Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Gąszczu u Tess 11:08, 18 wrz 2024

Do góry
Helpunku!

Coś mi żre klona. Usechł nagle koniec gałązki. Jednej gałązki, jeden koniec.
Przestraszyłam się, że to jakaś choroba grzybowa. Ucięłam w miejscu odkąd uschła i w środku była biała larwa, która wyżera środek.
Co to może być?
Martwić się już bardzo czy tylko trochę?

W Gąszczu u Tess 11:05, 18 wrz 2024

Do góry
Tess napisał(a)
Ogłoszenie parafialne:

może ktoś chętny na miskanta Morning light? Mam wielką kępę do oddania, teraz jest dobry czas na sadzenie traw, zdążą się ukorzenić przed zimą.
Mam też seslerię skalną, duże dwie kępy.

Edytuję - i piwonie różowe (ciemne). Stara, babcina odmiana, pachnąca, pełna.
Też kępy, duże, do podziału we własnym zakresie. Tylko takie zdjęcie znalazłam (z wiejskiego ogrodu, to te same).

Nie wyślę, za duże. Więc oferta dla tych, co odbiorą osobiście.

Miałam do Ciebie podjechać…
Po piwonie
Odrobinę
Biała się znajdzie ?
Miskanta też mogę zabrać
Chcesz coś ode mnie ?
W Gąszczu u Tess 09:12, 18 wrz 2024

Do góry
Ogłoszenie parafialne:

może ktoś chętny na miskanta Morning light? Mam wielką kępę do oddania, teraz jest dobry czas na sadzenie traw, zdążą się ukorzenić przed zimą.
Mam też seslerię skalną, duże dwie kępy.

Edytuję - i piwonie różowe (ciemne). Stara, babcina odmiana, pachnąca, pełna.
Też kępy, duże, do podziału we własnym zakresie. Tylko takie zdjęcie znalazłam (z wiejskiego ogrodu, to te same).

Nie wyślę, za duże. Więc oferta dla tych, co odbiorą osobiście.

Glina i zielsko 22:51, 17 wrz 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Widok spod bramy w prawo
...

Lidzia, ale Ci to drzewko urosło, pamiętam to ujęcie chyba z wiosny?
Glina i zielsko 22:10, 17 wrz 2024

Do góry
Widok spod bramy w prawo

Widok spod bramy w lewo
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:16, 17 wrz 2024

Do góry
Takie egzemplarze mi w trawniku wyrosły .
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:28, 17 wrz 2024

Do góry
Dzięki. U sąsiada na płocie urosła dynia. Musieli aż jej podpory zapewnić.

Ogród w malinówkach 14:06, 17 wrz 2024

Do góry
Aż pojechałem zobaczyć jak sytuacja lokalnie. To jest akurat starorzecze Odry, też ze 2,5 km ode mnie. Tutaj nie ma zabudowań i woda ma się gdzie rozlewać. Zdjęcie zrobione z drogi, położonej dużo wyżej od terenu doliny.

Gorzej jest kawałek dalej, gdzie woda często podchodzi do tej samej drogi i domów, a teren jest bardziej płaski. Jednak póki co jest tam sucho. Straż pilnuje sytuacji.

A swoją drogą pamiętam jak prawie co roku woda tam podchodziła. Jeździliśmy z rodzicami za dziecka obserwować sytuację. No i w pamiętnym 97 roku w końcu woda przedarła się za drogę i zalała wieś częściowo. I ja mieszkam właśnie po tej stronie drogi, tylko z 1,5 km dalej. Jednak w mojej świadomości właśnie ta droga jest taką granicą. Jakby wyznacznikiem, czy jest dla mnie bezpiecznie, czy nie. Nigdy nie zapomnę widoku tych worków z piaskiem i węży strażackich pompujących wodę. A potem tych zniszczonych domostw
Ogród w dolinie 11:23, 17 wrz 2024

Do góry
Dziewczyny, dzięki za miłe słowa...

Chciałam coś dopisać ale w sumie to tak, że cokolwiek nie napiszę to będzie za mało, żeby wyjaśnić.

Wrzucam frontową,na której rozchodniki zrobiły się ogromne.
Zdjęcia sprzed 2 tygodni.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:34, 16 wrz 2024

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:34, 16 wrz 2024

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 16 wrz 2024

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 16 wrz 2024

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 16 wrz 2024

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 16 wrz 2024

Do góry
To ja pokażę zdjęcia z wczoraj.
Preriowego jeszcze nie ma.

Ogródek Gosi 22:29, 16 wrz 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Psze Pani pięknie jest

Aniu, to zdjęcia z początku sierpnia.
Od połowy miesiąca aż do tej pory ogród wygląda marnie.
Po weekendowych deszczach może w końcu coś sie ruszy. Trawa już odbija, ale przydałaby się wertykulacja, bo jest masę zeschniętej darni.
I zastanawiam się, czy robić to jesienią, czy czekać do wiosny.

Agatorek napisał(a)
Gosia, piękne fotki ❤️.

Doskonale Cię rozumiem. Bo u mnie jest podobnie. Z sezonu na sezon jest coraz gorzej. Coraz większa susza . Coraz mniej opadów, a rośliny marnieją w oczach.

Mam nadzieję, że pogoda Ci dopisze na wyjazdach

Aga, w sumie pogoda dopisała.
Co prawda w sobotę zaczęło lać kiedy byliśmy w pierwszej szkółce i tak padało już do 15, ale i tak się cieszę z wyjazdu, bo bardziej mi zależało na zobaczeniu ogrodów.
Zresztą i tak wróciłam z pełnym bagażnikiem, mimo, że mało kupiłam.

Ale to jeszcze nie był pełen bagażnik, bo to zdjęcie było robione jeszcze przed sobotnimi zakupami. Większość do podarunki.

Pierwszą szkółką była Szkółka Zielone. Byłam tam po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni.
Super oferta, super obsługa. Tutaj kupiłam 3 astry żeniszkowate. Więcej nic, bo dopadła nas straszliwa ulewa.
U Majewskich nic nie kupiłam bo dalej padało, a w dodatku mając już pełen bagażnik, raczej nie chciałam dokładać sobie roboty przy sadzeniu. I tak mam już do wsadzenia koło 50 doniczek.
Tak jakoś się nazbierało.
Ze względu na pogodę zajrzałam jeszcze tylko do Dębskich, ale z tym samym postanowieniem co powyżej.
Za to moje towarzystwo nie zwracało uwagi na deszcz i twardo łaziło po szkółkach
W niedzielę byliśmy u pana Oreszczuka, a potem na święcie traw w Daglezji. Wracając wstąpiłam do Danusi do Przypek

Dzisiaj pokażę tylko zdjęcia z ogrodu pokazowego Majewskich

Ogrodowe wariacje 19:58, 16 wrz 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Liść katalpy, ogromny, drzewa są w doskonałej kondycji. Jak czytam wpisy w necie jakie to okropne drzewa to mam chyba szczęście

Chyba pisza Ci co nie mają i nie widzieli. Moja też zdrowa i piękna.
Problemy z tujami 18:57, 16 wrz 2024

Do góry
Witam. Posadzono u mnie tuje prawie miesiąc temu, i po miesiącu tuje robią się żółte od spodu, może ktoś coś podpowiedzieć? Bo 170 sztuk to trochę dużo i dziwne żeby aż tyle usychalo.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:57, 16 wrz 2024

Do góry
W temacie nowej rabatki - została mi mała wysepka do zdarcia. Z najlepszą trawą . Nawet mi się tak podoba .
Jeden kompostownik zapełniony, drugi oszczędzam na liście brzóz, zatem zaczęłam formować górkę przed kompostownikami . Przełożę korą, zobaczymy, czy się przerobi.

Już jakiś czas widać zarys rabaty i powiem Wam, że jak się przechadzam w tej części ogrodu, to się dziwię, że wcześniej było inaczej . Taka nuda była . Teraz jest jak należy.
Tak to wygląda teraz i wyglądało wcześniej:

I jeszcze jedno porównanie (jest i było):
Milion pomysłów na ogród przy bliźniaku 12:04, 16 wrz 2024

Do góry
Dorota napisał(a)

Druga rabata przy tarasie, mizerna póki co. Są na niej rozchodniki i posadzone tej wiosny seslerie. Miejsce bardzo suche i trudne dla mnie do tej pory. Różne rzeczy już tu sadziłam, prawie wszystko usycha, kora się rozwiewa, z pergoli spływa deszcz i spłukuje ziemię i korę. Miałam tu posadzoną stipę w ubiegłym roku i mam teraz mnóstwo siewek. Wiosną przesadziłam tutaj też siewki szałwi i ładnie rosną. Z tego co czytam pierwszą zmianą będzie przesadzenie roślinek po kilka sztuk koło siebie zamiast jak do tej pory sadziłam w szachownicę.

Jeżeli jest tam sucho, to ja bym poszła w coś bardziej trawiastego.
Poleciłabym ci wysoki dość trzcinnik Karl Forester (bardzo wcześnie rusza i jest ozdobą aż do jesieni) albo proso Nortwhwind. Do tego rozplenice (ach te kłosy!), rozchodniki, seslerie, które już masz. Możesz dosadzić też jakieś kosodrzewiny, które są zimozielone i przystosowują się do każdych warunków, mogą być na pniu. Do tego można dorzucić jakiś kolor. U mnie fajnie sprawdza się berberys i bodziszek Max Frei, który kwitnie praktycznie na okrągło i tworzy ładne kępki. Możesz podejrzeć mój taras.

Mi też doskwiera upał na tarasie. W ogóle mój ogród jest praktycznie cały skąpany w słońcu mimo posadzeniu dużej ilości drzew.

Nie polecam stipy, która się rozsiewa, i nad nią problem zapanować, podobnie szałwia, która po przycięciu brzydnie, chyba że to będą 1-2 sztuki, które ukryją się wśród innych roślin.

Planujemy ogród raczej od dużych nasadzeń, potem dochodzą tylko wypełniacze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies