Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 17:10, 10 sty 2021

Anda napisał(a)

Wiesz, nie jestem na miejscu, ale policz dokladnie. Dobrze by było naokoło derenia mieć miejsce choćby z 1 m, żeby go wyodrębnić. One naprawdę najładniej wyglądają jak są sadzone bardziej soliterowo. 3m to absolutne minimum. Jakiego masz tam judaszka, bo sorki zapomniałam
ja derenie traktuję bardziej jak tło. Jak kwitną są piękne ale to tylko 3 tygodnie w roku. Poza sezonem to zielony krzak, który urodę pokazuje jesienią. Mam 2 duże sztuki (jeden teraz jako soliter, drugi jako wypełniacz, oba są lekko formowane). Mam też 2 mniejsze sadzonki - te też nie będą soliterami. Tam potrzebuję formę krzaczastą a nie drzewko. Dlatego tu wiele zależy od tego co będzie w sklepach. Najlepszy byłby tam jakieś krzaczek taki do maks. 1,5 metra wysokości i szerokości. Coś, co kwitnie w czerwcu.
inka74 17:14, 10 sty 2021

Anda napisał(a)

Powtórzenia w ogrodzie wzmacniają harmonijność i spójność
tak, to prawda
TAR 17:49, 10 sty 2021

inka74 napisał(a)
ja derenie traktuję bardziej jak tło. Jak kwitną są piękne ale to tylko 3 tygodnie w roku. Poza sezonem to zielony krzak, który urodę pokazuje jesienią. Mam 2 duże sztuki (jeden teraz jako soliter, drugi jako wypełniacz, oba są lekko formowane). Mam też 2 mniejsze sadzonki - te też nie będą soliterami. Tam potrzebuję formę krzaczastą a nie drzewko. Dlatego tu wiele zależy od tego co będzie w sklepach. Najlepszy byłby tam jakieś krzaczek taki do maks. 1,5 metra wysokości i szerokości. Coś, co kwitnie w czerwcu.

w czerwcu to kaliny, biale piwonie ewentualnie moze lisciaste z jasnymi liścmi jakis deren albo wierzba Hakuro, one malo lubiane ale potrafia ladnie kąt rozjasnuc. Mam jedna i chcialam ja wywalic ale zrezygnowalam, wrocila do lask. Rosnie pod rynna, zgarnia nadmiar wody po opadach, robi cien poduszkowym choinom, hortce omszonej i brzozce Golden trasure.
inka74 22:08, 10 sty 2021

Kalin mam chyba już dosyć. Mam 8 sztuk/7 odmian. Tylko 3 mi się z nich podobają. Reszta na razie nie zachwyca. Zresztą mi podobają się pagodowe ale na nie miejsca brak. Z dereniem w tym miejscu też będzie problem. Przynajmniej z tymi co sobie wypisałam. Różne miejsca różnie wymiary podają. Weisse owszem do 2 metrów ale kształt kielicha rozszerzający ku górze. Teutonia może być wyższa i pionowa. To nie to co mi jest potrzebne. Venus w jednym miejscu 2 a w innym 4 metry. Chyba poprzestanę na kielichowcu Venus i dereniu Blue Cloud... Oba mam i na 200% mają za mało miejsca. Odetchną.
Pomierzyłam rabatę. Szkic roboczy.

Szkic ze ścieżką w miarę w skali
Rumianka 22:37, 10 sty 2021

A ja w Twoim rondzie się zakochałam i nic bym nie zmieniała, lub ścieżka poprowadzona za następnym bukszpanem.
inka74 23:51, 10 sty 2021

Ja też go lubię dlatego nie chcę zepsuć tego, co jest ładne (wg mnie oczywiście)
Ale pewne rzeczy proszą się wręcz o delikatny lifting. Własną głupotę też lepiej poprawić teraz a nie potem wycinać drzewa.
inka74 12:46, 11 sty 2021

Kombinuję z nasadzeniami na poszerzeniu bo zanim zrobię rewolucję to wole mieć rozplanowaną wielkość roślin. Wtedy wiem, czego mam szukać. Na razie mi wyszło coś takiego.

Tuje mam cięte na wysokości 220 cm. Wyższych nie chcę. Od prawej strony patrząc w ciemnym fiolecie to jodła koreańska. Ja ją formuję. W podstawie ma obecnie jakieś 160 cm, chcę ją puścić do 180-200 w podstawie (szerszą od dołu zrobić bo teraz za szczupła jest). Jej maks. wysokość to 3 metry ale tyle nie uzyska bo ma przycinany czubek wzrostu. Teraz ma 260 cm. Obok, na pomarańczowo jest magnolia Sunsation. W naszym klimacie 5-6 metrów i ok. 2 do maks.3 metrów szerokości. Ona będzie najwyższa z całej tej gromadki. Korona wrzecionowata. U mnie dół ma podkrzesany, korona będzie się zaczynała na 120-160 cm. Wolałabym wyżej niż niżej ale na razie cały patyk ma 2 metry, nie ma co szaleć z podkrzesywaniem. W miarę wzrostu będę formowała wyżej jej pień. Muszę ją posadzić ok. metra od ściany tuj i tyle samo od dołu koreanki. Z tyłu między nimi może być miskant, raczej z tych niższych do 1,5 metra a nie 2-metrowych. Na rondzie na środku rośnie judaszowiec Red Force - 2-3 metry wysokości i podobna szerokość. Ja niestety będę go musiała ograniczać do tych 2 metrów, większy mi tam nie bardzo pasuje. On jest podkrzesany na nóżce takiej 120 cm, rabata jest tam kilkanaście cm wyżej i tego nie będę zmieniała. Ukryję to nasadzeniami. Judaszek pokrój ma taki lekko fontannowy ale w miarę kulisty. Gałęzie się przewieszają. Idealny by był dla mnie w formie takiej poduchy jak Forest Pansy tu na zdjęciu, może się uda. Między judaszkiem a magnolią a właściwie z tyłu za nimi potrzebuję jakiś zielony krzaczor bardziej kulisty/jajowaty 1,5 szerokości x 1,5-2 metry wysokości, raczej nie większy. Coś w zieleni, może się na jesieni w bordo przebarwiać, czerwieni. Stąd był pomysł tu na Red Clouda ale patrzę na tę moją sadzonkę i jakoś tak... no, niekoniecznie to jednak moje marzenie. Jako następny w stronę płotu będzie posadzony kielichowiec Venus -tu ciemny fiolet. Kwitnie na biało. On rośnie do ok. 1,5 metra wysokości, gałązki są takie bardziej zwisające niż do góry, może być szerszy niż 1,5 metra. Na pierwszym płotku od strony tuj hortensje - najchętniej Strong Anabelle. Uparłam się na nie tu, muszę wymyślić co zrobić aby tu rosły. Wśród nich wyższe piętro to oczar formowany na pniu. Przed hortkami jakaś duża rozplenica - będę miała akurat Magic do przeniesienia spomiędzy bukszpanów. Na zielono zaznaczona mahonia, zwykła lub może Apollo uda się upolować. Krzaczek do metra, zimozielony, kwitnie na żółto razem z forsycją lub lekko po niej. Potem rośnie forsycja i z nią nic nie robię. Jest fajna, wielopniowa. Na wiosnę daje takiego kopa kolorystycznego z oczarem i teraz z mahonią by stworzyły tercet. Ostatnie dwa krzaczki to kielichowiec wonny (mam, rośnie obok przy donicy, nie jest szczególnie atrakcyjny, ma ładne kwiaty, pachnie ale... kwiaty jak przekwitają to wyglądają jak przypalone). Ostatni to klon Jordan - tu mam wątpliwości czy tu powinien być ale muszę go jednak gdzieś przenieść z donicy. Na razie jest to mała sadzonka 80 cm ale może urosnąć do 4 metrów i to jest zong. Tu tak 2 metry to maks. Jakby osiągnęła zbyt duże rozmiary to trzeba by było ciąć. W donicy z natury jest ograniczony. W ziemi może wystrzelić. To miejsce i nasadzenie zostawiam na razie do zastanowienia. Opcją jest w miejscu donicy wykucie rabaty na klona. Tia, nie miała baba problemu...
inka74 13:09, 11 sty 2021

Nasadzenia na "przodach" poszerzonej rabaty wyjdą w praniu. Może róże, może pokuszę się o połączenie przywrotnika z Caradonną i stipą, może jeżówki - trochę ich mam na tylnej części owalnej rabaty. Muszę znaleźć miejsce dla Palbina na pniu i 2 bukszpanów - też na pniu. Ostatecznie pójdą do donic. Chyba nawet wiem gdzie lilak by dobrze wyglądał i się czuł...
MiluniaB 15:55, 11 sty 2021

Nie będę doradzała co i jak, bo nie jestem w tym dobra, ale pochwalić muszę szkic
inka74 16:05, 11 sty 2021

takich szkiców popełnię pewnie kilka, wersji 1 rabaty na tyłach miałam chyba z 6. Jak coś w tym stylu sobie rozplanuję to potem bardziej się trzymam z zakupami a przy moim zakupocholiźmie ogrodowym jest to bardzo potrzebne, szczególnie w dużych krzakach. Teraz też myślałam, że poszaleję i kupię derenia ale no niestety, żaden nie pasuje. Ja i tak mam już sporo cięcia, nie wiem czy chcę sobie dokładać następne. Chlip, chlip...