Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 20:04, 17 cze 2018

eda napisał(a)

nioooo !!! haaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ha, buziak
Kasiek 20:09, 17 cze 2018

Ogrod zyje swoim zyciem, zachwyca kaskada kwiatow i zapachow...

Kasiek 20:11, 17 cze 2018

Kasiek 20:14, 17 cze 2018

Nareszcie, czekalam na te kwiaty, ciekawa ich jestem

Slicznosci

Kasiek 20:25, 17 cze 2018

Sami spojrzcie, to sa liscie jednego z Rubensow...Sa ogromne Wyslalam tez fotki do mojego ogrodniczego, chca zobaczyc go na wlasne oczy

To, pokaze Wam dla przypomnienia, lub jako ciekawostke Nie spotkalam sie z ta informacja na forum, wiec moze o tym napisze...Otoz, pozwalam w krzakach pomidorow, tym ,,dzikuskom,, rosnacym pomiedzy lodyga a galazkami, tak sporo podrosnac, i dopiero wtedy je odrywam ( zabieraja tylko soki i nie ma z nich owocow)

I....sadze je do osobnej doniczki. Z takiego niechcianego ,, palucha,, mam kolejny, wartosciowy krzak pomidora W ten sposob, zaoszczedzam sobie pracy przy sianiu/pikowaniu/sadzeniu itp...bo z jednego krzaka, mam kilka, lub pieniedzy przy kupowaniu gotowych sadzonek

Polecam ten sposob

Kasiek 20:33, 17 cze 2018

Robalowo tez Wam pokaze
Kilka dni temu, zauwazylam kilka bardzo jasnych robaczkow, mysle, ze to skoczek rozany...Narazie tylko kilka sztuk, obserwuje, czy w innych miejscach ogrodu tez sie pokaza.

Malusie pajaczki zaczynaja zwiedzac swiat Mama stala obok, bacznie zerkala na swoje malenstwa

Guzik z petelka...chcialoby sie napisac A guzik To nie guzik To dziewczynka ogrodowa, tak sobie zycie zaplatala

Gardenarium 07:18, 18 cze 2018

Pokaż Kasiu odnośnie sadzonkowania pomidorów z wyłamanych pędów, gdzie jest węzeł, jak kończy się sadzonka. Chodzi o miejsce ucięcia.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:18, 18 cze 2018

Pokaż Kasiu odnośnie sadzonkowania pomidorów z wyłamanych pędów, gdzie jest węzeł, jak kończy się sadzonka. Chodzi o miejsce ucięcia.

Instagram Ogrodowiska
Kasiek 13:23, 18 cze 2018

Gardenarium napisał(a)

Dana, prosze bardzo
Paluchy, czyli ogolnie wszystkim zwane jako wilczki, rosna przy glownym pedzie, a poczatkiem galazki z liscmi.

Zawsze je obrywamy i wyrzucamy, bo nie sa wartosciowe dla nas. W tamtym roku jednak, zupelnie przez przypadek, z takiego oberwanego wilka/palucha, wyrosl mi calkiem fajny krzak pomidora W tym roku, wszystkie paluchy/wilki obrywam i robie z nich pomidolandie dla wszystkich ktorzy chca i nie chca

Wilki obcinamy ostrym, sterylnym nozykiem ( by uchronic ,, matke,, od chorob grzybowych, oraz, by rana po cieciu szybciutko sie zagoila. ( Szczerze? Ja uszczykuje paznokciem i nic zlego mi sie ...im sie nie przydarzylo). W tamtym roku pomidory mialam do zimy, rowniez z tego ,, doswiadczalnego ,, krzaka,,.

Kiedy obcinamy? Mysle ze najlepiej do polowy czerwca, po to, by krzaki zdazyly z owocami do pierwszych przymrozkow. W szklarniowych warunkach mozna i pozniej.
Obcinam, gdy wilczki maja okolo 10 cm wysokosci, moim zdaniem, sa wtedy najlepsze. Na zdjeciu ponizej pokazuje jedna sadzonke wieksza i jedna mniejsza. Obie sie przyjely.

Nastepnie wsadzam je do wody, do tygodnia powinny wypuscic korzonki, a wtedy sadze je juz, bezposrednio do miejsca docelowego.

Jezeli mam w domu wyciag z pestek grejfruta, to dodaje do wody, jezeli nie, to mozna dodac tez ukorzeniacza, lub ...Nic Moim zdaniem, ten sposob jest fajniejszy niz sianie Szukajac pozniej informacji na ten temat ( a znalazlam ich calkiem sporo) wyczytalam, ze te sadzonki sa silniejsze od tych wysiewanych z nasion, sa bardziej juz zahartowane. Co jeszcze moge dodac? Moze to, ze warto to stosowac w uprawie wczesnych pomidorow...Chociaz...w tym roku dostalam gotowe sadzonki pomidorow z Wegier, cale piec sztuk ( W tamtym roku dostalam jednego pomidora do sprobowania, wazyl prawie kilogram...i byl pyszny) Z kazdego krzaka, jak do tej pory, uzyskalam kolejnych 7 sztuk Te, ktore beda jeszcze potrzebowaly czasu, przeniose najwyzej pozniej do szklarni
Napewno jest to duza oszczednosc i czasu i pracy i pieniedzy Tutaj sadzonka dobrego pomidora kosztuje okolo 5 euro...( sa oczywiscie i tansze, ale...)
Zobaczymy co mi wyjdzie w tym roku w mojej pomidolandii

Figaro 13:38, 18 cze 2018

Kasiek napisał(a)

Figa, slicznie dziekuje, z checia przyjme Podziekuj w moim imieniu rodzicom Do tego ogrodniczego, jezdze ostatnio dosc czesto, mam go na trasie Dzisiaj tez bylam, ucieklam przed pilka nozna

A moze chcialabys osobiscie bo niedlugo przyjezdzaja ? A zreszta nie musisz bo to bedzie za tego rododendrona co mi dalas. Rodzicom sie bardzo podoba i sie przyjal juz bo ladnie im rosnie. I te piwonie to by mogli Ci teraz jak przyjada to przywiezdz. Chcesz tak ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies