Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:44, 20 lis 2014

Do góry
Anuśka masz akant miękki- napisz cos o nim. Zimuje? Znosi słońce? A jak przekwitnie zostaje ładny nadal?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 20 lis 2014

Do góry
ona właśnie na kilogramy kupiła, na wagę- wielkie cebule oznaczone jako narcyz.
W Janinie u nas w tym sezonie bieda totalna- na poczatku września było troszkę. Dopadałam czosnki gladiator dla siostry dla mnei tylko tulipany exotic emperior.
Aga- doapadłam jednak Purple Sensation- miałam nie kupować, a jednak.

świetnie będzie u Ciebie z tymi cebulami
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:06, 20 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Też coś wiem na temat znikania cebulowych w krajobrazie. Widziałam zachęcające wielkie worki z tulipanami i lilie w bardzo zachęcających cenach tuż przed 1 listopada, na krakowskiej giełdzie kwiatowej. Gdyby to były narcyzy, to bym kupiła. Tulipanów się boję sadzić w ilościach masowych, bo raz kilkaset sztuk zjadły mi podziemne zwierzątka doszczętnie.
A krokusy będziesz sadziła w trawniku, czy na rabatach?

w okolicach 1 listopada moja szwagierka dopadła cebule narcyzów w Carrefour- 2.99 za kilkogram. Machneła sobie chyba ze 4 kilko- kilkaset cebul za okolice 10 zł. Zdrowe, duże. Nie wiem czy zdązy do świąt z sadzeniem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:21, 20 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Magnolia Suzan lub Betty - nie jestem w stanie jej zidentyfikowac - kwitnie najpóźniej, zwykle w maju gdy wszystkie inne magnolie już kończą swój spektakl

Magnolia Alexandrina - kwitnie w środku sezonu magnoliowego

Zachwycający ten Twój ogród. Pięknie,jeśli pozwolisz będzie moją inspiracją na nowy sezon bo mam zamiar dorobić trochę rabatek i posadzić trawki w dużej ilości. Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:27, 19 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Się wydaje
Magnolia (bez wątkowa jesteś wiec zaśmiecam znów Wieloszce...sorki). A korzenie ma w głąb i wszerz..zgroza. Wsadziłam pomiędzy piwonie i jeżówki... póki czego innego nie znajdę w to miejsce. Miejsce mokre, gliniaste i półcieniste... pomysłów brak... żal wyciepać to dałam ostatnią szansę... ale połowa i ta poszła na kompost

Wieloszka gratki na 600 stronek estetki z górnej półki

A zaśmiecaj - ale to wszystko przez Magnolię, bo czeka na swój ogród doskonały z założeniem wątku
Za gratki dziękuję i szybką edukację z ostrogowca też
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:31, 19 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Anka, Twoja fota ostrogowca dobra- nawet ładny się wydaje

Się wydaje
Magnolia (bez wątkowa jesteś wiec zaśmiecam znów Wieloszce...sorki). A korzenie ma w głąb i wszerz..zgroza. Wsadziłam pomiędzy piwonie i jeżówki... póki czego innego nie znajdę w to miejsce. Miejsce mokre, gliniaste i półcieniste... pomysłów brak... żal wyciepać to dałam ostatnią szansę... ale połowa i ta poszła na kompost

Wieloszka gratki na 600 stronek estetki z górnej półki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:30, 19 lis 2014

Do góry
Anka, Twoja fota ostrogowca dobra- nawet ładny się wydaje
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:29, 19 lis 2014

Do góry
Ania kamasja Kusika wg mnie powinna być, zwykła jak się chce stzrelistą. Ta z linka niska
Ostrogowiec- brrr, nie lubię go. jak byłam mała i bawiłam się w kwiaciarnię i obłupywałam mamie pół ogrodu, jego nawet nie tykałam ( tak samo moje liczne siostry). Nawet do piaskowych zup nie brałyśmy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:09, 18 lis 2014

Do góry
Magnolia Suzan lub Betty - nie jestem w stanie jej zidentyfikowac - kwitnie najpóźniej, zwykle w maju gdy wszystkie inne magnolie już kończą swój spektakl

Magnolia Alexandrina - kwitnie w środku sezonu magnoliowego

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:48, 18 lis 2014

Do góry

przybij piątkę dziewczyno z buszu!

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:47, 18 lis 2014

Do góry
u Agi musi być wyraziście- jak juz będą zielone talerze hortek, niech będzie je widać- dlatego jak dotarło do mnie że sa tam Anabekli to wg mnie cebulowe na wiosnę wystarczą. Potem już są akcenty na późniejsze momenty.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:15, 18 lis 2014

Do góry
u mnie było tez troszkę czosnków afluteńskich- to sam gatunek, bez odmiany PS- one własnie są blado fioletowe. Nie byłam w stanie rozszyfrować z którego źródła były te bez odmiany
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:59, 18 lis 2014

Do góry
wiązówka czerwona nie nadaje się
To sa Purple S z Lidla i chyba z Netto ( dostana część)- kolorami bardzo grały, spotkały się w czasie bo Purple S są wczesne
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:54, 18 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
wiązówka czerwona to inny gatunek, bujniejszy, ale do dużej wilgoci.

kamasja niebieska,nie musi mieć odmiany. Odmianowe moga byc niskie. Gatunek camasia cusickii
czosnki bym zostawiła- jakie tam masz, to tez zależy.
Resztę bym wywaliła/oddała/przesadziła

tu paskudne zdjęcie, ale widać troche kamasji z czosnkami

Ślicznie z tymi czosnkami - to "szczypiorki"?
Ja tam mam zwykłe "Purple Sensation" z Lidla. Miały ok.50cm wys. A między miskantami kilkanaście szt. "Gladiatorów" - ale czy coś z tego wyjdzie na przyszłą wiosnę - nie wiem.
Czyli wiązówka czerwona się nie nadaje?

EDIT: Pomyłka, nie mam Gladiatorów niestety, ale Giganteum.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:36, 18 lis 2014

Do góry
wiązówka czerwona to inny gatunek, bujniejszy, ale do dużej wilgoci.

kamasja niebieska,nie musi mieć odmiany. Odmianowe moga byc niskie. Gatunek camasia cusickii
czosnki bym zostawiła- jakie tam masz, to tez zależy.
Resztę bym wywaliła/oddała/przesadziła

tu paskudne zdjęcie, ale widać troche kamasji z czosnkami

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:42, 18 lis 2014

Do góry
to chyba bym sie wstrzymała z wiązówką, tzreba dac szansę Anabelkom i nie załaniać ich bo inaczej byłyby tylko dla zielonej masy?
Scinasz je wiosną- Anabelki? Może dadzą czadu po zimie, młode były w tym.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:35, 18 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ojej hortensje anabelki tam są?- jakoś nie zakodowałam.
Czyli sa miskanty, potem horti, miedzy nimi tuje, potem pas który planujemy i bukszpan.
Werbena miedzy tujami, przed Anabelkami, tak?

Jesli tak jest jak pisze, to nie wiązówka, bo spotka się z Anabelkami i nie bedzie kontrastu.
Wtedy wybrałabym kamasję żeby byłaprzed anabelkami, potem anabeli, potem miskanty z wernbena dadza czadu i masz cały sezon.
Stipa do kamasji- jesli wystarczy jej tam słońca, super .
Ona pościęciu chyba w maju zaczyna juz byc widoczna ( w kwietniu tez widac że żyje, ale niska jest, kluje się ), w czerwcu już jest b. ładna.

Spotka się, albo się nie spotka wiązówka z anabelką. W tym roku (pierwszym u mnie) anabelki była prawie niewidoczne - niskie, mało kwiatów i krótko Jestem nimi rozczarowana, ale może wina katalp, a nie anabelek...
Pasy roślin - tak jak napisałaś, z tą różnicą, że werbena zaczyna wyłazić wszędzie, nawet na przodzie, tuż przy żywopłociku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:23, 18 lis 2014

Do góry
wiązówka ok 50-70 cm - taką widuję
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:22, 18 lis 2014

Do góry
ojej hortensje anabelki tam są?- jakoś nie zakodowałam.
Czyli sa miskanty, potem horti, miedzy nimi tuje, potem pas który planujemy i bukszpan.
Werbena miedzy tujami, przed Anabelkami, tak?

Jesli tak jest jak pisze, to nie wiązówka, bo spotka się z Anabelkami i nie bedzie kontrastu.
Wtedy wybrałabym kamasję żeby byłaprzed anabelkami, potem anabeli, potem miskanty z wernbena dadza czadu i masz cały sezon.
Stipa do kamasji- jesli wystarczy jej tam słońca, super .
Ona pościęciu chyba w maju zaczyna juz byc widoczna ( w kwietniu tez widac że żyje, ale niska jest, kluje się ), w czerwcu już jest b. ładna.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:14, 18 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ja nie traktuje osobiście tego że nie wszytskie propozycje Wam się podobają, więc się nie krepuj. A marudzenie- im więcej, tym ciekawiej, jest wyzwanie.
Rozchodniki to roslina która daje mocne odczucia pozytywne lub nagatywne. Jest jak mój mąż- albo się go nie cierpi, albo jest się nim zauroczonym.
Anka- ciekawe z tymi opuchlakami, że też do mnie nie dotarło że tak je lubią-dzięki,będę uważać.

Kamasja jak pisałam w ciepłą wiosnę szybko wg mnie przekwita, poza tym jak sie skończą liscie to zostałaby pustka, dlatego chciałam ją z czymś połączyć.Najpierw by kwiatła kamasja, potem jak się skończy i zetnie kwiaty- wiązówka. Ona aż świeci tą swoją niebisekością. Ale Mała Mi ma rację że wycinanie jej z wiązówki może być kłopotliwe i super że daje takie przytomne uwagi.
A jak już zauroczyła Cię wiązówka, bierz- białe chmurki będą super.
Tylko do nich mi teraz nie graja czosnki. Wysokie za wysokie, zdominują je, a mogą sie spotkać, nizsze tez nie za bardzo. Chyba żeby je dać za wiązówką, w miskanty jako drugi plan- da się ?

O jak dobrze, że Ty nie z gatunku obrażalskich I lubisz marudy na dodatek
Magnolio, ale w necie piszą, że wiązówka ok.40-60cm wysokości. Trochę będzie ją widać znad żywopłociku, a do miskantów to jeszcze ponad 2m szerokości rabaty! Przypominam, że pomiędzy miskantami są horti Annabelle, a przed żywotniki Aurea Nana. Te pasy bylin mają być przed tym wszystkim co powyżej.
Może rzeczywiście wiązówka z czosnkami nie teges...
A stipa (jeśli przeżyje) to kiedy zaczyna sezon?

Edit: na innym forum wyczytałam, ze wiązówka ma 50-100cm!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies