. 3
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:20, 02 gru 2020

Do góry

W poniedziałek sypałam na rabaty pierwszą część mojego prezentu Mikołajowego

i przyjechał prezent Emusia

i część materiału na wolierę
Ogrodowe kreacje 18:10, 02 gru 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
A w ogóle to znowu ukorzeniam tuje brabant Dwa lata temu mi się udało, może i tym razem się uda. A na żywopłoty potrzebna jest mi ich duża ilość, więc jak trochę uda mi się ukorzenić, to zawsze mniej trzeba będzie kupić
Łącznie zrobiłam 90 sadzonek. W każdym multiplacie siedzi 30.

No widzę Aurelko, że bardzo ambitnie podeszłaś do tematu. Ja kiedyś, też tego próbowałam, ale to nie na moje nerwy hihihi...
Kaszubskie piaski 17:20, 02 gru 2020

Do góry
Bee napisał(a)

Jak widać zaczęłam sadzić blokowo wrzosy oraz macierzanki. Nie wygląda to dobrze.

Chciałabym uzyskać efekt naturalnie rosnących krzewinek. Nie wiem w jaki sposób je poprzeplatać, jak dodać trawy i kamienie.

Nie wiem też jaki nadać kształt rabaty i czy wykończyć brzeg kamieniami. Borówki rosną w rzędach i rabata jagodowa kończy się linią prostą.

Chciałabym aby rabata macierzankowa wyglądała jak najbardziej naturalnie, jakby się sama wysiała na słonecznej piaszczystej polance.

Jak sama zauważyłaś nie wygląda to dobrze. Ale to nic, wszystko da się naprawić i fajnie, że chcesz to zmienić Zerknęłam w poprzednie zdjęcia i widzę, że nie ma u ciebie spójności z resztą ogrodu, zrobiłaś trochę "od czapy" to wszystko, oczywiście nie ujmując zaangażowaniu i roślinności, to trzeba inaczej zacząć to zmieniać, nie dalej w chaosie, tylko z jakimś planem

Trzeba narysować rzut całości tej części ogrodu, aby rabata wrzosowa pasowała do reszty, płynnie przechodziła, aby połączyć ogród za rabatą wrzosową i przed rabatą wrzosową.

Okalanie kamieniami tam gdzieś widziałam - moim zdaniem niepotrzebnie wprowadza chaos, bo do niczego nie pasuje.

Ważna sprawa: rabata wrzosowa powinna być uniesiona lekkim wzgórkiem. Posiłkuj się artykułem jak przygotować teren pod wrzosowisko.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/203-prosty-przepis-na-wrzosowisko
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/60-czas-na-wrzosowisko

Idealnym wzorem jak ułożyć kolory jest moje stare zdjęcie, idealne na przykład takiej rabaty.

Wrzosy i wrzośce super, ale możesz jeszcze dodać golterię i bażynę (podobna do wrzośćów) i andromedę (podobna do lawendy). Z traw dobrze wybrałaś, ale jeszcze bym dodała niższe rozplenice, ostnicę lub brązowe turzyce. Z kolei dla bordowego koloru możesz dodać kuliste lub kolumnowe berberysy

Pamiętaj także, że wrzosowisko bedzie kolorowe nie tylko od kwiatów, ale też listki cały rok będą zdobiły. Są pomarańczowe odmiany, złociste, ciemnozielone i szare.

Zerknij tutaj - to moja bardzo stara realizacja, sprzed 20 lat, ale stale aktualna

I jeszcze zagajnik brzozowy, z ogrodu z lustrem w tylu ogrodach kopiowany, że już nie zliczę

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:14, 02 gru 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne te twoje buczki .
I skrzynie jakie fajne. To na warzywa ??
Pozdrawiam cieplutko Jolu

Hejka, tak skrzynki warzywne - jak niżej na zdjęciu w sezonie
pozdrawiam!

Za drzwiami do ogrodu... 15:57, 02 gru 2020

Do góry
Dziś po śniegu prawie śladu nie ma. Ale jakieś fotki wcześniejsze na pamiątkę wstawię,Nie najlepsze bo aparat miałam rozładowany i telefonem robione.
Przedziwny Ogród 15:48, 02 gru 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
No żeby zrobić wianek z żołędzi to trzeba mieć naprawdę cierpliwość. Wygląda pięknie.

Mam ogromną cierpliwość do robienia wszelkich dekoracji, wyszywania, szydełkowania i robótek na drutach. Dlatego, że przy nich odpoczywam a zarazem praca ta sprawia mi ogromną przyjemność. Jest odskocznią od moich prac zawodowych

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:23, 02 gru 2020

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Winnetou, nie mogę doczytać czy była telewizja czy dopiero będzie?

Super, twoje ozdóbki i ogród warto pokazać Nietuzinkowe.
Aniu w przyszłym tygodniu mają przyjechać, dlatego już szykuję dekoracje świąteczne. Na razie wszystko ukryte, ale 5 XII mam wysłać zdjęcia z kompletnymi dekoracjami.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:18, 02 gru 2020

Do góry
Najwyżej zacznę ponownie? Nasiona mam z papryk ze sklepu, nic mnie ten ekspretyment nie kosztuje. Byłam na forum BBC Gardener's World i w UK zaczynają w okolicach świąt właśnie, podejrzewam że nie mylą się tam ludzie (zbytnio)

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:08, 02 gru 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko widzę u ciebie zimowo.
I to sporo tego śniegu masz.
U mnie troszkę tylko było. I słoneczko go szybko rozpuściło.
Śniegu było dużo, niestety już się kończy.
Zaczynam ubierać w altanie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:05, 02 gru 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
OOOOO i u kolejnej osoby zima Ślicznie
Zima i po zimie, nie wiele zostało ze śniegu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies