Burza trwała z 10 minut, ale woda stała na trawniku, a grad pouszkadzał rośliny. Już z powrotem podlewam wężem co się da. Storczyki to moja duma od dwóch lat.
Wianki, które zrobiłam jako niespodziankę dla koleżanki z pracy. Ona robiła pożegnanie w ogrodzie.
A to my " przeterminowane Rusałki"
Dobrze, że wszyscy zdrowi, my też nie chorujemy na kowid 19. Ja choruję długotrwale i już tak zostanie. Nie nadaję się do pracy zawodowej, więc czasu mam pod dostatkiem, tylko sił brak. Do wnuków jeździmy 2 x w tygodniu i cieszymy się nimi bardzo, a to moi chłopcy. Młodszy jest w wieku Twojej wnuczki.
Jakiś czas temu zrobiłam 16 wianków na spotkanie w ogrodzie u koleżanki. Dla każdego uczestnika, bo był też mężczyzna w wianku.
Proces tworzenia.
Anetko storczyk powinien mieć przezroczystą doniczkę, wtedy nie rozłażą mu się na wierzchu korzenie. Ja swoje moczę i podlewam dwudniową gnojówką ze skórki banana, a raz w miesiącu moczę w kupnej odżywce do storczyków. Podlewam bądź moczę je 2X w tygodniu, nie zawsze wodą z banana, ale czystą wodą ze studni. Nie ścinam przekwitłych łodyg kwiatowych tylko sam kwiatostan. Na niektórych łodygach storczyk zakwitł mi po raz trzeci i miał długi kwiatostan na 10 kwiatków.
Mam nadzieję, że Ci pomogę w zmuszeniu Twoich do kwitnięcia.
W pobliżu altany mam 10 dużych hortensji w donicach. Niektóre tak rosną 4 lata.