Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 14:01, 02 lis 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka trafnie to ujęłaś z tymi tujami. Moje też trzymały fason, a jesienią się popsuły. Wyczyściłam ręcznie, wiosną znowu będą piękne

Iwonko zaczynam robić listę prac na przyszły sezon. Na pierwszy plan idzie dalsza część trawnika na drugiej połowie ogrodu

Mirella, te tuje trzeba chyba tak czyścić ...

Co planujesz robić z trawnikiem?
Bo ja mam do założenia na nowo na części. Tylko muszę poprawić najpierw strukturę ziemi.
Ogródek Iwony 13:57, 02 lis 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Iwonko, bardzo lubię Twoją konsekwencję ... i mnie przypomnienie dekalogu bardzo się przydało. Przede mną inne niż ogrodowe wyzwania ... ale liczę na to, że wiosną podziałam bardziej świadomie i mądrze. Już sam kształt rabatek mnie zadowala ... teraz nie schrzanić nasadzeń i w lecie powinny być pierwsze efekty zaczytania ogrodowiskowego pozdrawiam cieplutko

Beatko, dekalog czasami się przydaje. Stawia do pionu i ogranicza nasze chciejstwa.
Lepiej mieć mniej gatunków, ale te co są, by były ze świadomego wyboru.
Cały czas się tego uczę i staram się pilnować, by nie brać wszystkiego, co oczy zobaczą
Beatko, trzymam kciuki za Ciebie, by wszystko poszło gładko i bez komplikacji.
Wiosną podziałasz, a roślinki mają to do siebie, ze zawsze można co nieco przesadzić i na nowo tworzyć kompozycje

Mi często coś nie pasuje na rabatach. Poprawiam, zmieniam, przesadzam ...
Wiesz, jak teraz jesienią patrzę na mój ogród, to stipa robi niezłą robotę.

Jest fajnym uzupełnieniem na rabatach

Ogródek Iwony 12:48, 02 lis 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Iwonko na awatarku mam jabłuszka jabłoni ozdobnej Ola.Rośnie u mnie już kilka lat,nie jest dużym drzewkiem,koryguję ją poprzez cięcie wiosną jak jest czas cięcia drzew owocowych.Początkowo liście są w odcieniach jakby brązu a młode są czerwonawe,potem liście zielenieją.Nie choruje,nie jest problematyczna.Jabłuszka są smaczne,tracą goryczkę po pierwszych przymrozkach i dość długo utrzymują się na gałęziach.Są przysmakiem większych ptaków.Jabłonką zachwycamy się co rok czy to w fazie kwitnienia gdy oblepiona jest kwiatami najpierw barwy ciemnoróżowej,potem kwiaty jaśnieją.Jesienią natomiast ozdobą są właśnie te małe rajskie jabłuszka jak na awatarze

Aniu, chyba muszę pomyśleć o tej Oli. Ja mam inną jabłonkę, o ciemniejszym wybarwieniu. Twoja ma śliczny kolor jabłuszek i chyba muszę wymyślić jakąś miejscówkę dla niej
Moja jabłonka wiosną ma takie bordowe kwiatuszki:

Teraz jesienią ma ciemno bordowe owoce:
Ogródek Iwony 12:32, 02 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ach te nasze wybory, też wybrałam u siebie róże, ale ostatnią przesyłkę miałam fatalną.

Dorotko, widziałam twoją ostatnią przesyłkę. Fatalna. Ciekawe, jak podejdą do reklamacji.
Lawendowy zawrót głowy 12:28, 02 lis 2015

Do góry
inag napisał(a)
Doszłam do okien - obrzydliwie czyste! teraz mi wstyd za swoje

Dlatego fotki przez okno tylko u Joli
Jak zobaczyłam ogród przez okno w domu, zaraz pomyślałam o tych wymuskanych szybach ... Jak można mieć tak wyczyszczone? Muszę iść na szkolenie do perfekcyjnej pani domu
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:37, 02 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, jak rozpoznać, które chryzantemki zimują?
Czy one też mają jakieś nazwy?

Dziś dostałam nasionka rozplenicy Moundry i krwawnika terakota. Jak chcesz, mogę się podzielić.

Iwonko, tak z wyglądu to ciężko poznać, które zimują, ale...
Z reguły te drobnokwiatowe zimują bardzo dobrze. Średniokwiatowe mam dwie odmiany i one też zimują. Korzonki trzeba przykryć przynajmniej dwu-, trzycentymetrową warstwą ziemi. Można jeszcze pędy przykryć gałązkami tak dla pewności.
Wszystkie chryzantemy mają nazwy. Jest całe mnóstwo różnych odmian. Niestety nie wszystkie moje chryzantemy znam z nazwy, bo większość sadzonek dostałam od mamy. Niektóre zidentyfikowałam.
Widziałam u Ciebie białą chryzantemkę, jeśli to ją chcesz przezimować w gruncie, to wysadź ją jak najszybciej, żeby się ukorzeniła.
Niektóre moje chryzantemy ostatnią zimę przezimowały nawet w doniczkach, bo nie zdażyłam ich wysadzić.
Iwonko, nasionka Moundry dostałam już od Irenki (Miłki), a nasionkami krwawnika terakota bardzo, ale to bardzo się ucieszę!

Na ognistej zimujące żółta i czerwona.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:15, 02 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ana, czy ten stożek w donicy zakopiesz do ziemi na zimę?
Czy inaczej przechowasz?
Iwonko, Reniu, stożek bukszpanowy juz u mnie zimował. Tak jak perukowiec dostaje na zimę solidne ubranko, w postaci gruuuuuej warstwy folii bąbelkowej dookoła donicy, styropianowej podkładki pod i jakiejś ozdobnej szmatki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:55, 02 lis 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
ach żebym ja wiedziała, kupiłam ją w maju i właśnie dumam gdzie ja przechować przez zimę bo jest cudna

Ana, czy ten stożek w donicy zakopiesz do ziemi na zimę?
Czy inaczej przechowasz?
Moje małe królestwo 20:36, 01 lis 2015

Do góry
Fajnie, że już po egzaminie. Zdolne z was babeczki i jakie pomysłowe.
Fach w ręku
Ogródek Iwony 15:27, 01 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Z tujami jest dziwna sprawa. Cały sezon trzymają fason, a jesienią potrafią w ciągu tygodnia pokazać brązowe gałązki, które szpecą. Na szczęście tym tematem jakoś tak sam z siebie zajął się Zbyszek. Czyści tuje w wolnej chwili. Odkurzacz mu pokazywałam, ale na razie będzie czyszczenie ręczne

Iwonka trafnie to ujęłaś z tymi tujami. Moje też trzymały fason, a jesienią się popsuły. Wyczyściłam ręcznie, wiosną znowu będą piękne

Iwonko zaczynam robić listę prac na przyszły sezon. Na pierwszy plan idzie dalsza część trawnika na drugiej połowie ogrodu
Ogród tworzony z pasją 20:24, 31 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na taki widok czekałam u mnie i nic... mróz był szybszy.
Pięknie, kolorowo Karolu u ciebie..
Pewnie masz mniej czasu na O?
Pozdrawiam jesiennie

U mnie winogron nie zdążył się przebarwić bo mróz wszystko zniszczył. Na O mam dużo mnie czasu, tak samo na ogród.
Ogród Mirelli 18:00, 31 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dobry pomysł z odkładaniem grosza. Przyda się wiosną. Wszystkiego dobrego pracusiu.

Iwonko odkładam, bo od początku wiosny planuję ostro ruszyć, a u nas to nigdy nie wiadomo jak będzie z kasą
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:25, 31 paź 2015

Do góry
U mnie było przez chwilkę. A rano mgła i szron
Styropianem się nie martw. Wróci do sąsiadów z wiatrem
Ogród Mirelli 12:53, 31 paź 2015

Do góry
Dobry pomysł z odkładaniem grosza. Przyda się wiosną. Wszystkiego dobrego pracusiu.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:24, 31 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudowna rabata. Jagoda, mogłabyś wstawić zdjęcie tej rabaty o różnych porach roku dla porównania?
Zapamiętałam zmienność kolorów na niej.

Jak myślicie, czy Orange Rocet mógłby dorównać wybarwieniem ?

W wolnej chwili zrobię porównanie, jak rabata wygląda na przestrzeni roku . Mam takie zdjęcia . Chętnie przypomnę sobie lato .
Mały ogród Kasi 09:59, 31 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, cudne tabliczki. To twoja pasja, czy zawód?
Podziwiam.

Trudne pytanie mi zadałaś Iwonko. To mój zawód wyuczony i pasja. Skończyłma wydział ceramiki i szkła na wrocławskiej asp, a pracuję zawodowo w innej branży, choć też projektowej. Pracownia witraży to, obok ogrodu, moja odskocznia od codzienności. Szkoda że tak niewiele czasu mi na nią pozostaje. Ale dzieci coraz strasze, ogród coraz dojrzalszy, będzie dobrze...
Ogród Cioci cz. 3 21:21, 30 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, masz pięknego klona. Płonie
Wzywać straż?

Oj płonie,płonie Myślisz że węża by rozwinęli??Dzwoń, ogród mi podleją
Ogród Cioci cz. 3 21:10, 30 paź 2015

Do góry
Gosiu, masz pięknego klona. Płonie
Wzywać straż?
Mały ogród Kasi 18:08, 30 paź 2015

Do góry
Kasiu, cudne tabliczki. To twoja pasja, czy zawód?
Podziwiam.
Ogród z koniczynką 17:08, 30 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Elisa. Jesteś dusza artystyczna, tyle haftów, pomysłów z ozdobami ... Podziwiam. A pomysł na lampion z luksfera super.

Dziękuję za wizytę u mnie i bardzo miłe słowa. Zapraszam więcej.
Widzę, ze też zmieniasz w ogrodzie, zatem życzę spokojnego planowania zimą i cudnych metamorfoz wiosną.

Zaglądałam już kilka razy do Ciebie, masz bardzo ciekawy tytuł wątku, ale chyba nie wpisałam się. Więc teraz to czynię. I będę czasem zaglądać.

Kiedyś też haftowałam, czasami mnie korci dalej, ale ślepa jestem jak kura i już nie daję rady. Wiem jak to wciąga i jak bardzo uspokaja taka praca. Miłego dnia życzę.

Dzięki za wizytę u mnie i miłe słowa, to budujące... Zimą będzie więcej czasu na wszelkie przemyślenia, by od wiosny zacząć coś sensownego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies