Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:55, 23 sty 2014

Do góry
Nati napisał(a)
powiedz mi jeszcze kochana jakie masz brzozy u siebie i ta bordowa to nigra? czy one w miare ładnie zacieniaja?

brzozy mam różne dwie pożyteczne, i trzy każda inna ale odmian Ci nie powiem bo kupowane były bez nazwy... nigra narazie mała, trudno powiedzieć jak zacienia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:32, 23 sty 2014

Do góry
powiedz mi jeszcze kochana jakie masz brzozy u siebie i ta bordowa to nigra? czy one w miare ładnie zacieniaja?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:57, 23 sty 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

własnie chce przyciąć gałązki, nie myslałam o typowym cięciu brzozy mam rózne ale chce przyciąć pożyteczne które są w projekcie

Pożyteczne przy rozgałęzieniach pędów, żeby nie było widać cięcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:56, 23 sty 2014

Do góry
Dasia napisał(a)
Danusi, deszcz lodowy przygiął mi młode brzozy prawie do ziemi (foto u mnie). Oprócz czekania na odwilż mogę im jakoś pomóc? Myślisz, że się jakoś wyprostują?

Teraz czekaj, bo odginanie na siłę może złamać drzewka. Potem czyli na wiosnę pomyślimy i zobaczymy jaki będzie ich stan.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:17, 23 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brzoza nie jest typowym drzewem do cięcia. Podkrzesujesz gałązki od dołu, obniżasz wysokość, skracasz gałązki, żeby móc pod drzewem przechodzić. U brzóz jest zgoła inaczej - tniesz przez ruszeniem soków bo "płacze" czyli luty, ale jak ustąpią mrozy.

Które posadziłaś? Były w projekcie?

Zdzisław przywiązał gałązki i uzyskał to

własnie chce przyciąć gałązki, nie myslałam o typowym cięciu brzozy mam rózne ale chce przyciąć pożyteczne które są w projekcie
Biały domek pod lasem 08:52, 23 sty 2014

Do góry
Dasia, u mnie to samo, brzozy też wygięło - nie pierwszy raz - powinny wstać (raczej). Roślinom nie zaszkodzi, dadzą radę. Ja tak mam prawie co roku, a nawet bywało gorzej. Pozdrawiam
Biały domek pod lasem 06:33, 23 sty 2014

Do góry
Brzozy młode,giętkie może dadzą rade,napewno się wyprostują
We wtorek jechałam z centralnej polski na śląsk i po lasch wielkie brzozy były połamane leżały na jezdni,
złamały się pod ciężarem lodu
Biały domek pod lasem 23:56, 22 sty 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Masaaakra.....Ale wydaje mi się, że wszystko sobie poradzi bez problemu - potraktuj to jako stan hibernacji

Obyś miał rację, brzozy niby pospolite, ale mi ich szkoda, bo już trochę podrosły. Zawsze to coś ma mojej pustyni
Biały domek pod lasem 23:44, 22 sty 2014

Do góry
Jej! A siatka to wytrzyma? Brzozy giętkie są, to może się uda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:42, 22 sty 2014

Do góry
Danusiu, deszcz lodowy przygiął mi młode brzozy prawie do ziemi (foto u mnie). Oprócz czekania na odwilż mogę im jakoś pomóc? Myślisz, że się jakoś wyprostują?
Biały domek pod lasem 23:39, 22 sty 2014

Do góry
Brzozy w zagajniku po sąsiedzku - wiatr już ustał, a brzozy jakby wciąż wichura była.

Wschodnie okna i ściana domu cała w lodzie:

płot "wzmocniony"
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:26, 22 sty 2014

Do góry
U mnie -10 teraz.
W nocy trochę posypało, więc pierzynka grubsza.
Dziś dopiero zobaczyłam, że wszystkie moje brzozy przygięte, niektóre aż do ziemi i zamrożone lodem. Nie wiem czy przetrwają
Biały domek pod lasem 23:23, 22 sty 2014

Do góry
Tak wyglądają moje brzozy po lodowym deszczu i wichurze (to zwykłe, żadne pendule):

Wstaną jak mróz zelży?
Kolorowy ogród na piasku 21:25, 22 sty 2014

Do góry
Witajcie
Wreszcie mam odlodzone łącze.Jest ale tak jakby go nie było, pojawia się i znika
Dobrze, że mamy prąd.
Poniedziałek był nieciekawy, nie mieliśmy prądu, internetu i przez część dnia łączności telefonicznej. Dobrze, że trwało to tylko jeden dzień, panowie szybko uporali się z zerwanymi drutami.
Ogród zalodzony jak w wielu rejonach. Obawiam się trochę o brzozy, bo bardzo są przechylone.
I ogólnie sytuacja jest nieciekawa, bo zbliżają się do nas solidne mrozy a śniegu nic nie ma. W nocy napadało tyle co kot napłakał i nie będzie więcej.

Niestety znika mi internet, nie dam rady pisać, może jutro będzie lepiej
Na dobranoc zostawiam dzisiejszy kolor

Rododendronowy ogród II. 19:34, 22 sty 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Ach jak romantycznie!
Bogdziu widziałam u Ciebi fotkę Rh w zagajniku brzozowym. Rodkom nie przeszkadza płaski i wysoki system korzeniowy brzóz?

Brzozy bardzo wysuszaja ziemię i moje rh rosnace między brzozami są codziennie podlewane , jest to absolutnie konieczne.
Barwinek, kocimiętka, irgi, mięta, melisa :-) 17:56, 22 sty 2014

Do góry
Chętnie oddam barwinek- wiosną będę robić sadzonki
A hosty takie duże? Przygarnę chętnie bo chcę brzozy nimi obsadzić.
Ogród do kwadratu 15:40, 22 sty 2014

Do góry
Tesiu ja nie mam dużo ciemierników. W ubiegłym roku miałam trzy.... jeden podarowałem Lenie, dwa wsadziłam u siebie. Przetrwał tylko jeden. Teraz kupiłam cztery sztuki białego. Zamówiłam też trzy sztuki ciemiernika wschodniego. Na razie czekam na dostawę . Dzięki za stronkę... piękne roślinki
A budka ze względu na swoje "umaszczenie" jest prawie niewidoczna na tle kory brzozy

Marta... a ja bardziej przychylam się do podróży samochodem

Gosiu - juz odpowiedziałam u ciebie

Renia jeszcze nie wiem czy będę na Gardenii...

Jagoda - lecę zobaczyć co z nowym wątkiem .

Beatko - jak tam zima u was... mroźno macie, co? U nas spadł w nocy śnieg... i to całkiem sporo jak na jeden rzut.

Aguś - dziekuję Ciiiii - trafiłaś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:48, 22 sty 2014

Do góry
Danusiu a brzozy kiedy mogę przyciąć?
Jurajski Ogród 16:55, 21 sty 2014

Do góry
Sebek, dla Was wszystko

Marto, tak natura często zaskakuje...

Irenko, brzozy są giętkie, więc się podniosą. Gorzej by było, gdyby rósł podwójny czubek - wtedy by rozłamało. U nas dzrewa dużo znoszą; wichury, oblodzenia, deszcze i susze - mocne są, mają silny system korzeniowy (ale do pewnych granic).
Jurajski Ogród 15:57, 21 sty 2014

Do góry
Gosiu, oczywiście, że jest to niebezpieczne, ale u nas często się zdarza (taki mikroklimat), niektóre drzewa - szczególnie brzozy - skłaniają się wtedy do ziemi - też pokażę na fotkach moją brzozę leżącą. Za chwilę pierwsze fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies