Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Waclaw 20:44, 08 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Rozglądaj się po ogrodach znajomych, może mają tawuły, bzy, kaliny zrobisz wtedy bezkosztową rabatę. Ja swoją kalinę ukorzeniłam sama. 3 lata temu urwałam 3 gałązki zielone ( jednoroczne) w maju i włożyłam do wody. Ukorzeniły się wszystkie i ładnie rosną, jedną wydałam a dwie mam w ogródku. Czasem nawet takich dużych bukietów się nie dostrzega, a co dopiero mały bukiecik.

Ukorzeniona przezemnie kalina, ja mam bardzo dużo roślin które sama ukorzeniłam.

Zbyt dużo obowiązków wziąłem na siebie w tym roku i wszystko opóźnione. Rabata jeszcze nie skończona ale ... nie przejmuję się. Na wszystko przyjdzie pora.
Roślin swoich mam dużo bo od lat obsadzam ( dużo ukradli ale sporo jest). Pomysł z ukorzenianiem stosuję. Tak wyrósł mi olbrzymi krzak kaliny. Niestety posadzony w cieniu nie jest ładny. Zrobię sadzonki. Za to na działce w lesie rosną okazałe tawuły. Wiosną wsadziłem sporo patyczków hortensji Polar Bear i White Snow. Na razie mają listki. Zobaczę ile się ukorzeni, nie wiem tylko kiedy wyjąć z donicy, patyczki wsadziłem jeden obok drugiego i trochę się obawiam aby korzonki za bardzo się nie splatały.

Ukorzenianie krzewów to fajna zabawa i wielka satysfakcja ale sporo kupuję roślin bo szybciej widać efekty. O odkopywaniu odrostów bzów pomyślałem po Twoich fotografiach. Naprawdę imponujące są. Dwa lata temu posadziłem trzy różne no i nad stawem mam stare trzy które posadziłem jakieś 15 lat temu. teraz pięknie kwitną - mimo, że w cieniu. Zagłuszyły kalinę.
mirkaka 05:52, 09 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Moje senne koszmary Po trochu podlewam i trawnik, gdyby popadał deszcz szybko by się zregenerował.

Na końcu tej uschniętej trawy jest przesmyk między wysokimi tujami. Jedna z nich wygląda na przysuszoną, a za nimi taki widok.

Bajka Dorotko, jaki zapach masz w tym zakątku

Suszy współczuję, u mnie też się zaczyna, słońce pali, deszczu nie widać
anka_ 07:17, 09 maj 2018

Rany.... ale cudne widoki... a jaki musi być zapach...

Dorotko co to za kalina? (Jeśli oczywiście to kalina. )

Ach, ta natura nierówno rozdziela. Dużo osób narzeka na straszną suszę, a mi się wczoraj sprzęcior zapychał bo mokro.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Anitka 07:49, 09 maj 2018

Takich bukietów i zapachu nie zauważyć to zbrodnia. A czy ci goście to coś zauważyli w twoim ogrodzie. Przecież u ciebie na każdym kroku coś zachwyca i wzrok przyciąga. My goście wirtualni podziwiamy i bukiety i kipiące kolorem rabaty, pomimo, że zapachu nie czujemy, ale każdy ogrodnik może sobie go wyobrazić.
Mam nadzieje, że wczoraj popadało u ciebie Dorotko, bo u nas wieczorem burze nawet się pojawiły.
Dorota123 09:21, 09 maj 2018

Rench napisał(a)
Kupowałaś nowe róże?
Za miłe słowa diękuję, takie róże w tym roku kupiłam.

1) Souvenir du Docteur Jamain - 1 szt. - buraczkowa, 1,5m MOCNY ZAPACH
2) Venrosa - 1 szt. -- mocny róż ,PURPURA, FIOLET) ok 1,5m MOCNY ZAPACH
3) Comtesse de Segur (DELtendre) - 1 szt. - 22,00 zł brutto /sztuka, CZYSTY RÓŻ, MOCNOPACHNĄCA, DO 1M
4) First Lady - 2 szt. - - blady róż, 1-1,5m, słaby zapach
5) Gardener's Friend - 1 szt. - /sztuka purpurowo-karmazynowa, mocno pachnąca, 1-1,5m
6) Gemma (Harlagoon) - 1 szt. -/sztuka
7) Golden Celebration - 1 szt. - /sztuka żólta, 1,5m, bursztynowa, pachnąca
8) Hansestadt Rostock - 1 szt. - /sztuka, zółto morelowa, słaby zapach, do 60cm
9) AUSmas/Lemon Parody - 1 szt. -, żółta, mocny zapach, bezkolcowa, 1,5M
191,80 zł +
mme Isaac pereire, MOCNY ZAPACH, 2,5 M, CIEMNY RÓŻ, ,
Tuscany, PURPUROWA, MOCNY ZAPACH, SZEROKO ROŚNIE ,1,5M
Aphrodite JASNO RÓŻOWO-ŁOSOSOOWA, ŚREDNI ZAPACH, DO 1M,
Moonstone , BIAŁO-JASNORÓŻOWA, UMIARKOWANY ZAPACH, DO 1M

Mój zachód słońca, tyle, że nad dachami.

elka_ 09:25, 09 maj 2018

Dorotko, masz jeszcze miejsce na tyle róż w tym gąszczu? Podziwiam
Dorota123 09:29, 09 maj 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja nie moge Dorota, ale powojnik. Jak on zakwitl to wszystko powinno kwitnąć tej wiosny.
Kupilam tez montane wsadze do ziemi po Zośce.
Rulon to floksy.
Ide jeszcze ogladac u ciebie
Dziękuję za miłe słowa, kiedyś jako uczennica dostałam sadzonkę tego bordowego bzu od taty koleżanki z zapowiedzią "tylko dbaj o niego" Minęło wiele lat, on jest już starszym człowiekiem, ale czasem przejeżdża obok mojej działki traktorem. Widzę jak patrzy w stronę mojego ogródka.Nie jestem pewna, czy u Niego jeszcze jest ten lilak.

kasja83 10:26, 09 maj 2018

Piękne widoki....kalina cudowna-zjada wręcz całą okolicę
Dorota123 20:39, 09 maj 2018

violaskom napisał(a)
Dorotko, kolory u Ciebie jakby to była pełnia lata. Uwielbiam bzy i ich zapach. Ten biały jest śliczny. Azalie tez piękne. Musi cudownie u Ciebie pachnieć!
Uwielbiam jak jest kwitnąco, kolorowo i pachnąco - dlatego tak dobieram rośliny, żeby mieć to wszystko. Pozdrawiam i zapraszam częściej.

abiko 20:42, 09 maj 2018

Przy takiej ilości bzów to masz super zapach... łatwo mi to sobie wyobrazić choć mam tylko jeden ale jaaaki zapach