Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bambusy 11:14, 12 wrz 2020

Do góry
Ania_Kit napisał(a)
Mam pytanie dotyczące bambusów na żywopłot. Czy możecie polecić Fargesie, które będą miały wyprostowany pokrój, który przy gęstym nasadzeniu utworzy żywopłot? Planuję posadzenie w dwóch miejscach ogrodu: słonecznym oraz pod ogrodzeniem, które będzie dawać trochę cienia.

Czy możecie polecić jakiś sklep? W grę wchodzi osobisty zakup w Wielkopolsce albo sprawdzony sklep internetowy.

Ogromnie dziękuję za pomoc!

Tak, moim zdaniem sprawdzają się jako rośliny żywopłotowe. Nie wymagają bariery korzeniowej, są odmiany do cienia i w miejsca słoneczne, a dorastają do kilku metrów maksymalnie, przy czym jak każde bambusy można je przycinać. Załączam zdjęcie mojego małego żywopłotu z Fargesia nitida 'Blackpearle'. Poza tym mam jeszcze Fargesia Jiuzhaigou i Fargesia scabrida 'Asian wonder'.

Uprawiam fargesie od kilku lat, są bezproblemowe. Sadzonki to było zaledwie kilka pędów, a jak wyglądają po 4 latach widać na zdjęciu.

Mogę polecić sklep internetowy www.sklep.bambusowygaj.com z siedzibą w Szczecinie. Poza sadzonkami w ich witrynie internetowej znajdziesz sporo przydatnych informacji o uprawie bambusów.

Pozdrawiam
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:50, 12 wrz 2020

Do góry
NN i limka - moje najstarsze wiechowate nie licząc Grandiflory która była tą pierwszą

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:42, 12 wrz 2020

Do góry

https://www.dailymotion.com/video/x2h4k3e
Stairway To Heaven bonus dla tych którzy niekoniecznie pana Zenka słuchają
wykonanie przy którym sami zeppelini mieli łzy w oczach (i nie tylko oni )
Jurajski Ogród 09:58, 12 wrz 2020

Do góry
Izo, myślę, że ten bez czarny będzie nas cieszył

Ewo, jesień? Jak to jesień, oblecze się w ciepłe kolory z domieszką beżu i srebra

Sylwio, tak, ten kolor też mnie uspakaja...

Gosiu, to nie tak, że Admirationy są "be", po prostu pasują do innej kolorystyki, fajnie grają np, z lawendą. Concordy bardziej pasują do srebra. To zależy, jaką ma się kolorystykę w ogrodzie.

Tu rabata z berberysami i wrzosami uchwycona z odwrotnej strony

a to rabata z klonem ussuryjskim i skarpą jesienią obrośnietą perowskią, na tle garażu sąsiada

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 09:37, 12 wrz 2020

Do góry
Dzień dobry, czy ktoś już miał do czynienia z czymś takim? Na mojej hortensji, na łodygach pojawiły się dziwne białe zgrubienia, nie mam pojęcia co to jest.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:30, 12 wrz 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo lubię to miejsce w Twoim ogrodzie. Podoba mi się o każdej porze roku
Ogród bez reguł 09:27, 12 wrz 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Popołudniowa sesja z krzesłem w roli głównej

Ale przyjemne widoki
Wzgórze chaosu 09:07, 12 wrz 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Jakże pięknie hortensje w takiej masie wyglądają!

Też je Wacław uwielbiam

Wzgórze chaosu 09:00, 12 wrz 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)

Super, bardzo się cieszę, że się udało Kompost bardzo dobrze wygląda. Muszę zamówić dostawę i chyba zaprosić siostrzeńców na siłkę

A hosty białe wyglądają przepięknie. Jak drobne lilie

Dobrze mamy z tą kompostownią tak blisko
A hosty w tym roku nawet te zwykłe fioletowe bardzo ładnie mi kwitły.
Wzgórze chaosu 08:54, 12 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)
A ja widzę, że fuksjowe jeżówki mega pasują do żywej zieleni derenia, miskantów i bieli hortensji bukietowych
Dobre posunięcie z tym kompostem

Ty moja artystyczna duszo Dla ciebie jeszcze jeden obrazek

Wzgórze chaosu 08:46, 12 wrz 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A mi się bardzo podoba Twoja kolorowa bylinówka . Kompostu zazdroszczę. Nam się nie udało w tym roku własnego wyprodukować.

Agata ty uwielbiasz kolor więc i moja bylinówka jest ci bliska sercu
Kompost na nową rabatę przywiozłam, ale swojego już też mam trochę.
Nawet ziemniaki mi w nim urosły Ależ to była niespodzianka. Całe wiadro 10 litrowe. I to tylko z obierek, żadnych sadzeniaków nie miałam. Najlepszy był komentarz synów: a to można jeść?

W samym słońcu 07:45, 12 wrz 2020

Do góry
Proszę o pomoc
Taki oto kawałek o długości 5 m i szerokości 2,40. Z prawej i lewej strony są miskanty ML a plecach szmaragdy.
Jak zagospodarować ten kawałek
Co posadzić żeby byl ciekawy wiosną kiedy hortensje jeszcze małe?
To ten kawałek na których jeszcze Annabelle są.
Trawnik zjedzony przez turkucie dlatego wygląda jak wygląda
Ogród z wilkiem zamkn. 07:38, 12 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Madzia ty to chyba masz motorek w rękach. Dalej sadzisz i poprawiasz. Podziwiam baaaardzo. Będzie szał w przyszłym roku

Gosiu po prawie 2 miesiącach lenia dostałam nowych sił i pomysłów
a ,że praca w ogrodzie sprawia mi niesamowitą przyjemność ,to czemu mam sobie jej odmawiać
może dasz skusić się na kawkę w najbliższym czasie ?
Buziaki

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:03, 12 wrz 2020

Do góry

Ten rozchodnik jest ladny bo ma inny kolor ale pokłada się mocno Czy ma ktoś inny niższy ale o tym kolorze????
Ania -Spełnione marzenie 03:23, 12 wrz 2020

Do góry
Aniu
bardzo ładnie już masz
przedogródek bardzo elegancki

Ania111 napisał(a)

ten kadr jak z katalogu -super
Za drzwiami do ogrodu... 23:59, 11 wrz 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Basiu, bardzo się cieszę, że syn przejął po nas smykałkę do różnych robótek Em zawsze wciągał go do różnych prac
Basiu, mój ogród już zaczyna przybierać jesienne barwy. Ale jeszcze coś tam kwitnie.

Hortensje Bobo jeszcze mam nie posadzone.Na razie stoją w donicach tam gdzie je planuję. Trochę obawiam się, czy dadzą tam radę , bo jak zaczęłam kopać dołki to ledwo mogę się przebić przez korzenie lilaka i srebrnego świerka. Ale chciałam bardziej rozjaśnić to miejsce i w tym miejscu trochę poszerzyłam rabatę więc zyskałam ciut miejsca. Wcześniej w sierpniu dzieliłam i przesuwałam do przodu hakonki( dlatego trochę zmarniały, ale i tak dają radę)

Trzy kolejne h.Bobo planuję dać do donic. Właściwie dwie już zadołowałam z donicami do starych donic. Nie sadziłam prosto do ziemi, bo planuje tam inne donice. Może zimą zrobię takie ze styroduru, coś w stylu tych wcześniejszych!? Muszę upiększyć to miejsce i zmienić kompozycję Bo teraz jest totalny misz masz.

Aniu, te Bobo na trzecim zdjęciu bardzo rozjaśniły rabatę. Bardzo ładnie tam wyglądają. Oby dobrze rosły.
W ogródku emerytki 23:56, 11 wrz 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Te rude kratki wisiały w ogrodzie na siatce, żeby się nie zmarnowały dałam je na ścianę /od strony podwórka/.

Grażynko, na dole to chyba bergenia. Też ją lubię.
A wiesz, z tym kratkami fajnie jest. Ciekawie. Dobry pomysł.
Ogród bez reguł 23:52, 11 wrz 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Lampy ledowe uwielbiam je

Super je wkomponowałaś w rabatę. Kupiłaś 3 szt.? Pieknie czarują takim delikatnym światłem.
A i wypatrzyłam zegar. Też miałam ochotę go kupić ale 3 lampy i lustro to i tak było szaleństwo .
Ogród Cioci cz. 3 23:29, 11 wrz 2020

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 23:27, 11 wrz 2020

Do góry
Moje różowości
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies