Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 20:48, 29 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
A czy to żyzne miejsce na trawniku to nie jest ...wiesz co ?

no ja mam przypuszczenia graniczące z pewnością, ale czy Tobie mówiłam... hmm nie pamiętam.
Tu ma być ogród :) 20:45, 29 mar 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Piękny masz trawnik, czysciutko u Ciebie zostaje tylko czekać na rozpoczęcie sezonu

Paulina, tylko na fragmencie działki tak jest, a ja aktualnie ciężko pracuję nad tym żeby reszta też taka była.
Tu ma być ogród :) 20:38, 29 mar 2016

Do góry
Matylda napisał(a)
Krokusy wspaniałe, dodają uroku, muszę też je na jesień zasadzić. A to do Gorzowa zawoziłaś tą próbkę ziemi? Nam by się też taka analiza przydała. Ale zaczęliśmy od wertykulacji, no i dosiejemy trawę w miejscach gdzie jej brakuje a jest ich sporo. Zawsze wydawało mi się, że trawa to najmniejszy problem a tu nic bardziej mylnego.

Hej Dorotka, ja zawoziłam do Gliwic,jak będziesz potrzebowała więcej informacji to pisz na prive.
Jakieś spotkanko może w sezonie zrobimy, my orzeskie dziewczyny ?
Tu ma być ogród :) 20:36, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chodzi o to, że ten Pan w Polsce jest przez tydzień w miesiącu, bo pracuje za granicą, opcja wykopania koparką była najlepsza, bo zajmuje kilka godzin.
Fundamenty on by robił.
Ciężko znaleźć kogoś chętnego do takiej małej robótki, mój eM czasu ani ochoty do takich prac nie ma.
a to teraz juz rozumiem
Tu ma być ogród :) 20:34, 29 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Moj M tez koparek na dzialce nie lubi ale i tak czesto z nich korzystamy i ti nie w wersji mini ale potem chodzi i grabi koleiny.
Dziwne ze murarz chce na nie wlasnych fundamentach murowac.jak fundament zrobi sie zle to pozniej cala robota do kitu

Chodzi o to, że ten Pan w Polsce jest przez tydzień w miesiącu, bo pracuje za granicą, opcja wykopania koparką była najlepsza, bo zajmuje kilka godzin.
Fundamenty on by robił.
Ciężko znaleźć kogoś chętnego do takiej małej robótki, mój eM czasu ani ochoty do takich prac nie ma.
Tu ma być ogród :) 20:30, 29 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

u mnie trawnik wyglada podobnie, u sasiadow tez
i podobnie bylo w zeszlym roku ale potem ladnie ruszyl i byl zieloniutki

hmm...

a u ciebie w sezonie nie był ładny ?

Kasiu, tragedii nie było, ale jednak coś mu zawsze brakowało.
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:56, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no to tak jak ja zrobiłaś z różami pnącymi, wczoraj w pośpiechu źle doczytałam o cięciu Eden Rose i całą ją skróciłam... heh
mi to moich nie szkoda, nawet jak nie zakwitną, kupione bez nazwy w amoku, wsadzone bezmyślnie w wolną dziurę
Tu ma być ogród :) 17:43, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja to się cieszę, że zrobiliśmy to badanie gleby, zastanwialibyśmy się teraz jaki nawóz kupić i pewnie i tak nie trafilibyśmy dobrze z wyborem, a tak przynajmniej jest konkret co i jak stosować.

Tak, teraz akcja graby, a z murowaniem trochę wyszło komplikacji, bo trzeba samemu fundament wykopać, nasz murarz na to się nie pisze, eM na mini koparkę się nie zgadza, bo zdewastowałaby zbyt dużo, a czasu na kopanie też nie ma, dlatego nie przywiązuję zbytnio wagi do terminów, bo u nas zazwyczaj nie da się ich dotrzymać.

Moj M tez koparek na dzialce nie lubi ale i tak czesto z nich korzystamy i ti nie w wersji mini ale potem chodzi i grabi koleiny.
Dziwne ze murarz chce na nie wlasnych fundamentach murowac.jak fundament zrobi sie zle to pozniej cala robota do kitu
Tu ma być ogród :) 17:21, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Aktualne zdjęcia wyglądają tak:

u mnie trawnik wyglada podobnie, u sasiadow tez
i podobnie bylo w zeszlym roku ale potem ladnie ruszyl i byl zieloniutki

hmm...

a u ciebie w sezonie nie był ładny ?
Tu ma być ogród :) 17:12, 29 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Kiedys bede sie od Ciebie uczyc pielegnacji trawnika
Czyli teraz akcja graby.a kiedys murowanie?

ja to się cieszę, że zrobiliśmy to badanie gleby, zastanwialibyśmy się teraz jaki nawóz kupić i pewnie i tak nie trafilibyśmy dobrze z wyborem, a tak przynajmniej jest konkret co i jak stosować.

Tak, teraz akcja graby, a z murowaniem trochę wyszło komplikacji, bo trzeba samemu fundament wykopać, nasz murarz na to się nie pisze, eM na mini koparkę się nie zgadza, bo zdewastowałaby zbyt dużo, a czasu na kopanie też nie ma, dlatego nie przywiązuję zbytnio wagi do terminów, bo u nas zazwyczaj nie da się ich dotrzymać.
Tu ma być ogród :) 15:29, 29 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a pokaż jaki problem miałas na trawniku masz zdjęcia?

Aktualne zdjęcia wyglądają tak:

Trawnik jest na razie tylko po wygrabieniu siana.
Na środku jest jeszcze placek z żyźniejszą glebą i tam zawsze trawa rośnie szybciej, bardziej zielona i dorodniejsza - już lepiej by było gdyby na całej powierzchni był jednolity, bo takie miejsce uroku mu nie dodaje, wręcz przeciwnie.
Tu ma być ogród :) 15:25, 29 mar 2016

Do góry
inag napisał(a)
Teraz sobie myślę, że mi też by się przydało takie badanie gleby..
A tą próbke to trzeba samemu zaweieźć czy ktoś przyjeżdża? Próbka jest tylko z jednego miejsca w ogrodzie czy więcej?

Ilona, w Gorzowie Wlkp. jest stacja okręgowa, ale chyba czytałam, że można też wysłać próbkę - zajrzyj na tą stronę.

http://www.schr.gov.pl/

Próbka ma ważyć co najmniej 0,5 kg i powinna to być ziemia pobrana z głebokości 0 - 20 cm - możesz brać z jednego miejsca, lub z kilku i zmieszać (ja tak zrobiłam).

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:10, 29 mar 2016

Do góry
Aktywnie spędzone święta, ale fajnie!
Tu ma być ogród :) 14:06, 29 mar 2016

Do góry
Dotarły zalecenia nawozowe ze stacji Chem-Rol, tak więc jeszcze raz wszystko w komplecie.

Wynik badania i zalecenia nawozowe dla naszego trawnika.

Odcienie zieleni 13:58, 29 mar 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Edyta przy jakiej ścianie? nie pamietam ?Chciałam je najpierw przy furtce, a teraz w tym miejscu(link)

A nie mówiłaś, że przy ścianie jak się z frontu idzie na taras (bok domu)?
Tu ma być ogród :) 13:38, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Z trawnikiem to full roboty. W zeszłym roku dało nam się wyprowadzić nasz beznadziejny zniszczony trawnik na ładny zielony dywan. Liczę, że w tym roku będzie podobnie

U Ciebie po zabiegach pewnie też będzie ładny zielony dywan. Nie może być inaczej - piękny trawnik w pięknym ogrodzie musi być

to prawda, bez pracy nad trawnikiem nie ma co liczyć na zielony dywan.
Dobrze, że tym eM się zajmuje, bo jest co robić.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:33, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Skąd ja to znam, jak trzeba się uczyć, to w głowie tysiąc innych pomysłów
Moja stipa to za miesiąc może będzie taka jak Twoja, całe szczęście część w ogródku przeżyła.

Spoko, już jestem na etapie - a może by więcej czarnych ściereczek kuchennych zamówić!!
A tak, na poczet ewentualnej budowy za jakieś 5 lat oglądam różne programy w typie przemiana domu - to tak w tle... żeniby się uczę!

Nie, wakacji jeszcze nie planuję, ale poczekajmy z dzień!

Więcej na żadne egzaminy się nie zapisuję! Mowy nie ma.... do tego, ani poprezdnich też nikt mnie nie przymuszał przecież.

Edit: no to cisy są przycięte czytałam, że Danusia cieła już parę dni temu, u nas trochę cieplej jest więc powinno być ok
Tu ma być ogród :) 13:30, 29 mar 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Też mi się wydaje że dużej krzywdy im nie wyrzadzilas.
Co najwyżej opozni się o sezon ale za to będzie miała mocniejsze pędy
Ja swojej już muszę wyciąć krzyzujace się pędy bo mam niezłą gestwine przerzedzic ja mus

czasem musi być gorzej, żeby mogło być lepiej.
A na przyszły rok mam nauczkę i na pewno będę już pamiętać jak postępować z tymi różami.
W tym roku będę się zachwycać Edenkami u Ciebie i Marty, a na swoje poczekam dłużej.
Odcienie zieleni 13:27, 29 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mi się bardziej podobał pomysł na posadzenie ich przy ścianie, tak jak myślałaś w dniu zakupu.

Edyta przy jakiej ścianie? nie pamietam ?Chciałam je najpierw przy furtce, a teraz w tym miejscu(link)
Tu ma być ogród :) 13:27, 29 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jak to?! Będziesz miała więcej trawnika niż masz dotychczas?

Renia, przecież ja mam jeszcze 1/3 ogródka nieogarniętą - nigdy tu na forum nie pokazywaną.
A teraz właśnie oderwałam się od wideł amerykańskich, kawka ciacho i powrót do roboty, po południu akcja glebogryzarką.
Może już w maju uda się pokazać to miejsce bez wstydu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies