Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:24, 24 sie 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Muszę wyciepać pięciorniki żółte ,wkurzają mnie ,niby kwitną ale te które przekwitają są takie bure
myślałam o różach okrywowych Bonica ,będę na jesień zmieniać co nieco na tej rabacie to chyba dam tam te róże co myślicie o tym ?

A ja się nie zgadzam. Pięciorniki sa bardzo ładne szczególnie te żółte.
Przede wszystkim pięciorniki trzeba każdej wiosny przyciąć na wysokość ok 25-30 cm od ziemi wypuszczają mnóstwo młodych pędów. Możesz je przyciac na kopczyki. Jesienią daj obornika pod nie i przekop ziemię. Zobaczysz jakie będą ładne.
Czy one nie są zasuszone jakieś szare lub rdza na nie poszła.
Pszczelarnia 23:15, 24 sie 2020

Do góry
sierika napisał(a)
Fenkuł najlepiej kontrolują nornice, wykopywałam taczki całe a teraz gdzieniegdzie pojawi się i to na chwilę. Groszki od Sarah?

Już grasują w sadzie i zbliżyły się do warzyw. Robi się niebezpiecznie.

Groszki z nasion Villmorin.

A to kąkol agrostemma githago Milas Bolderik z nasion holenderskich. Dopiero zaczyna kwitnąć - ale późno siałam ok. 20 czerwca.

Moje ogrodowe życie 23:12, 24 sie 2020

Do góry
No to jeszcze parę fotek

Pszczelarnia 23:08, 24 sie 2020

Do góry
Poziomka napisał(a)

(...)
Ewo czy znasz nazwy odmian dwóch pierwszych dalii licząc od prawej strony ?

dalia Jowey Nicky

i dalia Cornell - na tym zdjęciu kolor przekłamany. W rzeczywistości jest to kolor ceglano-czerwono-bordowy.

W ogródku emerytki 22:54, 24 sie 2020

Do góry
Mamy kolejnego jeża na kuracji.
Utknął w siatce ogrodzeniowej i Straż Miejska musiała wyciąć go ze sporym kawałkiem.
Nasi weterynarze /w narkozie/ usunęli kawałki drutu, ma poraniony brzuszek i jeden bok /ten srebrny pas to plaster/.
To samiec, waży 1,35 kg i zachowuje się, jakby był oswojony, bo się nie zwija.

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:51, 24 sie 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie sądziłam,że będę się zachwycać trawnikiem
po deszczu wypiękniał jeszcze bardziej

Trawniki niczym najlepszej jakości dywan cudny
cały ogród przepiękny
W ogródku emerytki 22:36, 24 sie 2020

Do góry
I dla mnie ogród to wielkie szczęście
Mam małe wymagania: z kosmetyków używam tylko krem i dezodorant, nie piję żadnego alkoholu, nie palę, nie jem słodyczy, ciuchy też mnie nie kuszą, więc sporą część emerytury mogę bez wyrzeczeń wydać na kwiatki
Co robię
Moje stadko wróbelków, stąd mają blisko do oczka, a po kąpieli tu się suszą

Wygoda nade wszystko

Pszczelarnia 22:36, 24 sie 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Robienie bukietów to odprężające zajęcie.

Ten wygląda jakby był sztuczny.

I taka kompozycja

W kompozycji z przegorzanami widać rękę uzdolnionej florystki, a nie amatorki.
Ewo czy znasz nazwy odmian dwóch pierwszych dalii licząc od prawej strony ?
Ogród w dolinie 22:26, 24 sie 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

To platan klonolistny Bardzo urósł od ostatniej jesieni (jak go sadziliśmy). Mieliśmy go nie ciąć ale chyba się nie da go nie ciąć Na wyjeździe widziałam ogromne niecięte platany, miały bardzo szerokie i ażurowe korony
Mój aparat strasznie prześwietla zdjęcia, nic nie pomaga. Ten po prawej, po lewej grab fastigiata

Muszę znaleźć czas na zrobienie fotek, jak go mam to już ciemno jest

Aniu witam

Zatrzymałam się przy plątanie. U nas na Ursynowie jest bardzo dużo posadzonych platanów. Bardzo.mi się podobały jak posadzili mniej więcej takie jak twój. Jednak z biegiem lat u każdego platana jest inna korona więcej tych bardzo luźnych wyrosłych w szerz gałęzi i nie wygląda to dobrze. Liście duże późno zrzucane.
Jest też część gęstych ładnie wyglądających.
Ty do końca nie wiesz jak będzie rósł na razie piszesz, że ma duże przyrosty.
Moim zdaniem powinnaś go przyciąć aby zgęstniała korona, lepiej przez 2 lata przycinać niż później patrzeć na jego duże luźne przyrosty.

Tulipanowce potrzebują dosyć dużo wody. Musisz je koniecznie podlewać przynajmniej przez pierwszy rok po posadzeniu nim zwiąże się z ziemią rodzima.
Mam tulipanowca mój jeszcze zielony.
Zresztą wszystkie drzewa powinny być podlewane przez pierwszy rok tym bardziej,że duża susza przynajmniej u nas.

Jeszcze jedno platany mają spore korzenie (jaka górka takie korzenie) więc miej na uwadze spory odstęp przy sadzeniu roślin.

Pozdrawiam
Ogród bez reguł 22:01, 24 sie 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Asiu, przewertowałam mnóstwo stron i zdjęć Twojego ogrodu. Piękny jest.
I mam kilka pytań. Czy Twój wiąz Jacklin ... też jest atakowany przez mszyce czy inne szkodniki? Bo mój bardzo.
Czy te kwitnące, piękne zawilce to są już kilkuletnie czy tegoroczne? Moje tegoroczne nic a nic na razie nie kwitną.
Jeszcze nie mam jeżówek ale coś za bardzo mi się one podobają u Ciebie. Więc nie wiem jak to się skończy.
Ogród z wilkiem zamkn. 22:00, 24 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja mam kukliki i o dziwo od wiosny ciągle kwitną, tak pojdyncze kwiatki ale jednak. Tobie chyba o coś wyższego bardziej chodzi?

Kukliki te zwykłe tam mam ....
poszukam jeżówek jakiś fajnych ,albo zobaczę ,czy dam radę podzielić te co mam na inversowej
-nie pamiętam ich nazwy
tu je trochę widać wśród stip-teraz wyblakły ,ale wcześniej były intensywniejsze -ta rabata czeka na odchwaszczanie

Margerytka40 napisał(a)
Madzia a jeżówka Rainbow Marcella? Co prawda ona zmienia na róż pod koniec ale chyba by pasowała. Albo Orange Skipper

o...ta orange skipper fajna dzięki

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cała Madzia, ale efekty jak zwykle będą nas rzucać na kolana

Sylwuś wiesz ...ile ludzi ,tyle opinii
jednym się będzie podobać ,a innym nie ....
buziaki
lecę sprawdzić ,czy fotorelacje wstawiłaś

Nowa12 napisał(a)
Widzę, że już całkiem rozkręcona jesteś . Ostro pomarańczowe to jakieś jeżówki. A czemu od września nie będziesz męczyć fotkami? Protestuję .

Agatka tak ,już mi dużo lepiej ,więc mogę powoli wracać na normalne tory
od września wracam do pracy ,więc nie będzie tyle czasu co teraz
Buziaki
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:58, 24 sie 2020

Do góry
Nie sądziłam,że będę się zachwycać trawnikiem
po deszczu wypiękniał jeszcze bardziej

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:55, 24 sie 2020

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 21:40, 24 sie 2020

Do góry
Takie szpikulce kupiłam. Mam nadzieję że z czasem się zestarzeją .

Ogród w remoncie 21:38, 24 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Moja Ola to prawie drzewko pagodowe. Wstawiam fotkę.
Jak to ciąć? Gałązki ma od dołu tyle, że takie trzy pięterka.

Ja bym ciachnęła całą tą czapkę u góry i ten patyk łysy na którym jest, skróciła do wysokości końcówek gałązek tych co na dole. Czyli pi razy drzwi do wysokości na drągu górnej czarnej gumki
Tak ciut nad nią, a wiosną na przełomie lutego/ marca tym bocznym gałązkom skrócisz tylko czubki tak o 5-10 cm cięcie nad oczkiem wychodzącym na zewnątrz korony

Druga opcjapoobcinać wszystkie dolne gałązki i zostawić tylko pień i ta czapkę i z niej budować w przyszłości koronę, wysokość będzie inna i kształt korony inny. Ale to już Ty musisz zdecydować czego oczekujesz w tym miejscu od drzewa
Motylogród 21:37, 24 sie 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)
To nowa, jeszcze młoda rabata hortensjowo-powojnikowa. Niestety, jedna z hortensji mi padła (zawinęłą się w ciągu 2 tygodni, nie mam pojęcia, co jej było). Bodziszek Rozanne daje czadu, powojniki zdecydowały się zakwitnąć jeszcze.

Obydwa powojniki kupione jako The President - jeden nim faktycznie jest, ale ten drugi od razu wydawał się być inny. Może ktoś wie, jak mu na imię?

Rozanne śliczniutki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:35, 24 sie 2020

Do góry
effka napisał(a)
Wspiełam się dzisiaj na taras do rodziców i zrobiłam kilka fotek z góry

Warto było się wspinać bo i fotki ładne.
Ewa zrobiłaś wszystko szybko i ciesz się, że nie musisz grzebać w ziemi na okrągło. Odpoczywaj kobieto na łonie tego co stworzyłaś. Przyrządy do odpoczynku widzę masz. Pięknie masz, trzcinnik dają fajny kolor.

Widzę, że masz wąskiego dęba czy to błotny czy jakiś inny.

Trawnik taki kosmaty widzę - tylko się turlać po nim no nie. Przystrzyżony wyżej bo tak nie wysycha.
Pobrałeś dobre nauki.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:15, 24 sie 2020

Do góry
Dorotka tfu tfu jakoś w tym roku wzięłam zadbanie w swoje ręce. EM kupował poprzednio środki po których nie było takiego efektu przezroczystej wody.
Przede wszystkim podstawa jest filtr.
Później mierzenie pH wody.
Od tego roku i jak widać to się sprawdza (oczko mam od rana do godz 15 w pełnym słońcu jest ciepła więc poda podatna na glony) dodaje do wody co 2 tygodnie ekstrakt z jęczmienia, daje też do filtra 2 garscie szyszek z olszyny woda sie przebarwia na lekki braz.
To daje dobre efekty woda jest dobra nie ma glonów.
Właśnie taki kolor po szyszkach.

Papirus wyciągany na zimę. Przetrzymywany w domu w miednicy.
W domu też mam duże. Oczyszczają powietrze.

Wyjęłam szyszki i za tydzień już zmieniła kolor, ale glonów nie ma.

Ogród z wilkiem zamkn. 21:10, 24 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Bo wszystkie są fajne
Uśmiałam się przed chwilą czytając o Twoich przeróbkach na rabatach, o tym jak to niby jest dobrze a za moment już coś nie gra. No jakbym siebie czytała. Mam tak samo i nawet dziś miałam taką akcję

Asia
ufff ulżyło mi ,bo już myślałam ,że mam coś z głową hihi
spać nie mogę ,to obrazki oglądam i tak mieszam ....
Twój styl obsadzania rabat bardzo mi przypadł do gustu świetny ogród stworzyłaś

pewnie dziś będę się pół nocy zastanawiać jaką kolorystykę tu zostawić
na razie jest brąz ,biały ,limonka ....trochę cytrynki
i jest też niebieski( przetaczniki niskie ) -i chyba tak średnio mi leży do brązów

są tu nowe hortensje litle lime lub spoky -( zostawiłam kartkę -musze sprawdzić ,bo oczywiście już zapomniałam co posadziłam) i moje małe limki ukorzenione z patyków ( duże poszły do placyku
jest pełno białych kwiatów -niektóre przycięte ,by przetrwały przesadzanie i dzielenie....
jutro będę dosadzać jeszcze brązowe trawki ( bardzo fajnie je się dzieli )
i przymierzać kolor
na tą chwilę myślę o dużej ilości jeżówki green ....a może lepiej pomarańcz -łączyłyby się z inversową
znowu spam 4 zdjęcia jednej i tej samej rabaty ,ale obiecuję od września nie będę Was męczyć

Buziaki
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 20:55, 24 sie 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies