Urszulla nie wiem bo nie wachałam ale wczoraj będąc w szkólce zrobiłam fotkę białej azali bardzo ładna sprawdź w internecie. Biel porazajaca a w środku mała plamka żółtego koloru.
U nas wieczorem w Zabrzu dość przyzwoicie popadało, mam nadzieję, że w Pszczynie też. Teraz raczej zachmurzone, chociaż ciepło, słonko słabo widoczne. Już byś się dzisiaj u nas nie opaliła
Tak, wszystko na raz kwitnie : i tulipany, i kwasoluby, i róże powolutku zaczynają...
Dziękuję za miłe słowa, kiedyś jako uczennica dostałam sadzonkę tego bordowego bzu od taty koleżanki z zapowiedzią "tylko dbaj o niego" Minęło wiele lat, on jest już starszym człowiekiem, ale czasem przejeżdża obok mojej działki traktorem. Widzę jak patrzy w stronę mojego ogródka.Nie jestem pewna, czy u Niego jeszcze jest ten lilak.
Anka to dopiero pierwsza azalia kwitnie. Reszta w pogotowiu.
Zaraz wstawie przykoscielny ogrod rozanecznikowy to sa okazy.
Chodzilam dzisiaj wiec i foty zrobilam trafilam na łan bzu Majera... Dech zapiera.
Oczko jeszcze 2 tygodnie i bedzie przy brzegach kwitlo.
Reniu bede jutro na dzialce to sie dowiem o ile sie nie mele ma jeszcze metke.
Jezeli chodzi o tsugi jak kupilam to mialy paliki bambusowe mialy ok 1 m wysokosci. Choiny raczej rosna prosto. Pieniek sie nie wygina. Jedynie kontroluj boczne odnogi aby byla gesta lekko przycinaj w przyszlym roku.
Posadz i podlewaj lubi wode ale na razie nie zalewaj.
Kasiu bylam dzisiaj na miescie, ludziska takie poopalane jak w lipcu.
Tez jestem najbardziej nos ktoras skora schodzi.
Kasiu piekne te rozaneczniki bialy i czerwony.
Dzisiaj bedac po poludniu na spacerze przechodzilam obok naszej parafii niedaleko rosly lany tulipanow.
Na odmiane przy kosciele rosna rozaneczniki, zapach nie z tej ziemi.
Ale zdziwilam sie jak opiekun ogrodu podlewal te slicznosci nie pod korzen tylko deszczownicami.
Mowie do niego co robi odpow ze od 6 lat tak robi.
Obfocilam zaraz wstawie tylko telefon sie zaladuje.
Gosiu pracy ogrom wlozylas. Piekna ta dzialka, czy tam jest prad. Widze droge zasniezona jeszcze a tu juz lato i tyle nasadzen u ciebie.
Tojesc podlewaj bo lubi nozki moczyc bardzo ladna bylina i sie szybko rozrasta.
Irys syberyjski tak samo nozki chetnie moczy to rosliny badniste ale rosna tez w gruncie. Kup jeszcze krwawnice tez sie sama rozsiewa i rozrasto poprzez klacza, co ci tu jeszcze polecic bo chodzi o to aby tez zadarnialy. Konwalie masz jezelinie to kup kilka doniczek rozrastaja sie szybko.
Ja kulowalam po jednej najwyzej 2 3 doniczki wszystko sie rozroslo.
Barwinek posadz tez zadarnia mozna go kosić kosiarka.
Widze, ze masz juz duzo bylin.
Jezeli chodzi o moj skalniak to moze i ty wejdziesz kiedys na wyzszy poziom chciejstwa i bedziesz w kamieniach sadzic.
Zrobilam z moim skalniakiem jeden blad, ze nie dalam agrowlokniny pod kamyczki poniewaz bardzo duzo wyrasta mi skrzypu. Wapnuje ale nie pomaga usune jeden to odbije kilka w tym miejscu. Ratuje sie randapem maluje pedzlem kazdego skrzypa. Cos tam pomaga, ale chwilowo.
Elu czytałam o waszych problemach z wodą. To była konieczność inaczej większość roślin by pogniła. U nas lekko z górki, więc woda spływa. Nasz teren na mapie zaznaczony jest jako Moczary. Wokół Malborka a mianowicie zamku było kilka 'glinianek'. Wydobywano glinę do budowy murów. Z naszego terenu też.
Myślałam, że to wiosenna róża, a ona już na wiosnę ukorzeniona była.
Sucho...dobrze, że w zeszłym tygodniu, w środę u nas solidnie popadało, trawnik mi się zazielenił. Ale teraz znowu to samo będzie, mało deszczu, bardzo mało, a temperatury wysokie. U mnie nawadnianie chodzi, ale trawnik musi sobie radzić sam...
Nigdy początkiem maja nie byłam taka opalona. Ty też już pewnie murzyniątko
Kasiu jesien 2016 r. Wiesz tez juz sucho u nas. Podlewalam w cieniu przed chwila bo sie nie wyrobie potem. WASILEWSKIEGO Prognoza Cały Maj ma taki byc piekny.