Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 12:49, 01 wrz 2020

Do góry
No i napisałm się i poszło w kosmos, ze smatrfona. Piszę więc ponownie w laptopie.
Kochane dziewczyny, dziękuję,za wizyty.Pokażę zdjęcia ogrodu i mebli. Zdjęcia mam sprzed kilku dni, kiedy jeszcze Vanille nie były przebarwione.
Meble, moja duma, wyszły mi całkiem fajnie, choć nie zdążyłam z całością, bo komody nie zdążyłam przemalować przed przyjazdem dzieci z rodzinami.
Kupiłam stary okrągły stół, stare krzesła, serwantkę i komodę przeniosłam z garażu, syn tam magazynuje, to co mu niepotrzebne, przywozi, stawia, nie pyta, ale mamy umeblowane pomieszczenia gospodarcze, kuchnia, fotele, stoły, sekretarzyk, duża komoda, mała komoda, nawet nie wiem co tam jeszcze jest.Postanowiłam część zagospodarować.
Kupiłam też stare piękne lampy dwie, brudne, zapuszczone ale odnowiłam i są cudne.Kupiłam starą sosnową szafę, żeby mieć pod ręką okrycia sezonowe i nie biegać na górę, nie lubię zagraconych pokoi.To Pani przyroda zmobilizowała mnie do renowacji mebli, kiedy zobaczyłam jakie cuda robi, dostałam też od niej pomocne wskazówki, za co jestem Jej bardzo wdzięczna.
Vanille są tak ogromne,ze wymagają podwiązania, kupiłam w casto prety i za parę złotch facet zespawa mi pręt z wykończeniem co dobrze wygląda w roslinie na rabacie cały rok.

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:15, 01 wrz 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Ja dzis niestety podlac musialam bo gorac straszny. Ale trawnik usycha.

Taka marna ta wysiana smagliczka

Zaledwie 10 dni i duża zmiana. Smagliczka dopiero pod koniec sierpnia i cały wrzesień pięknie kwitnie. Jak ją raz zaprosisz do ogrodu już zostanie na zawsze - samosiejka. Ladniejsza jest wrzosowa dla mnie przynajmniej. Biała nadaje się na kwietne łączki podtrzymuje trawy mające tendencje do pokładania się.
U nas sporo deszczu od tygodnia burze po kilka w ciągu dnia.
Może i ty doczekałaś się już deszczu bo wszystkie chmury przychodzą z zachodu.

Pozdrawiam

Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 12:00, 01 wrz 2020

Do góry
Powstał pierwszy plan ale nie wiem czy dobry...
Rabata, dość duża ma ponad 20m2. Chciałabym, żeby była jak najmniej obsługowa ale ładna przez cały rok. Myślałam głównie o krzewach iglastych, drzewach małych liściastych, trawy. Jest jeszcze kwestia taka, żeby nie pylily i nie brudziły elewacji. Zaplanowałam klon palmowy Garnet, pod nim białe wrzosy, kule z cisów, jodła balsamiczna nana, Jałowiec plozacy, jakąś jodłę albo świerk miniaturowego, rozplenica rebrum, i wiaz bonsai, który już mam. Chodzi mi o zachowanie mas kolorystycznych i zimozielonych roślin. Przy ścianie jeszcze będzie sporo miejsca więc nie wiem co tam zasadzic. Wystawa wschodnio Południowa, słońce jest tam gdzieś do 13-14.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 01 wrz 2020

Do góry
Chciałabym zapytać Was o radę, mam przed wejściem do domu taka rabatę, dość duża ma ponad 20m2. Chciałabym, żeby była jak najmniej obsługowa ale ładna przez cały rok. Myślałam głównie o krzewach iglastych, drzewach małych liściastych, trawy. Jest jeszcze kwestia taka, żeby nie pylily i nie brudziły elewacji. Zaplanowałam klon palmowy Garnet, pod nim białe wrzosy, kule z cisów, jodła balsamiczna nana, Jałowiec plozacy, jakąś jodłę albo świerk miniaturowego, rozplenica rebrum, i wiaz bonsai, który już mam. Chodzi mi o zachowanie mas kolorystycznych i zimozielonych roślin. Przy ścianie jeszcze będzie sporo miejsca więc nie wiem co tam zasadzic. Wystawa wschodnio Południowa, słońce jest tam gdzieś do 13-14.
Sezon 2017 u Hanusi 11:45, 01 wrz 2020

Do góry
Poranny spacer z psem odbyty, rzeczywiście ciepło się zrobiło. Jedna część roboty za mnĄ. Sokownik z jabłkami paruje. Teraz borowka do przebrania, wczoraj o zmierzchu zrywałam jak leci. Za to dziś do obiadu będę po robocie. A potem przyjemność w ogrodzie.
Pomidory na przecierany sok też mam , jakby co. Niewiele, ale musi wystarczyć.

Przerwa na kawę... 11:17, 01 wrz 2020

Do góry
Tu robiłam porównanie przyrostu ambrowca Slender
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=878#post_9

A tak dziś wygląda. Pod ciężarem deszczu część gałęzi się rozłożyła na boki. Jakiś taki plastyczny jest...
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:09, 01 wrz 2020

Do góry
Małe zakupy, szałwia caradonna, perowskie, drakiew kaukaska perfecta alba i bodziszek czerwony max frei.
Ogród do odnowy 10:34, 01 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
pierwsze pąki barbuli

Gosiu, ogród cudny po deszczu, ale przed deszczem też
Moja barbulka jeszcze w pąkach, ale ja cierpliwa jestem
Zdradź proszę, czy ta paproć to Arachniodes aristata Variegata? Cudna jest i chodzi za mną już od dłuższego czasu, ale trafić na nią nie mogę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies