Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 19 cze 2018

Do góry
Jejku, żebym to ja wiedziała... nie wiem, bo objeżdżam wszystkie sklepy po drodze w Polsce, jakie mi się nawiną po drodze
Zabij mnie, ale nie wiem Na pewno znajdziesz w internecie. Wielka mi wyrosła.
Co posadzić w murowanym pojemniku - kwietniku? 08:08, 19 cze 2018

Do góry
Rozplenice o czarnych kwiatostanach a pod nimi irga zwisająca lub trzmielina Fortunego żółta a w nią białe tulipany liliokształtne. 2-3 okazy na pniu, np. miłorzęby Mariken, lub formy iglaste na pniu, aby dały efekt zimą.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:06, 19 cze 2018

Do góry
Woda ją przyklei do gruntu, zwilżaj nawet kilka razy dziennie, jeśli masz możliwość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:03, 19 cze 2018

Do góry
Dziękuję Jest inny, to prawda, to zasługa nietypowego kształtu, który da się wykorzystać jako atut
U mnie też susza Pompa w studni nawaliła oj,oj...
Ogród z bałaganem w tle prosi o pomoc 07:57, 19 cze 2018

Do góry
Trzeba zacząć od planowania całego ogrodu, rozrysować plan całości, a rośliny z tej rabaty zagospodarować w innych częściach ogrodu.

Pozostawić tylko te, co nie da się ich przesadzić, dokomponować dodatki do nich kolorystyczne (w zależności co zostanie) i wtedy przesadzać.

Zacznij od sporządzenia planu całego ogrodu. Wtedy masz szansę na piękny ogród, pewność właściwie, a nie szansę
Z naszą pomocą na pewno się uda

Zabieraj się do pracy a tą rabatą się nie przejmuj teraz. Myśl kto zrobi pomiary i narysuje mapkę sytuacyjną z wymiarami.
Od patyczka po ogród 07:50, 19 cze 2018

Do góry
Nie no...z takimi rzeźbami roślinnymi to ogród mistrzostwo świata dawajcie więcej zdjęć i prośba do właścicieli ogromna. To ogród, który zasługuje na najwyższe laury. Mistrzu cięcia- prosimy o ujawnienie się
Kuleczkowa trawka 07:48, 19 cze 2018

Do góry
Jestem w pogotowiu i już przenoszę Bardzo mi się podoba podejście do ogrodu, szpaler z borówek i te wanny jako warzywniki. Tak trzymać a powstanie z naszą pomocą wspaniały ogród rodzinny
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:23, 18 cze 2018

Do góry
Posyp nasionami, potem lekko ziemią, nawet nie przegrabiaj, tylko podlewaj. Codziennie. Powinno być dobrze.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:22, 18 cze 2018

Do góry
Żelem na R. bardzo trudno i ryzykownie, jak nic - trafi na dobrą trawę i spali. Lepiej tego nie rób.
Rozpoznawanie traw 21:05, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zielistka, roślina domowa, lub balkonowa do cienia. Nie zimuje w gruncie, na słońce się nie nadaje.

A ja widziałam trawki bardzo podobne do tej prezentowanej na zdjęciu i były podpisane jako yucca.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:49, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyrywaj nożem czymkolwiek chwastnicę, czarno widzę stosowanie Pumy.

Dzisiaj zabrałem się za wyrywanie... Dramat!!! Na metrze kwadratowym jest przynajmniej kilka z czego niektóre mają już konkretne wymiary i powoli pojawia się na nich kwiat:-\
Może żelem randapem spróbować je wyniszczyć?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:57, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zastosuj herbicyd na chwasty dwuliścienne Bofix lub MNiszek. Jak zadziałają, zastosuj nawóz i dobrze podlej.

30 maja zastosowałem chwastoxa ale na koniczynę za bardzo nie podziałał reszta ok i zacząłem lać wodę u nasz susza po intensywnym podlewaniu wygląda to lepiej.
Zbadałem jeszcze PH i wyszło mi mocne 8 zastosowałem siarczan amonu w połowie dawki nie wiem czy czasem nie jest na to za gorąco ?
Aerator do duzego ogrodu-trawnik 13:43, 18 cze 2018

Do góry
A coś się tak uwziął na tą aerację, ja wcale nie robię aeracji, tylko wertykulację.
Ale skoro masz glebę zbitą to nakłuwaj, walec z kolcami wypożycz. Napisałam w wątku o trawniku na glebie zbitej, gliniastej, że na niej trawnik nie urośnie.

Więc to trud pod górkę i wiele pracy. Trzeba rozluźnić glebę zanim się posiało trawnik, a teraz to już klops. Na skale trawnik nie urośnie

Poczytaj ten wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1690-trawnik-na-glinie-podlozu-gliniastym-glebie-twardej-zbitej
Chwasty w trawniku 13:41, 18 cze 2018

Do góry
No to wstaw, będzie łatwiej o wiele. Rozwiązanie jest proste, tylko zdjęcia zapodaj.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:39, 18 cze 2018

Do góry
Podlewanie zależy od rodzaju gleby i zacienienia. Na glebie gliniastej rzadziej, co dwa dni, na piaszczystej częściej, bo przelatuje woda.

W tym temacie ja nie decyduję bo nie znam gleby twojej. Ani jak słońce doświetla.

Może i trzeba ograniczyć jak przyznałeś się do cienia w połowie dnia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:37, 18 cze 2018

Do góry
Kolor ujmujący, ale leży generalnie na rabacie. Ciekawe jak u Ewy Pszczółki.
Bawarka 13:23, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż Kasiu odnośnie sadzonkowania pomidorów z wyłamanych pędów, gdzie jest węzeł, jak kończy się sadzonka. Chodzi o miejsce ucięcia.

Dana, prosze bardzo
Paluchy, czyli ogolnie wszystkim zwane jako wilczki, rosna przy glownym pedzie, a poczatkiem galazki z liscmi.

Zawsze je obrywamy i wyrzucamy, bo nie sa wartosciowe dla nas. W tamtym roku jednak, zupelnie przez przypadek, z takiego oberwanego wilka/palucha, wyrosl mi calkiem fajny krzak pomidora W tym roku, wszystkie paluchy/wilki obrywam i robie z nich pomidolandie dla wszystkich ktorzy chca i nie chca

Wilki obcinamy ostrym, sterylnym nozykiem ( by uchronic ,, matke,, od chorob grzybowych, oraz, by rana po cieciu szybciutko sie zagoila. ( Szczerze? Ja uszczykuje paznokciem i nic zlego mi sie ...im sie nie przydarzylo). W tamtym roku pomidory mialam do zimy, rowniez z tego ,, doswiadczalnego ,, krzaka,,.

Kiedy obcinamy? Mysle ze najlepiej do polowy czerwca, po to, by krzaki zdazyly z owocami do pierwszych przymrozkow. W szklarniowych warunkach mozna i pozniej.
Obcinam, gdy wilczki maja okolo 10 cm wysokosci, moim zdaniem, sa wtedy najlepsze. Na zdjeciu ponizej pokazuje jedna sadzonke wieksza i jedna mniejsza. Obie sie przyjely.

Nastepnie wsadzam je do wody, do tygodnia powinny wypuscic korzonki, a wtedy sadze je juz, bezposrednio do miejsca docelowego.

Jezeli mam w domu wyciag z pestek grejfruta, to dodaje do wody, jezeli nie, to mozna dodac tez ukorzeniacza, lub ...Nic Moim zdaniem, ten sposob jest fajniejszy niz sianie Szukajac pozniej informacji na ten temat ( a znalazlam ich calkiem sporo) wyczytalam, ze te sadzonki sa silniejsze od tych wysiewanych z nasion, sa bardziej juz zahartowane. Co jeszcze moge dodac? Moze to, ze warto to stosowac w uprawie wczesnych pomidorow...Chociaz...w tym roku dostalam gotowe sadzonki pomidorow z Wegier, cale piec sztuk ( W tamtym roku dostalam jednego pomidora do sprobowania, wazyl prawie kilogram...i byl pyszny) Z kazdego krzaka, jak do tej pory, uzyskalam kolejnych 7 sztuk Te, ktore beda jeszcze potrzebowaly czasu, przeniose najwyzej pozniej do szklarni
Napewno jest to duza oszczednosc i czasu i pracy i pieniedzy Tutaj sadzonka dobrego pomidora kosztuje okolo 5 euro...( sa oczywiscie i tansze, ale...)
Zobaczymy co mi wyjdzie w tym roku w mojej pomidolandii

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:33, 18 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może ona tak ma? W opisie tak napisali, jest szersza niż wyższa haha

link

Wrażliwa jest, bo jak leję wachlarzem wodę, to jednak plamy ma, a inne nie mają.

Na stronie angielskiej znalazłam inną nazwę tej róży - 'Harregale'

a ja na str floribundy przeczytalam ze 1-1,5m i posadzilam ją dalej na rabacie
jak mi co roku hortensja bedzie sie na niej kladła to masakra...ech...

ale mimo wszystko piekne kwiaty ma
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:27, 18 cze 2018

Do góry
Może ona tak ma? W opisie tak napisali, jest szersza niż wyższa haha

link

Wrażliwa jest, bo jak leję wachlarzem wodę, to jednak plamy ma, a inne nie mają.

Na stronie angielskiej znalazłam inną nazwę tej róży - 'Harregale'
Ogród w Tarnowie 12:25, 18 cze 2018

Do góry
Byłam, pooglądałam, nacieszyłam oczy. Mira, niezmordowana jednak kobita.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies