modrzewie mam 3, ten powyginany to stary buk nie grab to moja perełka, buczki też wiekowe i też 3 sz wszystko do mojego ogrodu 1400m mam jeszcze sporego tamaryszka musze też nad nim popracować, pokaże fotkę. na buki nie mam jeszcze sprecyzowanego pomysłu.
R.podophylla (rodgersja stopowcowata) jej liscie zzielenieją jest posadzona w grupie obok strumienia którego na zdjęciu nie widać w wilgotnej ziemi dobrze się rozrasta ale żeby uzyskać większa grupę potrzeba kilkunastu sadzonek
Paprociowi maniacy mam pytanko czy duże są różnice miedzy Matteucia Struthiopteris a Orientalis chodzi mi o wzrost kształt i długość liści za wszelkie info z góry dzięki.
Sam nie posiadam tej paproci, ale różnice są wyraźne: w wielkości, kształtach liści i nie rozrasta się tak, jak strusi na podobieństwo perzu. W literaturze naszej podaje się, że pióropusznik wschodni jest bardziej wrażliwy na niskie temperatury. Np. w książce Paprocie, B. Grabowskiej i T. Kubali, podaje się, że należy je umiarkowanie okryć na zimę.
Dzięki uprzejmości Mist z innego forum, uzyskałem zgodę na wykorzystanie jej zdjęć z Wrocławia, które doskonale pokazują różnice:
Na pierwszym planie pióropusznik wschodni, dalej widać pióropuszniki strusie
Paprociowi maniacy mam pytanko czy duże są różnice miedzy Matteucia Struthiopteris a Orientalis chodzi mi o wzrost kształt i długość liści za wszelkie info z góry dzięki.
Bardzo lubię książki ogrodnicze jak jakąś zdobędę ciesze się jak dziecko lubie również te stare zdobyte w antykwariacie lub inny sposób byłem ostatnio w lokalnej bibliotece robili czystki noworoczne udało mi się zdobyć kilka ciekawych pozycji
Listopad ,grudzień,luty nie nawożę zostawiam w spokoju wtedy gubi listki no pod koniec lutego wznawiam nawożenie po jakimś czasie pokrywa się młodymi przyrostami , w sezonie nawożę co tydzień podlewam odstałą woda z.wodociągu-wiosna lato deszczówką tak jak wszystkie inne rosnące w donicach.