Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pszczelarnia 17:31, 28 mar 2014

Do góry
Ewo przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam w sprawie host, ale wcześniej nie zaglądałam na forum z powodu braku czasu . U mnie rosły bez systemu nawadniającego i nie miałam z nimi żadnego problemu. Piszę, że rosły, bo straciłam brzozy - kornik je sobie upodobał niestety. pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:08, 27 mar 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)

Izuniu, to się tylko wydaje, że do małego ogrodu wchodzi mało drzew
Uświadom to Adasiowi delikatnie….

Robię inwentaryzację drzewkową dla Ciebie

Z przodu i z boku:

- 3 graby fastigiata
- jedna duża sosna czarna
- 10 jałowców spartan
- 1 duży cis
- 2 kórniki
- 3 nigry
- 15 cisów żywopłotowych
- 3 umbrakulifery
- jeden buk obelisk

Z tyłu:

- jedna kiku shidare
- jeden skyrocket
- 2 thuje
- jeden świerk conica
- 2 sosenki brepo na pniu
- 2 serby
- 2 umbraculifery
- 12 cisów hicksii
- 2 trzmieliny na pniu
- trzy brzozy dorenboos (będzie 6)
- jeden klon flamingo
- 3 graby lucas
- 2 thuje plicaty
- 3 amanogawy
- jedna morwa
- jedna catalpa
- 20 cisów bacatta (płotek)

Uff - sama się zdziwiłam ile tego…..

Aż tyle...........nie do uwierzenia.....Ile ty masz powierzchni ?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 11:08, 27 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Zachwycam się bratkami w koszach i chyba też posadzę sobie brateczki ślicznie wyglądają nawet mam kosz jak Maja w ogrodzie w niedzielę sadziła z gałązek brzozy i specjalną trawkę do donic też, tylko zrobić .

Ewuś ,miałam w tym roku nie sadzić ,no i co są ,ciężko im się oprzeć ,przecież one sie do nas uśmiechają ,no i taniutko .Człowiek wydał ledwo 18 zł a ile radości .pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:02, 27 mar 2014

Do góry
Posadziłam sobie wrzoście .... miały być w innym miejscu ale przestawienie huśtawki pokrzyżowało mi plany rabatowe ... to na razie powędrowały sobie pod brzozy
Ogród przy lesie początek 2012/2013 08:13, 27 mar 2014

Do góry
Zachwycam się bratkami w koszach i chyba też posadzę sobie brateczki ślicznie wyglądają nawet mam kosz jak Maja w ogrodzie w niedzielę sadziła z gałązek brzozy i specjalną trawkę do donic też, tylko zrobić .
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:28, 26 mar 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)

Jagoda, ja też się wahałam, ale co tam!
Niestety żwirek się brudzi.
Mam co prawda odkurzacz, ale zbierać też trochę trzeba…
Na szczęście brzozy dorenboosy mają duże liście i mniej ich jest niż na zwykłych.
Poza tym to problem tylko jesienny

oj tam oj tam...
liście można powybierać... ja głupia wszystkie komulki w łazience wymyłam w sitku
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:44, 26 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Gabi, już się pozachwycałam wcześniej , a teraz mam pytanie... Obmyśliłaś jakiś patent na oczyszczanie żwirku z brzozowych liści? Bo ja kiedyś planowałam żwirek pod brzozami i z tego powodu właśnie się zawahałam.

Jagoda, ja też się wahałam, ale co tam!
Niestety żwirek się brudzi.
Mam co prawda odkurzacz, ale zbierać też trochę trzeba…
Na szczęście brzozy dorenboosy mają duże liście i mniej ich jest niż na zwykłych.
Poza tym to problem tylko jesienny
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:34, 26 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Gabi 12 drzewek tylko wiśni ... ile ich masz ogółem ... bo mi to bardzo potrzebne jako argument dla niby zielonego żona ... moje 4 graby i 3 brzozy już go przerażają a ja kcem więcej ... powierzchnie chyba mamy porównywalną ...

Zanim wyraże zachwyt nad aranażacją Gabi napiszę argumenty dla Adamo: u mnie 6 pissardi, 5 kiku, 2 umbry i były 3 amonogawy, ostala się 1 ...
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:54, 26 mar 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)

Z przodu i z boku:

- 3 graby fastigiata
- 10 jałowców spartan
- 1 duży cis
- 2 kórniki
- 3 nigry
- 15 cisów żywopłotowych
- 3 umbrakulifery
- jeden buk obelisk

Z tyłu:

- jedna kiku shidare
- jeden skyrocket
- 2 thuje
- jeden świerk conica
- 2 serby
- 2 umbraculifery
- 12 cisów hicksii
- 2 trzmieliny na pniu
- jeden klon flamingo
- 3 graby lucas
- 2 thuje plicaty
- 3 amanogawy
- jedna morwa
- jedna catalpa

super lista :
Rododendronowy ogród II. 18:28, 26 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kwaśne deszcze były w Sudetach Zachodnich (Pogórze Izerskie) - całe lasy łysiały. U nas raczej nie - nie było przemysłu na wielką skalę. Charakter naszych lasów to las mieszany (lipa, jodła, buk, świerk, modrzew, brzozy trochę) a nie monokultury świerkowe. Tak sobie dumam nad tymi różanecznikami i dochodzę do wniosku, że muszą mieć sąsiedztwo drzew i taki mikroklimat - świeże powietrze (w lecie nocne chłody).

Ewo nie przesadz z drzewami przy rh bo będą mniej kwitły i bardziej robale je atakuja w cieniu. Drzewa sa dobre ale bez przesady.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:53, 26 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Gabi 12 drzewek tylko wiśni ... ile ich masz ogółem ... bo mi to bardzo potrzebne jako argument dla niby zielonego żona ... moje 4 graby i 3 brzozy już go przerażają a ja kcem więcej ... powierzchnie chyba mamy porównywalną ...

Z przodu i z boku:

- 3 graby fastigiata
- 10 jałowców spartan
- 1 duży cis
- 2 kórniki
- 3 nigry
- 15 cisów żywopłotowych
- 3 umbrakulifery
- jeden buk obelisk

Z tyłu:

- jedna kiku shidare
- jeden skyrocket
- 2 thuje
- jeden świerk conica
- 2 serby
- 2 umbraculifery
- 12 cisów hicksii
- 2 trzmieliny na pniu
- jeden klon flamingo
- 3 graby lucas
- 2 thuje plicaty
- 3 amanogawy
- jedna morwa
- jedna catalpa

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:29, 26 mar 2014

Do góry
Stare, małe cisy spod płotu, przesadziłam pod brzozy z zamiarem formowania kwadratów:

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:18, 26 mar 2014

Do góry
Gabisia napisał(a)
Wszystko pięknie zaczyna kwitnąć, z największą niecierpliwością czekam na moje ukochane wiśnie (mam 5 sztuk umbry, 3 amanogawy, jedną kiku i trzy nigry).

Rododendronowy ogród II. 09:37, 26 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Te dziko rosnace sa zachwycajace a ten przy jakiejś drodze rośnie i nic mu to nie szkodzi. Kiedyś w Waszych rejonach sporo kwaśnych deszczy padało niszczyły inne drzewa ale to chyba tajemnica ze tylko tam sa takie okazałe dziko rosnace rh.Dzieki za zdjecie, zachwyca mnie zawsze przestrzeń , wszystko lepiej wyglada jak nie jest ściśnięte.A z tym wymyślaniem to był żart.Pozdrawiam serdecznie.

Kwaśne deszcze były w Sudetach Zachodnich (Pogórze Izerskie) - całe lasy łysiały. U nas raczej nie - nie było przemysłu na wielką skalę. Charakter naszych lasów to las mieszany (lipa, jodła, buk, świerk, modrzew, brzozy trochę) a nie monokultury świerkowe. Tak sobie dumam nad tymi różanecznikami i dochodzę do wniosku, że muszą mieć sąsiedztwo drzew i taki mikroklimat - świeże powietrze (w lecie nocne chłody).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:19, 25 mar 2014

Do góry
justajusta napisał(a)
Ana, czy pamiętasz jaką masz odmianę runianki? Ta Twoja bardzo mi się podoba. I jeszcze jedno pytanie, widzę że mas od frontu posadzone brzozy, czy to pospolite brzozy brodawkowate? Pytam, bo mam jedną taką, ale boję się że urośnie wielka i skłaniam się do wycięcia jej. Poza tym słyszałam, że brzoza ma płytki system korzeniowy i nic pod nią nie będzie rosło, bo zabiera wszystko co cenne dla innych roślin.
to brzozy pożyteczne, runianka nie wiem jaka, na tabliczce było tylko 'runianka'
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:54, 25 mar 2014

Do góry
Ana, czy pamiętasz jaką masz odmianę runianki? Ta Twoja bardzo mi się podoba. I jeszcze jedno pytanie, widzę że mas od frontu posadzone brzozy, czy to pospolite brzozy brodawkowate? Pytam, bo mam jedną taką, ale boję się że urośnie wielka i skłaniam się do wycięcia jej. Poza tym słyszałam, że brzoza ma płytki system korzeniowy i nic pod nią nie będzie rosło, bo zabiera wszystko co cenne dla innych roślin.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:09, 23 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

to bardzo wąski pasek... nie na rozplenice, nawet na te niższe.. na ścieżkę ci sie rzuci i zagłuszy lawendę.. daj je pod brzozy.. wariant tani i fajny

Na kjuba przy różach daj iryski lub krokusy .... róże, trawki i lawenda potem przykryją liście.. ponad miesiąc wiosny w ogrodzie wcześniej..
Za 11 lawend też możesz dać cebulowe wczesne... a pomiędzy werbenę..

Chciałam odwiedzić moich gości, ale sie chyba poddam... nie mam szans.. program naprawczy do programu naprawczego muszę wprowadzić.

miesiąc wcześniej wiosna w ogrodzie ... o tak Anek ... aż mnie w dołku ściska jak patrzę na Wasze kolorowe łany krokusików i irysków ... to zmienię na bank ...

rozplenice już w myslach powędrowały na "brzozową" ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:19, 23 mar 2014

Do góry

na ścianie tam gdzie 11 lawend zaznaczone też po brzegach rozplenica wsadzona

to bardzo wąski pasek... nie na rozplenice, nawet na te niższe.. na ścieżkę ci sie rzuci i zagłuszy lawendę.. daj je pod brzozy.. wariant tani i fajny

Na kjuba przy różach daj iryski lub krokusy .... róże, trawki i lawenda potem przykryją liście.. ponad miesiąc wiosny w ogrodzie wcześniej..
Za 11 lawend też możesz dać cebulowe wczesne... a pomiędzy werbenę..

Chciałam odwiedzić moich gości, ale sie chyba poddam... nie mam szans.. program naprawczy do programu naprawczego muszę wprowadzić.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:23, 23 mar 2014

Do góry
pierwszy kubik z różami ... tu mam boskiego Leosia i Eden Rose

ujęcie z dalszej perspektywy z opisem gdzie kto bo nic jeszcze nie widać ...

to B ... to b jak brzoza bo 16 ton nieszczęścia gliniastego rozparcelowujemy pod nową ... frontową rabatę ... brzozy są sztuk 3 ... wsadzone sztuk 2 i po tygodniowej burzy mózgu w kwestii gdzie i jak je osadzić wyszła oczywista oczywistość a była koncepcja dwie do jednego dołka (i nie wiem czy tej małej nie dołożę koleżanki bo mysl kusi) ... była koncepcja trzy w trójkącie i to też nie wykluczone ... wszystko zależy gdzie dosadzę tę trzecią ... teraz ważą się losy co im dać w stópki ... co w tle ... czym rozczochrać ... czym ożywić ... łeb pęka

rabata powstaje na wprost wejścia do domu ...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:35, 23 mar 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Madżen widziałam już wczoraj ale nie miałam siły napisać ... i nawet nie, że łapki bolały tylko mysli nie mogłam pozbierać

po tym gdzie byłam on-line widać, ze pani wiosna rozszalała się na ogrodowisku ... całą noc przechodziły mi przed oczami obrazy rewolucji w ogrodowiskowych areałach ...

oczywista oczywistość, że kcem ambrowce !!! jak nie jak tak przecież to piękne jest absolutnie ... jeszcze nie wiem gdzie pewnie też przy tarasie bo instynktownie wyczuwam poczebę gapienia się w nie jak najwięcej ...
niby znam to Twoje madżenie ogrodnika na pamięć ... i w pamięci mam jakby ogród idealny i nagle przychodzi wiosna ... Madżen wkracza na rabaty ... Adam na areał i niespodzianka ... okazuje się, ze idealne może być idealniejsze ... noszzzzzzzzzzzzz ... potfffory ...

Madżenka uwielbiam uczyć się na Twoich rabatach ...
brzozy i kule ...
kule i ciemierniki ...to nowa dla mnie lekcja bo pewnie dla wielu nie nowa
róża i lawenda ... to ulubiona
zieleń i kolor ... no to to mnie powaliło w zeszłym roku ... miałam wyobrażenie o poczochranym trawkami ogrodzie formalnym a tu masz ... liliowce lawenda przetaczniki i te lalunie trytomy (że o pysznogłówkach nie wspomnę ) wyskakują jak królik z kapelusza magika i subtelnie sobie krzyczą tęczą ...
tylko w/w mogą człeka oszołomić a gdzie budleje ... szumiące miskanty ... Madżen kiedyyyyyyy kiedyyyyy ja to fszystko zgapię ...

no załamać się można ... a jeszcze nagle po prezentacji zdałam sobie sprawę, że masz las drzew na posesji ... wiśni rodzajów kilka ... magnolie ... brzozy ... czego nie wymieniłam ??? no i ambrowce ... ehhhhhhhhh

no ale jest coś co mi spać nie dało ... Madżen powiedziałaś kiedyś, że Ty nie umiesz wymyslać (haaaa doooobreeee ale bez cienia prawdy ) ) ... że zgapiasz ... Madżen ale w tym zgapianiu przestrojonym na "twoje" to jesteś Królową ... stokrotki z szafirkami w tej kombinacji szarej geometrii donic to jest nokaut ... totalny nokaut pięknem ... padłam i gapie się i nigdy nie nagapię się na tyle, żebym miała dość ...

i jeszcze tylko słówko o magnolii ... nieopodal miasta Kielce jest miejsce z bardzo starą magnolią ... pierwszy raz widziałam magnolie liczącą sobie setkę ... mającą pokrój dęba i miliony kwiatów ... jak będziesz kiedyś w okoilicy to odwiedź magnolię w Solcu ... zwariowac pod nią można

Iza ja juz Ci pisałam, ze bede sobie drukowac i w ramiki oprawiac Twoje wypowiedzi.
Odnosnie czasoprzetrzeni mnie otaczajacej powiem tylko jedno oboje z M pracowalismy wczoraj od 10 do 18:40..... Zakwasy mamy dzisiaj rownież oboje. Ale to taki cudowny czas wiosna, kiedy tyranie w ogrodzie sprawia przyjemność. Poczekam tak z miesiąc i w cieply sobotni wieczor będe siedziec na tarsie i sie gapić. I wiesz tak naprade to mi nic do szcześcia wiecej nie potrzeba, cisza, spokoj, relaks i kwiatki

I dziekuję za magnolie, bo je kocham milością wzajemna. Wczoraj wyznalam milosć takiej jednej o imieniu Suzan.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies