Hania, co to za roślina po prawej stronie stipy?
Planuję zasłonić moje kompostowniki i szukam u Ciebie inspiracji
Po trochu tworzę ogródek leśny, przylegający do mojego, posadziłam już trochę krzewów, derenie (sibirica variegata, Winter Beauty, dereń biały Aurea),forsycje maluch, klona ginnala, Swidośliwę Honeywood, Jaśminowiec Innocence, tawułę Little Princess, ostrokrzewy karbobanolistne. Reszta to hosty, carexy, tawułki, pierwiosnki, liliowce, hakonki, ciemierniki, paprocie i trochę cebulowych wiosną.
Gdyby chciało Ci się trochę u mnie pobuszować po wątku i podpowiedzieć, to byłabym bardzo wdzięczna
Przypomniało mi się że gdzieś utaj był zaczątek mojego wątku... który się urwał...
a teraz wracam z pytaniem, a nóż ktoś tutaj zajrzy i podpowie
Rabatka ma 313 cm długości i 73 cm szerokości, przy ścianie, wystawa południowa
Czy to się tam pomieści i w miarę sensownie będzie wyglądało przez cały rok?
- na ścianie winobluszcz Veitchii
- ostrokrzew karbowanolistny cięty w kule 3x
- babcina róża kremowa z morelowym muśnięciem w środku
- chryzantema niska biała drobnokwiatowa z lila róż zafarbem na brzegach kwiatów
- perovskia litle spiro
- czyściec wełnisty
- rogownica
- białe naparstnice (2-3szt)
- miskant morning light
Elu ja tam pozwalałam wszędzie rosnąć niezapominajkom, one kwitną na początku sezonu i zaraz po kwitnieniu można je usunąć robiąc miejsce następnym roślinkom. Niezapominajki przesadzałam całą zimę jak tylko nie była zamarznięta ziemia i wszystkie rosły i kwitły wiosną.
Pokazane ptaszki wszystkie stare, mają już z 7 lat, niektóre popękane i klejone, a wszystkie malowane w celu odświeżenia.
Dziś częstuję pachnącymi piernikami i snikersem własnej roboty.
Pozdrawiam
Zapomniałam jak się nazywa się ta po lewej stronie, a ta w środku to jakieś proso wieloletnie. Myślę, że chodzi Ci o berberysa wystającego zza rozplenicy.
Luby w sobote kawałek ziemi przekopał z kompostem [choć tu pewne braki techniczne musimy naprawić ] a dziś skupiłam się na rozgrabieniu, wybraniu sryliona kamyków. Później nawet posadziłam trzmielinę oksrzydloną na skarpie oraz podzieliłam rozplenicę japonską na 4 oraz drugą trawkę [ turzyca Morrowa "Variegata" (łac. Carex morrowii).] Z jednego krzaka wyszło jakieś 20 sadzonek. Nie wiem czy przetrwają. Myślicie, że jest szansa że urosną z tego ładne krzaczki? Jakieś takie marne korzonki miała ta trawa. Oby się udało!
Granica po lewej to sznurek, zostawiłam jakieś 30+ cm na ścieżkę.
Drodzy ogrodnicy, szalenie przydałaby mi się Wasza pomoc
Rabatka ma 313 cm długości i 73 cm szerokości, przy ścianie, wystawa południowa
Czy to się tam pomieści i w miarę sensownie będzie wyglądało przez cały rok?
- na ścianie winobluszcz Veitchii
- ostrokrzew karbowanolistny cięty w kule
- babcina róża kremowa z morelowym muśnięciem w środku
- chryzantema niska biała drobnokwiatowa z lila róż zafarbem na brzegach kwiatów
- perovskia litle spiro
- czyściec wełnisty
- rogownica
- białe naparstnice (2-3szt)
- miskant morning light