A ja się nie zgadzam. Pięciorniki sa bardzo ładne szczególnie te żółte.
Przede wszystkim pięciorniki trzeba każdej wiosny przyciąć na wysokość ok 25-30 cm od ziemi wypuszczają mnóstwo młodych pędów. Możesz je przyciac na kopczyki. Jesienią daj obornika pod nie i przekop ziemię. Zobaczysz jakie będą ładne.
Czy one nie są zasuszone jakieś szare lub rdza na nie poszła.
Mamy kolejnego jeża na kuracji.
Utknął w siatce ogrodzeniowej i Straż Miejska musiała wyciąć go ze sporym kawałkiem.
Nasi weterynarze /w narkozie/ usunęli kawałki drutu, ma poraniony brzuszek i jeden bok /ten srebrny pas to plaster/.
To samiec, waży 1,35 kg i zachowuje się, jakby był oswojony, bo się nie zwija.
I dla mnie ogród to wielkie szczęście
Mam małe wymagania: z kosmetyków używam tylko krem i dezodorant, nie piję żadnego alkoholu, nie palę, nie jem słodyczy, ciuchy też mnie nie kuszą, więc sporą część emerytury mogę bez wyrzeczeń wydać na kwiatki
Co robię
Moje stadko wróbelków, stąd mają blisko do oczka, a po kąpieli tu się suszą
Wygoda nade wszystko
W kompozycji z przegorzanami widać rękę uzdolnionej florystki, a nie amatorki.
Ewo czy znasz nazwy odmian dwóch pierwszych dalii licząc od prawej strony ?
Zatrzymałam się przy plątanie. U nas na Ursynowie jest bardzo dużo posadzonych platanów. Bardzo.mi się podobały jak posadzili mniej więcej takie jak twój. Jednak z biegiem lat u każdego platana jest inna korona więcej tych bardzo luźnych wyrosłych w szerz gałęzi i nie wygląda to dobrze. Liście duże późno zrzucane.
Jest też część gęstych ładnie wyglądających.
Ty do końca nie wiesz jak będzie rósł na razie piszesz, że ma duże przyrosty.
Moim zdaniem powinnaś go przyciąć aby zgęstniała korona, lepiej przez 2 lata przycinać niż później patrzeć na jego duże luźne przyrosty.
Tulipanowce potrzebują dosyć dużo wody. Musisz je koniecznie podlewać przynajmniej przez pierwszy rok po posadzeniu nim zwiąże się z ziemią rodzima.
Mam tulipanowca mój jeszcze zielony.
Zresztą wszystkie drzewa powinny być podlewane przez pierwszy rok tym bardziej,że duża susza przynajmniej u nas.
Jeszcze jedno platany mają spore korzenie (jaka górka takie korzenie) więc miej na uwadze spory odstęp przy sadzeniu roślin.
Asiu, przewertowałam mnóstwo stron i zdjęć Twojego ogrodu. Piękny jest.
I mam kilka pytań. Czy Twój wiąz Jacklin ... też jest atakowany przez mszyce czy inne szkodniki? Bo mój bardzo.
Czy te kwitnące, piękne zawilce to są już kilkuletnie czy tegoroczne? Moje tegoroczne nic a nic na razie nie kwitną.
Jeszcze nie mam jeżówek ale coś za bardzo mi się one podobają u Ciebie. Więc nie wiem jak to się skończy.
Kukliki te zwykłe tam mam ....
poszukam jeżówek jakiś fajnych ,albo zobaczę ,czy dam radę podzielić te co mam na inversowej
-nie pamiętam ich nazwy
tu je trochę widać wśród stip-teraz wyblakły ,ale wcześniej były intensywniejsze -ta rabata czeka na odchwaszczanie
o...ta orange skipper fajna dzięki
Sylwuś wiesz ...ile ludzi ,tyle opinii
jednym się będzie podobać ,a innym nie ....
buziaki
lecę sprawdzić ,czy fotorelacje wstawiłaś
Agatka tak ,już mi dużo lepiej ,więc mogę powoli wracać na normalne tory
od września wracam do pracy ,więc nie będzie tyle czasu co teraz
Buziaki
Ja bym ciachnęła całą tą czapkę u góry i ten patyk łysy na którym jest, skróciła do wysokości końcówek gałązek tych co na dole. Czyli pi razy drzwi do wysokości na drągu górnej czarnej gumki
Tak ciut nad nią, a wiosną na przełomie lutego/ marca tym bocznym gałązkom skrócisz tylko czubki tak o 5-10 cm cięcie nad oczkiem wychodzącym na zewnątrz korony
Druga opcjapoobcinać wszystkie dolne gałązki i zostawić tylko pień i ta czapkę i z niej budować w przyszłości koronę, wysokość będzie inna i kształt korony inny. Ale to już Ty musisz zdecydować czego oczekujesz w tym miejscu od drzewa
Dorotka tfu tfu jakoś w tym roku wzięłam zadbanie w swoje ręce. EM kupował poprzednio środki po których nie było takiego efektu przezroczystej wody.
Przede wszystkim podstawa jest filtr.
Później mierzenie pH wody.
Od tego roku i jak widać to się sprawdza (oczko mam od rana do godz 15 w pełnym słońcu jest ciepła więc poda podatna na glony) dodaje do wody co 2 tygodnie ekstrakt z jęczmienia, daje też do filtra 2 garscie szyszek z olszyny woda sie przebarwia na lekki braz.
To daje dobre efekty woda jest dobra nie ma glonów.
Właśnie taki kolor po szyszkach.
Papirus wyciągany na zimę. Przetrzymywany w domu w miednicy.
W domu też mam duże. Oczyszczają powietrze.
Wyjęłam szyszki i za tydzień już zmieniła kolor, ale glonów nie ma.
Asia
ufff ulżyło mi ,bo już myślałam ,że mam coś z głową hihi
spać nie mogę ,to obrazki oglądam i tak mieszam ....
Twój styl obsadzania rabat bardzo mi przypadł do gustu świetny ogród stworzyłaś
pewnie dziś będę się pół nocy zastanawiać jaką kolorystykę tu zostawić
na razie jest brąz ,biały ,limonka ....trochę cytrynki
i jest też niebieski( przetaczniki niskie ) -i chyba tak średnio mi leży do brązów
są tu nowe hortensje litle lime lub spoky -( zostawiłam kartkę -musze sprawdzić ,bo oczywiście już zapomniałam co posadziłam) i moje małe limki ukorzenione z patyków ( duże poszły do placyku
jest pełno białych kwiatów -niektóre przycięte ,by przetrwały przesadzanie i dzielenie....
jutro będę dosadzać jeszcze brązowe trawki ( bardzo fajnie je się dzieli )
i przymierzać kolor
na tą chwilę myślę o dużej ilości jeżówki green ....a może lepiej pomarańcz -łączyłyby się z inversową
znowu spam 4 zdjęcia jednej i tej samej rabaty ,ale obiecuję od września nie będę Was męczyć
Buziaki