Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielonego Atelier początki 17:47, 30 wrz 2020

Do góry
Otóż są i pierwsze,

Południowo - wschodnia strona z gotowym upragnionym drewnianym tarasem i szpalerem " szmaragdów" rosnacych na działce od lat.

Niestety cześć z nich stanowiła w tym roku tylko parawan przed bliskim sąsiedztwem.

6 z nich jest w fatalnej kondycji i idą do wyciecia w najbliższych dniach. Nowe nasady do poprawki i wyrównania.

Na czerwono zaznaczyłam tuje do wyciecia. Dają 3 puste miejsca do wypełnienia.

Danusia kilka dni temu (jeszcze przed założeniem wątku )zaproponowała alternatywę dla frontowych szmaragdów w postaci szczepionych śliw wiśniowych Nigra

.Pomysł z liściastym akcentem bardzo mi się podoba

[img

size=640x392]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/212/2122426/original.png[/img]
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:45, 30 wrz 2020

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów!

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą mojego trawnika.
Trawnik założony początkiem sierpnia, mieszanka graminex wembley, założone nawodnienie na całej powierzchni.Ziemia nie nawożona żadnymi nawozami.Ze względu na powierzchnie działki ziemia wierzchnia to zwykła wierzchniówka, a nie czarnoziem. Na początku trawa rosła rewelacyjnie, właściwie po tygodniu osiągła wysokość do pierwszego koszenia, a później regularnie co 7 dni była koszona. Razem z trawą wzeszły chwasty i niestety słuchając rady sprzedawczyni w sklepie ogrodniczym zastosowałem środek mniszek 070 ew, co prawda w małej ilości bo 150 ml na 1350m2 trawnika czyli wiele poniżej maksymalnej dawki, ale zapewniano mnie że nie zaszkodzi nawet takiej młodej trawie, bo ja miałem wątpliwości. PO tygodniu trawa zrobiła się miejscami jasnozielona, a miejscami nawet złóta. Minął miesiąc i jest lekka poprawa (plus że nie uschła), ale moje pytanie brzmi, czy jestem w stanie to wyprowadzić czy już po zawodach i zepsułem trawnik na amen. Trawa przez ten czas niby rosła, ale zdecydowanie wolniej od tej ciemnozielonej. Co począć?
Drodzy forumowicze, bardzo proszę o opinie i porady, bo włożyłem w ten ogród mnóstwo czasu i pieniędzy, a efekt jest mizerny a żona załamana.

Zdjącia w przed i miesiąc po.

Pozdrawiam

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:30, 30 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No tak las mam blisko.
Tylko czasu jakoś na chodzenie dalej mało.
Ja u siebie mam dużo przestrzeni i natury sporo. A i kawałek lasku.
Ptaki, spiew, rośliny .

Piękne trawy
A hortensje masz prześliczne

Oj masz piekny kawalek przestrzeni teraz.
Kolorow nie za wiele mam teraz ale o tej porze najbardziej lubie rozchodniki. W towarzystwie trawy ML i werbeny. Jest jeszcze przekwitla jezowka. Nie wycinam jej jeszcze.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:16, 30 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anusia śliczne te różowości Zazdroszczę słonka bo u nas kolejny dzień pada

Gosiu jesiennoe juz sie robi. U nas deszczowy byl weekend. Teraz slonko ladnie swieci ale w powietrzu czuje sie chlod.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:16, 30 wrz 2020

Do góry
Anusia napisał(a)

Szkoda, ze musimy kilka kilometrow dojechac. Ty masz las na wyciagniecie reki. Ostatnio mam jakis niedosyt natury. Chyba wszystko przez te ograniczenia w zwiazku z korona.

No tak las mam blisko.
Tylko czasu jakoś na chodzenie dalej mało.
Ja u siebie mam dużo przestrzeni i natury sporo. A i kawałek lasku.
Ptaki, spiew, rośliny .

Piękne trawy
A hortensje masz prześliczne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:04, 30 wrz 2020

Do góry
Jeden pomysł Danusi zrealizuję i mam kolejną prośbę. Na rabacie ze słońcem przez cały dzień w zaznaczonym miejscu coś mi brakuje. Nisko rosną wrzośce różowe i azalia, ale to wiosną, a latem i teraz czegoś brakuje.
Myślałam, aby trawę ML powtórzyć pomiędzy hortensjami lub przenieść ją w środek szpaleru hortek, a w tym miejscu z wrzoścami dodać wrzosy, jakieś niewielkie drzewko, czy sama nie wiem co Proszę o poradę. Uparłam się na te wrzośce bo są piękne, a nie mam gdzie indziej miejsca. Wrzucam też widok z góry, widać wtedy pustą plamę.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 16:01, 30 wrz 2020

Do góry
Obfocilam hortensje lime light oraz phantom na murku przed wejciem do domu.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:40, 30 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Smagliczka czy fioletowa czy niska są bardzo ładne. Ja zasiałam kilka lat temu na jednej rabacie taki kawałek 30 na 30 rozsisła się wszędzie najgorsze, że w żwirze i to mnie dobija bo dnia rośnie też gwiazdnica. Walczę z nią trzeba ją zasiać tam gdzie nie przeszkadza.

Moje jeżówki te zwykłe już przycięte mam tego dużo i dusza się później do spalenia
U nas pochmurno, ale ciepło.
Też ostatnio chodzimy po lasach. Nowych śmieci widać że nie przybywa, ale stare pozostają. Trzeba mieć nie równo pod sufitem aby wyrzucać takie śmieci jak gumolit, kuchnie, gazowe stare okna z szybami.
Ten naród to jednak dziki.

Pozdrawiam

To zalezy jaki rok. Czasami siewek rzeczywiscie jest nadmiar. W tym roku dosiewalam. Lubie jej miodowy zapach.
U nas grzybow jak na lekarstwo trzeba jechac w Bory Tucholskie chyba aby cos uzbierac. W lesie znajdujemy cuda. Modny jest gruz po budowlany i opony samochodowe. Mnustwo drobnego smiecia od plastiku po szklo. Szmat roznej masci tez nie brakuje. Za kazdym razem biore ze soba worek. Jak wracamy zawsze jest pelny. Jak jade do mamy jest taki kawalek drogi gdzie co jakis czas leza opakowania po jedzeniu z Maca. Torby po czipsach itp. Masakra. Temat rzeka.

Dzisiaj u nas sloneczie choc 18 tylko na termometrze. Zrobilam kilka zdjec.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:08, 30 wrz 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Anusia miło było Cię gościć w Naszych progach. Jesień taktycznie coraz bliżej. Pomyśleć że już na wiosnę czekam.
Pozdrawiam.

Dobrze ze mamy powiadomiwnia o nowych wpisach. Zawsze do Ciebie zagladam. Piekne widoki masz z okien. U mnie od rana brunet grasuje po trawniku. Byl juz taki spokoj ale nie dzisiaj pokazal swoje☺

Pamiętajcie o ogrodach 14:55, 30 wrz 2020

Do góry
trzmielina oskrzydlona

Pamiętajcie o ogrodach 14:54, 30 wrz 2020

Do góry
Julian Tuwim
Ranki jesienne

Tylko te chłodne, pogodne,
Przewiewne ranki jesienne,
(Liliowe astry jesienne),
Senne, łagodne,
Gdy w miłym, szarym niebie
Wzrok rozczulony tonie:
Te ranki, te są dla ciebie.
Byś w miękko wysłanym pokoju
Z liściasto-ptasią tapetą,
Bladobłękitna,
W tym właśnie dzisiejszym stroju,
Przez okno patrzała spokojnie
Na miłe niebo jesienne,
A na stoliku w wazonie
Niech będą astry liliowe,
Liliowe astry jesienne.

Ogrodowe wariacje 14:45, 30 wrz 2020

Do góry
Danusia pokazała mi jak zagospodarować miejsce, które nie wiedziałam jak obsadzić, ponieważ chciałam koniecznie przysłonić się drzewem od garażu sąsiadów. Wklejam to co chciałam oraz propozycję Danusi z wątku o projektowaniu rabat, myślę, ze się nie pogniewa Te czerwone kropki to rozplenice, które kiedyś będę musiała wysadzić jak świerki urosną.
Obwódka to turzyce i w środku niskie hortensje bobo. Drzewo planuję śliwowiśnię Pissardi lub Nigra. Podoba mi się, nie wiem tylko czy nie zrobię tego wiosną, zobaczę jak czas i pogoda
Kwiaty we włosach 14:03, 30 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)

Witaj Gosiu urzekły mnie te przepiękne kadry u Ciebie .Piekne i energetyczne kwiaty .Super.
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:45, 30 wrz 2020

Do góry
Witaj Wiolu super pięknie Pozdrawiam cieplutko

Rozpoznawanie bylin 13:42, 30 wrz 2020

Do góry

Potrzebuje Waszej pomocy w rozpoznaniu rosliny że zdjęcia. Przepraszam za jakość, ale foto znalezione w internecie a ja szukam roślin zadarniajacych. Ta wygląda super,wie ktoś co to jest?
Ogród w remoncie 13:40, 30 wrz 2020

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 13:28, 30 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

ale super.
To na jakiej giełdzie takie piękne rzeczy kupiłaś ??
Szkoda, że nie pokazałaś.

Aniu, to z giełdy w Zamościu.
Były w niedzielę porozstawiane tymczasowo już po ogrodzie, jeszcze do końca nie zaaranżowane, pewnie nie zauważyłaś Jeszcze zmienią miejsca.

Ogród w remoncie 13:27, 30 wrz 2020

Do góry

Ogród w remoncie 13:22, 30 wrz 2020

Do góry
Zaległe fotki nie wiem czy pokażą więcej ale zrobiłam

Ten kawałek węża na pierwszym zdjęciu to przymiarka ścieżki trawiastej wśród rabat.
Za drzwiami do ogrodu... 13:18, 30 wrz 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Ogród w deszczu ślicznie wygląda Fajnie was znowu widzieć.. rozczulił mnie ten jeżyk

Moja wnusia cieszy się z takich dekoracji. Ja z resztą nie mniej
U Ciebie pewnie w przyszłym sezonie też zagoszczą zabaweczki w ogrodzie

Zakwitł już pierwszy ciemiernik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies