Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:56, 10 lut 2021

Do góry
A potem ozdobiła nasz ganek dyniami i chryzantemami, by ubarwić listopadowe mokre dni:

Jeszcze w połowie listopada ścinałam róże do wazonu i sadziłam setki cebulowych:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:51, 10 lut 2021

Do góry
Jesień kazała hortensjom i wrzosom zmienić ubranie na bardzie kolorowe:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:44, 10 lut 2021

Do góry
Sierpień to był też czas relaksu w basenie i pora zbiorów pomidorowych:

Nieczęsty widoczek na warzywnik:

Z owoców obrodziły brzoskwinie i niezawodne jeżyny. Na całą resztę chyba przyjdzie czas w kolejnym sezonie.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:37, 10 lut 2021

Do góry
W sierpniu tu królowały hortensje i jeżowki:

Tak samo jak przy piaskownicy:

Na wiązowej też:

Zarówno na frontowej jak i na żółtej też było Hortensjowo:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:29, 10 lut 2021

Do góry
Na narożnej Jodłowo-Świerkowej też było wesoło:

Geoff Hamilton

Aphrodite i Goethe

Othello i Parky

Niestety klon czerwony Royal Purple (po lewej) zalapał werticiliozę i będziemy się żegnać wiosną, odkarzać ziemię i szukać zamiennika:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:14, 10 lut 2021

Do góry
Rabata Długa - rośną tu Sosny Fastigiata, jodła kalifornijska, grujecznik, perukowce i róze:

Lady Salisbury:

Olivia Rose Austin:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:06, 10 lut 2021

Do góry
Rabata przy piaskownicy - tu jest prawdziwy busz trawiasty, niestety nie służy on różom, zasłania widoczki... Plan jest by przesadzić miskanty Morning light na front wzdłuż ogrodzenia przy lipach, a tu posadzić niższe Adagio.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:59, 10 lut 2021

Do góry
Na Kolistej wszystko się powoli zagęszcza:

Wife of Bath

Crocus Rose

A tuż pod oknem salonowym moja mini-preria

Pszczelarnia 21:52, 10 lut 2021

Do góry
TAR napisał(a)

u mnie troche inaczej, na przedwiosniu i wczesna wiosna lubie sobie ostro popracwac a potem blogo poodpoczywac. efet nicnierobienia dopada mnie od lipca zazwyczaj a potem we wrzesniu znowu mi sie chce podłubac w ziemi

W tym roku obiecałam sobie solidne cięcie drzew i krzewów oraz żywopłotów (eM. ciął żywopłot cisowy ale on go raczej głaskał, tak więc mus wkroczyć do akcji); przedwiośnie będzie pracowite.

Lubię przekwitające tulipany.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:51, 10 lut 2021

Do góry
Rabata pod wykuszem czarowała białą fontanną kwiatów Bouquet Parfait w towarzystwie Tineke i Pashminy, która w cieniu miskantów Adagio zaczęłą tu chorować, więc czeka je przeprowadzka i wymiana na stipę:

Tuż obok przy tarasie Niso Fumagalli fajnie się zgrywał z fioletem szałwii i żółcią hakonechloe macra Aureola

Aha, pewnego dnia wiało tak mocno, że ten parasol tarasowy w końcu się przewrócił i został ostatecznie zezłomowany

Pszczelarnia 21:47, 10 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Grzesiu, tyle lat, miło Cię widzieć i mam nadzieję na fotki z działeczki i wieści ze świata ogrodniczego.

Witam Cię.

Ta fota jest niesamowita... przepiękna...pozdrawiam Ewo
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:43, 10 lut 2021

Do góry
...

Wiosna 2020 była długa i chłodna, zaskoczyła śniegiem z mrozami 31 marca, a lato zniechęcało tygodniowymi deszczami w czerwcu, brakiem ciepła w lipcu, i dopiero w sierpniu jako-tako pogoda się rozkręciła na dobre.

Róże wystartowały średnio z dwutygodniowym opóźnieniem w stosunku do lat ubiegłych, ale jak już się otworzyły i miał być różany szał, zalało nas deszczem na wiele dni. Taczkami w przerwach wywoziłam zgniłe kwiaty i płakać się chciało, ze tyle wysiłku na nic. Stąd chyba mniejsza chęć robienia zdjęć mnie dopadła, no i sytuacja epidemiczna też słabo podbudowywała na duchu, dlatego jakoś nie czułam chęci dzielenia się tym sezonem z innymi.

Ale jak już tu znów jestem, i przy okazji porządków zdjęciowych w laptopie, rzeczywiście coś letniego zapodam na te zimowe mroźne wieczory do obejrzenia i ku przypomnieniu, że nadzieja jest i niedługo będzie znów zielono i pięknie

Rabata frontowa: rosną tu późno kwitnące róże białe, więc w połowie czerwca widać tylko William & Catherine w całej okazałości, kiedy Artemis, Aspirin i Alabaster stoja jeszcze w pąkach:

Rabata żółta: Pilgrim i Guirlande d'Amour szaleją tu, w towarzystwie Charlotte i China Girl. Rosną tam też Viridiflora, Vanessa Bell i Solero, ale słabo je widać.

Żółta od innej strony:

Wśród brzóz i dębów 21:39, 10 lut 2021

Do góry
Mireczko, miło, że zaglądasz. To rozplenica z nasionek od Ciebie, bardzo lubię te ciemnobordowe liście i prawie czarne pałki. Moja ulubienica w ogrodzie.

Sylwio, cieszę się, że podobają Ci się moje floksy, wyślę Ci na wiosnę całą kępę. Mam nadzieję, że się przyjmą.
Pszczelarnia 21:38, 10 lut 2021

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Witaj pszczółko.
Przepraszam że tu ale i ja potwierdzam że magnolia Elizabeth kwitnie później i jakoś tak co dwa lata ma więcej kwiatów.
Pozdrawiam

Grzesiu, tyle lat, miło Cię widzieć i mam nadzieję na fotki z działeczki i wieści ze świata ogrodniczego.

Witam Cię.

Pszczelarnia 21:33, 10 lut 2021

Do góry
Śnieżyce wiosenne i przejdziemy do maja.

Pszczelarnia 21:28, 10 lut 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Och, jak dobrze, że się odnalazłaś. Tęskniłam za dalszym ciągiem sprawozdania z ubiegłorocznych działań.

Robię za dużo zdjęć i potem mam problem nadmiaru, możliwości i wyborów.

Ten narcyz to mój naj, naj. Wybór prosty.

I bukiecik

Pszczelarnia 21:24, 10 lut 2021

Do góry
Inne tulipany.

Pszczelarnia 21:21, 10 lut 2021

Do góry
Ciekawa jestem, jak w tym roku wyrosną tulipany 'Sarah Raven'. Co dziwniejsze nawet nie wiem, gdzie i czy je na jesieni posadziłam? Tak kwitły w 3 tygodniu kwietnia 2020.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:20, 10 lut 2021

Do góry
Rench napisał(a)

Rzeczywiście busz, ale jaki uroczy i kolorowy!
Pszczelarnia 21:16, 10 lut 2021

Do góry
Kwietniowy warzywnik. W tym roku powinnam porządnie przyciąć szpalery jabłonkowe i poprawić "rusztowania".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies