Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:43, 17 cze 2018

Do góry
Mam szczęście, że mogę mieć te "dwa światy" - każdy jest inny i w każdym można się realizować ogrodniczo i relaksacyjnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:32, 17 cze 2018

Do góry
Nawet rzeźbę z brązu namierzyłaś w kącie, w poczekalni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:26, 17 cze 2018

Do góry
Kasiu, ale wielka relacja, całkiem inne spojrzenie. Jak miło
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:23, 17 cze 2018

Do góry
UlaB napisał(a)
Ale energia

Czy kolorowe krzeselķa sa aktualnie "trendi"? Wiosna moj 1-klasista odnawial z moim m. 4 krzesła i okrągły mały stolik do cienia - wybral 5 różnych kolorów (lawendowy, miętowy, turkusowy, czerwony i słoneczna żółć) - każdy mebel inny Fajnie to wygląda

Ula, każdy ma jakiś pomysł na swój ogród, ja po prostu skupowałam różne rzeczy przez zimę, teraz wyciągam i ustawiam. Jak będzie trzeba, to przemaluję zgodnie z potrzebami, a teraz ustawiam je w miejscach, gdzie uważam, że pasują. Rabata jednoroczna jest taka pomarańczowo-czerwona, ognista i egzotyczna więc dobrze się komponują.

Ale jak byłam u Sarah Raven w zeszłym roku, to w sali warsztatowej miała krzesła każde w innym kolorze więc trend jest na pewno.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:52, 16 cze 2018

Do góry
Zasłonić płot, poszerzyć ten wałek przy płocie, bo to nie jest rabata, za wąska. włączyć jodłę w rabatę.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:49, 16 cze 2018

Do góry
agal452 napisał(a)
Witam ponownie, po weekendzie stałam się posiadaczką jodły koreańskiej (prezent). Posadziliśmy ją w rogu działki od ulicy (po 1,6 metra od płotu i planowanej długiej donicy w której chciałabym aby rosły: miskanty, kulki bukszpanowe, czosnki). Zastanawiam się czy w miejscy tej jodły zaplanować większą, kwadratową rabatę przylegającą do ogrodzenia? Ale wówczas co w niej posadzić, powtórzyć kulki bukszpanowe ew. tuje kulki, trawy czy będzie już za dużo ew. co innego aby pasowało?

Taka szablonowa regularność przy jodle, która nie jest symetryczna, nie jest formowana w żaden sposób, takie powtarzalne nasadzenia nie pasują. A zwłaszcza kulki na przemian z trawami jednakowymi Nie pasuje zupełnie. Jodłę mam w niepolecanych bo rzadko kiedy, właściwie nigdy nie będzie ładną choinką, zawsze ja coś uszkodzi, ale skoro to prezent, nie wypada oddać. No i masz babo placek. Ja bym jej nie sadziła
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:45, 16 cze 2018

Do góry
Martaka88 napisał(a)
Moi Drodzy,

Pieknie proszę o poradę dot tego miejsca- jest to tył ogrodu wystawa południe- zachód, bardzo słoneczna.

3 poziomy, murek oporowy, pod ogrodzeniem różne choinki, wysokie, kilkuletnie, roznorodnosc krzewow, piwonie, azalie, tawuły japonskie, zurawki, mięta..., macierzanka, pierysy, irysy, roze, nasadziłam kilka tui danica, kilka traw ozdobnych na srodu schody obsypane kamieniami, tarasu jeszcze nie ma tylko wysypana kamieniami wylewka( do wymiany bo się wszystko osuwa)... w jakim stylu to poprowadzić?
Nie chciałabym ogrodu angielskiego czy naturalistycznego, ale tych wszystkich roslin, ktore ktoś zasadził lata temu szkoda. Poradźcie proszę co przesadzic, usunac żeby uzyskać estetyczny efekt, zakryć te murki, które najpiękniejsze nie są

Pomiędzy rabatami dość wąskimi, zlikwiduj 1 trawnik. Posadź bujne rośliny na murku, zasłonią murek (najlepiej część zwisających np. irga Mooncreper, trzmielina Fortunego.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:29, 16 cze 2018

Do góry
EdytaB napisał(a)
OK, Ok rozumiem.... mi tylko chodziło o fotki z Waszych ogrodów nie te netowe z holenderskich i niemieckich stron, które można spotkać na all czy innych stronach szkółek (czasem jedno zdjęcie robi za fotę kilu odmian)

A tak z innej beczki widzieliście nowa odmianę , która uważana jest za nowa klasę, kategorię hortensji, nadająca się do pojemników wiszących, zwycięzcę dziewiątej RHS Chelsea Plant of the Year - Hortensja Runaway Bride Snow White (Ushyd0405?

Mi bardzo się podoba.

Tak widziałam, byłam na CHFS i podchodzę sceptycznie do nowości, zwłaszcza zagranicznych. Ja bym się tak nie ekscytowała tak delikatnymi roślinami.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:19, 16 cze 2018

Do góry
EdytaB napisał(a)
Macie może u siebie
Hortensję otuloną 'Late Love'?

Jakieś fotki. Info na jej temat poproszę.

Poszukałam na angielskich stronach

Tutaj info i zdjęcie

Nikt zapewne jej nie ma więc o info trudno. Na pewno nie w słońcu, a w lekkim półcieniu i zaciszu. Wytrzymuje do minus 10, więc u nas odpada.

Dziewczyny dobrze napisały google, czasem warto poszukać na angielskich, holenderskich stronach też. I znalazłam

Link

link nr 2

link nr 3

itd, potrzeba trochę czasu i szukaj pod hasłem Hydrangea involucrata 'Late Love" z dopiskiem uk lub nl

Edytko, nie masz wątku, pomimo, że prosili forumowicze w powitaniu, napisałaś niewiele postów, czyli nic nie dałaś od siebie, nic nie pokazałaś.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:16, 16 cze 2018

Do góry
mangaa napisał(a)
Kochani czy Vanilla Fraise będzie dobrze rosła w dużej donicy?
Jeśli tak to jaki minimalny rozmiar donicy potrzebuje?

Będzie rosła, ale nie w pełnym słońcu, bo będzie jej przypalać liście. Wielkość donicy dwa razy większa niż średnica bryły korzeniowej zakupionej rośliny. Potem zmiana na większą.
Maliny, czy warto je uprawiać 10:08, 16 cze 2018

Do góry
Gnojówka z pokrzywy przed owocowaniem, gdy zaczną kwitnąc gnojówka z żywokostu. Inne nawozy wykluczone,chyba że nie będziesz pomidorów jeść. Ale proszę nie rozwijaj tego tematu w dziale "maliny" tylko ekologiczna uprawa

Polecam artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/525-uprawa-pomidorow-w-namiocie-foliowym

Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:54, 16 cze 2018

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
Witam, mam problem ze swoja lipą, ma jakies dziwne narośla na lisciach. Prosze zobaczyc zdjecia ponizej. Co to moze byc? Jak to leczyc?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:51, 16 cze 2018

Do góry
Róża z gatunku Rosa rugosa (z pewnością), kupiona w Niemczech, ma zjawiskowe kwiaty (zobaczcie pręciki)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:11, 16 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:10, 16 cze 2018

Do góry
No i kwitnie wszystko

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:08, 16 cze 2018

Do góry
Nie ma siły, długi dzień, upały i sałata nie wytrzyma bez kwitnięcia. Te kuliste nie dają się.

Ale nowe już rosną, szpinak wysiany 2 tygodnie temu przez Michała, wyrósł i zebrałam już dla niego pierwsze listki do jedzenia. Starszy syn może wciągnie się w ogrodnictwo. Młodszy zalapał bakcyla Uprawia rośliny egzotyczne.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 16 cze 2018

Do góry
Wczoraj podlewałam ogród i uśmiałam się, bo nawet sałata w kulki i stożki rośnie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:05, 16 cze 2018

Do góry
Ha...no tak, przemycałam wieści sprytnie, nawet ten artykuł, większość zdjęć pochodziło od nas

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/439-jak-ratowac-rosliny-w-czasie-upalow

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 09:01, 16 cze 2018

Do góry
ag_343 napisał(a)
Witam,

nie wiem czy mogę w tym wątku spytać ale chcę założyć u siebie rabatę na której będą topiary. Proszę doradzcie mi który gatunek będzie odpowiadał moim wymaganiom, chciałabym aby rósł powoli i nie osiągnął po paru latach 3 m, raczej aby to był węższy stożek. Gdzieś czytałam o świerkach białych ale tych odmian jest trochę...

Topiary to roślinne rzeźby formowane ręka człowieka, a świerk biały nie wpisuje się w to, bo jest stożkiem sam w sobie, bez formowania.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies