Jolu zapomniana, ale bardzo fajna, jak na razie wrogów nie widzę i jeszcze na dodatek zimozielona, co jest dla mnie dużą zaletą (ale są różne odmiany) W takim stanie nie sądzę, żeby udało mu się u mnie zakwitnąć, bo kształtuję nieustannie
Alu novalis obcięłam przekwitłe kwiecie, ale już jest następna gałązka z pąkami
Tak! Masz rację, ćma go nie zeżre
Elu super opis z ucieczką świnki morskiej, jak to każde stworzenie dąży do wolności
Aniu dziękuję
Ula, tak, ale wiesz dbałam o nie i podlewałam wodą ze studni i zasilałam intensywnie, średnio co tydzień, albo gotowy nawóz do pomidorów, albo gnojówkę z pokrzyw, albo polopirynę rozpuszczoną w wodzie, trochę oprysku z Neem, obornik granulowany itp
Fakt, że palca trudno wcisnąć w doniczkę, tak rozpracowany system korzeniowy.
Jeśli chodzi o doniczki, takie dostałam i wykorzystałam
Mniej więcej połowa pomidorów w donicach, połowa w ziemi plus jedna kuweta budowlana.
Z nasionka wyhodowałam kleome, zdaje się, że z uprawy zimowej, ale dokładnie nie pamiętam. Śliczny subtelny kwiatek od bieli, przez odcienie różu do fioletu. Szukałam w internecie jakiejś informacji o nich, aż tu niespodzianka, znalazłam na Ogrodowisku (no, a gdzieżby indziej, takie odkrycie )
Działam sobie dziś na cienistej. Przesadzam, sadzę to co czekało od dawna na zmiłowanie (mam nadzieję, że nie ukatrupiłam na śmierć mini kokoryczek…).
Na cienistej wylądowała drewniana ławeczka, która wcześniej stała pod brzozami naprzeciwko nowej nereczki. Bardzo miło jest tu teraz przysiąść, cienista jest najchłodniejszym miejscem w ogrodzie.
Foty robocze ofkors .
Mam działkę od ulicy, więc z jednej strony tuje, druga strona od sąsiadów, to kombinuję mieszane tuje, trawy, choiny kanadyjskie, to taki ciągnący się przedogródek
Tu trochę widać - wiosną i obecnie potem znów od ulicy tuje, tam zdjęć nie robię bo mam tylko trawnik.
A od drugiego sąsiada mam rzeczywiście las rząd jodeł sądzonych z 7 lat temu. Wysokie są czyli mam zapożyczone tło i cały ogród właśnie od tej strony
Chyba źe Ci chodziło o to zdjęcie, na tyłach hortensji kwitnie śmiałek darniowy,a zdjęcie beż kwiatostanów, za nim są borówki, porzeczki
Kupiłam znajomej 3 róże Akropolis.
Kolorki ma fajne bo od zieleni po róż ale zaskoczeniem były kolce. Miała być bezkolcowa a ona kolce ma joptwojamać na starych częściach. Młode gałęzie nie ale stare taaak. Trzeba będzie co roku mocno ciąć.