Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Japoński ogród Reni i Matiego 21:36, 24 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Do glowy mi nie przyszlo, ze to tron, każdy uzytek dobry z trawa aby nie zmarnowac.

A dlaczego bedziesz zbierała kamienie, to ładnie wyglada a pieris wiecznie nie kwitnie.

Deren bialy bardzo ładny ale nie kazdy.

Sibrica ladny ma bardzo czerwone lodygi w zimie. DEren biały elegantisima to ten z bialozielonymi liscmi.

A Ty Elu którego masz ja myślałam o elegantisima on też ma czerwone gałęzie
Komendówka 17:06, 24 kwi 2018

Do góry

U mnie cos w mozgu nie tak wmowilam sobie okropne rzeczy wypadkowe i tu jest szkopuł. U mnie potrzebny psycholog.

A teraz odnosnie zywoplotu trzeba sadzić bo czas pędzi. Jak masz blisko do obi sa ladne sadzonki i niedrogie tak samo w tesco po 10 zl wypasione brabanty. Albo zobacz w internecie sprzedaja buki lub grab w wiazkach niech rosnie 4_5 lat i juz bedzie cos. Bukowe krzaki liscie na zime nie opadaja dopiero wiosna wiec zatrzymuja wiatr.

Elu u mnie chyba też "coś w mózgu", bo miałam parę przygód , jeżdżąc jako pasażer z szefem. I jakoś mi się tak porobiło, że się boję. Ale, jakieś parę lat temu MUSIAŁAM się przemieścić szybko. Auto pod domem, kierowcy daleko i wsiadłam i pojechałam. Nie powiem żeby mi jazda sprawiła przyjemność (tyłek miałam cały mokry ze strachu jak wysiadłam), ale wiem, że jak trzeba, to dam radę. Muszę!
Odnośnie żywopłotu , to problem taki, że ja nie wiem co ja chcę. Znaczy, wiem co chcę, ale mnie rozum powstrzymuje. Teren mam przekopany i obłożony dobrociami od zeszłej jesieni. Najwyżej posieję poplon i będę kombinować dalej. Do jesieni. Kolejnej . Nie chcę żywotników, nie pasują mi tam w polu prawie. Ale coś czuję, ze tak się skończy.
Ptasi gaj 14:28, 24 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Trochę z tych doniczek masz do posadzenia
Nie miałaś orlików w ogrodzie? Sieją się łatwo same...czy te jakieś inne niż masz?

Kasiu mam bardzo dużo jednokolorowych które się sieją wszędzie i chciałam inne kolory dla zmiany populacji nawet ich nie focę.

Doniczek mam rozsadę odwlekam każdy dzien coś ciągle wypada.
Ogród z łezką II 12:40, 24 kwi 2018

Do góry

Nie strzyge tak trzmielin daje im wiecej swobody, ale moze tez kulki zrobie.
Kasiu tulipany piekne i w sloncu w cieniu piekniejsze to van ejki?

Napisz czy ty wyciagasz tulipany czy nie.

Ja tnę krótko, to rośnie jak dzikie. Za miesiąc już nie będą takie regularne i znowu mnie będą zmuszać do myślenia o cięciu...

Dobrze rozpoznałaś tulipany, naszukałam się w zeszłym roku na forum, które polecane są, że nie giną. I na te padło.
Nie, nie wykopuje tulipanów. Jedynie w tym roku muszę zamienić miejsca egzotików z chińczykami. Bo mi wielkością nie pasują.
Ogród Cioci cz. 3 11:37, 24 kwi 2018

Do góry
Małgosiu bataliony tulipanow, piekne widze van ejka.
Zobacze jak sie beda starzec u mnie to posadze w jesieni duzo.

Pijemy herbatkę chińską na uczulenie. Tulipany u mnie jednoroczne niestety
Ogród z łezką II 11:23, 24 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wczoraj trochę zrobiliśmy. Tuje podcięte, ostatni kulasek na teraz i dwie trzmieliny na pniu. Mam kłopot z nadgarstkiem prawej ręki. Myślałam, że już po problemi, dwa tygodnie temu nadmogłam rękę przy cięciu...wczoraj tak mało cięłam, a nadgarstek znowu spuchnięty wieczorem. Jeszcze dzisiaj tylko dwie trzmieliny na salonowej bym chciała...pozostałe trzy, małe są, zostawię. Obiecuję
Poza tym oplewiłam rabatę, z której będzie wykopywane i przerabiane w związku z cycusiem nr2. I rabata z różami lekko była obrośnięta zielskiem, to przy okazji też ją wyczyściłam. Było pierwsze koszenie.
Dzisiaj wertykulacja. I żywopłocik na skarpie.

Nigra przekwitła, nie mieliśmy możliwości oglądać jej kwitnienia...ale za to magnolki są I tulipanki

Zakwitnie młodziutka Royal Burgundy, zaczyna rozwijać kwiatuszki.

Nie widzę lilii Gobasi...tak jakby tylko dwoje jej dzieci...dzisiaj tam eMa do poszukania jej poślę, wczoraj nie miał zupełnie czasu...tuje!

Trzmielinka przed i po

tulipanki na cycku słońcu i cieniu

Nie strzyge tak trzmielin daje im wiecej swobody, ale moze tez kulki zrobie.
Kasiu tulipany piekne i w sloncu w cieniu piekniejsze to van ejki?

Napisz czy ty wyciagasz tulipany czy nie.
Ogród Cioci cz. 3 11:14, 24 kwi 2018

Do góry
Małgosiu bataliony tulipanow, piekne widze van ejka.
Zobacze jak sie beda starzec u mnie to posadze w jesieni duzo.
Ogród Cioci cz. 3 11:09, 24 kwi 2018

Do góry
Kopruchy wyginyły jest sucho moga sie pokazac po wczorajszych burzach. Kopruch to male piwo meszki to paskudztwo. Po meszkach mam duze uczulenie nogi jak balony czerwone.

A jakie oczyszczacze macie? Ja też tam cos popijam ale nie widac po mnie dopiero ponad tydzien pije.
Ptasi gaj 08:59, 24 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj piekna pogoda po wczorajszej burzy ladnje popadało.

Bede robila zaraz rozsady doniczkowe. Za duze moje wysiewy jeszcze 2 tygodnie musza sie pomeczyc w doniczkach potem na rabate. Aby Zośka byla ciepla.

Orliki

Stipa

Werbena

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 08:46, 24 kwi 2018

Do góry
Jeszcze moje siewy lutowe tez ladnie rosna bede dzisiaj doniczkowac.
Mirkowy ogród (początki) 08:45, 24 kwi 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Brzozy.

Mirka jeszcze 2 kat i przejsc nie bedziesz mogla lubie takie rozlozyste ale niestety trzeba ciac. Sosny dobrze rosna w sloncu, w cieniu rahityczne.

Mirka widze, ze robisz jusz stale nasadzenia. Dom rosnie, a ile juz masz wybudowane. Teraz to szybko sie buduje inne materiały, jak sie ma forse i dobra ekipę to w ciagu poł roku mozna mieszkac.

Mi rudbekie niecpomarzly z zeszlego roku. Werbena sie rozsiala ale maciupka. Nje wchodze na rabate bo czekam az wieksza urośnie.
Wczoraj burza dzis ładna pogoda to bedzie wszystko roslo z chwastami na czele.
Pozdrawiam
Świerk serbski - Picea omorika 01:00, 24 kwi 2018

Do góry
Nie ma sie czego bac, kopane z gruntu czyli z karpa. Z foty widac, zexdosyc ladne.
Możesz podsypac mikoryzy w granulacie chyba "zielony dom". Z nawozem sie wstrzymaj jak dajesz mikoryze. Mozssz nastepnej wiosny rzucic ziemi kompostowej lub obornika. Ziemia do iglakow lepsza i zmieszaj z rodzima i podlej po posadzeniu i to wszystko wystarczy. Iglaki lubia lzejsza ziemie.
Odnosni odleglosci sie nie wypowiadam bo to żywopłot wiec bedzie ciety, ale najpierw niech sie ukorzeniom pewnie dopiero w przyszlym roku.

Ptasi gaj 00:18, 24 kwi 2018

Do góry
Jeszcze zdj z niedzieli

Zakwitl u mnie berberys Jyliany, w jesieni i zimie powinien mieć czerwone liście u mnie ma pijedyncze

..

Japoński ogród Reni i Matiego 23:21, 23 kwi 2018

Do góry
Renii napisał(a)

Do glowy mi nie przyszlo, ze to tron, każdy uzytek dobry z trawa aby nie zmarnowac.

A dlaczego bedziesz zbierała kamienie, to ładnie wyglada a pieris wiecznie nie kwitnie.

Deren bialy bardzo ładny ale nie kazdy.

Sibrica ladny ma bardzo czerwone lodygi w zimie. DEren biały elegantisima to ten z bialozielonymi liscmi.
Japoński ogród Reni i Matiego 14:30, 23 kwi 2018

Do góry

Reniu piekne prawie zlały się z kamieniami.pamietaj pieris to roslina kwasolubna. Traktuj go tak jak rododendrona.

Kamienie będą pozbierane, ale dopiero w następnym roku.... w tym braknie mi czasu
Ogrodowe kreacje 11:57, 23 kwi 2018

Do góry
Aurelia jablonka piekna i wczesnie kwitnie. Tarczynskie i grojeckie jeszcze nie kwitna.

Pewnie w tym roku nasadze duzo tulipanow pelnych bo piekne.
Ogrodowe kreacje 11:51, 23 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Daria będą kostrzewy, rozplenice i jeden miskant - bo zebrinus padł niestety
Do tego tawuły japońskie, derenie białe, jeżówki, werbena patagońska, hortensje bukietowe i trzmielina bialo-zielona

U mnie zebrinus padl tez po dwoch latach wyrosł. Poniewaz padł wsadzilam tam rozplenice i w zeszlym roku w tym samym mjenscu zebrinus, rozplenica i proso ktore sie wysialo. Wniosek z tego, ze nalezy czekac.
Jestem ciekawa, czy w tym roku bedzie tak samo.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:29, 23 kwi 2018

Do góry

Elu, białych plamek raczej nie mają. Ale obejrzę je dziś pod kątem Twoich spostrzeżeń. Dzięki za nie.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:19, 23 kwi 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Wstawię jeszcze zdjęcia cisów, te blade gałązki mnie niepokoją - i lecę wołać Toszkę na pomoc. A jak cięłam, nie był takich przebarwień, wczoraj zauważyłam.

Witam Gosia Toszka napisala, ze obciac to swoja droga bo widac, ze ulamane.
Ale zobacz czy nie maja czerwcy, bo na tym zdj w powiększeniu tak wyglada jak by coj bylo cos przylepione do łodyg i niektore igly punktowo maja kropki biale.
Cisy to tez moja bolaczka wiec tez obserwuje i przegladam kazdy tydzien.
Wrazie czego oprysk Polysetem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies