Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:41, 02 cze 2013

Do góry
Narysuj przynajmniej jak to schematycznie wygląda, 7 półkoli, czyli falująca rabata?

Jeśli słoneczna to polecam różne berberysy niewysokie, wrzosy i wrzośce, trawy.
Na przemian w takiej rabacie będzie nudno, pogrupuj rośliny po kilka sztuk, ale niekoniecznie je powtarzaj rytmicznie, bo rzeczywiście teraz trudno to ogarnąć.

Te rośliny będą pasowały

Sosna o pokroju kolumnowym, kosodrzewiny, brzozy himalajskie, miskanty, rozplenice, tawuły japońskie, lawenda, żurawki, berberysy czerwone i zólte,

To właśnie tu 19:05, 02 cze 2013

Do góry
Rzadko zaglądam, ale oglądam wszytko... i nie mów więcej, że nas czymś katujesz... fotek uważam zdecydowanie za mało jak na tak ciekawy ogród z taką imponującą ilością roślin. A Twoje kaliny to stworzone do fotek..... kaliny, brzozy, tawuły....... ślicznie to wygląda
Przyjazny ogród 13:10, 01 cze 2013

Do góry
A w nowej kompozycji o której kiedyś pisałeś? Tam gdzie cień, brzozy, 3 oczka. Lepieżnik tam by pasował.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:11, 31 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
dzięki za wszystkie głosy. Brzozy już mam więc odpada. Kiedyś myślałam o buku dawyck Gold lub miłorzębie, podoba mi się też grujecznik ale tam słońce, a wyczytałam że on słońca nie lubi. Czytałam że wiąz choruje a ja nie chce probemu. To drzewko byłoby przy domku dziecięcym czyli 60cm niżej niż świerk i śliwa (liczę że się rozrośnie wówczas da cień) i jakies dwa metry dalej. Jako że śliwa jest "czerwona" potrzebuje tam jasnego akcentu. Zgodnie z projektem mam do posadzenia jeszcze jedno drzewo ambrowca na wysokści brzóz. Cały czas bije się z myślami Narazie skłaniam się ku bukowi i miłorzębowi, zobaczymy co uda mi się zakupić.

Aniu, a masz już ambrowca?... zastanawiam się właśnie nad większym drzewem na środek rabaty..
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 31 maj 2013

Do góry
dzięki za wszystkie głosy. Brzozy już mam więc odpada. Kiedyś myślałam o buku dawyck Gold lub miłorzębie, podoba mi się też grujecznik ale tam słońce, a wyczytałam że on słońca nie lubi. Czytałam że wiąz choruje a ja nie chce probemu. To drzewko byłoby przy domku dziecięcym czyli 60cm niżej niż świerk i śliwa (liczę że się rozrośnie wówczas da cień) i jakies dwa metry dalej. Jako że śliwa jest "czerwona" potrzebuje tam jasnego akcentu. Zgodnie z projektem mam do posadzenia jeszcze jedno drzewo ambrowca na wysokści brzóz. Cały czas bije się z myślami Narazie skłaniam się ku bukowi i miłorzębowi, zobaczymy co uda mi się zakupić.
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 21:59, 31 maj 2013

Do góry

Rozplanowałam sobie rabaty, co myślicie?
Na razie tylko na tej jednej ustawiłam rośliny, bo chodzą za mną te brzozy i ławeczka. Przy wiacie zrobiłabym sobie rabatę żwirową.
Piszcie piszcie proszę.
Zaczytałam się teraz w wątku Ani od róż i właśnie się zastanawiam czy da radę ukryć przed mężem zakup 100 krzaczków róż , tyle tam pięknych odmian zobaczyłam
zielonastrefa 22:34, 29 maj 2013

Do góry
Mam pomysł na ogród leśny. Zrobię go na działce z garażem. W sumie to chyba nieświadomie dążyłam do tego już od kilku lat, kiedy to sadziłam brzozy, dziką różę, leśną sosnę, a teraz będą jeszcze paprocie, bluszcze i świerki pospolite Ależ się cieszę, będzie duży kawałek cienistego, leśnego ogrodu

"Ogród japoński po polsku" 19:23, 29 maj 2013

Do góry
Zakupiłam z Archonu Poradnik Ogrodowy, który zawiera 7 koncepcyjnych projektów ogrodów. Dzięki niemu "złapałam" pomysł na część ogrodu, gdyż w poradniku jest ogród w stylu orientalnym i kształt działki jakby "żywcem zdarty" z mojej
No i właśnie... w rogu ogrodu są zaprojektowane trzy brzozy (myślałam o odmianie Gracilis), ale rozważam też zamianę brzóz na grujeczniki japońskie pendulum... a może zrobić kombinację np. dwie brzozy i jeden grujecznik lub na odwrót tj. dwa grujeczniki i jedna brzoza...
Może ktoś ma u siebie takie drzewa i może podpowiedzieć jakie one będą szerokie.... mile widziane zdjęcia poglądowe...
Pomysł na ogród 16:19, 29 maj 2013

Do góry
bonita napisał(a)
Masz piękny ogród i piękne zdjęcia. Masz sosenki- najzwyklejsze a jakie urocze, masz brzozy,które śnią mi się po nocach, ognisko w zagłębieniu ( u nas będzie okrągłe), altanę,która mi się bardzo podoba ( mogę odgapić?. Sosenek w ogrodowisku nie polecają,ąle my już wsadziliśmy i nie mam sumienia ich wywalać. Podcinasz je ,by do góry za mocno nie rosły?
Wpadnij do mnie czasem z radą , proszę ogromnie

witaj i dziękuję za miłe słowa
kiedyś ktoś mi zarzucił że na siłę zmieniam krajobraz
a ja jednak twierdzę że nie bardzo to robię , można by rzec że rośliny które są kwintesencją ogrodu są "miejscowe"
sosen nie przycinam i pozwalam im rosnąć , ale w przyszłym roku trochę je poreguluję
nie wywalaj swoich drzewek - sosna jest piękna i taka naturalna
dziękując za zaproszenie wpadnę na pewno
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:47, 28 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Graby super. Pablin i rh świetnie tam pasują i jeszcze ten pieniek brzozy..mmm
Tricolor puść samopas. W mojej okolicy jest jeden taki okaz kilkunastoletni i fajnie wygląda

Chyba go zbyt blisko żywopłotu grabowego posadziłam... Najwyżej z tej strony będę go podcinać.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:38, 28 maj 2013

Do góry
Graby super. Pablin i rh świetnie tam pasują i jeszcze ten pieniek brzozy..mmm
Tricolor puść samopas. W mojej okolicy jest jeden taki okaz kilkunastoletni i fajnie wygląda
Ogródkowy chaos u monitki 22:34, 28 maj 2013

Do góry
Umbrę - na poprzedniej fotce widać pieniek. W narożniku jednym śliwę wiśniową pissardi, trzy brzozy. Poluje jeszczę na buka rohan Obelisk i grujecznika.
Pomysł na ogród 21:11, 28 maj 2013

Do góry
Masz piękny ogród i piękne zdjęcia. Masz sosenki- najzwyklejsze a jakie urocze, masz brzozy,które śnią mi się po nocach, ognisko w zagłębieniu ( u nas będzie okrągłe), altanę,która mi się bardzo podoba ( mogę odgapić?. Sosenek w ogrodowisku nie polecają,ąle my już wsadziliśmy i nie mam sumienia ich wywalać. Podcinasz je ,by do góry za mocno nie rosły?
Wpadnij do mnie czasem z radą , proszę ogromnie
Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 19:52, 28 maj 2013

Do góry
Krzak aroni i pigwowca planuje na jesień przesadzić do sadu, a na ich miejsce wsadzić brzozy Strasznie się na nie uparłam. Zlikwiduje też maliny przed żywopłotem, tzn przeniosę. Myślałam żeby posadzić dalej thuje ale może jakieś iglaki i przy nich postawię ławeczkę, będzie tutaj słońce rano, będę miała miejsce na poranną kawkę, bo taras mam od strony zachodniej. No właśnie i na rabacie przy tarasie też chyba by się przydał jakiś zimozielony, co myślicie?

Pokaże też Wam moje skrzynie, powinnam je jeszcze pomalować, ale pogoda nie sprzyja.

Rododendronowy ogród II. 19:47, 28 maj 2013

Do góry
Krys napisał(a)

Bożenko orliki cudne kupiłaś,nie mogę się napatrzeć na Twój ogród a powiedz prosze brzozy które są u Ciebie to jakaś odmiana czy te pospolite?

Wykopane zza płotu. m się uparł miec je w ogrodzie . Dla mnie za wysokie ale czasem muszę ustąpic.
Rododendronowy ogród II. 19:35, 28 maj 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bożenko orliki cudne kupiłaś,nie mogę się napatrzeć na Twój ogród a powiedz prosze brzozy które są u Ciebie to jakaś odmiana czy te pospolite?
Nasz ogród, my i psiarnia:) 17:53, 28 maj 2013

Do góry
Najważniejsze, że masz pomysł na swój ogród. Też lubię brzozy, to dla mnie jedne z najpiękniejszych drzew. Zawsze o każdej porze malownicze.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:41, 27 maj 2013

Do góry
Witaj Marku
Jestem chyba nielicznym szczęściarzem z wspólnoty ogrodowiskowej, który ukradkiem przechodząc ulicą może zerknąć na Twój stylowy ogród. Sam fakt tworzenia takiego ogrodu w tej części miasta świadczy o wielkim wyczuciu.
Przejrzałem foty z wizyty w Arboretum, obiektywna relacja. Widzę też, że zaglądasz tam, gdzie większość turystów nigdy nie dociera (brzozy, szkółkowane hosty, żurawki), zauważasz rzeczy które faktycznie drażnią oczy, ale piszesz o nich w sposób niesamowicie przyzwoity, dziękuję Ci za to.
Pozdrawiam serdecznie
Siejsko czarodziejsko 23:03, 26 maj 2013

Do góry
Hihihi GorAna rozkosz będzie jak się pozbędę tego zielska, reszta roboty jest przyjemnościa
Dziękuję wszystkim za dobre słowo
Kasiek wiem o tym że wchodząc tutaj wpadłam jak śliwka
Alinak na razie mam bałagan, zielsko wieksze, mniejsze ale przewaga zielska wrrrr
Danusiu - szefowo ogrodowiska, dzieki za wyrozumiałość, Twoje rośliny sa piekne a ogrod poukładany w całość

Byłam czytałam tu i uwdzie, część materiałów rozjaśniła mi obraz zaś inne docisneły do ziemi
zarys ogrodu w głowie jest,trudniej z doborem odpowiedniej roslinnosci do nasadzen
myslałam o typowych naszych drzewach, brzozy, deby, buki, jesiony,wierzba placzaca, kasztan, sosny i swierki
czesc drzew M juz przywiozl - zrobil niespodzianke i powsadzal,
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:40, 26 maj 2013

Do góry
z góry ... z boku ... z perspektywy żaby ... nie ma znaczenia ... jest pięknie ...

za każdym razem zawieszam się w innym miejscu ... już zgłupiałam i nie wiem, które kofać najbardziej ... dziś padło na dwie brzozy i ich kjub ... pewnie dlatego, że myślami wracam do brzóz u siebie ... i kapusta pod nimi ... bo o tym szalejącym rh nie wspomnę ... miał swoje kilkanaście postów lubieżnik ))) ...

Madżen nadchodzi lato ...

miejmy nadzieję ... nadchodzi czas kiedy człowiek na ugorze potrzebuje piękna a tym samym człowiek za ugorem ma to piękno uwieczniać ... uwieczniaj i wstawiaj ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies