Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 09:44, 19 lis 2020

Do góry
Ogród w remoncie 09:41, 19 lis 2020

Do góry
Ogród w remoncie 09:37, 19 lis 2020

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 09:35, 19 lis 2020

Do góry
Musiałam, idzie szaruga, trzeba rozjaśnić fizis. Z najnowszych wiadomości jest jedna, która mnie zmusiła do działania.

Przez 3 kolejne noce, temperatura na moim Pomorzu spadnie znacznie. Będzie padał nawet deszcz ze śniegiem, a nawet śnieg. TRzeba się ogarnąć zimowo.

O tej porze, to nie nowina, ale różnie już bywało. Pewnego roku, śnieg z połowy października leżał do wiosny. Co prawda ostatnio u mnie zimy prawie nie ma, ale akurat ta, może być chłodniejsza od poprzednich.

W ogrodzie, na rabatach bylinowych zostawiłam liście, i może nie wygląda to schludnie, ale kto ogląda ogródki działkowe zim,ą? Sporadycznie ktoś wpada na kontrolę własnej działki, a jak ly śnieg, to bałaganu nie widać. Fakt , wiosną trzeba szybko robić porządek, ale taka mobilizacja po zimie, jak najbardziej wskazana. Ja zacznę sezon koło 1 marca, jak zwykle.

Życzę Wam pogodnego weekendu, mimo, że dziś dopiero czwartek.

Ogród w remoncie 09:34, 19 lis 2020

Do góry
Troszkę słoneczka

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:18, 19 lis 2020

Do góry
Zdjęć mam mało, bo ta róża u mnie jest prawie niewidoczna. Ten chojak, który miał być wolno rosnący, rozrósł się niesamowicie i zasłonił różę. Mam już słabe do niej dojście i dlatego prowadzę ją na jednej nodze. Najbardziej widoczna jest od strony sąsiada. I to jest powód dla którego musi odejść. To samo dotyczy Westerland. Ta też jest do wydania.
Poczekałabym jednak do wiosny. Tak czy inaczej ona potrzebuje zdecydowanego cięcia, a już jutro zapowiadają minusowe temp. Nie wiadomo jaka będzie zima, więc lepiej poczekać do końca lutego. Szałwię chcesz sadzonki teraz do przechowania przez zimę? Cały czas kwitnie i wygląda obłędnie. Nasion nie widzę. Niby jakieś nasionko zielone jest, ale jak wyschnie to go już nie widać. Wstawiłam moje zdjęcie Alohy z tego roku.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 19 lis 2020

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:34, 19 lis 2020

Do góry

Na wiosnę ten galimatias trzeba opanować .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:34, 19 lis 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podsuwam pomysł na wykorzystanie żylistka Nikko. U Gosiek już się przebarwia, u mnie dopiero zaczyna. Miniaturowa krzewinka.

Tawuły japońskie też się jeszcze trzymają. Trawy, rozchodniki i one. Bezobsługowo. Bez wykrzykników, ale miłe dla oka zestawienie. Te tawuły fajnie się komponują z wilczomleczem mirtowatym i czyśćcem wełnistym.

Nie obliczałam Cię na tyle krzaków róż. Mam kilkanaście i tylko okresowo jestem z nich zadowolona
Tak mój Nikko to Twoja zasługa
Niesamowite ile liści jeszcze trzyma się na Twoich tawułach
Metamorfozy ogrodowe 01:47, 19 lis 2020

Do góry
A co to za piękna trawa? Jak się nazywa?

ivan_ll napisał(a)
Witam

Po

Bawarka 01:11, 19 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Cieszyly chwile w barwach i zapachach...Takie nieliczne...

Kasiu witam dobrze, że wróciłaś.

Pierwsze wpisy i fotograficzny szok. Dalie przepiękne. Sądzisz gęsto i się nie wywracają. A te wysokie to są słoneczniki pewnie też podpierają.

Kasiu przepiękne widoki nie doczytalam gdzie są tak cudowne miejsca.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Żywopłotki cisowe. 00:48, 19 lis 2020

Do góry
Anabell napisał(a)

O te kolory trzeba zadbać, zostaną w szklarni zakopane, teraz cieszą oko za oknem.

Gmina wystawiła chryzantemy w doniczkach do rozebrania dla mieszkańców, wnuczka przywiozła mi jeszcze kilka drobnokwiatowych białe, żółte i czerwona.
zdjęć nie mam.

Tylko jaki to sens, hodowcy zgłaszali do urzędu nie sprzedane doniczki, a
Agencja restrukturyzacji rolnictwa wypłacała poszkodowanym po 20 zł za doniczkę i 3 zł za gałązki cięte.
dlatego że zamknęli cmentarze.
Przecież agencja dostaje kasę z budżetu. koło zamknięte i nas ogłupiają.

Haniu dobra gmina. U nas też wszystko przy ratuszu szpalerami obsadzone.
Ptasi gaj 00:28, 19 lis 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej Ela, fajnie, że doceniasz ruch jeszcze poza ogrodem, no bo w ogrodzie to wiadomo
Ja też jestem zwolenniczką ruchu dla zdrowia
U mnie to jest bieganie, ale i rower, teraz jeszcze piechotką na grzyby

W ogrodzie dużo pracy, a widzę ,że jeszcze wymyślasz nowe nasadzenia
Aż się chce sadzić, ile to radości

Ambrowiec ładnie się przebarwia, ile lat ma Twój?

Biegaczy u nas to w brud, kijkarzy, rowerzystów od groma. Na szczęście my nie chodzimy alejkami tylko po lesie. Szeleszczą liście pod stopami. Chociaż dzisiaj nad ranem marzyło i nie było już takiego szelestu, ale było pięknie.

Oj będę sądziła. Mam głowę czym innym zaprzątniętą rozmnażaniem roź, szczepieniem drzew. Ślęczę przy internecie później myślę. To takie proste sprawy, w ciągu 2 lat można mieć piękne swoje krzaki.

Ambrowiec u mnie 2 sezon w zeszłym roku nie za bardzo się przebarwiał kupiony wiosna, pewnie wiązał się z ziemią. W tym roku idealna pogoda dla niego miał mokro i 3 razy zalany. Jeszcze ma liście i pięknie sie przebarwia.

Jeszcze fotki dzisiejsze

Żywopłotki cisowe. 00:07, 19 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A ja postanowiłam w tym roku róż nie Kopcowa ani nie przykrywac. Trudno przeżyją to przeżyją nie to nie. Niech się hartują.

Elu!
nowo zakupione i posadzone muszę obsypać i to jeszcze do wykonania.
Na razie sadzę, a następna czynność obłożę kompostem.

Stare rosnące tylko niektóre odmiany okryję.

Miałam pomoc w ogrodzie przez 3 dni, bardzo sprytną kobietę, ściągnęła darń pod nowe róże poszerzałam. Ja przekopałam obrzeża kostki.
Ona przycinała łęty wywoziła na kompost, wygrabiła liście z róż.

Obleciałam kanciki szpadelkiem na trawiastej i dużej środkowej, ona wybierała przerośniętą trawę.
Tak że jestem zadowolona z nadgonionej pracy, ale jeszcze ogrom został.
a przez dwa lata nikt mi jednej godziny nie pomógł.

Żywopłotki cisowe. 23:43, 18 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne dalie i chryzantemy. Ja też w sobotę wykopałam dalie choć jeszcze kwitły. Ale potem, gdy zimno nie zechce mi się marznąć przy takich pracach. I tak jeszcze zostało wiązanie traw, kopcowanie róż i pewnie coś tam jeszcze(a...dokupiłam jeszcze różnych cebul trzeba to będzie posadzić jak przyjdą) Skorzystałam też, że mój student zjechał na weekend, to pozwoził mi karpy do piwnicy i zieleninę na kompost.

Aniu!
Dalie w piwnicy oznaczone, jeszcze zostało uporządkowanie zestawienie skrzynek, bo wnuczek wnosił i dosuszają się.
cebule nie posadzone, bo sadzę 44 szt zamówionych róż.
Troszkę to trwa, bo poszerzałam rabatę.
skończę na niej sadzenie to pójdą cebulowe.

Na zieleninę uszykowałam nowe miejsce, bo na jednym nie mieści się.
Duży kompostownik wiosną ruszę go pod dalie i podsypię byliny, mocno usiadł przerzucać go nie będę nie mam siły i czasu.

Nowe miejsce będzie na betonie z dwóch stron jest mur, zniosłam dużo grubych gałęzi na dno, by od spodu dochodziło powietrze i ładuję wycięte łęty.
teraz mam dużo liści do grabienia z dębów wszystkie pójdą na 3 kompostownik.
U mnie b. dużo wszystkiego dobra i nie może się zmarnować.

Bawarka 23:43, 18 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Edysiu Pamietasz?

Kasiek, chodz pokazemy ze Jola nawet niebo miala piekne....

Nooooo haaa super wspomnienia to były takie beztroskie chwilę....kochana Jolcia jak ona o nas dbała ....i taki śliczny ogród...bardzo jej brak...
Ale patrzy z góry i cieszy się jak my się cieszymy i ją wspominamy...

Jaka byłam chudaaaaa
Chcę tak znów...czy znowu?
Sezon 2017 u Hanusi 22:56, 18 lis 2020

Do góry
Rozplenica związana, miskanty też. W szklarni jaki taki porządek. Kompostownik pełny. Piwonie drzewiaste dostały ochronę na łodygi, ale jeszcze bez przykrycia,

Tulipany przywaliłam pędami róży, może kolce wiosną ochronią przed inwazją saren,
Po alejkach działkowych grasują dziki, to nasz odwieczny problem, wkoło nieużytki i las bukowy. Do domu przyniosłam przedostatni bukiet. Trochę smutno, ale nadzieja na wiosenny jest. Liliowiec jeszcze kwitnie.

W Dolinie Muminków 22:38, 18 lis 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)
No niestety Aganiu jesienią wszyscy rolnicy palą łęty po wykopkach ziemniaków. Okolice u Nas fajne i sąsiedzi mieszkają daleko

Piekne fotki Basienko
Ogród bez reguł 22:36, 18 lis 2020

Do góry
[

Normalnie petarda
Żywopłotki cisowe. 22:19, 18 lis 2020

Do góry

O te kolory trzeba zadbać, zostaną w szklarni zakopane, teraz cieszą oko za oknem.

Gmina wystawiła chryzantemy w doniczkach do rozebrania dla mieszkańców, wnuczka przywiozła mi jeszcze kilka drobnokwiatowych białe, żółte i czerwona.
zdjęć nie mam.

Tylko jaki to sens, hodowcy zgłaszali do urzędu nie sprzedane doniczki, a
Agencja restrukturyzacji rolnictwa wypłacała poszkodowanym po 20 zł za doniczkę i 3 zł za gałązki cięte.
dlatego że zamknęli cmentarze.
Przecież agencja dostaje kasę z budżetu. koło zamknięte i nas ogłupiają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies