Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Majówka na Majówce 15:11, 25 sie 2020

Do góry
A jeszcze sie pochwale moim dereniem, w tym roku nie by w ogóle przycinany i jest cudny, rozłożysty, no miodzio, czekam na jesienne przebarwienia

Anna i Ogród 15:07, 25 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Irys nawet w miednicy bedzie rosl aby tylko woda była. Tu nie ma co myśleć włóż w kąt pojemnika z kaskada przytwierdz kamieniem i już. Będzie się rozrastał to usuniesz część.
Zrób fotkę tej kaskady. Nie musi woda plynac.

Odnośnie ekstraktu zrobię fotkę i odpisze.

Okej. Poczekam.

Zdjęcie z teraz. Pompa się rypła wiec widok nie najlepszy.
W samych rogach chyba powinnam coś wcisnąć. Te irysy to jakieś specjalne czy każde będą dobre?
Majówka na Majówce 15:06, 25 sie 2020

Do góry
Mam w warzywniku nieproszonego gościa, może ktoś wie co to za osobnik, ma ciekawe zwyczaje, przy wykopanej jamie i kupie piachu układa jakby maskowanie, czy cuś, teraz są to gałązki ze zrębek (mam tym wysypana ziemie w całym warzywniku). Już dwa razy zasypywałam w tym samym miejscu jamę i wywalałam piach, po czym położyłam kamień naiwnie myśląc, ze go to zniechęci. Wcześniej kładł sobie zrębki, myślałam, że to przypadek, ale teraz już jestem pewna, ze to zwierzątko tak je tam znosi. Nie może być małe bo te gałązki są jak moje palce.
Ktoś ma jakiś pomysł? Jak to to wyprosić żeby mi marchewki nie demolował?

Anna i Ogród 15:01, 25 sie 2020

Do góry
Wklejam kilka moich prac. Bo nie tylko ogrodem człowiek żyje
Zaczynam po raz kolejny... 15:00, 25 sie 2020

Do góry
Pytanie za 100 punktów a może za 1000
Takie grudy zostają na sicie przy przesiewaniu ziemi pod trawnik... Torf?

Wyrzucać czy próbować to rozbijać? Ogrom tego jest...
A może poczekać aż ziemia całkiem wyschnie po deszczach?
Majówka na Majówce 14:58, 25 sie 2020

Do góry
Wspomniałam już chyba, ze pierwszy raz mam w ogrodzie dalie i chyba coś mnie nie lubią , pomijam, ze posadziłam je na tyłach (nie wiedzieć czemu ) to już kolejna, która sie ode mnie odwraca tyłem. Ale jest cudna, nazywa sie Rosella

Czekam jeszcze na pozostałe, jak wszystkie zakwitną zorbie zestawienie ku pamięci. Teraz tylko mam problem gdzie przechować bulwy przez zimę, garażu nie mam, domek ogrodnika nieocieplony i może przemarznąć, myślę nad studnią, w sensie tam gdzie jest pompa i hydrofor, pomieszczenie ma 2m głębokości to chyba poniżej granicy przemarzania. Jak je wpakuje do jakiegoś pudełka, otulę styropianem powinny dać rade, co?
Majówka na Majówce 14:50, 25 sie 2020

Do góry
Pomidory i papryka już znalazły miejsce w szeregu i zaczęły sie zachowywać przywozicie, znaczy sie zaczęły sie pięknie wybarwiać

Ogród bez reguł 14:35, 25 sie 2020

Do góry
(Andrzej Waligórski)

Raz staruszek, spacerując w lesie,
Ujrzał listek przywiędły i blady
I pomyślał: - Znowu idzie jesień,
Jesień idzie, nie ma na to rady!

I podreptał do chaty po dróżce,
I oznajmił, stanąwszy przed chatą,
Swojej żonie, tak samo staruszce:
- Jesień idzie, nie ma rady na to!

A staruszka zmartwiła się szczerze,
Zamachnęła rękami obiema:
- Musisz zacząć chodzić w pulowerze.
Jesień idzie, rady na to nie ma!

Może zrobić się chłodno już jutro
Lub pojutrze, a może za tydzień
Trzeba będzie wyjąć z kufra futro,
Nie ma rady. Jesień, jesień idzie!

A był sierpień. Pogoda prześliczna.
Wszystko w złocie trwało i w zieleni,
Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
O mającej nastąpić jesieni.

Ale cóż, oni żyli najdłużej.
Mieli swoje staruszkowie zasady
I wiedzieli, że prędzej czy później
Jesień przyjdzie. Nie ma na to rady.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:28, 25 sie 2020

Do góry
Ogród bez reguł 14:18, 25 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Asiu, przewertowałam mnóstwo stron i zdjęć Twojego ogrodu. Piękny jest.
I mam kilka pytań. Czy Twój wiąz Jacklin ... też jest atakowany przez mszyce czy inne szkodniki? Bo mój bardzo.
Czy te kwitnące, piękne zawilce to są już kilkuletnie czy tegoroczne? Moje tegoroczne nic a nic na razie nie kwitną.
Jeszcze nie mam jeżówek ale coś za bardzo mi się one podobają u Ciebie. Więc nie wiem jak to się skończy.
Basia

Mój ogród to jest piękny subiektywnie Jak na niego patrzę, to mi się podoba. Ale tak obiektywnie to jeszcze duuużo trzeba w nim zrobić.
Tak czy siak, bardzo przyjemnie czyta się takie miłe słowa, dziękuję

Tfu! tfu! odpukać w niemalowane , wiąz JH jest okazem zdrowia . Nic go nie podgryza i żadne choroby się go nie imają.

Zawilce sadziłam w ub. roku. Bardzo je lubię i mam ich sporo. Ale one lubią wilgoć, jeśli mają za sucho, to kiepsko rosną. Tegoroczne miały mocno pod górkę, pewno będą kwitły później
Jeżówki musisz mieć O tej porze roku są oblegane przez różne bzyki, no i świetnie wyglądają, zwłaszcza w komplecie z trawami.

Bylinowa łąka 12:57, 25 sie 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Asiu właśnie w drodze z pracy byłam u Ciebie i podziwiałam postępy prac. Naprawdę zrobiliście bardzo dużo i jak tylko rośliny nabiorą masy będzie szał. Niektórym jeden sezon wystarczy.

Tak rozrósł mi się rdest Red Dragon z kupionej jednej sadzonki (kłącze w woreczku, z którego udało się zrobić 7 sadzonek). Wszystkie siedem tu rośnie.

Ogóreczniki dopiero co wsadzałam do gruntu, a już takie wielkie. Łodygi mają grubość ponad centymetr średnicy. Te trochę leżą i dlatego nie są aż tak wysokie, za to z kątów liści wyrosło pełno pędów kwiatowych. Nie myślałam że aż tak im u mnie spasuje. Bardziej się bałam, że małe sadzonki będą sałatką dla ślimaków. Ciekawe teraz czy się rozsieją?

A tak rośnie moje "nie wiadomo co to"

I tegoroczna sadzonka z patyczka hortensji Phantom. Uczciwie mówię od razu, że tylko jedna była taka wyrywna, że wydała dwa kwiatostany. Część ma po jednym, a ciut ponad połowę jest bez.

Molinie masz już duże. Koniecznie moje muszę przesadzić na słoneczko

Bardzo mi się podoba rdest golden arrow- dostałam sadzonkę od Madzi i wiem że będę go rozmnażać. Jest bardzo świecący i widoczny.

Ogóreczniki są podobno wdzięcznym tematem ale ze względu na ślimaki nawet nie próbuję

A jeszcze Ci napiszę o hortensji Phantom. Też mam z patyczków i też w zeszłym roku były takie. Ale już w tym sezonie mają piękne kwiatostany ale są niskie...i dobrze bo muszą zbudować grube łodygi żeby utrzymać kwiaty. A już z innej beczki to jestem zdziwiana że nie mają pełnych kwiatostanów tak jak moje Magical Candle, które polecam bardzoooo na równi z Silver Dollar

Dużo napisałam w dużym skrócie

A te liście - to nie kasztanowiec??? Albo rodgersja???

Anna i Ogród 12:49, 25 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Gąszcz którym sama jestem zaskoczona

Masz miejsce w rogu z 2 stron śmiało mogą rosnąć nawet z 4 od strony kaskady.
Czy strumień kaskady jest regulowany (mniejszy, większy).
Tu na razie jest klepisko.... 12:24, 25 sie 2020

Do góry
Właśnie otrzymałam paczkę

Sywia dziękuję zapakowana i zabezpieczona super
Daleki od ideału..... 12:12, 25 sie 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Zapewniam, że to takie zdjęcia z grubsza...wielu cudnych szczególików i zestawień roślin nie uchwyciłam. Późna pora i nasze gadulstwo to uniemożliwiło Może Aga wyskrobie trochę czasu i pochwali się latem i swoimi dekoracjami, których ciągle przybywa

Ania dzięki za odwiedziny, Twoje zdjęcia są mistrzowskie, ja tak nie potrafię.
Czasami jak je oglądam to się zastanawiam czy to mój ogród.
Ja cały czas widzę jakieś niedociągnięcia a Ty tak to uchwyciłaś że nawet chwastów i przekwitłych kwiatów nie widać. Serdeczne dzięki.
Daleki od ideału..... 11:59, 25 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie, ciekawie, niesamowite jak rośliny śmignęły od naszej wizyty. Gratuluje zestawień

To prawda wszystko porosło.Sylwia to chyba czas na odwiedziny. Ja zapraszam na Roztocze. Ile razy idę koło manekina to wspominam Ciebie
.
W samym słońcu 11:34, 25 sie 2020

Do góry

Byłam zoabczyc jak te pędraki. No jest ich dużo w przyszłym roku czeka nas zakładanie od nowa,tym razem kupię inna trawę.
Dębowe zakątki 11:29, 25 sie 2020

Do góry

Hapet SilverBlood

Dalia Dekoracyjna Kelvin Floodlight

Dalia Sombrero

Ania dalie przepiękne, szkoda że nie mam tak dużo miejsca, żeby ich tyle mieć. Chyba muszę się do Ciebie wprosić żeby się nimi nacieszyć.
Ogród Cioci cz. 3 11:07, 25 sie 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosieńko, ale jest pięknie u Wasogródeczek zachwyca kolorami fanie że u Was suszy nie ma - u Nas susza dokucza, zraszacze na części ogrodu włączone mamy każdego dnia.
Małgoś pomyśl o zmianie nazwy wątku - ogrodowa bombonierka cioci-Gosi
Buziaki Kochan
Malwowy ogród 09:30, 25 sie 2020

Do góry
Duża zmiana. Zamieszkaliśmy na stałe na wsi.

Wczoraj przywieźliśmy ostatnie rzeczy z miasta. Dziwne uczucie, chyba do mnie jeszcze nie dociera, że to zrobiliśmy. Odważyliśmy się - wow!

Zaczynamy nowy etap życia. Na razie jest ogromny bałagan, bo dom w remoncie, a cały nasz miejski dorobek w kartonach, workach, torbach. Będzie co robić jesienią i zimą. Uporządkowanie tego chaosu zajmie mi czas do wiosny

Teraz trzeba jeszcze korzystać z pięknej pogody, reszta niech poczeka.

Malwowy ogród 09:18, 25 sie 2020

Do góry
ElaS napisał(a)

Szarłaty sieją się same. Wiosną kilka sadzonek zmieniło miejsce na takie, które wybrałam. I teraz mam ich dużo w ogrodzie.

Cudnie,kolorowo; pięknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies