Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:19, 11 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

To będę szukać wysokiego .
Ten Twój jest piękny.

Tak rób

Czerwcowa Wiązowa dla Ciebie:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:04, 11 lut 2021

Do góry
Zagajanka napisał(a)
(...)

(...)

A ta róża to?

Pięknie dziękuję za te widoki. Sezon nie był dobry na róże a i tak czarowały. Bardzo podoba mi się ta żółta rabata pod budynkiem bocznym.
Pszczelarnia 21:03, 11 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Maj to bzy.

Bardzo się cieszę, że lilaki po latach na nowo rosną przy płocie w naszym ogrodzie. To takie podtrzymanie tradycji wiejskich ogrodów. Lilaki są piękne podczas kwitnienia, a więc krótko. Ale posadzone w dobrym miejscu w ogrodzie i odpowiednio podsadzone (dla wyeksponowania ich wielopniowości - dziękuję Marto-Magnolio za zwrócenie na to uwagi), są cudowne.

Właśnie tak sobie wymyśliłam bzy na hamakowej, podkrzesane, wielopienne pod płotem
Pszczelarnia 20:55, 11 lut 2021

Do góry
Chwila natchnienia i zamiast jedzenia na blacie kuchennym ląduje bukiet

I tyle wspomnień majowych

Pszczelarnia 20:53, 11 lut 2021

Do góry
Skrzynie - totalny misz masz: dla cebulowych, rozsadnik, mini warzywnik (miałam cebulę, boćwinę, szczaw i pory oraz selery naciowe) i kwiatki inne. W tym roku chciałabym, obsiać je tylko kwiatami jednorocznymi.

O zegarowej już pisałam, że przeszła rewolucję: posadziłam ją na nowo: kule cisowe, wilczomlecze i bodziszki oraz rozplenice. W plecach będzie miała tylko bordowe buki.

I granica bukowa w sadzie. Także tutaj planuję zmiany, chcę wysadzić ten szpalerek pigwowca (po lewej taka kreska) i zostawić wolną przestrzeń.

Co mogło się stać tym tulipanom? W ciągu jednej nocy zostały złamane ale mrozu nie było.

Pszczelarnia 20:41, 11 lut 2021

Do góry
W maju miałam jeszcze tulipany na kwiat cięty.

Ogród Basi i Romka 20:41, 11 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Basiu, przeczytałam (chyba u Ewy-Pszczelarni), że napisałaś, że Twój sąsiad ma kangura. Skąd mu się tam wziął?

No za płotem, wabi się Bolo, nasza Aza ma bogate sąsiedztwo za siatką, alpaki, kozy, kangur, pawie czasami szczeka na alpaki a one tylko z góry na nią patrzą
A to Bolo jest spokojnym sąsiadem, dzieli nas płot i tuje

I alpaki, kozy nie są tak bezpośrednio z naszym płotem

Pszczelarnia 20:31, 11 lut 2021

Do góry
Lipa. Złożyłam do Rady Gminy prośbę o uznanie jej za pomnik przyrody. Przeszła weryfikację gminnego leśnika i teraz czeka na opinię z RDOSiu (mus zadzwonić i pchnąć, bo się ociągają). Sama nie jestem w stanie już sprawować nad nią opieki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:28, 11 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basienko wrocila i sniegu nasypala i zimno brrr

Roślinki przykryte, może mrozić.
Pączusie bardzo apetyczne
Pszczelarnia 20:27, 11 lut 2021

Do góry
Nornice i myszy nie jedzą kamasji - zostawiłam na jesieni nieposadzone kamasje w szopie i patrzę teraz: choć opakowanie zgryzione, cebule nieruszone.

Tutaj na rabacie azaliowej, też się same mnożą.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:26, 11 lut 2021

Do góry
Zagajanka napisał(a)
...

Wiosna 2020 była długa i chłodna, zaskoczyła śniegiem z mrozami 31 marca, a lato zniechęcało tygodniowymi deszczami w czerwcu, brakiem ciepła w lipcu, i dopiero w sierpniu jako-tako pogoda się rozkręciła na dobre.

Róże wystartowały średnio z dwutygodniowym opóźnieniem w stosunku do lat ubiegłych, ale jak już się otworzyły i miał być różany szał, zalało nas deszczem na wiele dni. Taczkami w przerwach wywoziłam zgniłe kwiaty i płakać się chciało, ze tyle wysiłku na nic. Stąd chyba mniejsza chęć robienia zdjęć mnie dopadła, no i sytuacja epidemiczna też słabo podbudowywała na duchu, dlatego jakoś nie czułam chęci dzielenia się tym sezonem z innymi.

Ale jak już tu znów jestem, i przy okazji porządków zdjęciowych w laptopie, rzeczywiście coś letniego zapodam na te zimowe mroźne wieczory do obejrzenia i ku przypomnieniu, że nadzieja jest i niedługo będzie znów zielono i pięknie

Rabata frontowa: rosną tu późno kwitnące róże białe, więc w połowie czerwca widać tylko William & Catherine w całej okazałości, kiedy Artemis, Aspirin i Alabaster stoja jeszcze w pąkach:

Rabata żółta: Pilgrim i Guirlande d'Amour szaleją tu, w towarzystwie Charlotte i China Girl. Rosną tam też Viridiflora, Vanessa Bell i Solero, ale słabo je widać.

Janeczko
Jak miło, że jesteś z powrotem
Twój ogród jest dla mnie źródłem nieustających inspiracji ogrodowych. Kiedy ubiegłej wiosny zaczęłam planować zmiany w moim niewielkim ogródeczku - natrafiłam na Twój wątek - przepadłam. Jest tu na forum wiele pięknych ogrodów, wiele odwiedzam i podziwiam ale do Twojego mam szczególny sentyment, bo podoba mi się w nim WSZYSTKO. Jesteś największym moim "różanym ekspertem".
Masz świetny gust i pięknie komponujesz rabaty - mogłabyś to robić zawodowo. Ja muszę bardzo starannie dobierać odmiany pod wieloma kątami, ale szczególnie pod kątem wielkości - Twoje zdjęcia, gdzie pokazujesz kwiat ale także pokrój rośliny - są bezcenne. Zatem - trudny 2020rok za nami - życzę zdrówka i dobrych fotek z sezonu 2021
pozdrawiam
Edyta

Pszczelarnia 20:24, 11 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Maj to bzy.

Bardzo się cieszę, że lilaki po latach na nowo rosną przy płocie w naszym ogrodzie. To takie podtrzymanie tradycji wiejskich ogrodów. Lilaki są piękne podczas kwitnienia, a więc krótko. Ale posadzone w dobrym miejscu w ogrodzie i odpowiednio podsadzone (dla wyeksponowania ich wielopniowości - dziękuję Marto-Magnolio za zwrócenie na to uwagi), są cudowne.

Tęsknie za nimi
Pszczelarnia 20:24, 11 lut 2021

Do góry
Kwiaty z mokrej kwaśnej łąki i samowolne baldaszki

Justynowa kalina - pamiątka naszych ogrodowych spotkań a jej ogrodowych podróży po całej Polsce.

Pszczelarnia 20:21, 11 lut 2021

Do góry
Zegarowa w maju. A na jesieni przeszła całkowitą rewolucję. Trzeba było wzmocnić jej przekaz.

Pszczelarnia 20:18, 11 lut 2021

Do góry
Majowe buki w szpalerze i solo

Pszczelarnia 20:17, 11 lut 2021

Do góry
Rozszalały się brunery wszędzie, pięknie się sieją

Pszczelarnia 20:14, 11 lut 2021

Do góry
Kwitnienie judaszowca o płaczącym pokroju

I bratki w donicach - bez nich nie ma wiosny.

Maj - kwitnące jabłonie

Pszczelarnia 20:01, 11 lut 2021

Do góry
Jak pewnie wiecie, mój eM. jest miłośnikiem magnolii (dobrze, że już wie, że na drzewa ozdobne nie mamy już miejsca). Zeszłoroczna kapryśna wiosna była trudna dla kwitnienia tych drzew. Ale uchwyciłam żółte nowości w naszym ogrodzie.

Ja też się zachwycam magnoliami - ale inaczej. Zachwyca mnie ich pokrój i starzenie się, sposób opadania liści, gładka wyślizgana kora.

Yellow Rivier

i Elisabeth

Pszczelarnia 19:55, 11 lut 2021

Do góry
Maj to bzy.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:52, 11 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
komu paczsia???

Mmmm pyszności
U mnie na razie tylko jeden zjedzony, może jeszcze jednego zjem na kolację.

I oby do wiosny, bo ruchu mało, a trzeba to gdzieś spalić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies