Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Margerytka40 08:38, 28 mar 2021

Dziewczyny dobrze radzą Basiu, tą zwykłą hakonkę ja mam co 90 cm i po trzech latach już jest busz. 50 cm to stanowczo za gęsto.
Johanka77 09:07, 28 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

No bo chodzi mi o taki efekt. Ta rabata ma ok. 28 m2, po odjęciu skarpy, która jest już nasadzona. Kulek cisowych będzie tam 10 sztuk. No i reszta hakone. W sumie to nie chce mi się grzebać w tej rabacie za 3 lata, więc porozsuwam jutro te doniczki szerzej. Zobaczymy jak wyjdzie.

Cudowna inspirka!

Ja mam mniejszą hakone - Beni Każe.
Obsadziłam nią starą małą brzozową, a rok temu jak powiększałam po dwóch latach, to z powodzeniem podzieliłam i obsadziłam ją w nowym większym rozmiarze i jeszcze nową cienistą rabatę za domem. No i wyprodukowałam masę. sadzonek i rozdałam. Zatem pewnie coś dokupisz, ale chyba nie. 40.

Agania 09:58, 28 mar 2021

Też mam słabość do róż
Fajnego sadzenia, efekt z haconkami będzie super
sylwia_slomc... 10:33, 28 mar 2021

Ja bym jeszcze w tych hakonkach utopiła morze czosnków i krokusów( wtedy od wiosny nie będzie pusto)
Joku 11:36, 28 mar 2021

Kibicuję powstawaniu rabat i trzymam kciuki za efekt końcowy.
Mary 20:12, 28 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Marysiu, dziękuję za informację, ale to jest na 100000% 'Frosted Curls' właśnie. Tylko pisałam, że właśnie coś się z nią działo od jesieni i obawiam się, że nie przetrwała zimy Stąd taki jej wygląd. Prawdopodobnie już przegniwała na jesieni od ilości wody (zrobiłam bardzo słaby drenaż), albo nie wiem co? Tak więc to na pewno ona, a tak ładnie wyglądała w sezonie:

Faktycznie to wygląda na 'Frosted Curls'. Bardzo mnie zmyliło to wiosenne zdjęcie. Wydaje się brązowa, a nie uschnięta zielona.
Miałam kiedyś podobną, zieloną "Amozon Mist". Jedną zimę przetrwała z tego co pamiętam.
LIDKA 20:46, 28 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)
Wreszcie piękny słoneczny dzień! Zaczynam planowanie nowych rabat Taśma rozciągnięta i widzę, jak ku mojej radości, znika trawnik!
Przyjechały też pierwsze roślinki, reszta dostawy w poniedziałek (kule cisowe) Póki co puste doniczki imitują małe i duże kulki cisowe. Hakone marca (nieodmianowa, ta zielona) rozkładam w odległości ok. 50 cm jedna od drugiej, czy tak będzie OK? Tak ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi, że brakuje jeszcze 42 sztuki na całą rabatę... przyjedzie po świętach.

Na zdjęciu naniosłam białe linie, żeby lepiej było widać nowe rabaty aczkolwiek trochę proporcje i linie się zniekształcają. Mam nadzieję, że wreszcie ta skarpa jakoś ożyje.

Mam też pierwszą "partię" liriope muscari 'Moneymaker' pod derenia pogodowego variegata. Obawiam się, że drugie tyle to jest minimum, które muszę jeszcze zamówić...

Basia ale będziesz miała sadzenia że hoho, a ciekawi mnie gdzie kupiłaś hakone macra? Możesz dać namiar na priv? dziękuję

p.s. Lubię do Ciebie zagladąć.
BASIA8 21:07, 28 mar 2021

Piękne zakupy będziesz miała dużo sadzenia
Buziaki zostawiam.
beta 21:10, 28 mar 2021

No Basiu, będzie czad!
W ilości siła
Aggaa 23:10, 28 mar 2021

Basiu zapowiada się spektakularna zmiana nie mogę się doczekać efektu.
Powiedz mi proszę gdzie kupiłaś hakonkę zwykłą macrę? Mam chyba jednak jakąś odmianową, bo mi taka duza nie rośnie