Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:27, 19 sie 2020

Do góry
mest napisał(a)
U mnie w tym roku wyjątkowo ciężko z trawnikiem. Podlewam tak samo jak co roku, nigdy nie ma sucho, ale... zauważyłem, że pojawiły się suche plamy. Trawa jakby wypalona, tam gdzie staję na tym suchym miejscu jakby lekko się zapada. Wziąłem nóż, przeciąłem darń (myślałem, że ktoś może ma swoje tunele pod darnią) i trawa jakby się odparzyła od podłoża. Sucho jak wiór, woda wgl nie wsiąka w głąb gleby? Możliwe, że darń już jest zbyt zbita? Robiłem wertykulację i po samej wertykulacji trawa była najładniejsza. Później już tylko gorzej. A może po takim upalnym dniu jak podlewałem wieczorem to trawa się "ugotowała", ciężko mi coś stwierdzić. Poczekać jeszcze chwilę zrobić kolejną wertykulację (przejechać kilka razy bo dotąd jeździłem tylko dwukrotnie - na krzyż) i dosiać trawę? Może Wy pomożecie. Poniżej zdjęcia

Moim zdaniem ten trawnik jest przenawozony. Cały w planach od jasnej do ciemnej. Przegrab trawnik w tych jasnych miejscach, nakluj widłami i dobrze złej trawnik. Lepiej co drugi dzień ale na gl 7 cm. Darń trawnika ma ok 15 cm głębokości.
Jak będziesz podlewal 2 cm to wyschnie w ciągu 3-4 godzin i zrobi się skala.

Popatrz na tym trawniku są wszystkie kolory te ciemne miejsca to przenawożenie i przesuszenie.
Jeszcze jedno jak jest taki upał trawnik nie powinien być koszony nisko lepiej wyżej aby zielona trawka osłaniała darn przed sloncem. Przejdzie upał trawę skosisz niżej ale darn nie będzie przesuszona.

U mnie trawnik ma wysokość ok 7 cm a nawet wyzej. Kosimy,ale tylko tak aby ją wyrównać

Zobacz jaki kosmaty, źdźbła poprzewracane słońce nie dociera do darni.
Trawnik wystawiony cały dzień na słońce

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:25, 19 sie 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:21, 19 sie 2020

Do góry
Dzisiaj nareszcie spadł deszcz, po miesiącu suszy i upałów.
Podlewałam systematycznie konewką tylko to co koniecznie niezbędne - czyli warzywa i hortensje ogrodowe i moje doniczkowo
Reszta dwa razy wężem - ale nawet znać tego podlewania nie było

Działeczka w dużym mieście 00:14, 19 sie 2020

Do góry
może w niebieskim będzie im lepiej?

Działeczka w dużym mieście 00:12, 19 sie 2020

Do góry
Addio pomidory
co dzień dokumentacja
co dzień degustacja
jakie odmiany na przyszły rok? jakie odpadają?
zbierają się kolegia, zapadają decyzje

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:10, 19 sie 2020

Do góry
Hortensja Miss Saori już przybiera barwy jesienne. Choć z racji tego, że jest u mnie pierwszy rok nie jestem pewna czy to już napewno jesienne

A jeszcze nie tak dawno wyglądała zupełnie inaczej
Ogród z wilkiem zamkn. 00:00, 19 sie 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Genialne zdjęcia, ogród boski. Nie mogę się napatrzeć. Cudo;!
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 23:59, 18 sie 2020

Do góry
W Częstochowie też plaga.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:46, 18 sie 2020

Do góry
Jeden z kwiatów hortki rosnące w gruncie zaniebieścił się trochę - ucieszyło mnie to ogromnie Do tej pory zawsze różowe. Wiosną raz podlałam nawozem zakwaszającym a na jesień wbiłam w ziemię przy korzeniach solidnego przyrdzewiałego gwoździa (rada czytana u Bogdzi )

U Asi moja hortka całkiem niebieściutka Zatem światełko w tunelu jest
Marzy mi się aby krzew obsypany był kwiatami w odcieniach różu i niebieskości o różnej intensywności koloru

Ku pamięci - wskazówka od Asi z Ogrodu do remontu

Siarczan glinu potasu - sypać/podlewać (rozpuszczać w wodzie ok 5g do 10g na litr wody) Jesienią podsypać też pod krzaczki trochę, od kwietnia podlewać tak pi razy drzwi raz w miesiącu. Dodatkowo zastosować można nawóz do borówek lub zakwaszający glebę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:34, 18 sie 2020

Do góry
Ussuryjski rośnie bez problemu. Na początku trzeba tylko pilnować podlewania. To drzewko o luźnym pokroju. Pięknie się przebarwia jesienią.

W sezonie listki są zielone.

Ganek i taras zrobione są z ryflowanych desek modrzewia syberyjskiego. Konstrukcja legarów wspiera się na zalanych betonem rurach PCV. Deski konserwowane są szarym Imprachronem (raz na 5 lat) i dodatkowo raz w roku olejowane bezbarwnym olejem.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 23:08, 18 sie 2020

Do góry
KasiaWB napisał(a)
A u mnie mimo oprysków wszystkie stadia rozwoju zmasowany atak

Matko, jakie to paskudztwo, fuj! Czym pryskałaś?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:00, 18 sie 2020

Do góry
A tutaj wręcz obsypane kwiatami te w donicach

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:56, 18 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Gosiu, z tą ćmą to tak walka nieustająca. Bo nigdy nie wiadomo czy jeśli ją pokonamy teraz to czy nie powróci za rok. U mnie na razie jej nie widać, tfu,tfu,tfu. Rok temu była i w tym roku też mignęła ale Lepinox zadziałał. O Mospilanie nie wiem i nie pomogę.
Gosiu, co robisz ze swoimi hortensjami ogrodowymi, że takie piękne? U mnie głównie liście, kwiatów mało. Czym je nawozisz i jak często? A może wiesz czemu u mnie mało kwiatów na ogrodowych a bukietowe dopiero zaczynają kwitnąć?
Basiu! Niestety na walkę z ćmą trzeba się nastawić na długi czas. Trochę mnie to przeraża bo chwila nieuwagi, kilka dni nieobecności w domu i może być już za późno na odratowanie bukszpanów. Najbardziej boję się o te moje największe bo tak naprawdę nie jest możliwe abym skrupulatnie przeglądała go całego zwłaszcza górne części - nawet z drabiny nie jestem w stanie go obejrzeć - musiałabym nad nim zawisnąć chyba na jakiejś lince
A tak jak napisałaś są one takim moim znakiem rozpozawczym. Ogród bez nich to nie byłby już ten ogród
Pułapka feromonowa zawieszona - póki co nic się nie złapało.
Dzisiaj doszedł już Lepinox.

Hortensje ogrodowe, które pokazuję na fotkach rosną u mnie od kilku lat w donicach a właście ocynkowanych starych "garach". Na zimę wędrują do nieogrzewanego domku gospodarczego. W tym roku już w maju były ładnie zapączkowane. Jest z tym trochę zachodu, bo miejsca mam tam niewiele a hortensje spore. Wniesienie ich tam to też nielada wysiłek dla mnie. W kwietniu musiałam je już stamtąd zabrać bo światła niewiele i już zaczęły się wyciągać do światła. No a potem przez kolejne dni - rano na zewnątrz a na noc do garażu, bo przymrozki były aż do 20 maja a liście i pąki były już na hortkach spore. Trochę "zabawy" z tym było... no ale teraz mogę cieszyć się mocno ukwieconymi hortkami

Natomiast ogrodówki w gruncie w tym roku to porażka. Rapem mają kilka kwiatów
Dla porównania tak kwitły w ubiegłym roku (zresztą podobnie w poprzednich latach)

A tak kwitnie ta sama ogrodówka w tym roku

"Aż" 6 kwiatów
Ogrodówki w gruncie okrywam na zimę agrowłóknina i stroiszem. W tym roku na wiosnę praktycznie większość pędów była sczerniała i wycięłam je do ziemi. Myślałam że to efekt wczesno październikowych sporych przymrozków i ogromnej suszy jesienno-zimowej. Widzę, że sporo osób na O. narzeka w tym roku na ogrodówki

Tym bardziej cieszą te w donicach
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:55, 18 sie 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Żółty. Coraz więcej w moim ogrodzie
Czekam na zebranie nasion,bo kupiłam tylko jedną doniczkę

Piękne słoneczka

i już cebulowe ? już ? szok .. jak ten czas leci
Ja i mój ogródek, a może ogród 22:48, 18 sie 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Na koniec moje nowe kotki

Aaaaaaaaaaa!!!!!!!

Cudne

Wstawiłabym buźkę z serduszkami w oczach ale nie da się więc się uśmiecham.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:46, 18 sie 2020

Do góry
Pokażę wam cudo, roślina rzadko spotykana w ogrodach, rośnie u mojej koleżanki.

Eukaliptus. Ciekawa jestem jak przezimuje, bo sadzony był maluszek wiosną. Bardxo duzo przyrósł w tym roku. Jak dobrze przezimuje to też sobie kupię, bo jest niesamowity!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:45, 18 sie 2020

Do góry
I gratisik był

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:44, 18 sie 2020

Do góry
Dziś przyszły moje zakupy z BR.
Jestem zadowolona.

Wysyłka dość szybka - zamawiałam 13 sierpnia wieczorem i już są

Są tu 2 jeżówki Delicious Nougat, cztery Lemon Drop i trzy nowości - Pappalo Semi Double White.

Wieczorkiem wszystkie posadziłam wokół placyku.
Gwiazdorzyć będą za rok

Jeżówka - Echinacea 22:44, 18 sie 2020

Do góry
Kupiłam dzisiaj kilka jeżówek ale nie zauważyłam, że jedna była nie opisana. Pomóżcie proszę w identyfikacji. Jest dosyć wysoka ok.70 cm a płatki ma kremowo żółte.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 18 sie 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

Danusiu co przerasta tą ławkę?
Wygląda jak tamaryszek ale pamiętam, że Ty nie lubisz tamaryszków więc jestem ciekawa co to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies