Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 14:19, 15 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Kukliki też masz śliczne. I kwitną na bogato.
Obejrzałam i
Kupiłam hydrożel bo moje mają za sucho i będę je przesadzać.

Ciekawe jak udadzą się z hydrożelem
Odmian kolorystycznych jest sporo do wyboru tolerują u mnie okresową letnią suszę, mokro też ale po pierwszym kwitnieniu łapią mączniaka i muszę ścinać, potem jest ok

Ulina 14:29, 15 sie 2025

Eupraksja napisał(a)
Ulina, piękny masz ogród, zachwycam się jak masz zrównoważone rabaty pod względem wysokości roślin, pięknie i harmonijnie się wzajemnie uzupełniają! To jest prawdziwa sztuka, no i jeszcze żeby łysych miejsc nie było, mimo zmienności sezonów, a czytam że i to masz doskonale rozplanowane.

Do doskonałości wierz mi, dużo... brakuje ale pracuję żeby było coraz lepiej w tym roku postawiłam na obrzeża żeby rabaty ładnie oddzielić. A w rabatach wiecznie przesadzam i uzupełniam dziury. Nie zliczę ileset rocznie robię sadzonek w tym roku nawet sporo hortensji się przyjęło, ciekawe które przetrwają zimę.

Polecam Ci kalinę Shirogami, kwitnie latem i Charles Lemont kwitła w lutym,pachnie, to młoda sadzonka

Ulina 14:35, 15 sie 2025

Alija napisał(a)

Może i jedyna, ale jaka piękna, pełne kwiaty.
Kukliki masz cudne, pięknie rosną. Też bardzo je chwalę, mam kilka i potwierdzam,
że to świetne rośliny, zdrowo rosną, uroczo kwitną, nie są wymagające.

Super, dzieki

Polecam proso
Chyba Shenandoah oraz North Wind
fajne są, kępowo rosnące

Eupraksja 21:08, 17 sie 2025

Ulina napisał(a)

Do doskonałości wierz mi, dużo... brakuje ale pracuję żeby było coraz lepiej w tym roku postawiłam na obrzeża żeby rabaty ładnie oddzielić. A w rabatach wiecznie przesadzam i uzupełniam dziury. Nie zliczę ileset rocznie robię sadzonek w tym roku nawet sporo hortensji się przyjęło, ciekawe które przetrwają zimę.

Polecam Ci kalinę Shirogami, kwitnie latem i Charles Lemont kwitła w lutym,pachnie, to młoda sadzonka

Bardzo to koi moje nerwy, kiedy czytam, że i w ogrodach tak na moje oko dopieszczonych trwają nieustające tetrisy Wtedy wiem, że ze mną wszystko w porządku. W poprzednim ogrodzie właściwie roślin nie przesadzałam, i cierpiałam że nie umiem skomponować dobrze rabat. A teraz dochodzę do wniosku, że to nieuniknione, bo ile by nie czytać wcześniej, nie sposób do końca przewidzieć, jak rośliny wyrosną w danych warunkach.

Dziękuję za polecanki kalinowe, czyż to nie jest w nich niesamowite, że kwitną o tak różnych porach? A jeśli jeszcze pachną, i kwitną w okresie kiedy mało co jest atrakcyjnego w ogrodzie, to już w ogóle cud miód i orzeszki

Agatorek 13:23, 18 sie 2025

Hortensje u Uli są niesamowite ❤️

Ula, było mi bardzo miło Cię poznać i zobaczyć Twój ogród na żywo .
W rzeczywistości jest sporo większy i ładniejszy od tego, co widać na fotkach.
Ulina 22:38, 18 sie 2025

Eupraksja napisał(a)

Bardzo to koi moje nerwy, kiedy czytam, że i w ogrodach tak na moje oko dopieszczonych trwają nieustające tetrisy Wtedy wiem, że ze mną wszystko w porządku. W poprzednim ogrodzie właściwie roślin nie przesadzałam, i cierpiałam że nie umiem skomponować dobrze rabat. A teraz dochodzę do wniosku, że to nieuniknione, bo ile by nie czytać wcześniej, nie sposób do końca przewidzieć, jak rośliny wyrosną w danych warunkach.

Dziękuję za polecanki kalinowe, czyż to nie jest w nich niesamowite, że kwitną o tak różnych porach? A jeśli jeszcze pachną, i kwitną w okresie kiedy mało co jest atrakcyjnego w ogrodzie, to już w ogóle cud miód i orzeszki

Prawdziwa z Ciebie ogrodniczka Poza tym masz już doświadczenia ogrodowe. Ja gdy zaczynałam uczyłam się wszystkiego ...jak małe dziecko chodzić nie radziłam sobie przez pierwsze lata, a rośliny sobie radziły, a niektóre nie
Moje pierwsze hortensje są dorodne i co roku mnie cieszą

Teraz zaczynam minimalizować potrzeby ogrodowe.
Ulina 23:09, 18 sie 2025

Dziś ścięłam liliowcową.
Letnie czyszczenie wypraktykowałam w zeszłym roku, liliowce odrastają i cieszą oko lepszym wyglądem na jesień.
Jeszcze muszę dosypywać skoszoną trawę, żeby użyźnić tą rabatę. Aktualnie jest tam beton, ktory czeka na deszcz.
A na rabacie pozostają trawy- prosa i molinie. Dorobię jeszcze obwódkę z bergenii, ona u mnie się sprawdza

Przy pracy odpowiedziałam sobie na pytanie, czy lepsza rabata z jednego rodzaju liliowca czy różnych.
Oba warianty mi się podobają, ale jeśli ktoś chce mieć ogarnięte to wariant jednolity jest łatwiejszy do pielęgnacji, bo liliowce przekwitają w jednym czasie.
Liliowcowa na pierwszym planie od tyłu, bo prym teraz wezmą trawy
Agatorek 23:41, 18 sie 2025

Te wielkie molinie są boskie ❤️
Ulina 10:33, 19 sie 2025

Agatorek napisał(a)
Hortensje u Uli są niesamowite ❤️

Ula, było mi bardzo miło Cię poznać i zobaczyć Twój ogród na żywo .
W rzeczywistości jest sporo większy i ładniejszy od tego, co widać na fotkach.

Mi też bardzo miło od razu inaczej się pisze, jak się kogoś pozna w realu. Ten wirtualny świat mnie wogóle nie przekonuje.
Fajnie że mój ogród Ci się podobał, choć cudów w nim nie ma. Nie da się go w całości pokazać bo ma oddzielne pokoje, sama widziałaś

Candlelight w tym roku mają długo kolor mimo upałów, wszystko dzięki temu że dolewało

Ulina 10:40, 19 sie 2025

Agatorek napisał(a)
Te wielkie molinie są boskie ❤️

Sadzonkę masz zamówioną coraz bardziej podobają mi się duże rośliny. Myślę też nad moliniami bo u Madzi tych odmian było kilka, patrzę po kwiatostanach.
A prosa też są zachwycające, nie wiem czy się tak dokładnie przyglądałaś.

A Vanilki jak bombowce w tym roku, napakowane jak nasze samochody przy odwiedzinach a jeszcze wyżej chcę Vanilkę poprowadzić
Przy Vanilce kwiatostan rdestu chciał pokonkurować, ha,ha...