Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:14, 31 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, ten czyściec,którego od ciebie kiedyś dostałam, to nie jest humelo, prawda?

nie, napewno, bo hummelo mam od roku i dzielę pracowicie z 1 sztuki.
Kurcze, nie pamiętam- dawałam Ci czyściec? Moźe po prostu czyściec wielkokwiatowy?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:07, 31 paź 2014

Do góry
ja tak dywaguję. mój ogród jest do takich prób i doświadczeń.
Być może nie wyjdzie, coś nie spotka się, coś się rozkraczy brzydko, czy wyrosnie nie tak... trudno.
Ale ten kolor jako plamki wciąga mnie.
A lilie azjatyckie tez sa frapujące, tylko właśnie chce je tak znosić do roli dodatku
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:55, 31 paź 2014

Do góry
nie, na róg różowej, ale w takim 'załomku'Będzie rosła albo z czyśćiem hummelo albo z jeżźówką Green Jewel ( najbardziej by mi się podobało jakby green j dopiero w pąku była, ale nie wiem czy tak wceluje się)- jeszcze myślę.
Z hummelo zgasi różowy co mi się podoba, a green j będzie bardzo mocny kontrast- byc może to przesada, alke coś mnie w tym kusi....

Do nich jeszcze chyba molinia careulea- niska jak na molinia, zielona- żeby było mniej dostojnie, bardziej łąkowo
Ogród prawie romantyczny 08:26, 31 paź 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Hej napisałam w reni wątku, a pisałam do Ciebie
Gdzie chcesz zamówić pashminę? Chętnie bym się przyłączyła.
Jakie objawy ma Twoja magnolia, bo moja pod koniec sezonu też marnie wyglądała (ale to raczej mączniak)

U mojej magnolii też podejrzewam mączniaka, ale walczę z nim od lata ...

Jeżeli chodzi o pashminę, będę zamawiała wiosną, a że odbiór osobisty, to można wziąć jedną różę więcej chcesz się przyłączyć? żaden problem
Informację o producencie wysyłam na prv
liatra kłosowa, kocimiętka, maliny, dzwonek karpacki i patyczki niektórych krzewów 08:19, 31 paź 2014

Do góry
Ja Ci moge je dać po prostu. Też jestem z mazowsza, z południa. W tygodniu jestem w mieście.
Chcesz je teraz, czy wiosną wolisz?

W zamian nie chcę nic, bo staram się mocno mieć tylko to, co planuję.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:12, 31 paź 2014

Do góry
Mała Mi-powinnaś się poczuwać łobuzico! Takie masz u siebie, foty takie im robisz.... to co, mam byc obojętna jak prowokujesz?
Nawet może to ta sama odmiana, albo podobna jakaś. Ten aksamit na kwiatach hmmm...

Takie kupiłam ( tylko gdzie indziej)
http://swiatcebul.pl/product-pol-5615-5615-Lilia-azjatycka-Mapira.html

Aga- dobra, powiem M, że jedna Twoja
Ogród prawie romantyczny 07:44, 31 paź 2014

Do góry
Hej napisałam w reni wątku, a pisałam do Ciebie
Gdzie chcesz zamówić pashminę? Chętnie bym się przyłączyła.
Jakie objawy ma Twoja magnolia, bo moja pod koniec sezonu też marnie wyglądała (ale to raczej mączniak)

Ogród prawie romantyczny 07:08, 31 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Takie niedojrzałe też pakuję w słoiki... różnią się tylko kolorem, bo smakiem już nie.. jedno i drugie gębusię wykręca.
W słoiku ładnie wyglądają takie w dwóch kolorach.

Odnośnie magnolii... myśleliśmy, że nasze magnolię dopada grzyb, kwiaty brzydkie, liście chorowały i szybko spadały. Laliśmy chemię, zakwaszaliśmy podłoże.. cudawianki na kiju.

Okazało się (dzięki Fince), że nasze magnolie i tulipanowca dręczą szpeciele... dlatego nawet pod szkłem powiększającym nie widziałam żadnych owadów. Po oprysku na szpeciele w zeszłym roku, od razu odżyły. W tym tylko wiosną dostały promanal.. i raz oprysk bo mam też problemy z przędziorkami. Nie ekologiczne to było, ale skuteczne. I wreszcie w tym roku magnolie zaczęły rosnąć w tempie zastraszającym. Kilka lat ledwo dychały.

Nawet magnolia w trawniku (o kwaśnej glebie może tu zapomnieć) rośnie jak głupia i zdrowiutka. Pięknie się wybarwiła , pomimo przymrozków ma prawie wszystkie liście. U nas magnoli rośnie dużo i ludzie nie dbaja o zakwaszanie i takie tam.. a okazy są ogromne.

Z powodu braku czasu papryka jeszcze czeka część w lodówce , część na krzaczkach, bo żal było zrywać.
Już myślałam, że tylko je wysuszę, ale M. się dopomina, i w niedzielę trzeba je będzie zaprawić, więc cieszy mnie wiadomość, że ta niedojrzała, też jest zjadliwa i będzie okazja ją wykorzystać

Szczeciele? Pierwsze słyszę. Biegnę szukać, co to znowu za paskudy, które być może zadomowiły się na mojej magnolii.
Jak myślisz Aniu, warto jeszcze w tym roku zrobić oprysk?

Ja też kcem piękną, dużą i zdrową magnolię
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:53, 30 paź 2014

Do góry
Magnolia... ja sie nie poczuwam do winy

Agnieszka, narcyzy zwykle kwitną wcześniej. Jak weźmiesz tulipany późne to razem nie zakwitną. U mnie tylko te babcine kwitną później..
Ogród prawie romantyczny 22:37, 30 paź 2014

Do góry
Takie niedojrzałe też pakuję w słoiki... różnią się tylko kolorem, bo smakiem już nie.. jedno i drugie gębusię wykręca.
W słoiku ładnie wyglądają takie w dwóch kolorach.

Odnośnie magnolii... myśleliśmy, że nasze magnolię dopada grzyb, kwiaty brzydkie, liście chorowały i szybko spadały. Laliśmy chemię, zakwaszaliśmy podłoże.. cudawianki na kiju.

Okazało się (dzięki Fince), że nasze magnolie i tulipanowca dręczą szpeciele... dlatego nawet pod szkłem powiększającym nie widziałam żadnych owadów. Po oprysku na szpeciele w zeszłym roku, od razu odżyły. W tym tylko wiosną dostały promanal.. i raz oprysk bo mam też problemy z przędziorkami. Nie ekologiczne to było, ale skuteczne. I wreszcie w tym roku magnolie zaczęły rosnąć w tempie zastraszającym. Kilka lat ledwo dychały.

Nawet magnolia w trawniku (o kwaśnej glebie może tu zapomnieć) rośnie jak głupia i zdrowiutka. Pięknie się wybarwiła , pomimo przymrozków ma prawie wszystkie liście. U nas magnoli rośnie dużo i ludzie nie dbaja o zakwaszanie i takie tam.. a okazy są ogromne.
Ogród prawie romantyczny 21:34, 30 paź 2014

Do góry
Agnieszko, czytam właśnie u Agani, że ciągle z magnolia masz kłopot... sprawdziłaś ph? Może jej trzeba zakwasić podłoże....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:34, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
mnie najbardziej frapują azjatki bo mają łebkin do góry.
Przez Was kliknełam własnie 3 szt ciemnopurpurowych. Mój M. postuka się czólko.

Marta, jakie kliknęłaś? Ciekawa jestem. Powiedz M, że jedna moja, tylko u was będzie rosła
liatra kłosowa, kocimiętka, maliny, dzwonek karpacki i patyczki niektórych krzewów 15:25, 30 paź 2014

Do góry
Justyno, jeśli jeszcze aktualne, chetnie podzielę się czymś za liatrę kłosową.
Moge oddać Brunnerę wielkolistną ( do cienia), tawułke chińską pumila( tez cień), liriope spicata, lawendę Viva. Jeżówke tez moge oddać, ale tylko zwykłą, bez odmiany, albo 1 sztukę odmiany Pow Wow różowej

Moge się podzielić też bodziszkiem wspaniałym i trawami ozdobnymi.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:33, 30 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Wczoraj mąż przywiózł PAPU do skrzyń warzywnych i szklarni. Cała przyczepa gnoju z górką!

a mój dziś poszedł o 6.40 do szklarnizrywac pomidory na sniadanie. Zdziwił sie bardzo że część zmarzła- szkoda bo sporo ich było jeszcze.

To co, spodziewacie się pomidorów jak arbuzy na przyszły sezon?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:32, 30 paź 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia! Przywołuję Cię do porządku! Prosze nadrobić fotki z Twojego ogrodu, Musze zobaczyć stipy bo uschnę! I mnóstwo innych tez nalegam!

jak spotkam mój ogród nie po ciemku i nie zamrożony na kośc, to zrobię. Inaczej nie ma mowy!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:24, 30 paź 2014

Do góry
Magnolia! Przywołuję Cię do porządku! Prosze nadrobić fotki z Twojego ogrodu, Musze zobaczyć stipy bo uschnę! I mnóstwo innych tez nalegam!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:43, 30 paź 2014

Do góry
mnie najbardziej frapują azjatki bo mają łebkin do góry.
Przez Was kliknełam własnie 3 szt ciemnopurpurowych. Mój M. postuka się czólko.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:32, 30 paź 2014

Do góry
trzymaj się Kochana. Zobaczmy się napewno, napewno.....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:11, 30 paź 2014

Do góry
oba sa cudne. Ten liliokształtny mnie powalił!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:07, 30 paź 2014

Do góry
tak na czuja ponad 40 cm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies