Prezent super, jak na prawdziwą Ogrodniczkę przystało. Moim chłopcom zapowiedziałam że nie przyjmuję prezentów "niekrzakopodobnych". Uff ale wyraz ....
Niesmialo powiedzialm M, że sama sobie kwiatki będe ciela do wazonu tylko ptrzebuje nowy sprzęcior
wot i mądra bestyja a myślalam że z tulipanami przyjdzie a on aluzju ponjał.
Przeklejam dyskusję o Alinko spod klasztoru bo mi sie jej wpis spodobal.
Taki rozsądek ogrodowy to ja lubie. Co z tego, ze nie kwitną forsycje skoro od 1,5 miesiąca u mnie cieplo, róże powypuszczały paki, przymrozki max -3. Forsycja przymierza sie do kwitnienia od trzech tygodni ale z powodu braku wody nie moze rozwinać kwiatow. Zatem skoro temepratury są odpowiednie, prognozy nie zakładają drastycznych przymrozków, to ja już tydzien temu róże i lawendę, ktora miala pelno mlodych przrostow przycięlam.... Grunt to zdrowy rozsądek i obserwacja natury. Ile to było pytań czy nie za wczesnie, czy nei znamrzna.... Ile to razu w maju byl przymrozek -10 i co w czerwcu tniemy roże?
Dzisiaj musze ciut wyrównać bukszpany bo maja juz wsyztskie mlode pączki i zaraz wystrzela mlode liscie a w ciągu tygodnia ma być ciepluteńko
Brzozy przyciełam w cieplym styczniu, graby tne w lutym, reszte w marcu i nie ma to tamto, bo u nas szybciej wiosna sie zaczyna , chyba ze sa anomalie tak jak rok temu..... Graby wtedy cielam w marcu a róze w kwietniu....
Ela z tego co obserwuję u Was podobna pogoda jak u nas, jeśli masz mocno poczchrany żywopłocick to go ciachnij za tydzIeń, jeśli nie jest poczochrany to się wstrzymaj. Ja po sierpniowym ostrym cięciu nie mam teraz co ciąć...Graby u mnie na początku się męcza w glinie, gdy się jednak ukorzenią to dają czadu. Podsyp go azofoską lub podlewaj florovitem, pewnie sił w tym roku nabierze. Nie pamiętam kiedy sadziłaś?
Łukasz - sekator sam tnie!!! Jest rewelacyjny dzieki obrotowej rączce, niesamowite to jest jedna klasa wyżej od sekatorów, ktore dotychczas używalam
Pola - no Kobieto posiłek regeneracyj y w wykonaniu M spalaszuj i ruszaj sadzić las bukszpanowy
Paul - moje trzmieliny mają pełno pąków, zrobię dla ciebie zdjęcia