Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

agam 09:33, 08 mar 2014

Prezent super, jak na prawdziwą Ogrodniczkę przystało. Moim chłopcom zapowiedziałam że nie przyjmuję prezentów "niekrzakopodobnych". Uff ale wyraz ....
Madzenka 09:54, 08 mar 2014

jotka napisał(a)
Twój prezencik przypomina troche Colta A wiadomo, sekator najlepsza broń kobieca

Ja tez mam w planie wypad do ogrodu - pogoda śliczna, kondycja może być ...

Niesmialo powiedzialm M, że sama sobie kwiatki będe ciela do wazonu tylko ptrzebuje nowy sprzęcior
wot i mądra bestyja a myślalam że z tulipanami przyjdzie a on aluzju ponjał.
Madzenka 09:56, 08 mar 2014

Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.
alinak napisał(a)

MIRA - najlepiej jak coś robisz to spisuj doświadczenia w dużym zeszycie ...potem jest jak znalazł .
ja na takie przymrozki do - 3 nie patrzę bo musiałabym ciąć róże w maju .....a taki przymrozek to nie mróz i różom nie groźny ani żadnym kwiatkom , ani krzewom .
co więcej drzewa liściaste to ja przycinam, nawet w styczniu jak tylko coś cieplej ....wtedy nie ma soków i spokojnie można ciąć ...
oczywiście i tu nie ma reguły bo np. katalpę tnę w połowie marca . ona wrażliwa ,podobnie perukowca ...tak więc liściaste ale nie jak leci tylko niektóre np, brzozę , wierzbę ..ale już nie mandżurską...ale klony tak , owocowe tak ....no trzeba to wszystko ogarniać pomalutku , jednak jak się robi notatki to jest to o wiele prostsze w następne lata.

Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko

Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....
Luki 10:39, 08 mar 2014

Widzę, że sekator nie tylko mnie prześladował Strasznie wygodny, a jeszcze w jakiej okazji udało mi się go zdobyć Prezent idealny.
Pola 10:39, 08 mar 2014

I to mi się bardzo podoba, więc obiadek świąteczny zjem ugotowany przez eM i do ogrodu....
gierczusia 12:23, 08 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ela ja aż się boję do Ciebie wejśc bo na zakrętach nie wyrabiam

Madzenko .. Nie bojaj się , nie bojaj .. .....

Buziaki ...

A u ciebie buki ładnie na tej glinie rosną ??.. Tak pytam , bo też mam glinę i buk mi ledwo dyszy....
gierczusia 12:25, 08 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.

Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko

Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....

Madzen .. A żywopłocik cisowy ????
Paulaa 12:54, 08 mar 2014

Piękny prezencik na pewno się przyda
Madzenka 14:30, 08 mar 2014

Ela z tego co obserwuję u Was podobna pogoda jak u nas, jeśli masz mocno poczchrany żywopłocick to go ciachnij za tydzIeń, jeśli nie jest poczochrany to się wstrzymaj. Ja po sierpniowym ostrym cięciu nie mam teraz co ciąć...Graby u mnie na początku się męcza w glinie, gdy się jednak ukorzenią to dają czadu. Podsyp go azofoską lub podlewaj florovitem, pewnie sił w tym roku nabierze. Nie pamiętam kiedy sadziłaś?

Łukasz - sekator sam tnie!!! Jest rewelacyjny dzieki obrotowej rączce, niesamowite to jest jedna klasa wyżej od sekatorów, ktore dotychczas używalam

Pola - no Kobieto posiłek regeneracyj y w wykonaniu M spalaszuj i ruszaj sadzić las bukszpanowy

Paul - moje trzmieliny mają pełno pąków, zrobię dla ciebie zdjęcia
Madzenka 14:31, 08 mar 2014

agam napisał(a)
Prezent super, jak na prawdziwą Ogrodniczkę przystało. Moim chłopcom zapowiedziałam że nie przyjmuję prezentów "niekrzakopodobnych". Uff ale wyraz ....

Hi hi i wzięli sobie do serca?