Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:38, 05 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne masz te turzyce, cisy i trzmielinki na patyku również, turzyce zimozielone są moją najgorętszą potrzebą, a ja potrzebuję od ciebie paru wskazówek jak one rosną w glinie, czy ty im specjalnie przy gotowywalaś podłoże, czym nawozisz, czy robisz to regularnie i jaką odmianę polecasz?

Ciepełka i słoneczka Ci życzę na niedzielę

Aganiu carexy na tym zdjeciu to morrowi ice dance albo variegata. Dla mnie obie odmiany nie do rozróżnienia.... Rosną świetnie w glinie i nie szkodzi im ciągła woda ze zraszaczy trawnika. Zatem te carexy gorąco polecam. Jak nawoże? Tak mimo woli albo florowitem albo azofoską, absolutnie nie traktuję ich jakoś szczególnie. Są bezobsługowe. Tylko po mroźnej zimie wymgaja przycinania wymrazłych końcówek. Lepiej/ładniej wygladaja na rabacie w półcieniu, w tym miejscu mają wyrażny biały pasek. W słońcu mają bardziej żółtawy odcień, za to rosną jak szalone... Tu carex w rabacie osłanianej w samo południe przez brzozy.

a tu w słońcu. Te bedą rozsadzane i zainicjują nową rabatę

Mam też carex ornithopoda - tej zimy był zimozielony, poprzedniej trochę mocniej ucierpiały. Też są fajne. Niestety nie mam ich ładnych zdjęc... w trakcie przesadzania miskantów. Jutro zrobię im łądne zdjęcie, bo fajnie teraz wyglądają

Mój ogród w cieniu drzew 09:38, 05 kwi 2014

Do góry
Netka napisał(a)
Sylwia baaaardzo Ci dziękuję za pomoc Mimo pięknego projektu , brzozy sobie odpuszczę, bo już mam dość u siebie drzew liściastych wszędzie Czyli jednak hortensje z trawami plus żurawki proponujesz ... Myślę, czy jednak Morning Light nie byłby lepszy, bo niższy. Wogóle mam obawy, czy miskant tam wejdzie na wysokość Gałęzie sosen jednak wchodzą nad tą rabatę, a nie wiem, czy chcę bardziej im gałęzie podcinać ... Tam jest ok. 80 - 90 cm na wysokość do tych gałęzi. Stąd był pomysł z hortensją Bobo, bo niska. Może jest jakaś trawa tak do ok. 80 cm wysoka ? Muszę to jeszcze przemyśleć ... , ja z tych ciężkich w decyzjach niestety

Dominika dzięki za odwiedzinki, podpowiedzi i linka Muszę Cię odwiedzić też

Aneta dzięki za odwiedzinki

Nie ma sprawy .... tak myślałam , że wzgardzisz brzozami
Z tymi trawami to zależy jak je ulokujesz .... Gracillimus będzie wyższy i można je posadzić na plecach hortensji a Morningi są z tych średnich i nie bardzo wiem jak się będą zachowywać z hortensjami o podobnym wzroście .... czy będą widoczne - tak sobie gdybam

Można przy obrzeżach pokombinować z trawkami z tych niskich i żurawką ...
Również borykam się z podejmowaniem decyzji nie jest łatwo
pozdrówka
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:25, 05 kwi 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

Chciałam się przywitać bo cichaczem to jestem u Ciebie częstym gościem. Podziwiam Twój ogród i pracowitość.A ten taras mebelki, donice i brzozy........nic tylko wzdychać i marzyć o tym że widoki z mojego tarasu też kiedyś będą chociażby w części takie do wzdychania. O meblach na razie nie myślę bo u mnie roboty jeszcze cała masa ale Tobie odpoczynek się należy.Jak już zaniemogę u siebie pozwolisz że przycupnę tu na chwilkę.

Cześć Aneta Ty przycupniesz u mnie a ja u Ciebie i u innych .... Pracy jest całe mnóstwo i często borykam się ze słabszymi dniami .... Na odpoczynek na razie nie ma czasu ..... Odpocznę , jak część prac zostanie wykonana.... Na razie żyję planami bo priorytetem jest założenie nawadniania kropelkowego na rabaty . W ten sposób wygospodaruję sobie czas na inne prace ... Niech moc będzie z Nami !!!
Mój ogród w cieniu drzew 22:36, 04 kwi 2014

Do góry
Sylwia baaaardzo Ci dziękuję za pomoc Mimo pięknego projektu , brzozy sobie odpuszczę, bo już mam dość u siebie drzew liściastych wszędzie Czyli jednak hortensje z trawami plus żurawki proponujesz ... Myślę, czy jednak Morning Light nie byłby lepszy, bo niższy. Wogóle mam obawy, czy miskant tam wejdzie na wysokość Gałęzie sosen jednak wchodzą nad tą rabatę, a nie wiem, czy chcę bardziej im gałęzie podcinać ... Tam jest ok. 80 - 90 cm na wysokość do tych gałęzi. Stąd był pomysł z hortensją Bobo, bo niska. Może jest jakaś trawa tak do ok. 80 cm wysoka ? Muszę to jeszcze przemyśleć ... , ja z tych ciężkich w decyzjach niestety

Dominika dzięki za odwiedzinki, podpowiedzi i linka Muszę Cię odwiedzić też

Aneta dzięki za odwiedzinki
Mój ogród w cieniu drzew 22:34, 04 kwi 2014

Do góry
Domyślam się , że brzozy tam nie wejdą ale zobacz jak wygląda rabata bez nich .....

z nimi

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:30, 04 kwi 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Zostawiam fotkę z moim ulubionym zakątkiem brzozowym ... no uwielbiam się na niego "gapić"

Chciałam się przywitać bo cichaczem to jestem u Ciebie częstym gościem. Podziwiam Twój ogród i pracowitość.A ten taras mebelki, donice i brzozy........nic tylko wzdychać i marzyć o tym że widoki z mojego tarasu też kiedyś będą chociażby w części takie do wzdychania. O meblach na razie nie myślę bo u mnie roboty jeszcze cała masa ale Tobie odpoczynek się należy.Jak już zaniemogę u siebie pozwolisz że przycupnę tu na chwilkę.
Mój ogród w cieniu drzew 20:55, 04 kwi 2014

Do góry
Tak lubię brzozy , że i u Ciebie również mi się siłą woli wyrysowały

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:32, 04 kwi 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Anula zwyoglądane ostatnie strony i przeczytane. Wszystko jak zwykle piękne. A podpory jak z litego pęta a nie rurki to będą się trzymać. O tekstach Izy nie wspomnę - tak je lubię czytać. Patrzyłem czy sfociłaś karmniki ale nie dojrzałem. Hejka.

Zbyszek karmników nie sfociłam ( a go dziś przycinałąm, bo mi polazł na kamienie przy oczku... jutro zrobię) .. i skojarzyłam (bo karmnik to też ptaki), że nie sfociłam tez budek dla ptaków.. W kupionej budce sporo zainteresowanych, ale jednak nikt sie nie osiedlił.. ale w zrobionej budce przez eMusia.... chociaż nie taka ładna jak ta kupna.. w pierwszy dzień zameldowały sie sikorki.. I kursują non stop z budulcem... a jak pięknie siedzą i śpiewają na czubku brzozy.... to w podzięce.
Kosy robią kąpiele w kałuży, na płyciźnie... tak sie chlapią, że aż hałas robią..
A ciurkadełko dziś odpaliliśmy... bo były reklamacje, że nie działa, a pogoda w sam raz na ptasie SPA.

Ogród Sylwii od początku cz.II 20:30, 04 kwi 2014

Do góry
Syla napisał(a)

to brzozy doorenbosy ... mają białą korę
Dzięki Syla poczytam o nich
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:25, 04 kwi 2014

Do góry
Asia... kup brzózki większe.. lampy zawiesisz za rok.. żarówki na kablu i spryty abażur z czegoś tam.. inne roślinki urosną, ale kilka większych akcentów zaprocentuje,, ogród wydaje sie dojrzalszy..a kora.. jest cudna.. i te brzozy tak szybko nie rosną jak te zwykłe.. co prawda w jednym roku pogryzły ją krety i nornice.. i musiałam ją palikować, bo próbowała sie wywrócić.. i biorąc pod uwagę, że u mnie wszytko szybko rośnie, bo dobra ziemia.. to dalej szału nie ma..
Taką kupiłam w kwietniu 2009 , zwróci uwagę na wysokość jodeł.... ok 1/3 z wysokości brzozy (lepszego foto nie mam). To ta po prawej, bo za wisienką to zwykła, najzwyklejsza..

A tak wygląda po 5 latach. jako odnośnik znów jodły ..

Zapraszam do siebie w kwestii nowego zastosowania Gucia
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:02, 04 kwi 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Syla brzozy masz zwykłe czy jakaś odmiana pozdrawiam

to brzozy doorenbosy ... mają białą korę
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 19:35, 04 kwi 2014

Do góry
madzielena napisał(a)

Dziewczyny weźcie pod uwagę łamliwość brzóz. Ponieważ pracuję przy lesie miałam okazję obserwować co działo się z brzozami po tych opadach ladowaciejącego deszczu, na który spadł jeszcze śnieg. Masa brzóz się połamała, niektóre wygięły i już nie wstały. Najsilniejsze oczywiście przetrwały, ale należy się liczyć ze stratami. Ale faktem jest, że wyrastające z jednego miejsca brzozy wyglądają pięknie...

Joasiu zdjęcie usunę jak obejrzysz.

Madziu zostaw zdjęcie nie wolno usuwać
Owszem brzozy są łamliwe ale te pożyteczne nie rosną aż takie duże, no cóż najwyżej jak będzie strata to się odmłodzi rabatę młodymi egzemplarzami przyznaj że te białe pnie są cudne i nie sposób się im oprzeć!
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 19:33, 04 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Pnie bieleją po dwóch latach...ponoć Ja na swoich widzę, że od dołu już coś się zaczyna dziać.
I szybko rosną...więc długo czekać nie będziesz musiała.

Brzozy, rozplenice i rozchodniki mówisz???? Hehehe...A mi wyspę odradza.... cwaniak

Justyśka ale ja to w rabacie będę robiła na 5/6 m szerokiej!!!!! u mnie organów chyba raczej nie będzie; kłopotliwe do .... koszenia

mówisz że pnie bieleją....a ile ci urosły ,. bo pamiętam że za wielkie to te Twoje nie były ...
U Oci ... 17:00, 04 kwi 2014

Do góry
brzozy nie potrzebują wiele miejsca
U Oci ... 14:19, 04 kwi 2014

Do góry
Juzia_G fajny pomysł, dzięki.

Powiem wam, że ogromna ochotę mam na takie 3 połączone rożnej wielkości kwadraty bądź prostokąty.
W największym brzozy, w średnim ognisko a w najmniejszym bukszpany lub 4 lub 2 drzewka owocowe (M bardzo chce)

Huśtawkę bym na biało lub szaro przemalowała.
U Oci ... 11:49, 04 kwi 2014

Do góry
Ale mi chodziło, żeby właśnie obok je dać a nie na przeciw
O coś takiego....

Czarne kulki to brzozy
U Oci ... 11:36, 04 kwi 2014

Do góry
Odręczny plan dolnej działki

anna_art naprawdę zaszalałaś, tęż myślałam aby dołączyć jakiś prostokąt do tego mniejszy

Juzia_G tak chciałam na początku brzozy visa vi tarasu jak u Gabisi ale zabierze mi to za dużo miejca

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:04, 04 kwi 2014

Do góry
Syla brzozy masz zwykłe czy jakaś odmiana pozdrawiam
U Oci ... 10:22, 04 kwi 2014

Do góry
Może brzozy nie w L tylko w jednej linii??? Z lewej strony?

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:21, 04 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Pnie bieleją po dwóch latach...ponoć Ja na swoich widzę, że od dołu już coś się zaczyna dziać.
I szybko rosną...więc długo czekać nie będziesz musiała.

Brzozy, rozplenice i rozchodniki mówisz???? Hehehe...A mi wyspę odradza.... cwaniak

Dziewczyny weźcie pod uwagę łamliwość brzóz. Ponieważ pracuję przy lesie miałam okazję obserwować co działo się z brzozami po tych opadach ladowaciejącego deszczu, na który spadł jeszcze śnieg. Masa brzóz się połamała, niektóre wygięły i już nie wstały. Najsilniejsze oczywiście przetrwały, ale należy się liczyć ze stratami. Ale faktem jest, że wyrastające z jednego miejsca brzozy wyglądają pięknie...

Joasiu zdjęcie usunę jak obejrzysz.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies