Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 16:02, 07 kwi 2021

Haniu, podziel się proszę swoją opinią o żylistku Nikko. Szukam małych krzewów-wypełniaczy na rabaty . Jest kilka odmian tych karłowych żylistków ale tylko u Ciebie natknęłam się na jeden z nich. Tniesz go po kwitnieniu? Jak duży jest Twój? Trzyma ładną kulistą formę czy jest raczej taki roztrzepany? Sadzić wg Ciebie pojedynczo czy np. trzy sztuki obok siebie?
Gruszka_na_w... 16:25, 07 kwi 2021

mrokasia napisał(a)
Haniu, podziel się proszę swoją opinią o żylistku Nikko. Szukam małych krzewów-wypełniaczy na rabaty . Jest kilka odmian tych karłowych żylistków ale tylko u Ciebie natknęłam się na jeden z nich. Tniesz go po kwitnieniu? Jak duży jest Twój? Trzyma ładną kulistą formę czy jest raczej taki roztrzepany? Sadzić wg Ciebie pojedynczo czy np. trzy sztuki obok siebie?

Pełnią u mnie podobna rolę jak tawuły japońskie. Małe, zgrabne kuleczki na brzegu rabaty. Ładnie się przebarwiają jesienią, nie kwitną tak jak te duże żylistki. Raczej skromnie. Rosną bezproblemowo. U mnie są trzy. Są neutralne kolorystycznie od wiosny do jesieni.
Na tym zdjęciu trochę je widać (na prawo od żurawki i róg zdjęcia)
wrzesień

październik- na tym zdjęciu są pomiędzy trawami a czyśćcem.

na lewo od rozplenicy

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 16:35, 07 kwi 2021

Dziękuję, czegoś takiego właśnie szukam . Niedużych, zgrabnych kulistych krzaczków .
Szybko startują wiosną?
Gruszka_na_w... 21:10, 07 kwi 2021

Tak jak tawuły. Ruszają, kiedy tylko zrobi się cieplej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:25, 07 kwi 2021

Świetnie .
Ania111 22:27, 07 kwi 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

na lewo od rozplenicy

Haniu , piękne masz te rabaty
Takie już okazałe
nic tylko patrzeć i podziwiać
Gruszka_na_w... 20:41, 09 kwi 2021

Aniu, dziękuję w imieniu roślinek za miłe słowa. Tę rabatę bardzo lubię jesienną porą.
Gruszka_na_w... 21:06, 09 kwi 2021

Dzisiaj miałam dzień konia. Tak się przynajmniej czuję. Złychałam się niemożebnie, ale odwaliłam sporo prac z wiosennej listy.

Mam po zachodniej stronie budynku rabatę. W sezonie wygląda bujnie.

Po zimie odkryłam, że ma to niestety spore wady. Tynk na elewacji ma za mało słońca z powodu zachodniej wystawy i sporej gęstwiny roślinności. Niemożebnie porósł glonami. Trzeba było podjąć środki zaradcze.
Umyłam najpierw elewację myjką, a potem wykorzystałam szczotkę i specjalistyczny płyn antyglonowy. Ponownie spłukałam i zapobiegawczo naniosłam płyn pędzlem. Zostawiłam bez spłukiwania. Efekt był zadowalający. Mam nadzieję, że długotrwały.

Aby nieco doświetlić tę ścianę wykopałam stamtąd wysokie trawy, a jarzmianki podzieliłam i posadziłam bliżej trawy. Jeśli to nie pomoże, to czeka mnie wykopywanie hortensji i zastąpienie ich czymś niższym.
Zatapianie budynku w zieleń ma, oprócz niewątpliwych plusów, minusy. Ehhhh...

Potem zajęłam się wykopywaniem zmarniałych z braku słońca kosodrzewin Pumilo. Sąsiedztwo bylin i traw najwyraźniej im nie służyło. Zastąpiłam je cisowymi kulkami i słupkami, które sobie gdzieś tam rosły na zapleczu głównych rabat.

Dzień jeszcze trwał. Szkoda było kończyć pracę, więc siłą rozpędu udałam się z grabiami i nożem do darni na zapłocie. Rozgrabiłam tam sryliony krecich kopców, okancikowałam koła wokół pni drzewek, spulchniłam ziemię. Uff.. Cieszę się, że to już za mną. Jutro planuję dokończyć porządkowanie w okolicach brzeziniaka. Zostaną już tylko prace w warzywniku.
.
Johanka77 21:20, 09 kwi 2021

Dzielna jesteś Haniu!
Kupę niekoniecznie fajnej pracy wykonałaś...

Podziwiam!
Agatorek 22:03, 09 kwi 2021

Rabatka z ławką i hortensjami cudowna .

Się narobiłaś . Nie dziwię się, że czujesz się jak koń (po westernie ).