Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:18, 16 kwi 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dla Basi

ale bedzie pieknie

Iza czy to Montana?
Ptasi gaj 10:16, 16 kwi 2018

Do góry
patrycja napisał(a)
A mi narcyzy wymarzły

U mnie jak widać. Ale wrzosy chyba do wyrzucenia w styczniu lepiej wyglądały niż teraz.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:34, 16 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)
i Wildcat- magnolia
mam 2, jedna zasychała, wycięłam, zmieniłam miejsce i żyje, może za rok zakwitnie
identycznie było z Lolanthe

kwiat z bliska gwiaździstej
ale pachną

kwiaty Wildcat
wyglądają w realu, jak piwonie czy róże
i stwierzdam, że ciemne kwiaty magnolii giną w ogrodzie

Miluś u ciebie nie być jeden dzień to potem trzeba przewijać kilkanaście stron.
Nie bywałam bo też dużo pracy jak przyjeżdżam wchodzę na wątki ale nie pisze.
Stworzyłas dla roślin specyficzny klimat ten murowany plot i rośnie wszystko jak na drożdżach.

Magnolie piękne, trzeba wiedzieć co kupować i gdzie posadzić.

Mimo tych wysokich sosen które maj olbrzymie korzenie wszystko rośnie rośliny odnosi się wrażenie jakby rośliny sobie pomagały we wzroście.

Jeżeli chodzi o magnolie to prawda muszą być sadzone płytko tak samo powonie nie będą kwitły.
Magnolia nie lubi przesadzania jak już to trzeba zrobić duża kepę bo ma mnóstwo małych kruchych korzonkow kiedy są uszkodzone po przesadzania musi ten czas stracić aby znów je odbudować .
Często w parkach widzimy jak korzenie magnolii są prawie na wierzchu taka ich uroda oddychają nimi.

Jade dzisiaj do szkółki na rekonesans.ale tylko zobaczyć aby oczy nacieszyć.
Po wczorajszym przesadzania róży dosyć dużej New down (cała pokiereszowana jestem) i innych krzaków to mi się już odechciewa nowych nasadzeń.

Trzeba z tym skończyć i cieszyć się tym co jest Posadzone. Twój eM ma rację kupujesz aby się na pracować.

Chodzę wczoraj między tymi krzakami i myślę, że powinien być ogrodnik na etacie ciągle jest coś do zrobienia i się wkurzam.
W sobotę uprzątnęłam rabaty przyjeżdżam wczoraj a tu znowu rozgrzebane bażanty na szczęście tulipany nie ruszone.

Piękna pogoda na szczęście więc spieszę się powoli z pracami. Nie ruszam wszystkiego bo jeszcze co nie co z ziemi wychodzi i chwasty już rosną Le trudno.

Miluś to tyle do następnego.
Pozdrawiam
Mój ogródek 23:30, 15 kwi 2018

Do góry
Dlaczego jeden liść bo cebulka jeszcze nie rozwinięta czyli mała, aby zakwitła trzeba nawieźć. Jak liść zzołknie to wyciągnąć z ziemi.
Ogrodowe kreacje 18:41, 15 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Montana w tym roku pierwszy raz zakwitnie

Popatrz chyba nie wyjdę od ciebie. Montana kiedy sądziłam napisz coś bo je w tym roku w L....u kupiłam takiego drapak i ros ie dosyć ładnie posadze go na balkonie albo w zacisznym miejscu na działce ale jak zmarznieta to będzie rozpacz.

Mamy podobne klimaty napisz Aurelia gdzie go posadziłam.
Ogrodowe kreacje 18:37, 15 kwi 2018

Do góry
A jeszcze zapomniałam napisać bardzo dobry pomysł z tymi sosnowym belkami. Mam ich też trochę może je wykorzystam.
Ogrodowe kreacje 18:34, 15 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu dobrze, że mi poradziłaś, żeby nie skreślać i nie wyrzucać macierzanki, bo odbije i odbija

No widzisz ja tak mam każdego roku więc wiem co radzę. Ale ja wczoraj wytargalam sporo macierzanki bo rosła wszędzie i byle jak. Rośnie już od 6 lat więc panoszyła się wszędzie.

Widzę, że Daria też usuwa darnie trzeba mieć krzepę aby się tak męczyć.
Ja to przykrywa folia, czarna lub przysyp uje skoszona trawa.
Teraz robię taka rabatę 2 rabaty jedna w lasku sosnowym druga przy suchym oczku ta będzie dosyć spora bo musimy podwyższyć teren jest Mokro ale wcześniej zmeliorujemy terem więc trochę to potrwa.
Zasieje na niej jednorocznych i juz

Nie będę się więcej męczyć już nie mam siły. Dzisiaj przesadzałam dosyć dużą róże New dawn cała o drapanie jestem, ale mam nadzieję, że już nikt jej stamtąd ruszał nie będzie. Wysadziłam dwie tuje i takiego dosyć sporego Lawsona do donic bo później posadzam na stałe miejsce przy suchym oczku.

Piękny znów dzisiaj dzień. Już przyjechałam więc odpisuje.

Słoneczny Ogród 18:21, 15 kwi 2018

Do góry
Daria tak wszystko rosnje, że się w. Głowie nie mieści codziennie wszystko wyższe a najbardziej trawa i chwasty.
U ciebie duże przeróbki tyle darni zebrać to nie lada sztuka. Jesteś młoda to plecki cię jeszcze tak nie bolą. U mnie coraz to gorzej jak chodzę to chodzę gorzej ze wystawaniem z siedzenia.
Zawsze ci kibicowalam masz dobre pomysły więc działaj i je realizuj.
U mnie też dużo robót zrobionych, ale jeszcze dużo drobiazgów. Zresztą praca w ogrodzie to nieskończoność jak w leniwe ósemce.

Pozdrawiam.
Ogród z wilkiem zamkn. 18:07, 15 kwi 2018

Do góry
Madzia, działasz, pełna parą. Bardzo ładne przemeblowanie. Widok na góry przepiękny. Na jednym ej fotce nie wydaje mi się, że za płotem jakąś rzeczka płynie, czy cóś innego.

Pogoda piękna więc Można robić co się chce bez pedzenia bo deszcz przyjdzie.
U mnie roboty też dużo jestem cała podrapana przesadzałam róże i inne krzaki. Najgorsze są te drobiazgi tu przesadzić tu wyrzucić tu przyciąć.

Pozdrawiam
LeŚnicZaNka 17:55, 15 kwi 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Narzekam bo widze co sie dzieje jak wejde do ciebie lub magleski a gdzie tam mi sie do was porownywac

Nie pisz tak masz ładnie a to, że później się wszystko rozwija to trudno. Nie wszyscy mogą mieszkać na południu Polski.
Wszyscy mogą pozazdrościć za to wspaniałych lasów o powietrzu już nie mówię.

Pozdrawiam Kasiu.
Ptasi gaj 15:22, 15 kwi 2018

Do góry

Z online na tle prawdopodobnie do wykonania wrzosow

Ptasi gaj 15:16, 15 kwi 2018

Do góry
Piękne w tym roku

bold text

Ptasi gaj 22:33, 14 kwi 2018

Do góry
Trochę krzaczkow

W prawym tawuły, czosnki i bez w prawym dolnym rogu palibin.

A to mój największy

Wisnia

Ptasi gaj 22:28, 14 kwi 2018

Do góry
Moje tulipany

Ptasi gaj 22:24, 14 kwi 2018

Do góry
Figaro napisał(a)
Nie spodziewalam sie ze moze byc tam takie ladne miejsce.

Figaro piszesz o lesie Kabackim i ogrodzie botaniczny w Powinien.

Jak tylko będą kwitły rośliny skalne to obfocę. Jesz że nie bambus w jednej części z oczkami wodnymi i strumieniami. Tam też odbywają się koncerty pianistyczne. Jest tam dużo atrakcji np. Pole biwakowe, gdzie Warszawa grilluje, pali ogniska i piecze kiełbaski.
Mirkowy ogród (początki) 21:17, 14 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Mirka 1300 m, ale roboty przydała by się rozdrabniarka to wierzba?

Elu to druga część (tyły)działki .Chyba to wierzba. Na przodzie już oczyszczone i działamy ogrodowo.No i budowa trwa.
Dziś robiłam nową rabatę z trawkami.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:16, 14 kwi 2018

Do góry
samboman napisał(a)

Ja swój juz dwa razy wertykulowałem. Miejsami już mi nawet zdrową trawę wyrywało.. przejadę najwyżej jeszcze raz tam gdzie widać więcej suchej trawy, może coś się jeszcze zbierze.

Stan na dzisiaj bez nawożenia. Dzisiaj będzie nawożony.

Ptasi gaj 10:45, 14 kwi 2018

Do góry
Więc Wawa to nie tylko pałac kultury Łazienki, Zamek itd. Rzut beretem od centrum jest taki ogród. Jadąc metrem do końca przez las i ogród botaniczny.
W programie wycieczek pewnie ogrodu nie ma a warto zobaczyć szczególnie wiosna.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:41, 14 kwi 2018

Do góry
Karolina92 napisał(a)
Witam.
Jestem nowa na forum. Udało mi sie trochę poczytć postów i jestem pełna podziwu radami p.Danusi, naprawde super!
Niestety w tym roku mnie dopadł problem z trawnikiem. Trawa to graminex wembley i niestety w tym roku po zimie wygląda źle;(. Trawa jest po wertykulacji i aracji-jakieś 1.5tyg.temu było wykonywane.Cały czas jest podlewana 2x dziennie każda sekcja po 10min. Odżywka była dana jakaś organiczna(niestety narzeczony nie pamieta jak sie nazywała).
Czy teraz spróbować jeszcze raz odżywką przejechać i spróbować dosiać trawy tej samej żeby znikło przrzedzenie?
Poniżej dodaje zdjęcia trawy:

Dziękuje z góry za pomoc!
Pozdrawiam!

size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/160/1601783/original.jpg[/img] [img

Karolina wg mnie ta wertykulacja nie jest dobrze zrobiona. Popatrz na 2 i czwarte zdjęcie ile w tej trawie jest siana tzw filcu jak ten trawnik ma oddychać. Lejesz wodą na siano. Które może za chwilę pleśnieć.
Spróbuj skosic nisko trawnik i wygrab dobrze to siano.
Na razie niczym nie nawóz i nie podlewaj przez 3-4 dni. Obserwuj czy zaczyna rosnac.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:29, 14 kwi 2018

Do góry
samboman napisał(a)

Ja swój juz dwa razy wertykulowałem. Miejsami już mi nawet zdrową trawę wyrywało.. przejadę najwyżej jeszcze raz tam gdzie widać więcej suchej trawy, może coś się jeszcze zbierze.

A wygrabiłeś go dobrze? Coś za dużo u ciebie tego siana zrób fotę z bliska i z daleka to miejsce w kilku miejscach trawnika. To zobaczymy

Spróbuj może jeszcze raz kosiarka przejechać nisko załóż kosz nisko przed wertykulacja która też zbierze to siano. Zobaczysz czy warto wertykulowałem ponownie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies