Zabezpieczenie hortensji ogrodowych to była słuszna koncepcja , płyta falista pcv z odzysku to idealny gorset plus parę kołków i stroisz
w nocy -15 przy oknie a w ogrodzie pewnie więcej
Tulipki posadzone, czekają na ocieplenie i pójdą do ogrodu. U nad druga nocka ok - 20 c, dobrze że rośliny pod śniegową kołderką i mam nadzieję że obędzie się bez strat . Mam kilka donic zbyt ciezkich żeby je przenosić, zobaczymy co będzie. Obsypałam je po uszy śniegiem.
Od jutra już ocieplenie.
Kasiu już dzisiaj dostały co trzeba. Kupiłam słoniny dzisiaj w Piskurce i rozwiesilam kilka szt słoniny.
Mam 4 karmniki u mnie każdy tydzień zjadają worek 6 kg słonecznika. Dzisiaj kupiłam 3 kg pszenicy i kubeł mieszanki 5 kg dla ptaków. Kulki -5 sztuk.
Ty wiesz co się dzieje stołówkę mają w dwóch miejscach. I tak latają od jednej do drugiej to jakieś szaleństwo.
Nie mogę ich sfocic bo jakieś bojaźliwe nie przyzwyczajone do intruzów tak.mnie traktują już pisałam co się dzieje w lecie.
Jak przyjeżdżam to jest pisk skrzeczą fruwają nade mna jak by mnie chciały popędzić.
Jadę do Łazienek to sikorki mi po głowie skaczą z ręki jedzą. U mnie jestem przepedzana.
W domu roztopie słoninę i zrobię wyszynk w kubkach.
Jeremiasz zjeżdża na grubej desce plastikowej. Wyobraźcie sobie nigdzie sanek nie można kupić. Handlowcy nie sprowadzili a tu zima zaskoczyła.
Jeszcze nigdy nie widziałam tak uroczego zdjęcia papryki, cudnie cyknęłaś Posmakowałam tortu, pooglądałam plony wszelakie, zachwyciłam się piwoniami i różami mimo kiepskiej pogody, poczytałam o planach pomidorowych na obecny sezon i zmykam
do następnego razu
Ewa! Przepiękne te ciemierniki
Czy one Ci się sieją?
U mnie jedynie Helleborus niger ma siewki.
Pozostałe niestety nie. Nawet próbowałam na wiosnę zabawić się w pszczółkę i przenosiłam pyłek pędzelkiem między kwiatkami ciemiernika orientalnego. Ale chyba nic z tego nie wyszło
Dopytam jeszcze o tego wilczomlecza który wystaje z koszyczka. Znasz może jego nazwę? Kupiłam chyba takiego samego jesienią ale nie posiadał nazwy odmianowej (opisany jako wilczomlecz
CZy mogłabyś napisać mi kilka słów co do jego pielęgnacji?
Sarny podchodzą pod sam dom, nawet do tarasu, tam rosną smaczne róże...
i smaczne budleje na rabacie bylinowej za oczkiem...
ale i laki mają przecież zielone listki zimą (rosną na lewo od oczka)
po zamarzniętym oczku też chodzą
[bAnia dziekuję Irenka tak jest, powietrze niemalże od razu od zastoju covidowego poprawiło się , więc może i ta zima nie taka przypadkowa
Śnieg otrzepuje ale nie nadążam Basiu mam nadzieję, że przez te dwa dni się coś zmieniło i śnieg się już u Ciebie nie topi DorotkaCieszę się, też dostrzegam to piękno Alicjo Cieszymy się zimą w zimie, pora jest idealna Madzia psica też się cieszy ze śniegu
Za komplementy dziękuję pięknie