Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 20:50, 13 mar 2014

Do góry
ocia79 napisał(a)
Witaj na forum !

W sprawie kory niestety nie pomogę.

Czy brzozy to odmiana doorenbos ?

Witaj,

Dzięki za odwiedziny.
To są zwykłe brzózki "samosiejki", co więcej wyrwane spod lasu w środku lata kiedy miały poniżej metra - i o dziwo wszystkie się przyjęły. Teraz to już ponad 3 metrowe drzewa. Dbam o nie, zasilam, przycinam i może dlatego mają tak ładnie wybarwioną korę.
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 14:52, 13 mar 2014

Do góry
Witaj na forum !

W sprawie kory niestety nie pomogę.

Czy brzozy to odmiana doorenbos ?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:40, 12 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Soku z brzozy nie pozyskuję, jakoś mi drzew szkoda. To tak jakby nam ktoś rurkę do tętnicy wstawił i ciągnął bez umiaru. Dopokąd leci.
A szerszenie czyhają na każdą okazję. Dobrze, że mi przypomniałeś, stryszek muszę obejrzeć.

A ja właśnie w tym roku chcę spróbować oskoły z własnej brzozy. Drzewom to nie szkodzi, podobnie jak nam utoczenie krwi dla pomocy innym. Ostatnio o soku z brzozy wiele się pisze.
Co do diety, to jesteśmy w tym tygodniu na diecie oczyszczającej: kasze różne popijane wywarem z warzyw. Wymaga to poświęcenia, ale już trzeci dzień minął.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:56, 12 mar 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To może dosadź obok kosodrzewiny tak z trzy małe na skarpie, będą ją dodatkowo umacniać, co myślisz? Kącik plus lista roślin już sobie to wyobrażam, będzie pięknie, ale tam za ławeczką jest chyba jakieś drzewko?
A o patyczkach jakiej hortensji piszecie?

Agatko ,właśnie czytasz chyba w moich myślach ,bo też właśnie myślałam o kosodrzewinach ,mam tam kilka roślin ,na górze lawendę ,trzmieliny ,róże pnącą i trochę bylin ,ale myślę o czym zimozielonym .
Za ławeczką i obok są brzozy .pozdrawiam
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:28, 12 mar 2014

Do góry
Soku z brzozy nie pozyskuję, jakoś mi drzew szkoda. To tak jakby nam ktoś rurkę do tętnicy wstawił i ciągnął bez umiaru. Dopokąd leci.
A szerszenie czyhają na każdą okazję. Dobrze, że mi przypomniałeś, stryszek muszę obejrzeć.

Minimalizm z odrobiną romantyczności 16:12, 12 mar 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Brzozy się w kartonie zmieściły ???.. To jakieś mikro ??... Nadałyby się do mnie

No takie, że przez okno patrząc ich nie widzę
Ale urosną...spoko
Minimalizm z odrobiną romantyczności 15:46, 12 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Ja zamówiłam brzozy...ale one w kartonie się zmieściły...hehe

Brzozy się w kartonie zmieściły ???.. To jakieś mikro ??... Nadałyby się do mnie
Minimalizm z odrobiną romantyczności 14:39, 12 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No udało mi się dostrzec je ,
...jak napisałaś, że tam są
Minimalizm z odrobiną romantyczności 14:38, 12 mar 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

Zawsze można dosadzić, nie mówię nie

Wiem jedno!
Na pewno drzew nie będę zamawiać przez internet

Ogród Magdalenka 21:15, 11 mar 2014

Do góry
Asiu , jeszcze nie wiem czy to będą brzozy ... sadzić będę na wprost tarasu na końcu ogródka , żeby mieć ścianę z drzew .. jak już się wyjaśni to pokażę tam mam ciąglę puste miejsce ...

Ewo masz racje, szkolenie od Wieloszki bardzo potrzebne , damy Ci znać i wypijemy przy okazji kawkę

Madziu dziękuję za wizytę i komplementy

Syla mam nadzieję, że to była jednorazowa wizyta jak nie , to będziemy gonić ...

Madżenko mam pod kontrolą Twoje buki, dam znać ... a co do szkolenia jestem ZA właśnie wożę w aucie moje nożyce szpalerowe , muszę do casto podjechać je naostrzyć.
Dzisiaj przycięłam thuje ... bardzo bym chciała, żeby się już połączyły , nie muszą być mega wysokie , ale żeby były gęste ... marzy mi się już zielony parawan.

Majena nasze "szkolenia" są wyjątkowe ... zapraszamy

A teraz chwalę się łączką krokusową

Ogród ogrodniczki 19:24, 11 mar 2014

Do góry
Ruszyłaś z pracami, to tak jak większość z nas przyglądałam się, pracom nad nową rabatą i wygląda obiecująco, jodełki balsamiczne mam dwie uwielbiam ich zieleń i zieloniutkie przyrosty, z jakiego kamienia układasz ścieżkę i murek, moje rabaty w większości na podwyższeniu, szukam dobrego dostawcy i dobrego sprawdzonego materiału

Basiu, czy żywopłot grabowy, urośnie mi pod brzozami 10m, brzozy rosną u sąsiada, ale siatka ogrodzeniowa mnie dobija, u mnie glina, wiosną mokro, chcę ten żywopłot grabowy u siebie bardzo i sadzić już w kwietniu, możesz mi coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, zamierzam sadzić w 2 rzędach w odstępach co 20cm i w odległości 40 cm od siatki, albo nawet dalej, bo muszę się wkuwać z grabami pomiędzy korzenie brzóz, czekam na każdą podpowiedź chcąc unikną błędów
Ogród z tatarakiem w tle 16:00, 11 mar 2014

Do góry
EwaG napisał(a)

Brzozy - nie, ich się nie przycina po posadzeniu. Proponuję dość gęsto. Jak się odważysz to 3 w jeden dołek; jesli nie to 05,-1 m. Mają utworzyć bukiet drzewny.

Co do kamienia myślałam bardziej o płytach zatopionych w trawie; ale może też być drobny kamień + kilka płaskich aby się dobrze chodziło i siedziało.

Buk kolumnowy rośnie niestety wolno.

Róże to bym Ci proponowała okrywowe; o wiele mniej zachodu niż z wielkokwiatowymi i kwitna niemalże nieprzerwanie np. Lovely Fairy® jeżeli lubisz mocny róż.

Pnąca róża z klasyki bladoróżowa New Down. Powojnika szukałabym raczej w gamie fioletów pasujących do lawendy. Jeżeli posadzisz odm. Hidcote to może powojnik Polish Spirit.

Dziękuje Ewa za podpowiedzi

Chyba zainwestuje w dużego buka, żeby efekt był jak najszybciej.

Pnącą róże, a własciwie 3 sztuki już mam-Rosarium.
Masz racje- fioletowy powojnik będzie fajniej wyglądał i ładnie komponował sie z obwódką z lawendy.
Ogród z tatarakiem w tle 21:13, 10 mar 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

. Czy je sie przycina po posadzeniu? Mniej wiecej jak blisko je posadzić?

Pisałaś, ze kącik z ławeczką mógłby być wyłozony połamanym kamieniem, ale mi zostało jeszcze sporo tych drobnych kamyków i dlatego chce je tam wykorzystać.

Z tym ostatnim najgorzej-w okolicy nikt nie ma, a w szółkce w strykowie-u Tracza- coś koło 300 zł chca za 1,5 m. Na allegro jest buk kolumnowy około 70-90 cm m za 40 zł,ale czy to nie za malutki egzemplarz? Jak on szybko rośnie?

Brzozy - nie, ich się nie przycina po posadzeniu. Proponuję dość gęsto. Jak się odważysz to 3 w jeden dołek; jesli nie to 05,-1 m. Mają utworzyć bukiet drzewny.

Co do kamienia myślałam bardziej o płytach zatopionych w trawie; ale może też być drobny kamień + kilka płaskich aby się dobrze chodziło i siedziało.

Buk kolumnowy rośnie niestety wolno.

Róże to bym Ci proponowała okrywowe; o wiele mniej zachodu niż z wielkokwiatowymi i kwitna niemalże nieprzerwanie np. Lovely Fairy® jeżeli lubisz mocny róż.

Pnąca róża z klasyki bladoróżowa New Down. Powojnika szukałabym raczej w gamie fioletów pasujących do lawendy. Jeżeli posadzisz odm. Hidcote to może powojnik Polish Spirit.
Ogród w cieniu brzozy 20:51, 10 mar 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Palmowe okrywałam w pierwszym i drugim roku gałązkami iglaków, teraz już nie. Ja mam większy problem z nimi niż mróz, nornice mi wygryzają korzenie, z pierwszego kupionego klona został mi po zimie patyczek bez korzeni. Carnival mam dwie zimy, nie okrywałam, jest w cieniu brzozy, dość blisko posadzony, nie wiem jak w przyszłości sobie będzie radził, może będę musiała go przesadzić.

Agatko!
Może to nie nornice, a turkucie? One tak lubią ogołocić drzewka (czasem całkiem spore) z korzeni
Ogród w cieniu brzozy 09:30, 10 mar 2014

Do góry
Palmowe okrywałam w pierwszym i drugim roku gałązkami iglaków, teraz już nie. Ja mam większy problem z nimi niż mróz, nornice mi wygryzają korzenie, z pierwszego kupionego klona został mi po zimie patyczek bez korzeni. Carnival mam dwie zimy, nie okrywałam, jest w cieniu brzozy, dość blisko posadzony, nie wiem jak w przyszłości sobie będzie radził, może będę musiała go przesadzić.
Grubej dyni zmagania z naturą 20:31, 09 mar 2014

Do góry
Witajcie
Przemyślałam tę skarpę z lawendą... i ją zlikwiduję. Będzie płasko.

No i teraz.... tadam!!! wyprodukowałam projekt większej części ogrodu - "za domem". Liczę na Wasze pomysły, rady i świeże spojrzenie. Większość jest tylko na rysunku więc może ulec zmianie.
Docelowo chcę więcej rabat i więcej roślin, szczegónie przed żywopłotem wysokim. Podobają mi się kilkuwarstwowe/kilkupiętrowe żywopłoty. Nie chcę jednocześnie ogrodu "zabałaganić" i utracić geometrycznej, minimalistycznej przejrzystości

U góry projektu jest wschód, z prawej strony południe. Wschodnia granica ogrodu ma długość ok 27m.
Legenda:
1. sosna (skracam świeczki aby były zwarte i nie rosły za szybko)
2. jodła koreańska
3. żywotnik smaragd
4. dąb a raczej dąbek, pisałam o nim wcześniej, jest dziwnie pogięty i bez przewodnika. Danusia uważa że to nie dobre miejsce, ale miał już tyle przeprowadzek, że boję się go ruszać.
5. obwódki bukszpanowe
6. gabiony
7. trawy (jeszcze nie wiem jakie, przy drewutni raczej miskanty, zaby zasłonić sąsiadkę)
8. lawenda
9. juki
10. brzozy (są trzy, dwie niewidoczne w linii w kierunku zachodnim)
11. trampolina (pewnie jeszcze kilka dobrych lat)
12. placyk ogniskowy 4m/4m - czy nie za mały?
13. czereśnia
14. śliwka renkloda
15. pigwowiec - 4 sztuki
16. żywotnik smaragd (kula na kiju) w kostce bukszpanowej
? nie wiem co posadzić

Zaznaczyłam też warzywnik - będzie w postaci podwyższonej rabaty/skrzyni
Koło drewutni - pusty prostokąt to będzie placyk do rąbania drzewa.

Początki w Kruklandii 18:13, 09 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
No to już się nie dziwię, masz prawo być zmęczona. Roboty kawał zrobione!

Allllleeee kulek!

A brzozy znów nie takie mikroskopijne, widać je.

Nie chcesz kulek kolejnych na wejście? Ładnie byłoby w żwirku. I trochę traw.

Te kulony na rabacie to właśnie z frontu!
Zabrałam je bo mi było szkoda... płakałam prawie w tamtym roku, jak po zimie dziury wyłamane w środku miały od śniegu spadającego z dachu
Żywopłocik może jakoś sobie poradzi... mały i zwarty

Początki w Kruklandii 18:07, 09 mar 2014

Do góry
No to już się nie dziwię, masz prawo być zmęczona. Roboty kawał zrobione!

Allllleeee kulek!

A brzozy znów nie takie mikroskopijne, widać je.

Nie chcesz kulek kolejnych na wejście? Ładnie byłoby w żwirku. I trochę traw.
Początki w Kruklandii 17:58, 09 mar 2014

Do góry
Tu nastąpiły zmiany
Zabrane brzozy, hosty i ławeczka.
Brakuje jeszcze żółtych lub pomarańczowych żurawek po prawej..

Misz masz na płucku
Poczekam na wrzosy i wrzośce i wtedy zdecyduję co dalej..
Aaaa i tu są brzozy jakby ktoś nie widział

Dzisiaj robiłam to:

Zamiast kijka będzie buczek A z tyłu jeszcze hortki i miskanty.

I moja zmora.... cały czas nie wiem co tu dać.
Dwie symetryczne rabaty frontowe ...a takie pustki
Chyba posadzę hortensje...

Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 10:59, 09 mar 2014

Do góry
Cleo napisał(a)
Pomiedzy świerkiem a brabantami tez mi sie wydaje ciasno. Kurde czy tylko ja to widze wszystko takie wielkie? Tam jest malo miejsca. Dlatego dalam tam brxoze, zeby ja wyprowadzic wyzej jakby mialo byc ciasno. Ta brzoza juz tam przesadzona Maz mnie ubije.

Brabanty i tak do cięcia na żywopłot, bo one bez cięcia brzydkie są. A jak przytniesz, to będą miały 50-80cm.
No ale jak mówisz, że brzozy nie do ruszenia to niech tak zostaną. Zaraz poprawię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies