Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

anpi 23:35, 27 kwi 2025

Bożenko, ale u ciebie śliczności! Cudne dekoracje świąteczne! Jak ja lubię te prowansalskie białe klimaty! Kawiarenka też niesamowicie klimatyczna aż chciałoby się posiedzieć! A jak serwujesz takie desery i jeszcze wykwintny dżemik z magnolii!!! No same rarytasy!
I jak ja rozumiem to pierwszeństwo dekoracji przed jedzeniem, a przynajmniej równoważność! Ale wiem, że nie wszyscy nas zrozumieją ( sama czasami się zastanawiam dlaczego dla mnie to takie ważne?)

Ciekawe jak dadzą radę drzewka w donicach, czy będą owocowały? Docelowo jakieś miejsce im znajdziesz w gruncie, czy one zaplanowane specjalnie do donic( pewnie pisałaś!?)

Wiosna u Ciebie urocza! Moje nowo zakupione jasno różowe tulipany na ten sezon w większości okazały się czerwone, jakieś ciemno amarantowe albo jakieś dwukolorowe. Jestem rozczarowana. Dobrze, że skusiłam się na niewiele, bo więcej kupiłam hiacyntów, te mniej zawodne!
Patrycja_KG_Lu 09:00, 28 kwi 2025

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10827-glina-i-zielsko?page=860 Bożenko widziałaś co kiedyś wrzuciłam u Lidki w sprawie kolumnowych drzewek? U Ciebie jakoś podejrzanie "normalnie" wyglądają niektóre kolumnowe. Ja na razie mam tylko 2 jabłonie kolumnowe (planuje jeszcze jakąś śliwę i inne dokupić) i u nich krótkopędy rzeczywiście w małych odstępach i nie ma takich wychodzących szeroko gałązek. Po tamtym wpisie bałam się zamówić online i kupiłam na żywo swoje oglądając dokładnie.
Dorota321 20:55, 28 kwi 2025

Deser prezentuje się rewelacyjnie, też mam zamrożone sopelki, lada dzień będę robić deser.
W ogrodzie tulipany sprawiają, że wiosna jest jeszcze piękniejsza.
ewsyg 17:59, 04 maj 2025

Bożenko, zaskoczyłaś mnie przetworami z kwiatów magnolii. Masz fajny sad owocowy w doniczkach
Pomysłowa z Ciebie dziewczyna. Ja miałam jabłonkę w donicy, ale słabo rosła, poszła do ziemi.
Alija 20:19, 04 maj 2025

Deser wygląda smakowicie i bardzo atrakcyjnie.
O dżemiku z płatków magnolii słyszałam, szczerze mówiąc córka chciała go zrobić, ale nie pozwoliłam jej zrywać płatków,
a na drugi dzień był przymrozek i po płatkach he, he ....
Kordina 11:47, 05 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Boszszsz a ja tyle kwiatów z gałęziami wywaliłam po przycince.....

No widzisz Sylwio

Aniu - dziękuję, tak tematy prowansalskie są nam obu miłe
Te moje drzewka są z nazwy kolumnowe i one dorastają maksymalnie do 2 m i są trzeci rok w donicach, w tym roku będą owocować różnie.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10827-glina-i-zielsko?page=860 Bożenko widziałaś co kiedyś wrzuciłam u Lidki w sprawie kolumnowych drzewek? U Ciebie jakoś podejrzanie "normalnie" wyglądają niektóre kolumnowe. Ja na razie mam tylko 2 jabłonie kolumnowe (planuje jeszcze jakąś śliwę i inne dokupić) i u nich krótkopędy rzeczywiście w małych odstępach i nie ma takich wychodzących szeroko gałązek. Po tamtym wpisie bałam się zamówić online i kupiłam na żywo swoje oglądając dokładnie.

Patrycjo przeczytałam i wydaje mi się, ze te owocowe po prostu trzeba kształtować i przycinać, aby zachowały kształt, ale oczywiście mogę się mylić. Na początku w momencie zakupu tak mniej więcej wyglądały, jak przytoczyłaś. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o cięciu i podcięłam w/g przepisu od producenta gałązki, poza wiśnią groniastą, bo ta tak obsypana kwieciem, że nie miałam śmiałości ciąć
Patrycjo moje supertunie wyglądały w tym roku tak:

Więc nie tak ukwiecone jak Twoje, ale po 2 dniach posadzenia w większe doniczki szybko się rozsiadły, więc mam nadzieję, że z nimi wszystko ok

Dorotko, Ewo i Alu dzięki za odwiedzinki

A magnolia po zerwaniu kwiatów i pąków (zbierałam 3 dni) w ilości nie cały kilogram (700 gram) oszalała i znowu puściła całą masę, tak wygląda obecnie, podejrzewam, że to jednak Susan:

po drugiej stronie równolegle posadziłam zakupioną rok temu malutką magnolię, jasnoróżową, ktoś ma pomysł na nazwę? Ma zaledwie 50 cm a 9 kwiato-pąków

anabuko1 12:23, 05 maj 2025

Widzę konfiturę z płatków magnolii zrobiłaś.
Nie wiedziałam, że z niej się coś robi.
Za późno zajrzałam do ciebie.
Moja już przekwitła.
basia3012 22:19, 06 maj 2025

Bożenko, piękne supertunie kupiłaś. U mnie już rosną około 3 tygodnie. Ciekawe czy zmrozi je dzisiaj. Może nie.
A ten deser to taki apetyczny, że aż ślinka leci.
Kordina 23:17, 06 maj 2025

anabuko1 napisał(a)
Widzę konfiturę z płatków magnolii zrobiłaś.
Nie wiedziałam, że z niej się coś robi.
Za późno zajrzałam do ciebie.
Moja już przekwitła.

Aniu, zrobiłam eksperymentalnie, ale tej z tyłu nie urywa pomimo to, mam w planach zrobić dokładnie wg przepisu z krojeniem a nie miksem, może jeszcze się uda, skoro tak oszalała magnolia

basia3012 napisał(a)
Bożenko, piękne supertunie kupiłaś. U mnie już rosną około 3 tygodnie. Ciekawe czy zmrozi je dzisiaj. Może nie.
A ten deser to taki apetyczny, że aż ślinka leci.

Basiu dzięki supertunii jeszcze nie mam w miejscach docelowych, bo codziennie latam jak oszalała z sadzonkami i wynoszę do ogrodu i z powrotem do domu, jak temperatura spada poniżej 10°C
A nocy najniższa -2°C aktinidię mi znowu przymroziło. Wicher jakiś lodowaty, ale wszystkie różyczki (tfu, tfu) rosną świetnie. Uwaliłam (dosłownie) kamieni na skarpę z jednej strony domu, wywiozłam z 5 taczek wyrwanych chwastów i to nie wszystko. Walczę drugi rok z ziarnopłonem, sporo udało mi się przez poprzednie lata wykosić, nożykiem je na okrągło i 50% udaje mi się wywalić wraz z "jajeczkami" a to bardzo trudny wojownik. Patrzę, że na Allegro mała doniczka ziarnopłonu po 10 zł i znowu utraciłam majątek wywożąc kilka taczek...

Dzisiaj trafiłam na filmik o robocie Clone Alpha

https://www.youtube.com/watch?v=yPyXuLVYN5Q

I wszystko we mnie zakrzyknęło - NIE!!!
Ale po chwili przyszła refleksja - a gdyby tak odchwaszczał ???

Lubię niezapominajki, w zeszłym roku zebrałam z łąki różowe:

Jedna z ostatnich kęp tulipów, zapomniałam nazwy i nie zapisałam:

A te są śliczne strzępiaste o nazwie Perth, czekam jeszcze na zielonokwiatowy Virichi:

mirkaka 18:34, 08 maj 2025

Kordina napisał(a)

No widzisz Sylwio

Aniu - dziękuję, tak tematy prowansalskie są nam obu miłe
Te moje drzewka są z nazwy kolumnowe i one dorastają maksymalnie do 2 m i są trzeci rok w donicach, w tym roku będą owocować różnie.

Patrycjo przeczytałam i wydaje mi się, ze te owocowe po prostu trzeba kształtować i przycinać, aby zachowały kształt, ale oczywiście mogę się mylić. Na początku w momencie zakupu tak mniej więcej wyglądały, jak przytoczyłaś. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o cięciu i podcięłam w/g przepisu od producenta gałązki, poza wiśnią groniastą, bo ta tak obsypana kwieciem, że nie miałam śmiałości ciąć
Patrycjo moje supertunie wyglądały w tym roku tak:

Więc nie tak ukwiecone jak Twoje, ale po 2 dniach posadzenia w większe doniczki szybko się rozsiadły, więc mam nadzieję, że z nimi wszystko ok

Dorotko, Ewo i Alu dzięki za odwiedzinki

A magnolia po zerwaniu kwiatów i pąków (zbierałam 3 dni) w ilości nie cały kilogram (700 gram) oszalała i znowu puściła całą masę, tak wygląda obecnie, podejrzewam, że to jednak Susan:

po drugiej stronie równolegle posadziłam zakupioną rok temu malutką magnolię, jasnoróżową, ktoś ma pomysł na nazwę? Ma zaledwie 50 cm a 9 kwiato-pąków

waw tyle supertunii? jakie kolory? będą w donicach czy w gruncie?
Ja mam tylko jedną sadzonkę w donicy a i tak problem z jej podlewaniem

Podziwiam podciętą magnolię, a konfiturę z płatków tym bardziej
Ciekawe czy z żółtych kwiatów też można robić