Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:18, 07 paź 2020

Do góry
Oczka napełniło na full, ale znowu zmąciło wodę

ale nerwy opadły i na szczęście skończyło się dobrze
mam dla Was taką nietypową sesję

Ania -Spełnione marzenie 20:17, 07 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Mam jeszcze do przesadzenia jeszcze
4 dęby Pillar i 3 cisy.

Czy one się do czegoś nadają?
Teraz rosną na środku,
Dzieląc działkę na pół.

Cisy od czapy posadzone - w rabatę posadź.
Dęby grinn pillar są piekne sama je mam . Tam są posadzone 4 sztuki. To wąskie dęby wystarczy posadzić co 2 metry. Mają piękne ciemnozielone lśniące liście i równie pięknie się przebarwiają czy o tym wiesz o ile to są "grin pillar" (zrób fotkę liścia).
Możesz je np. posadzić od strony słonecznej za jakiś czas zacienią ci trawnik nawet tam pod płotem od sąsiada.ok 1 metra od płotu.
Teraz od której str.np tej rabaty jest południowa strona węższej czy dłuższej.
Nie spiesz się z nasadzeniami przemyśl wszystko nie koniecznie musi być sama rozplenica. Możesz np. posadzić tylko w środku 2 szt rozplenicy mniejszej o tą co pytałaś o Trawa ROZPLENICA JAPOŃSKA LITTLE BUNNY ona jest mniejsza do 45 cm możesz w srodku nawet tego jednego dęba wsadzić.

Kocimiętka groniasta u mnie jest.
Te funkie wykopiesz bo na słońcu nie mogą rosnąć liście słońce parzy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:08, 07 paź 2020

Do góry

Sylwia ja też mam takie widoki Oudolfowe po jednej stronie działki. Fajnie to wygląda ale sieje się strasznie u mnie. Nawłoć mi się sieje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:05, 07 paź 2020

Do góry

musieliśmy ratować by nie zatkało przepustów w mostkach

na szczęście deszcz ustał i woda zaczęła opadać

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:01, 07 paź 2020

Do góry
A w poniedziałek po południu pół godzinna ulewa spowodowała, że było groźnie, bardzo groźnie....

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:52, 07 paź 2020

Do góry
ugór sąsiada teraz wygląda jak nasadzenia Oudolfa, szkoda, ze tylko z daleka i tylko teraz

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:50, 07 paź 2020

Do góry
No to idziemy do ogrodu

jeszcze troche i szałasu nie bedzie widać

Karola pęcherznice od Ciebie zobacz jak rosnązaraz się zaczną przebarwiać
Pamiętajcie o ogrodach 19:49, 07 paź 2020

Do góry
Kasiu tak tam jest Memory.
Karola dzięki
Aniu to rozplenica ale nie znam nazwy.

Astry kradna moje serce, te są tegoroczne mam nadzieję, że w przyszłym będą już dużymi kępami

Ptasi gaj 19:38, 07 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu pięknie to wygląda muszę i ja tak w rządku posadzić to będzie efekt . To jest ta Kocimiętka groniasta?

BOMBA !!!
Pamiętajcie o ogrodach 19:37, 07 paź 2020

Do góry
Grzesiu ,
oszalałam na punkcie tej trawy

Twoja jest boska
Ptasi gaj 19:29, 07 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dla Dorotki

Dorotka popatrz czy to róża Charles Austin u mnie 3 sezon. Jak ja przycinasz

Ela, ona tak ma. U mnie, chyba trzy sezony rosła jako niska róża rabatowa. Dopiero później wypuściła długie, sztywne pędy i stała się różą krzaczastą.Poczekaj a Twoja cierpliwość będzie nagrodzona

Ela, chyba w tym roku kupiłam taka kocimiętkę. Stała sobie w sklepie i nie mogłam uwierzyć, że kocimiętka może mieć takie duże kwitki. zobaczymy co pokaże w przyszłym roku.
Piękne masz trawy. Pisałaś u mnie, że będziesz w kastach zakładać oczka wodne. Zapytam po co, skoro masz duże śliczne oczko?
Pachnący różami, malowany bylinami 19:20, 07 paź 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Brawo, jak pięknie u ciebie.
To marcinki masz takie niskie ??
Pięknie wyglądają.
Trawy prześliczne
I wiadomo piekne hortensje.Chyba wszyscy je bardzo lubimy

Aniu, te marcinki mam takie niski. Miałam też wysokie, ale z nich zrezygnowałam. Mam jeszcze dwie wysokie odmiany w doniczkach i nie wiem gdzie je posadzić. Te wysokie u mnie się pokładały i to mi się nie podobało. Zdecydowanie wolę te niskie.
Masz rację hortensje chyba wszyscy lubią, ja tez

Pozdrawiam Aniu

Pachnący różami, malowany bylinami 19:10, 07 paź 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Ewo, ależ w szybkim czasie stworzyłaś różnorodny i kolorowy ogród.
Jeszcze jak sobie wyobrażę zapachy hiacyntów, róż i innych kwiatów to chylą czoła
Marcinki masz przepiękne!

Aniu, a mnie się wydaje, że to trwało całe wieki. No i jeszcze sporo pracy przede mną. Staram się go dzielić na "pokoje". Jeden różany, drugi hortensjowy, trzecie Mazury itd. Dziękuję za miłe słowa Lubię zapach w ogrodzie, lubię jak ogród dostarcza wrażeń wszystkimi zmysłom.

Pozdrawiam Aniu

Ogród z wilkiem zamkn. 19:03, 07 paź 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
oj Madzia
ale cudnie masz
no nie wiem co powiedzieć
te rozplenice i miskanty hortki wszystko śliczne

zazdroszczę ręki do kompozycji
ślicznie ci to wszystko wychodzi

Kamila dziękuję Tobie też ślicznie wychodzi

a ja cóż -dużo kompozycji odgapianych albo z forum,albo z pinteresta
ta dzisiejsza jakoś sama tak wyszła -rozplenice ,przywrotnik ,oczary i glediczja -może w końcu zostanie na tej miejscówce
w plecach memory i jakaś tam pnąca róża narazie jest

mam jeszcze kulki gold chyba danici -zastanawiam się czy dołożyć pomiędzy rozplenice -bo wiosną będzie pustka
Buziaki

abiko napisał(a)
a widzisz.. moje żółkną cisy pod tarasem.. mączka bazaltowa.. idę szukać

coś te cisy jakieś nieposłuszne

Kasia1980 napisał(a)

Widzę , że tu masz dość stromą skarpkę na początku swojego wątku. Masz może zdjęcie
teraźniejsze.

o matulu -ta skarpa zupełnie inaczej już wygląda Ty nie patrz na początek tego wątku -bo niewiele z tamtych nasadzeń zostało
Pachnący różami, malowany bylinami 18:54, 07 paź 2020

Do góry
Masz dużo róż i to pięknych i zdrowych. Liliowce bardzo ciekawe też ich jest masa. Pięknie wszystko kwitnie widać, że wszystko zdrowe.
Co do tego stwora to pewnie żaba się nowa rodzi. Masz akwen to i żaby będą.
Jeżeli chodzi o te komary nie musisz się przerażać to przeciez żaby się nimi żywią tylko się cieszyć.

Elu, pocieszyłaś mnie z tymi komarami. Nie spodziewałam się, że w takich małych oczkach będą chętnie przebywały żaby. A jednak, ruch był spory, czasami nawet po dwie sobie tam gościły. Blisko Mazur robię sobie taki punkt obserwacyjny, bo życie wodne jest bardzo ciekawe. Póki co projekt jest w mojej głowie, ale w przyszłym roku powinno to miejsce powstać w realu.

Liliowce też bardzo lubię Zastępują u mnie trawy

Pozdrawiam Elu

Ogród z wilkiem zamkn. 18:52, 07 paź 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia od razu lepiej ze szmaragdami wygląda

Sylwia mi też bardzo się podoba ....powiem Ci ,że to była dobra decyzja ....a pojechałam tylko po 3 derenie

anpi napisał(a)
Ja mam raptem cztery cisy i na najstarszym też zauważyłam miseczniki, czy tarczniki, a może jedne i drugie? Muszę się podszkolić w tym temacie.
Madziu, z tymi szmaragdami jakoś żywiej I jakie już duże!
Rozplenicowe rabaty czadowo wyglądają!!! Zresztą całą reszta też.
Jestem pełna podziwu ile zrobiłaś w tym sezonie!

Aniu mój sezon jeszcze trwa ....póki pogoda ładna ....ale to już takie dopieszczanie -poszerzanie rabat na nowej części
cieszę się ,że ten sezon był taki owocny w prace ogrodowe
wiesz -jak bym posadziła takie małe jak na tej rabacie na dole ,to efektu by nie było ....wiadomo- koszty,poza tym tam mokro -małym może będzie łatwiej polubić takie stanowisko

dziękuję za komplementy
Buziaki
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:51, 07 paź 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję samo tak się jakoś kleci. Kolejne moje produkcje gotowe.

Dorota jakie piękne pomysłowe ozdoby zrobiłaś
Je nie za bardzo mam czas na takie prace.
Pachnący różami, malowany bylinami 18:49, 07 paź 2020

Do góry

Na mazurach podchody motyli. Piękny ten akwen.
Ja mam zamiar w przyszłym roku kilka takich zrobić niech jest pojezierze. Już miałam w tym roku zrobić kupiłam dwie kastry ale tak wyszło, ze nic nie zrobiłam. Oczko jakiekolwiek zawsze piękne.

Te 500 traw to Kasi Pestki, prześledziłam w internecie te trawy to niskie trawy. Robi duże rabaty trawiaste. To się tylko tak wydaje, ale jak masz rabatę i sadzisz mniejsze trawy ok. 40-50 cm od siebie to setki traw trzeba.
Teraz też siedzę przy komputerze i przeglądam, bo chciałam kupić palczatki i jakieś tam inne. Ale jak jest jedno w danej szkółce to drugiego nie ma a nie chcę płacic podwójnie za przesyłkę.
W tym roku kupiłam licencjonowane jeżówki i dosyć ładnie się krzewią 100 szt. Widzę, że chyba za gęsto posadziłam trudno najwyżej co drugą przesadzę. Pięknie teraz mi kwitnie 'Delicious Candy' a 'Delicious Nougat' już po okwitnięciu.
Zobaczę co to będzie w przyszłym roku jak będą kwitnąć.

Jeszcze wracam jak ci się udało takie równe marcinki dostać u mnie każdy ma inną wysokość muszę w przyszłym roku przekopać.
Jeszcze idę po zaglądać do ciebie.

Pozdrawiam

Elu, Mazury powstały ze względu na rododendrony, chciałam im poprawić mikroklimat. Póki co jakoś to wszystko współgra ze sobą. Posadzę jeszcze drzewo, żeby miały rozproszone słońce i powinny być zadowolone.

U mnie w tym roku było dożo mniej jeżówek. Część nie wyszła po zimie, trochę zjadły ślimaki. To co zostało cieszyło oko. Zauważyłam, że te licencjonowane jeżówki trzeba co trzy lata odnawiać bo się wyradzają.
Ja w tym roku nawet sporo zrobiłam na działce. Najważniejsze są ścieżki i nareszcie skończyłam ścinę różaną.

Marcinki mam te niskie, same tak rosną. Musze je jeszcze rozmnożyć, żeby było ich więcej. Ta rabata ma różna operacje słoneczną. Jedne już mocno rozkwitnięte, a drugie dopiero zaczynają.

Ogród z wilkiem zamkn. 18:46, 07 paź 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Magda, melduję, że wszystko nadrobiłam.
Cóż tu pisać - ogród piękny, po prostu piękny
Dziewczyno, skąd Ty bierzesz siły na to wszystko, szczególnie po chorobie.
Wiem, że to dla Ciebie terapia, ale pozostaję w nieustającym podziwie dla Ciebie i Twojego dzieła

Danusiu miło mi bardzo ciesze się ,że Ci się podoba
ja pracując w ogrodzie odpoczywam nie umiem leżeć i nic nie robić -ale robię sobie pomalutku i z przerwami ....nie tak jak w poprzednich sezonach ....
dziś też tylko poszerzyłam jeden kawałek na nowej ....zeszło mi cały dzień ,ale przerwy były ,to na sniadanie ,to na obiad ,to na kawkę itd...

a tu efekt ,czemu nie mogę zrobić sobie non dig ....chociaż bardzo bym chciała ...
w zeszłym sezonie próbowałam ,i wiosną musiałam całą tą długaśną rabatę przekopywać widłami pomiędzy roślinami ....
mam tyle perzu ( albo to jakiś inny chwast -ciągnący się kożuch splątanych korzeni

oprócz tego co leży 5 taczek darni ....i to naprawdę niewielki kawałek -może 1,5 metra na 3 metry ....
Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 18:33, 07 paź 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Zuza, ja swojego cisa ratowałam mączką bazaltową - mam taki rządek pod płotem, gdzie skrajny żółkł - mączka pomogła

mączka bazaltowa lecę szukać na all
Mgduska napisał(a)
Mączka miseczników nie załatwi, ale wzmocni krzaczki, więc działa też profilaktycznie

przekonałaś mnie

ja dawałam swoim magiczną siłę startową i korzonek w płynie -bo moje bez korzeni były praktycznie ....i niektóre wzięły się w garść ....

jeszcze mam tu marne - ze 2 miesiące temu przekopałam cały ten kawałek od nowa -dodałam mnóstwo kory ,piasku ,kompostu ,dobrej ziemi,magiczną siłę ,korzonek i posadziłam cisy od nowa ....
niby są lepsze ....ale sama nie wiem......
zastanawiam się też nad wymianą na duże szmaragdy ....tam 6 lub 7 sztuk hmmm myślę

jak odgrzebałam przy jednym cisie -to mokro jak cholera...może przez te ścieżki i beton woda tak słabo tam wsiąka ...nie wiem ....

dalej już jest ok

antracyt napisał(a)
Dzięki, nabędę. Ja już dwa wywaliłam, bo całkiem uschły. Prócz miseczników nie dopatrzyłam się żadnej przyczyny. Najpierw myślałam, że to jakieś gryzonie korzenie naruszyły, ale teraz nie jestem pewna.

patrzyłaś może na korzonki-czy są takie zdrowe białe ? moje większość po 3 latach nadal bez korzenia była ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies