Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:15, 01 wrz 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Ja dzis niestety podlac musialam bo gorac straszny. Ale trawnik usycha.

Taka marna ta wysiana smagliczka

Zaledwie 10 dni i duża zmiana. Smagliczka dopiero pod koniec sierpnia i cały wrzesień pięknie kwitnie. Jak ją raz zaprosisz do ogrodu już zostanie na zawsze - samosiejka. Ladniejsza jest wrzosowa dla mnie przynajmniej. Biała nadaje się na kwietne łączki podtrzymuje trawy mające tendencje do pokładania się.
U nas sporo deszczu od tygodnia burze po kilka w ciągu dnia.
Może i ty doczekałaś się już deszczu bo wszystkie chmury przychodzą z zachodu.

Pozdrawiam

Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 12:00, 01 wrz 2020

Do góry
Powstał pierwszy plan ale nie wiem czy dobry...
Rabata, dość duża ma ponad 20m2. Chciałabym, żeby była jak najmniej obsługowa ale ładna przez cały rok. Myślałam głównie o krzewach iglastych, drzewach małych liściastych, trawy. Jest jeszcze kwestia taka, żeby nie pylily i nie brudziły elewacji. Zaplanowałam klon palmowy Garnet, pod nim białe wrzosy, kule z cisów, jodła balsamiczna nana, Jałowiec plozacy, jakąś jodłę albo świerk miniaturowego, rozplenica rebrum, i wiaz bonsai, który już mam. Chodzi mi o zachowanie mas kolorystycznych i zimozielonych roślin. Przy ścianie jeszcze będzie sporo miejsca więc nie wiem co tam zasadzic. Wystawa wschodnio Południowa, słońce jest tam gdzieś do 13-14.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 01 wrz 2020

Do góry
Chciałabym zapytać Was o radę, mam przed wejściem do domu taka rabatę, dość duża ma ponad 20m2. Chciałabym, żeby była jak najmniej obsługowa ale ładna przez cały rok. Myślałam głównie o krzewach iglastych, drzewach małych liściastych, trawy. Jest jeszcze kwestia taka, żeby nie pylily i nie brudziły elewacji. Zaplanowałam klon palmowy Garnet, pod nim białe wrzosy, kule z cisów, jodła balsamiczna nana, Jałowiec plozacy, jakąś jodłę albo świerk miniaturowego, rozplenica rebrum, i wiaz bonsai, który już mam. Chodzi mi o zachowanie mas kolorystycznych i zimozielonych roślin. Przy ścianie jeszcze będzie sporo miejsca więc nie wiem co tam zasadzic. Wystawa wschodnio Południowa, słońce jest tam gdzieś do 13-14.
Sezon 2017 u Hanusi 11:45, 01 wrz 2020

Do góry
Poranny spacer z psem odbyty, rzeczywiście ciepło się zrobiło. Jedna część roboty za mnĄ. Sokownik z jabłkami paruje. Teraz borowka do przebrania, wczoraj o zmierzchu zrywałam jak leci. Za to dziś do obiadu będę po robocie. A potem przyjemność w ogrodzie.
Pomidory na przecierany sok też mam , jakby co. Niewiele, ale musi wystarczyć.

Przerwa na kawę... 11:17, 01 wrz 2020

Do góry
Tu robiłam porównanie przyrostu ambrowca Slender
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=878#post_9

A tak dziś wygląda. Pod ciężarem deszczu część gałęzi się rozłożyła na boki. Jakiś taki plastyczny jest...
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:09, 01 wrz 2020

Do góry
Małe zakupy, szałwia caradonna, perowskie, drakiew kaukaska perfecta alba i bodziszek czerwony max frei.
Ogród do odnowy 10:34, 01 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
pierwsze pąki barbuli

Gosiu, ogród cudny po deszczu, ale przed deszczem też
Moja barbulka jeszcze w pąkach, ale ja cierpliwa jestem
Zdradź proszę, czy ta paproć to Arachniodes aristata Variegata? Cudna jest i chodzi za mną już od dłuższego czasu, ale trafić na nią nie mogę...
Sezon 2017 u Hanusi 09:34, 01 wrz 2020

Do góry
Izabelko, z wzajemnością.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:02, 01 wrz 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Słoikowo mi

Karola o la la jaka Ty jesteś samowystarczalna masz wszystko dla wegetarian nic więcej nie potrzeba no może tylko nasion zbóż i orzechów super działkę wybrałaś gratuluję.
Sezon 2017 u Hanusi 08:51, 01 wrz 2020

Do góry
Izabelko, jestem , jestem. Tylko nie wiem co w domu ważniejsze, ja, ogrod, czy forum.
Wybiorę więc coś pośrodku. Najpierw ja, czyli śniadanie; potem ogród, trzeba zebrać plony, może już ostatnie; no a forum w międzyczasie.

Ogród do odnowy 08:51, 01 wrz 2020

Do góry
Inka poglądowo dla Ciebie czteroletni klon tatarski Hot Wings

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:38, 01 wrz 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
I astry już kwitną

Pierwsze zaczely mam od wczesnych do poznych, zeby zawsze jakis kwitl juz nastepne sie szykuja

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:34, 01 wrz 2020

Do góry
Juz wiem skad nazwa palczatki

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:24, 01 wrz 2020

Do góry
Wrocilam z urlopu z nad morza, w czasie ktorego prawie caly czas lalo

Okazalo sie, ze zrobili mi garaz i wyrownali w czasie naszej nieobecnosci balustrady a przy tym oczywiscie podeptali na nowo hortensje i polamali galazki. Ehh Ale bramy garazowej nadal nie ma grrr. Trawnik wyrosl strasznie, bylo chlodno i wilgotno takze u nas, wiec co sie dziwic.Jesiennie sie zrobilo.I jak widac, kanty trawnika musze przyciac.

Przerwa na kawę... 08:16, 01 wrz 2020

Do góry
Widok na drzewo z tarasu.

Z pozycji stolika pod różami

Z obu końców huśtawki

Nie wiem czy coś widać bo pogoda pod psem. Okropne to ale całym sercem widzę tu ambrowca i jak się ładnie na czerwono przebarwia. Bo najładniej jednak przebarwia się ten bez odmiany. Ale rozum mówi - to za duże drzewo. Przerośnie dom, wejdzie w okno i jak to za 20 lat będzie wyglądać? I znowu serce woła - piękne, duże liście dadzą szybko cień. I ten kolor... Najgorsze jest to, że ja wiem jak taki duży ambrowiec wygląda. Jest w drugim ogrodniczym. I jak cudnie w pełnym słońcu się przebarwia...
Ech, już widzę, że będzie jak z platanem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies