A to ciekawe, właśnie chciałam żeby raczej mniejsza była... jak powoli przyrasta to zmieści się wszędzie widziałam gdzieś w sklepie o innej nazwie ale takie same kwiaty... tylko chyba do 2m wsrostu... kurcze nie pamiętam nazwy...
Tak ta drobna biała to magnolia stellata czyli gwiażdzista. Ewa Pszczółka pokazywała że jej urosła w wielkie drzewo ale ja we wszystkich źródłach czytam ze to mały krzew do 3 M i tej wersji się trzymam, bo u mnie powoli przyrasta i bardzo sie rozkrzewia i nie ma jednego przewodnika jak maja w zwyczaju wytwarzać drzewa.
Moja ma ewidentnie pokrój krzaczka i bardzo wolno przyrasta i tak miało byc, bo jest posadzona w mijsce gdzie nie ma prawa się rozrosnąć.... Ewy zapewne jest drzewem bo i takie warianty wg Wikipedii się zdarzają. Dlatego przy zakupie wato sprawdzić czy ma pokroj krzaka (wiele pedów od podstawy) czy raczej drzewka bo to moze zecydować o jej docelowym rozmiarze.
Oglądałam wczoraj Genie u Stefana, to magnolia, ktora ma relatatywnie mało pąkow na pedach ale za to piekne i szlachetne kwiaty, dlatego musisz poczekać aż się dobrze przyjmie/ukorzeni i wypiści młode pędy. Wiem, że niewiele osob w pierwszym sezonie poleca nawozenie ale ja bym ja na poczatku lipca zasiliła nawozem do magnoli, tylko muszisz dbać o jej systematyczne podlewanie latem, wyściółki jej podłoze korą i nie przesadź z ilośćią nawozu. W siepniu magnolie zawiązują paki kwiatowe na przyszly sezon, dlatego dokarmiłabym ją przed tym procesem. Na razie daj jej spokoj i podziwiaj ten piekny kwiat
Bij zabij nie wiem, lrzecież ja roslin nie wącham
Tylko dwie rosliny w moim ogrodzie oachną tak, ze bez wachania wiem:
- lilak palibin, wystarczy przejsć obok aby wyczuć ten piekny słodki zapach
- narcyzy cheerefullness, stoja w donicach przed domem i pachną na 3 m.
Irenko cudna ta wiosna w Twoim ogrodzie.
U mnie po kilku dniach ciepła rozkwitła już magnolia. Niestety dziś już deszczowo, wietrznie i zaczyna gubić płatki. Magnolie są takie cudne ale zbyt szybko przekwitają.
Misia śliczniutka "kieszonkowa" psinka ciekawa świata.
Koniecznie musze kupic magnolie,dostalam wubieglym roku od Bozenki jedna ,ale jeszcze nie kwitnie ale sadze,ze zyje.
Monika a jak ta szkolka sie nazywa?
Magnolia ta co zaczęła kwitnąć to najzwyczajniejsza w świecie magnolia gwiaździsta- czysty gatunek, ale zobacz sobie o ile ładniejsza jest odmiana Rosea- ja muszę sobie jeszcze ją dokupić. Te nowe to old port i powder puff a ta od teściów to już nigdy nie dojdę. Miała etykietkę, że niby Judy, ale na sto procent nią nie jest bo kwitnie kiedy już ma liście, a Judy tak nie ma. Ja to od teraz po magnolie tylko do Opatówka- daleko nie mamy, nikt by nie zauważył naszego zniknięcia
Spotkanie zakupowe fantastycznie,normalnie zazdroszczę A rosliny dorodne,niemal jak w pełni sezonu.
Moja magnolia lekko przemarznięta,może jutro się otworzy tez
Czy ta biała gwiaździsta pachnie ?
Aniu, naparstnica kiełkuje w tym samym roku co się wysiała i taka zielona zimuje, część liści ginie po zimie, ale ogólnie zimuje jako zimozielone.
Te małe to siewki z zeszłego roku, a te większe to o rok starsze.
Moje zakwitną w tym roku na pewno. I daj się im wysiać tylko nie wszędzie ruszaj ziemia, bo uszkodzisz siewki.
Aniu te siewki wyszły po zimie???
Jeżeli tak to oznacza że u nie nic się nie wysiało, a przynajmniej nie wzeszło... mam nadzieję, że chociaż te sadzoneczki co od Ciebie dostałam zakwitną w tym roku...
Piękne Twoje hiacynty i magnolia.
moje hiacynty w tym roku jakieś nędzne i chyba czas wymienić cebule, a na magnolię mus jeszcze chwilkę poczekać - moja z tych późniejszych