Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pod lasem 14:30, 12 sie 2020

Do góry
Obrazków parę

Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 14:14, 12 sie 2020

Do góry
Czy wiecie może co to za choroba wiązu "Camperdownii" ? Liście się zwijają, od spodu widać takie białe punkty. Natomiast liście na młodych przyrostach są drobne.
Rozpoznawanie chwastów 13:53, 12 sie 2020

Do góry
Witam, posiałam to jako ogórki, a wyrosło takie coś. Co to takiego?
Moja bajka 13:36, 12 sie 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Moja smoczyca - dynia Hokkaido

Największy owoc

Ale pojazują się kolejne

Jaka cudna! Moja mi uciekła z ogrodu za płot oby nikt się na nią nie połasił.
Rozumiem, że ją upinasz, bo chyba sama się tak nie pnie?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:36, 12 sie 2020

Do góry
To trzeba się tylko przyzwyczaić, innego rozwiązania nie ma...

Bog:

Składniki
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 13:33, 12 sie 2020

Do góry
Anusia napisał(a)

Jestem bardzo zadowolona z jej posiadania Wszystko to za sprawą Ewy Bacowej. Dostałam siewki, pamiętam jak bardzo pieczołowicie je pielęgnowałam. Teraz doczekałam się sporego przychówku.

[/img]

pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 13:19, 12 sie 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Miss Saori

Ewa bosko!! Uwielbiam te Twoje hortensjowe show!
Świerk serbski - Picea omorika 13:15, 12 sie 2020

Do góry
Czy teraz mogę przyciąć zbyt wybujałe wierzchołki świerka czy poczekać do wiosny?

Ogród zacząć czas. 13:09, 12 sie 2020

Do góry
To prawda, że mnie tu mało, choć do Was zerkam regularnie
Ale uwaga, uwaga, skończyłam już z rozmyślaniem i sadzę kroczek po kroczku, ale do przodu. Moje aktualne ogrodnicze motto: "Kiedy coś sadzisz, inwestujesz w piękną przyszłość". To z GW podpatrzone
Poza tym ilość chwastów po powrocie z wakacji na przygotowanych pod nasadzenia rabatach mnie powaliła i stwierdziłam- dość! Nie ma na co czekać- trzeba działać, zasłaniać te chwasty.

Jeśli chodzi o graby, to szczerze muszę przyznać- nie polecam, potrafią podciąć skrzydła. Jeśli otworzymy wątek- "choroby grabów", to moje skarby chyba wszystkie plagi grabowe mają. Bardzo dużo sadzonek się nie przyjęło- może za gęsto je posadziliśmy, może za późno już było, na pewno szkodniki wszelakie i nornice pomogły. Dosadzam stopniowo w lukach to, co mi siostra z okolic Limanowej z tzw. ojcowizny moich rodziców przywiezie. Mniejsze dużo drzewka, ale mam nadzieję, że się przyjmą i uzupełnią powstałe luki. Zrobię zdjęcie wieczorkiem, jutro tu wrzucę.

Pochwalić się mogę na pewno przygotowywaną razem z Wami rabatą frontową- ma dopiero roczek, a już taka bujna Na korę czeka i będzie lux.

Seslerię będę już dzielić, tylko poczekam chwilkę, aż upały się skończą.

Ogród Basi 13:02, 12 sie 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Ależ masz ślicznego nadzorcę
Chwasty w trawniku 11:50, 12 sie 2020

Do góry
JurgenKlopp napisał(a)
Witam
To mój pierwszy post i nie chciałbym wsadzać kija w mrowisko, ale naprawdę czegokolwiek się dowiedzieć jeżeli chodzi o walkę z chwastnicą jednostronną na tym forum graniczy z cudem.

No ale czego chcesz się dowiedzieć?
Masz dwa wyjścia:
1 Wyrywać - jak dla mnie walka z wiatrakami
2 Opryskać Pumą - po tygodniu już ją kręci

Wrzucałem zdjęcia jakiś czas temu jak ładnie puma kręci chwastnicę. Jak ktoś się boi to można opryskać kawałek. Ktoś pisze, że nie działa? Jak nie potrafi przeliczyć proporcji i daje za mało środka to nic dziwnego...

adziaki napisał(a)
Witam,

Chciałem tylko napisać, iż herbicyd "Puma Uniwersal 069 ew" zadziałał u mnie na chwastnice i nie zniszczył młodego 7-tygodniowego trawnika!

Cały trawnik spryskałem dokładnie tydzień temu, a dzisiaj zabrałem się za pielenie tego co zostało, a zostało niewiele...

Sytuacja na trawniku wyglądała tak, że chwastnica w większości (ok 90%) po prostu zwiędła.
Próbowałem ją jeszcze wyciągać z korzeniami, ale łodygi same odpadają od korzenia przy próbie jej wyciągania.
Teoretycznie wystarczy całość przegrabić grabiami do trawy czy liści i zebrać do kosza.

Poniżej zdjęcie jak to u mnie wyglądało podczas prac:

Po tym zabiegu trawnik wygląda zupełnie inaczej niż wcześniej.
Jedyną rzeczą jaką zauważyłem to to, że źdźbła trawy pożółkły po 3 dniach od oprysku i myślałem, że mojego trawnika też już nie będzie, ale jestem dobrej myśli bo widzę, że po skoszeniu trawa wraca po woli do swojego zielonego koloru.

Nie chcę nikogo namawiać do próbowania takiego oprysku u siebie (ja już w pewnym momencie stwierdziłem, że mi wszystko jedno widząc jak chwastnica "zżera" moją trawę), ale widzę po prostu, że ta PUMA na prawdę działa...

Jak dla mnie za wcześnie wyrwana - trzeba było ze 3 tygodnie zostawić bo może się odrodzić od uszkodzonego korzenia - nie po to się pryska, żeby wyrywać ręcznie
Do raju daleko - u Ewy 11:02, 12 sie 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Ewa cudowne masz hortensje i nie wiem jak to robisz, że kwitną Ci co roku. U mnie z ogrodówek z w tym roku nie zakwitła żadna.. Masz takie cuda, że tylko pozazdrościć.. ja tam wolę różowe

Jak nie kwitną, to rzeczywiście przykro. U mnie kilka młodziutkich ogrodówek nie kwitnie, ale mam tak dużo starych okazów, że mnie to raduje.
Ostatnio nawet nic z nimi nie robię jeżeli chodzi o okrywanie na zimę. Dwie ostatnie zimy były tak s=ciepłe, że nie okrywałam hortensji, nawet tych młodych. W ciągu sezonu podlewam je 2-3 razy nawozem do hortensji, często podlewam, i to tyle.

Różowe hortensje też lubię i mam od najjaśniejszego do najciemniejszego ocienie. Ale niebieskie też bym chciała. Mam jedną niebieską w donicy i jedną fioletową w gruncie (mam nadzieję, że taka zostanie).

Przerwa na kawę... 11:01, 12 sie 2020

Do góry
Cienista daje wytchnienie przed słońcem

Reszta woła o deszcz...
Przerwa na kawę... 10:59, 12 sie 2020

Do góry
Arcydzięgiel nie wiem jaki - wygląda bardzo ciekawie i jest oblegany przez bzyki co bardzo mnie cieszy. Żałuję tylko że minął się z kwitnieniem z różą Bengali bo stanowiłyby piękny duet.

Oprócz tego susza doskwiera i tylko nieliczne roślinki sobie radzą.
Do raju daleko - u Ewy 10:56, 12 sie 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Ja się po cichu zachwycam, podglądam z urlopu

Asieńko, wypoczywaj U nas piękna pogoda, będę leżakować w ogrodzie

Hortensja Green Shadow

Do raju daleko - u Ewy 10:53, 12 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

No wiesz. Nie da się nie zachwycać Twoimi hortensjami. Mało kto na forum ma taką kolekcję ogrodowych w dodatku kwitnących. To jest mistrzostwo świata jak dla mnie. A Twoja rabata z hortkami jest przecudna.

Dzięki Agatko za tak dużo miłych słów
Hortensje ogrodowe dobrze u mnie rosną. Młode hortensje nie chcą kwitnąć, ale po 2-3 latach już cieszą kwiatami.
W niektórych miejscach zrobiło się nawet za ciasno. Zastanawiam się, którą hortensję zabrać z tego miejsca by innym dać przestrzeń.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 10:42, 12 sie 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Szerszy kadr m.in. na w wspomniane wcześniej 'Pink Annabelle' (po prawej stronie), a na tyłach hortensja kosmata aspera (4 szt.). W tym roku dały popis w liściach, mają mniej kwiatów niż zwykle, a liście GIGANTY!

Basiu bardzo mi się podoba, ale to bardzo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies