Dzien Dobry, mam problem z jalowcami. Mam skarpe na ktorej iest ok 50 jalowcow ok 4 letnich. Ostatnio zauwazylam ze zaczynaja brazowiec i odkrylam, ze pod spodem maja taki nalot (zdjecia) narazie nie jwst on na wszystkich jalowcach ale widze ze stopniowo zaczyna sie pojawiac. Prosze o pomoc co zrobic aby je uratowac
Pozdrawiam
Helen korzystam z wolnego ...ale od przyszłego tygodnia koniec wolności i już mało czasu mi zostanie na ogród ....a szkoda ,bo jeszcze mam 2 kawałki do poprawek
...no i warzywną część chciałabym bardziej dopracować ....
no nic ...pomału się zrobi
Buziaki
Gosiu powiem Ci ,że sama jestem w szoku ,jak mi się to wszystko rozrasta -narazie fajnie ,bo na nową część mam co sadzić ze swoich podziałów ....ale kiedyś miejsce się skończy ....i trzeba będzie zacząć rozdawać nadmiary
najlepiej kupować drzewa z przebarwieniami-większa gwarancja kolorku
Miłego dnia
Kasia myślę ,że leki też swoje robią -cały czas jestem jak na energetykach,nie śpię po nocach itp,itd...
pomysłów mam sporo jeszcze ,ale nie robię od rana do wieczora ,tyko po 3 godzinki na dzień z częstymi przerwami -nie chcę się zaprawić od nowa ....
Buziaki
odgapiłam od Asi Galgasi ...tak mi się u niej spodobała ,że musiałam ją kupić
piękna jest
Ania -ta rabata ma narazie ok 3 metry ( może 2,80 ) ....
będę ją na pewno poszerzać ,ale jak już będzie szklarenka lub foliak
maliny sadzone dopiero co
borówki , jagody kamczackie i aronię mam w innym miejscu za skrzyniami
tu
a tu za kwiatkami będzie szklarenka lub foliak ........oby w przyszłym sezonie
część warzywno owocowa będzie się jeszcze zmieniać
Miłej Niedzieli
A ja obserwuje ten wątek od maja, kiedy to wysiewałem swój trawnik. Wszystkie wpisy w Internecie świadczyły o tym że maj to późny okres, ale wcześniej robiłem podlewanie ogrodowe, siatka na krety i rozwoziłem ziemie taczka po taczce (31 ton) czekałem aż osiądzie, walcowałem i tak w kółko.
W drugiej połowie maja wysłałem trawę siewnikiem i załączam zdjęcia z sierpnia mojej trawki
Gosiu podkrzesuję do wycięcia. Idą out wszystkie, bo okazało się, że mam za nimi sporo miejsca jeszcze. A poza tym,co najważniejsze, robimy podjazd dla samochodów z tyłu domu i muszę je usunąć. Po kolejne, chciałam je usunąć już wcześniej i m się na to zgadzał, że względu na ich wielkość i to, że zabierają wodę wszystkiemu dookoła i drzewka owocowe od nich uciekają, krzywo rosną.
Zachwyca mnie Twoja biała gaura - to cała kępa. Może i ja się takiej doczekam. Ile czasu czekałaś na taki ozaz? Zresztą u Ciebie glina u mnie luźna gleba
paprotki w zbliżeniu - pierwsza to liść wg. Asi - nerecznica samcza Dryopteris filis - mas
Też myślałam czy przyciąć jej nie można, ale to nie wiosenna roślina to już nie odbije. Na razie podparłam wszystko co plackiem leżało, może jakoś kwiaty odwróci do słońca?
Cześć! Kupilam wiosną malutkiego klona Orange Dream. Po kilku miesiacach wyglada jak wielki i paskudny krzak Podpowiedzcie proszę jak go przyciąć żeby nadać mu kształt.
poszerzyłam dziś różankę na nowej części,na przód dałam w 3 rzędach na mijankę lawendę -przycięta po podziałach ,więc słabo widać i pomiędzy podosadzałam stipę
szału narazie nie ma ,ale liczę na przyszły sezon
na dalszym kawałku z bordową brzozą dosadziłam red barony
a kawałek dalej ,gdzie poprzesadzałam astry utworzyłam przedszkole beatlesowe
Dorotko
niestety dyńki robione innymi rękami -ja niestety taka zdolna nie jestem
ale te twoje z nasionek stipy z chęcią spróbuję zrobić ,jeśli tylko mi podpowiesz jak je zrobiłaś