Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowe skarby 10:56, 11 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie dpjechałam, właśnie się pochorowałam i to dotkliwie, ale cała brygada została zaproszona do mnie na 10 czerwca Osobiste zaproszenia wysłane
Zajrzyjcie w pw

Kurcze choroby zawsze z nienacka dopadają człowieka w najmniej odpowiednim momencie Pewnie jeszcze doi Beatki dojedzieszDużo zdrówka Danusiu
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 10:04, 10 cze 2018

Do góry
Sortowana w moim mniemaniu są to duże kawałki, a takie sztucznie wyglądają. Pokaż zdjęcie kory sortowanej, to powiem coś bardziej konkretnego.
Mata przeciw chwastom 10:02, 10 cze 2018

Do góry
Polecamy, nie dajemy. Ja nic nie daję pod grys. Trzeba dobrze wyrównać i odchwaścić. Wygrabić, wygłądzić i sypię na to grys. Mam już prawie 20 lat tak i nie dosypuję, no może raz na 5 lat gdzieś tam sypnę, bo akurat wymieniałam rośliny.

Tektura jest izolacją od chwastów na jakiś czas, ale normalnego odchwaszczania nic nie jest w stanie zastąpić.
To co uważacie, że zastępuje, tak naprawdę szkodzi roślinom.

Chwasty jak świat światem, rosły, rosną i będą rosnąć. I wyrywać je trzeba.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:58, 10 cze 2018

Do góry
Nie dawać nawozu przedsiewnie.
Pompa do nawadniania ogrodu 09:55, 10 cze 2018

Do góry
wojt92 napisał(a)
Witam. Poszukuję pompy do podlewania ogrodu i natknąłem się na wyrób firmy Omnigena - pompa MH 1300 z osprzętem. Pompa będzie zabudowana obok studni i zamarzyłem sobie, żeby stworzyć obieg zamknięty (mam nadzieję na dobre nazwanie sprawy) . Na końcu węża ma być pistolet zraszający z możliwością zamknięcia przepływu wody. Czy taka pompa osprzętem (wyłącznik ciśnieniowy + manometr) da mi taki efekt żeby po zatrzymaniu przepływu z końcówki zraszającej pompa wyłączyła się samoczynnie? Gdzieś słyszałem o jakichś sterownikach montowanych na pompy - inaczej się nie da?
Pompa do nawadniania ogrodu 09:54, 10 cze 2018

Do góry
mamut napisał(a)
Posiadam studnie złożoną z dwóch kręgów betonowych. Poszukuje pompy z wyjściem aby podłączyć normalny wąż ogrodowy. Cena 100-200 PLN.
Co polecacie?
Ogrodowe skarby 00:59, 10 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie dpjechałam, właśnie się pochorowałam i to dotkliwie, ale cała brygada została zaproszona do mnie na 10 czerwca Osobiste zaproszenia wysłane
Zajrzyjcie w pw

Danusiu bardzo dziękuję za zaproszenie i już nie mogę się doczekać jutrzejszego a raczej dzisiejszego spotkanie!
Do zobaczenia
Ogrodowe skarby 19:53, 09 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zajrzyjcie w pw

Zajrzałyśmy i mobilizacja w grupie się odbyła - już się doczekać nie możemy
Pozdrawiamy serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:20, 09 cze 2018

Do góry
Hortensja napisał(a)
Dawno nie wchodziłam na forum. Mierząc swoją miarką pomyślałam, że skoro ja nie mam w tym roku weny twórczej to pewnie nikt nie ma....
Dobrze, że się myliłam!
Danuś kiedy zobaczyłam Twój duży ogród, aż musiałam usiąść i otworzyć okno.
Boże, jaki on piękny!!
Ogrodnictwo w Twoim wykonaniu to jedna z niewielu rzeczy która potrafi mnie zachwycić, zapiera dech w piersiach i daje motywację do działania
Dziękuję i czekam na więcej zdjęć!

Korzystając z okazji oświadczam uroczyście, że będę nie będę tracić więcej czasu i pieniędzy nie słuchając rad Danusi!!
Po dwóch latach wytargałam wreszcie szmatę spod tui bo większość z nich uschła. Czytałam wątek o szmatławcach w ogrodzie ale chciałam być sprytniejsza... Obrzeża oddzielające rabatę od trawnika to też słaby pomysł, chyba że ktoś lubi wycinać ręcznie nożycami klęcząc na trawniku to polecam... A Danusia mówiła - najpraktyczniejsze kanciki!!
Nie będę eksperymentować. Co Danusia radzi -IDĘ JAK W DYM I tak mam mało czasu na pracę w ogrodzie. Szkoda go na chybione pomysły
Pozdrawiam serdecznie!

Jakże mnie ucieszyła ta widomość (szmata i kanciki) - no i dziękuję za miłe słowa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:18, 09 cze 2018

Do góry
Tak, wyrwać bo jest już niesmaczny. Szpinak siejemy wcześnie, siany latem, gdy gorąco - od razu kwitnie.

Teraz posiejesz końcem lipca, będzie na późniejszy zbiór, także można siać we wrześniu.

Kolendra się nadaje, bo nasionka też się używa a listki nie tracą na smaku, pietruszkę - listki też można używać do potraw.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:06, 09 cze 2018

Do góry
Gardenarium bardzo dziękuję za wskazówki , biorę sie do pracy i ćwiczę rozsypywanie nawozu !!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 08 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jemy już cukinie, buraczki, marchewkę, cebulkę, a sałat to nie przejemy chyba, sąsiedztwo jest dobrze zaopatrzone w zielone'

Wyrwałam już szpinak bo zakwitł.

Witam Pani Danusiu ogród i warzywa przepiękne. Moje cukinie dopiero 5cm ale chciałam spytać, bo napisała Pani, że szpinak wyrwała bo zakwitł. Tak trzeba? Jestem początkująca a mój też właśnie zakwitł.. Mam wyrwać tak? A jak pietruszka albo kolendra kwitnie to też już się nie nadaje?
Trawnik, ogród, a pies i kot 13:51, 08 cze 2018

Do góry
Niestety nie masz racji, nie trzeba strasznego czasu.

Ale pies zwłaszcza duży ma swoje wymagania, przede wszystkim trzeba z nim chodzić, biegać, i to dużo. Skoro nie masz czasu, powiem: po co bierzesz psa na jego krzywdę, bo nie możesz mu zapewnić ruchu?? którego on wymaga??? To nieodpowiedzialne, bo pies po prostu cierpi.

Klient miał psa, dużego, po położeniu rolki pies wszedł na trawnik i coś tam pokopał. Klient z dużą pewnością i impetem wziął psa mocno i stanowczo za łeb czyli skórę na karku i przeciągnął go po trawniku aż na taras mówiąc, że nie wolno i jeszcze raz wejdziesz to zobaczysz no,no,no, nie wolno. Na drugi dzień, jak przyjechaliśmy pies bał się zejść z tarasu i tak mu zostało do dziś.

Bicia żadnego nie było, tylko pokazanie o co chodzi Panu psa, a nie, że pies jest najważniejszy i święta krowa w ogrodzie. Tak zrobił i krzywda psu się nie stała.

Zabezpieczenie systemu??? Zapomnij. Kup rower, psa na smycz i jedź do lasu na 2 godziny biegiem, pies będzie spał wymordowany, że nie wiem co.

To alternatywa zamiast zakopywania metalowej siatki po całym ogrodzie, bo i po co?
Trawnik z rolki 13:48, 08 cze 2018

Do góry
Na pewno tak, ale nie teraz.
Pokażesz zdjęcia, to podpowiem co robić. W ciemno nie da się. Pokaż jak trawnik wygląda teraz.
Wysokość koszenia trawnika 13:47, 08 cze 2018

Do góry
No właśnie o to chodzi. Patrzymy na niebo i termometr.
Ulewa po zasianiu trawnika 13:46, 08 cze 2018

Do góry
Słabo wschodzi i sporo się zmarnowało. Posypuj nasionami w gorszych miejscach, a na to leciutko posypuj ziemią z worków. Nie grab, nie równaj. Tylko podlewaj, nawet 3-4 razy dziennie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:43, 08 cze 2018

Do góry
Lać wodę na te plamy, a nie z nawadniania po całości. Bo prawdopodobnie przenawożone w tych miejscach co sine. Woda pomoże rozpuścić.

To że nawadnianie podlewa co 2 dni jest tu nieistotne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies