Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:51, 06 paź 2020

Do góry
Po początkowych trudnościach z zagospodarowaniem kącika brzozowego, teraz nie ma już z nim problemów. Wiem, że bez nawadniania między brzozami nic większego nie urośnie. Zostawiłam wnętrze siłom natury. Obsadzony jest tylko przód rabaty.

Połączenie różnej wysokości krzewów z niewielką ilością bylin nie jest może szczytem wyrafinowania, ale jest bezproblemowe.

i w drugą stronę

Środek tej dosyć długiej rabaty obsadzany był najpóźniej. Jest dobrze nasłoneczniony, więc pokusiło mnie o wsadzenie tutaj większej ilości bylin. Ta część nauczyła mnie ogrodniczej pokory. O ile w miarę sprawnie radzę sobie z kompozycjami drzewiasto- krzaczastymi, to rabaty stricte bylinowe nie są moją mocną stroną. Ze wszystkich grup roślin, to właśnie byliny najbardziej reagują na wahania pogody, niedobory lub nadmiar wilgoci. Mieszać już tutaj nie będę, ale miewam momenty irytacji, kiedy czasem patrzę na ten fragment ogrodu.

Morwa biała zdecydowanie pobija w przebarwieniach miłorząba. Wyjątkowo długo trzyma liście.

Wzgórze chaosu 19:49, 06 paź 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Wiało dziś bardzo, ale słońce tak ładnie świeciło... I ogród mocno podlany. Pięknie zaczyna się ta jesień.
Narzekałam na misz masz nowych nasadzeń. Nadal mnie drażnią, najbardziej jako całość. Są jednak fragmenty, które zaczynają mi się podobać.
To jeden z tych ulubionych

Super światło trawami, kolory i nowa zdobycz, stworzyłaś śliczny zakątek
Październik ruszył ze słoneczkiem, mogłam dzisiaj coś podziałać w ogrodzie,
kanciki próbuję odnowić, poza tym wszystko u mnie leży do wycinki.

Hortensja Khiusiu faktycznie dała do wiwatu mega pozytywnie

Raczej się oszczędzam mam problemy z kręgosłupem i bólem, szczęście w nieszczęściu, że wywalczyłam sobie rehabilitacyjny turnus w uzdrowisku przy kopalni w Wieliczce

Macham Iwonko sezon wycisnęłaś na maxa, daj sobie odpocząć
Dla odmiany czas na zmiany... 19:42, 06 paź 2020

Do góry
Posiadam dość gęsto i zwalowalam ,potem podlalam i ogrodzilam trochę od psa
W kamiennym kręgu od początku 19:41, 06 paź 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Aniu grzszsz
"co by tu posadzic by nie bylo tak smutno"
no jak smutno sie pytam, wcale u Cibie smutno i jest. Nawet jak przez 5 lat nic nie posadzisz

Izka, chodzi o podsadzenie brązowej turzycy

Ogród w remoncie 19:37, 06 paź 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Widać żurawki (tymczasowo), hmm...

Może lepsza byłaby żurawka w odmianie paprika
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:36, 06 paź 2020

Do góry
Owalna rabata między półksiężycami, zwana rondem, jest najczęściej oglądanym z domu fragmentem ogrodu. Nasadzenia są gęste, bo zależało mi tym, aby w trakcie sezonu nie było na niej "pustych przebiegów".

widok od tyłu

i od przodu

Nie mam potrzeby wprowadzenia na niej zmian.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:28, 06 paź 2020

Do góry
W miarę ogarnięty jest półksiężyc rozdzielający ogród ozdobny od warzywnika. Jej najwyższym punktem będzie klon ściętolistny. Na części rabaty rosną poziomki i jagody kamczackie.

W ogródku emerytki 19:24, 06 paź 2020

Do góry
Grześ, dzięki, rzeczywiście widać robotę dobrego ogrodnika

W tym roku zaczęto też projekt zagospodarowania hałdy po zlikwidowanej elektrociepłowni.
Efektu jeszcze nie ma, bo rośliny małe, ale za rok będzie tu pięknie.
Na terenie są takie leśne ścieżki wśród brzóz.

Alejki mają nazwy.

Są już ładne altanki.

W ogródku emerytki 19:10, 06 paź 2020

Do góry
Planty powstały na terenie wyczerpanego z węgla szybu Kościuszko, o czym przypominają:
Fragment kombajnu węglowego

I Bieda Szyb

A to zadaszenie lodowiska, które latem jest torowiskiem dla rolkarzy i wrotkarzy.
W ogródku emerytki 19:00, 06 paź 2020

Do góry
Kasiu, dziękuję

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:58, 06 paź 2020

Do góry
U mnie nie przezimowała ale, miałam ją w doniczce, więc normalne. Ale się rozwijała. Teraz mam dwie wysokie rośliny które rosną od wiosny. I te siewki które nie urosły tyle ile by mogły, ale zakwitły i wyglądają dobrze. Zobaczymy czy przezimują. Jeśli nie to liczę że się rozsiały? Się okaże...
Ogród w remoncie 18:57, 06 paź 2020

Do góry

Ogród w remoncie 18:55, 06 paź 2020

Do góry
Trochę wsadziłam. O zgrozo ani czerwone żurawki, ani berberysy zupełnie mi tam nie podobały się z tą brązową trawą. Nic pójdą gdzie indziej i dobrze, że kupiłam tylko na próbę po 3 szt. . W sumie to porozrzucałam trochę tylko te carex brązowe, dosadziłam cisy i molinie Moorhekse a i jeszcze turzycę ceglastą, którą podzieliłam oczywiście. Nie przeżyje to trudno. I to tyle. Resztę zostawiam na przyszły sezon, nie będę walić głową w mur teraz. Pomiędzy brązowymi trawkami mam sporo kuklików,może nic już nie trzeba będzie dosadzać, zobaczę. Poustawiałam doniczki w miejscach, gdzie wsadzę róże jak przyjdą.
Tak to póki co wygląda

Widać żurawki (tymczasowo), hmm...

Zszywkowy ogród marzeń :) 18:47, 06 paź 2020

Do góry
Pierwszy wolny dzień od tygodnia i fajna pogoda zaowocowały sadzeniem posadziłam dziś ponad 45 doniczek ale jeszcze sporo zostało i czeka. Właśnie wróciłam do domu, myśle ze to był udany dzień Jeszcze pogoda była idealna, słońce świeciło i robota szła jak z płatka

Trochę nieostre bo z góry i ciemno już się zaczęło robić, może jutra uda się zrobić lepsze fotki

Do posadzenia zostały mi 2 odmiany floksów, azalie japońskie, tawuły, piwonie oraz trawy.

W ziemi siedzą już cisy, hortensje,hakonechloa, red baron, floksy Green (coś tam, jutro sprawdzę ), berberysy, floksy (jutro dopisze nazwę), 2 różne odmiany choiny kanadyjskiej no i drzewa z
magnolia Będzie tez niewielka korekta łuku fasolki

wsio
Pamiętajcie o ogrodach 18:37, 06 paź 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 18:37, 06 paź 2020

Do góry
rdest, gaury i jeszcze będą letnie byliny.

a to już trzyletnie trawy

Pamiętajcie o ogrodach 18:35, 06 paź 2020

Do góry
Wczoraj przestało padać to zrobiłem sobie nową rabatę kolejną trawiastą

turzyca morrowa i evergold

muhlenbergie, prosa sangria, palczatka i miskanty

W kamiennym kręgu od początku 18:35, 06 paź 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 18:31, 06 paź 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 18:30, 06 paź 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies